Café Devín pozýva na čaj o piatej, zákusky i biznis obed

 Café Devín pozýva na čaj o piatej, zákusky i biznis obed

Čo pre vás znamená kaviareň? Pre niekoho je to miesto pracovných stretnutí, pre iného miesto kam sa chodí s rodinou v nedeľu popoludní a pre ďalšieho zasa miesto, kde si môže v pokoji vychutnať chvíľku času pre seba. Keď to všetko chcete nájsť v jednom podniku, vyberte sa do vynovenej Café Devín v bratislavskom Hoteli Devín. Budete očarení tak ako my.

Café Devín História
Café Devín bývalo kultovým miestom. Atmosféra, ktorá sa nedá kúpiť, tu na vás vyslovene srší.

Elizabeth Taylor, ale i Dalajláma

Niektoré miesta majú svoju zvláštnu atmosféru. Rovnako i Café Devín malo vždy svoj osobitý šarm. Ak sa spýtate starých bratislavčanov, takmer každý vám z rukáva vysype nejaký ten zážitok spojený s týmto ikonickým miestom. Tak, ako sa menilo i mesto, menila sa i funkcia Café Devín. Dokonca sa istý čas využívala len ako raňajková miestnosť pre ubytovaných hostí. No a to, úprimne povedané, bola škoda.

Hotel Devín kaviareň
Kaviareň prešla rekonštrukciou, ktorá lahodí očiam. Pri prerábke sa citlivo myslelo aj na štýl a históriu hotela. Veď si len predstavte, že na tomto mieste raňajkovala aj krásna Elizabeth Taylor.

I preto nás teší, keď staré miesta získavajú svoj pôvodný šarm a plnia pôvodný účel. Hotel Devín so svojou  kaviarňou býval kultovým miestom, akých v našom hlavnom meste nebolo veľa. Stretávali sa tu osobnosti kultúrneho, spoločenského i politického života. Na konte má Café Devín návštevu Jean Paula Belmonda, Elizabeth Taylor, Alexandra Dubčeka, ale i Dalajlámu.

 

Ponúknime hosťom, čo majú radi

Na to, aby mohla táto kaviareň opäť ponúknuť ľuďom to, čo na nej milovali, neboli potrebné a ani hodné nejaké zásadné premeny. Pri prerábke išlo skôr o to zachovať klasický vzhľad, ktorý by korešpondoval s eleganciou známeho hotela. A to sa aj podarilo. Rekonštrukcia kaviarne prebehla minulú jeseň. Pri pohľade na historické fotografie dobre vidieť, že premena bola urobená s citom, no zároveň zásadne. „Kaviareň bola zatiaľ našou najväčšou investíciou a aj si to zaslúžila,“ hovorí Barbora Bohúnová, marketingová manažérka Hotela Devín.

Café Devín
Pri prerábke išlo skôr o to zachovať klasický vzhľad, ktorý by korešpondoval s eleganciou známeho hotela.

kaviareň Hotel Devín

„Na kaviarni nám veľmi záleží, pretože bola významnou časťou hotela. Zachovali sme jej vzhľad, no nábytok je kompletne vymenený, terasa prerobená. Do kaviarne aj ďalej vkladáme veľa úsilia. Propagujeme ju aj ako samostatné stredisko Café Devín a veľmi sa tešíme, že znovu ožíva.“

Milovníci histórie sa potešia

Ak milujete históriu, urobte si rande na tomto mieste. Miesto, kde to ešte stále dýcha šarmom, ale nájdete v ňom aj významné umelecké diela.

kaviareň hotel devín
V Hoteli Devín nájdete aj množstvo umeleckých diel – len tak zakomponovaných do prostredia. Obraz „Komu sa nelení, tomu sa zelení“ od maliarov Janka a Šárky Alexy, leptané sklo s ľudovou tematikou umeleckého sklára Ctibora Belana, a v samotnej Café Devín objavíte drevené súsošie „Tancujúci pár“ od významného sochára Ladislava Polláka(na fotografii vpravo).

Café Devín história

Tomu má napomôcť osvedčený koncept klasickej mestskej kaviarne, kde sa spája historické s moderným. A my žijeme síce modernú dobu, ale ľudia sa opäť vracajú k tradičným receptom a jedlám. Preto ich v Café Devín ponúkajú, akurát trochu v modernejšom prevedení.

