Priniesli kúsok plážovej atmosféry do Žiliny. Mundo lounge & restaurant je miesto, kde zažijete svoju malú dovolenku

Priniesli kúsok plážovej atmosféry do Žiliny. Mundo lounge & restaurant je miesto, kde zažijete svoju malú dovolenku

Simona

 Mundo lounge & restaurant sme na našich stránkach predstavili len nedávno.  Značka patrí do portfólia SB Group, ktorá zastrešuje úspešné projekty v oblasti gastronómie a eventového sveta. Na jej čele stojí Pavol Sirotný, ktorý je hnacím motorom tímu a dokáže rozoznať projekt s potenciálom od takého, s ktorým netreba strácať čas. Eva Holmanová vedie kreatívny tím a má v rukách stvárnenie obchodných konceptov po kreatívnej a dizajnovej stránke. Na reštaurácií Mundo lounge & restaurant spolupracujú s Viliamom Masným, ktorý má bohaté skúsenosti v oblasti gastronómie a je zodpovedný za jeho prevádzku.
Všetci traja majú vízie, na ktorých postupne pracujú, no portfólio značiek a to, čo sa im doposiaľ
podarilo, si rozhodne zaslúži pozornosť doma aj v zahraničí.

Mundo je pre nás miestom, kde sa naši hostia majú cítiť príjemne oddychovo nielen počas leta,“ prezrádza víziu majiteľ Pavol.

 

Nachádzame sa v reštaurácii Mundo, v areáli eXtreme park. Predstavte nám trošku toto miesto, ale svojím pohľadom a optikou…

Pavol: Máme radi miesta, kde si s priateľmi sadnete za jeden stôl a spoločne si vychutnávate svoj „malý svet“ (zo španielčiny „mundo“). To je to, čo chceme rozvíjať – kultúru spoločného vychutnania si dobrého jedla. Zážitok, atmosféru, prostredie, milý personál. Či už to bude s obchodnými partnermi na spoločnom obede, alebo piatkovej večeri s priateľmi. Toto je naša vízia, na ktorej postupne pracujeme. Mundo je pre nás miestom, kde sa naši hostia majú cítiť príjemne oddychovo nielen počas leta. Miesto, kde sa zastavíte, keď chcete zažiť svoju malú dovolenku, kedykoľvek dostanete chuť. Či už to bude na hodinku po práci, v piatkový večer, alebo sa u nás zastavíte, keď prechádzate cez Žilinu cestou z Tatier.

Vychutnajte si „mundo“ – v preklade zo španielčiny „malý svet“ – so svojimi priateľmi v reštaurácii, ktorá ponúka výnimočnú atmosféru a výbornú gastronómiu.

Čo vám toto miesto prináša? Čo vás naučilo, čo vám dalo?

Pavol: Keď hodnotíme, do ktorého projektu sa pustiť, vždy o ňom rozmýšľame komplexne. Od toho, aký bude mať prínos nielen pre nás, ale aj klientov našich ostatných firiem, ako vzájomne súvisia a dopĺňajú sa, aký bude mať dizajn a koho oslovíme na spoluprácu, aby sme mohli zabezpečiť jeho hladký chod. Reštauráciu v areáli eXtreme parku sme dostali do rúk pred tromi rokmi a postupne sme vnímali jedinečnosť tohto miesta a možnosti, ktoré prináša pre našich hostí. V Žiline už máme zabehnutý jeden z našich projektov – industriálny eventový priestor Event House Žilina. Sme tu doma, fungujeme s desiatkami našich eventových klientov, ktorým okrem iného poskytujeme aj kateringové služby a služby závodného stravovania. V gastronómii teda nie sme nováčikovia, a keď prišla ponuka prevziať prevádzku reštaurácie, poňali sme to ako ďalší zaujímavý projekt v meste. Prevádzkovať reštauráciu však nie je náš jediný a finálny obchodný cieľ. Je to krásny projekt, ktorý dopĺňa portfólio našich ďalších aktivít tak, aby boli prepojené, dávali zmysel a mohli sa vzájomne rozvíjať.

V Žiline majú rozbehnutý ďalší projekt – industriálny eventový priestor Event House Žilina.

Evka: Nikdy sa do vecí nepúšťame prvoplánovo. Keďže veľa cestujeme, ochutnávame a radi spoznávame iné kultúry, snažíme sa naše zážitky preniesť aj do nových konceptov. Preto keď sme rozmýšľali o zostavení jedálneho lístka, vedeli sme, že nechceme vytvoriť ďalšiu taliansku reštauráciu, tapas bar ani bistro s burgermi. Tie predsa v meste máme a vždy sa radi zastavíme na obed či drink aj u našich kolegov z gastronómie.

Reštaurácia Mundo v Žiline – miesto, ktoré musíte zažiť

Čítať viac >

 

Vy ste traja, podnik jeden. Ako máme pochopiť „vlastnícke vzťahy“?

Evka: Hnacím motorom celého tímu je Pavol. On je ten, kto má dokonalý cit odhadnúť, ktorý projekt má potenciál, čo bude fungovať a pri čom, naopak, nestrácať čas a energiu. Preto postupne vznikli samostatné firmy, ktoré dnes zastrešuje skupina SB GROUP. Do svojej vízie následne zapája šikovných ľudí, vďaka ktorým môžu tieto projekty fungovať a rozvíjať sa. Jedným z nich je aj Viliam, spoločník reštaurácie Mundo lounge & restaurant.

Pavol: Viliam zodpovedá za prevádzku reštaurácie, jej každodenný chod a manažovanie personálu. Oslovili sme ho, pretože má dlhodobé skúsenosti s gastrom a viedol úspešný Jerry’s cocktail bar v centre Žiliny. A Evka v rámci SB Group pôsobí ako „creative director“ – teda má na starosti stvárnenie našich obchodných konceptov z kreatívnej a dizajnovej stránky. Ona určuje, ktoré projekty zrealizujeme vo vlastnej réžii a, naopak, pre ktoré vyberieme na spoluprácu architektov a dizajnérov. To, že naše prevádzky dýchajú nezameniteľnou atmosférou, je predovšetkým jej zásluha.

Keď sme spomenuli SB Group, aké ďalšie značky táto skupina zastrešuje?

Pavol: Celá skupina je zameraná najmä na služby pre firemnú klientelu a vychádza z postupného rozvoja našich značiek. Pred viac ako 10 rokmi vznikla eventová agentúra SPICYBROWN – špecialisti na eventy. Z eventových služieb sme postupne vycítili potrebu vlastných agentúrnych priestorov.

Jedna z úspešných eventových agentúr SPICYBROWN organizuje nezabudnuteľné podujatia, zabezpečuje profesionálny katering a postará sa o technické zabezpečenie, mobiliár, inventár aj kreatívny vizuál podujatí.

K nášmu eventovému priestoru Kursalon Trenčianske Teplice pribudol už spomínaný industriálny priestor Event House Žilina. Z poskytovania kateringových služieb sme našim klientom postupne začali poskytovať aj služby závodného stravovania. Pod značkou FOOD TIME aktuálne zabezpečujeme tisícky stravných jednotiek denne. Asi každý podnikateľ má aj svoj menší či väčší sen, ten môj bol vyrábať vlastný gin. Preto sme v Trenčianskych Tepliciach prerobili starý meštiacky dom na destilérku Likérka Trenčianske Teplice a už druhý rok v nej úspešne „varíme“ náš remeselný gin TOISON a bylinný likér Dr. Kramer.

Kvalitný a vizuálne atraktívny katering prináša hosťom skutočný gastrozážitok.

Ako sa vám darí po tom, ako ste prijali výzvu od Pavla, aby ste viedli reštauráciu?

Viliam: Ponuka prišla skutočne v správnom čase, keď som sám pociťoval, že potrebujem zmenu. Vyše dvadsať rokov som bol majiteľom kokteilového baru Jerry´s. Ten ako prvý priniesol do Žiliny trendovú a inovatívnu barovú kultúru a stal sa stálicou medzi nočnými barmi. Cítil som však potrebu posunúť sa ďalej, zapojiť sa do väčšieho projektu. Paliho ponuku som prijal ako novú výzvu. 😊 Musím však priznať, že začiatky neboli práve najľahšie. Po skvelej prvej letnej sezóne zaúradovala pandémia, a ak sme chceli fungovať ďalej, museli sme zapnúť kreativitu na plné obrátky. Práve toto obdobie však prinieslo priestor na vytvorenie konceptu Mundo a som hrdý, že táto zmena našim hosťom zachutila.

Predtým bola v eXtreme parku „fine dining“ reštaurácia, vy ste to zmenili. Nedarilo sa predtým tomuto konceptu?

Evka: Dnes kvalitu jedla a gastronomický zážitok nedefinuje „fine dining“ menu. Trendy – aj kvalitných reštaurácií – smerujú k menšej formálnosti a búrajú zaužívané stereotypy. Čo je dobré, nemusí byť automaticky okázalé, elitné či nedostupné. Mundom sa okrem nového menu nesie príjemná dovolenková pohoda, pri ktorej sa má každý hosť cítiť dobre – či už prišiel na obchodné stretnutie, spoločný večer s priateľmi alebo rande.

 

Kto stál za tvorbou menu a nápojového lístka? Ako a prečo ste ho takto stvorili?

Pavol: Menu a nápojový lístok nikdy nie sú výsledkom práce jedného človeka, podieľame sa na ňom všetci. Keďže ústrednou témou dnešnej gastronómie je autentickosť a jednoduchosť, menu je vyskladané ako malý svet dokonalých chutí, inšpirovaných ponukou medzinárodnej kuchyne. Všetky jedlá vychádzajú z kvalitných, lokálnych a čerstvých ingrediencií. Pečieme tiež vlastný chlieb a ponúkame pravú neapolskú pizzu podľa originálnej talianskej receptúry, čo je v regióne stále atraktívnou novinkou.

Zaujímavosťou je aj „sharovanie“ jedla…

Viliam: Táto myšlienka nám bola od začiatku veľmi sympatická. Zdieľanie jedla je v zahraničí, najmä v prímorských a turisticky atraktívnych destináciách, veľmi populárne. Ak ste na dovolenke, prirodzene toho chcete ochutnať čo najviac. A možno ani nemáte chuť na jedno konkrétne jedlo, ale radi vyskúšate kúsok z toho i tamtoho. Partia priateľov si teda môže objednať viac jedál a degustovať. Naservírujeme vám jedlo tak, aby nebol problém o čokoľvek sa vzájomne podeliť. Zabudnite na to, že by sme to považovali za faux pas. U nás máte rovnakú slobodu ako na dovolenke. 😊

Ak toho chcete ochutnať čo najviac, v reštaurácii Mundo vám vyjdú v ústrety. Objednajte si viacero jedál a spolu s rodinou či priateľmi si užite nezabudnuteľnú degustáciu v znamení hesla „z každého rožku trošku“.

Evka, z rozprávania majiteľov iných, dizajnérsky náročnejších konceptov vieme, že ich zariadením sa to nekončí. Ako prebiehala, respektíve prebieha vaša spolupráca s Mundom?

Zariadením interiéru sa všetko len začína. Mojou úlohou v spolupráci s naším tímom je preniesť dizajn do grafických materiálov, inventáru, no v neposlednom rade aj do marketingovej komunikácie. Ak chceme docieliť vzhľad slnečných mediteránnych letovísk s jemným nádychom boho štýlu, musíme v tomto smere zladiť úplne všetko od vizuálov fotiek, feedu sociálnych sietí, wordingu až po oblečenie personálu. Našťastie máme v tíme skvelých ľudí, s ktorými sa táto predstava úspešne premenila na realitu.

Ktoré iné podniky máte na starosti v SB group? A ktoré sú vám najmilšie?

Evka: Každý jeden projekt vám prirastie k srdcu a spája sa s konkrétnymi spomienkami a zážitkami. Aktuálne sa veľmi tešíme z ocenení, ktoré zbierajú naše značky. Či už je to nominácia Likérky na architektonické ocenenie CE.ZA.AR, alebo tiež prvá cena v kategórii interiérov HoReCa v rámci súťaže INSAID Awards. Takisto gin a likér, ktoré v Likérke vyrábame, zbierajú svetové ocenenia za dizajn aj chuť (Pentawards, Red Dot Design Award, IWSC, Gin Masters, ISC či nominácia na Národnú cenu za dizajn). Náš projekt Event House sa zasa dostal do Ročenky slovenskej architektúry a to sú presne tie momenty, keď si povieme, že sme to teda naozaj dobre vymysleli. 😊

Pavlovým snom bola výroba ginu – premenil ho na skutočnosť a už druhý rok sa v Likérke Trenčianske Teplice „varí“ remeselný gin TOISON.

Pavol, nie je toho na vás veľa? Predsa len udržať kvalitu pri riadení viacerých podnikov je náročné.

Odmalička som typ človeka, ktorý má rád adrenalín a veľké výzvy, takže čím viac sa toho deje, tým lepšie. Najdôležitejší je pre mňa pocit, keď sa veci hýbu, keď ako spoločnosť rastieme a vyvíjame sa. Samozrejme, základom úspechu je vyskladať si tím, ktorý dokáže bez problémov fungovať samostatne, má potrebný „ownership“ a proaktívny prístup. Aktuálne všetci vnímame, že v gastronómii je problém s nájdením kvalitného personálu. Práve preto má personál každej prevádzky v rukách jej manažér. Vzhľadom na lokalitu jednotlivých firiem aj na počet zamestnancov to vnímam ako dobrý krok.

Kvalitný tím ľudí, ktorých má v rukách zodpovedný manažér, je v gastronómii základ úspechu.

Musím sa priznať, že niekedy sa utiekam k myšlienke, prečo nie je niečo z vašej tvorby aj v hlavnom meste. Neťahá vás to tam?

Pavol: Radi sa spájame so šikovnými ľuďmi a v rámci SB GROUP sme otvorení rôznym spoluprácam, ktoré majú potenciál či už posunúť naše značky, alebo priniesť úplne nové nápadité projekty. Možnosti sú otvorené, uvidíme.

 

Reštauráciu Mundo lounge & restaurant nájdete aj na Instagrame.

 

Text: Simona Budinská

Foto: Mundo lounge & restaurant

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

0
Budeme radi za vaše názory, prosím zanechajte nám komentár.x
()
x