Príďte na čaj o piatej do Café Devín

Prečo sa v súvislosti s kaviarňou zmieňujeme o receptoch na jedlá? Pretože Café Devín neponúka len kávu a zákusky, ale aj širokú škálu jedál od raňajok až po večere. Kaviareň je otvorená od pol siedmej ráno, môžete sem zájsť na chutné raňajky. Ľudia sem často chodia na trojchodové obedové biznis menu, na sezónnu ponuku jedál, no vybrať si môžu aj zo stabilného a´la carte jedálnička. Polievky sú naozaj skvelé a pokiaľ ste fanúšikom tradícií a klasiky so všetkým, čo k tomu patrí, určite si obľúbite nedeľný čaj o piatej.

Čaj o piatej nie je na Slovensku štandardom, ale predsa len už má svojich fanúšikov. V Café Devín si ho viete objednať každú nedeľu a dodať tak tradičnému sviatočnému dňu ešte výnimočnejší nádych.

Tento chod u nás nie je ešte bežný, no v zahraničných hoteloch je obľúbený a ľudia si naň zvykajú už aj na Slovensku. Večere podávajú v Café Devín do deviatej, kaviareň sa využíva aj na rôzne menšie podujatia. Alebo si len chcete zájsť s kolegami večer na drink? V kaviarni vám ho ponúknu štýlovo, teraz v lete aj na terase. Je to zážitok.

V centre diania, a predsa v súkromí v Café Devín

Apropo terasa. Pri rekonštrukcii kaviarne bola na programe prvá, až po nej nasledovala úprava interiéru. Veľkou otázkou bolo, ako terasu odhlučniť, keďže sa nachádza priamo na frekventovanej ulici bratislavského centra.

Hotel Devín rok 2001
Hotel Devín sa nachádza na frekventovanom nábreží Dunaja. Hoci vždy disponoval terasou, „tromfli“ ju skôr tie v príjemnom tieni na neďalekom Hviezdoslavovom námestí. Fotografia je z roku 2001.

Pomerne jednoduché riešenie prinieslo vytúžený efekt. Zelená stena vytvorená z kvetináčov s bohatou vegetáciou terasu výrazne zútulnila a vytvorila prirodzenú príjemnú klímu aj počas horúčav.

terasa Café Devín
Dnes terasa Café Devín poskytuje svojim hosťom útočisko v podobe zelenej oázy. Je príjemným príkladom toho, ako sa dá skrášliť okolie vďaka vkusnému využitiu kvetov a rastlín.

Napokon, sme v mestskom hoteli a k nemu patrí šum mesta na pozadí. No tento ruch, ktorý sem dolieha, nijako nenarúša váš rozhovor pri káve, v čase naše návštevy na terase dokonca pokojne spalo bábätko. Polohu v centre mesta, na nábreží pri promenáde, chce vedenie hotela využiť aj na to, aby prelomilo isté zábrany, ktoré v sebe ľudia stále majú – akoby sa ostýchali vojsť do kaviarne v hoteli.

Čo by bola kaviareň bez zákuskov

Súčasný majiteľ hotela tu pred rokmi ešte ako mladý chalan pracoval, a tak si dobre pamätá, že sem do Devína sa chodilo na najlepšie zákusky v meste. Na niekdajšiu slávu sa snaží kvalitou nadviazať skvelá šéfcukrárka Katka Lešková. Pečie výborne, z prvotriednych surovín a s láskou.

Café Devín čaj o piatej
Katarína Lešková je šéfcukrárkou hotela. Hoci sa pôvodne vybrala iným pracovným smerom, pečenie jej robí radosť a skutočne v ňom vyniká. (zdroj foto Magazín Varecha)

hotel devin pavlova torta

K pečeniu ju priviedla babička Melánia, a tú zasa Katkina prababička Gizela. „Tú som síce nepoznala, ale jej tradičné recepty a lásku k pečeniu mám isto po nej. Keď som bola malá, nehrávala som sa s bábikami, ale s cestom,“ smeje sa Katka, ktorá začala piecť už ako osemročná. Dbá nielen na kvalitu surovín a bohatú chuť, ale aj na to, aby hostia dostali i výnimočný vizuálny zážitok. Potvrdí to každý, kto v Café Devín nazrie do vitríny so zákuskami. Či už si vyberiete tradičný krémeš, gaštanové pyré alebo modernejšie tartaletky, prípadne šťavnatý punčový rez, určite nám dáte za pravdu, že tieto zákusky sú, tak ako kedysi, pýchou Bratislavy.

 

Café Devín nájdete aj na Instagrame.

autor: Henrieta Bakošová

foto: Ondrej Bobek, archív Hotela Devín, magazín Varecha

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *