Zimný festival jedla spája šéfkuchárov a ľudí. Čo nás čaká?

 Zimný festival jedla spája šéfkuchárov a ľudí. Čo nás čaká?

Radoslav Nackin je zakladateľ platformy Gurmán na Slovensku, ktorá každoročne oceňuje najúspešnejšie prevádzky a šéfkuchárov a organizuje aj obľúbené gurmánske festivaly jedla. Čo chvíľa nás čaká už 10. ročník Zimného festivalu jedla. Tento rok sa zapojilo až 40 reštaurácií. Čo vlastne Zimný festival jedla je a na čo všetko sa môžete tešiť?

Stalo sa už dobrou tradíciou, že Zimný festival jedla začína gastronomický rok na Slovensku. Reštaurácie po celej krajine komponujú pre svojich hostí symfónie chutí a vôní z toho najlepšieho, čo ich šéfkuchári dokážu.

detail
Do Zimného festivalu jedla sa tento rok zapojilo až 40 prevádzok.

To že Zimný festival jedla je asi najobľúbenejšia akcia pre gurmánov svedčí nielen už jeho desiate pokračovanie, ale hlavne počet reštaurácií, ktoré sa tento rok do festivalu zapojili. Je to celkom rekordných 40 reštaurácií z celého Slovenska, medzi ktorými privítame aj mnohé nové tváre – či už novo vzniknuté reštaurácie alebo mladých a nadaných šéfkuchárov. V rozhovore sme sa spýtali viac organizátora akcie, Radoslava Nackina.

Čo je vlastne Zimný festival jedla?

Festivaly jedla boli vytvorené pre ľudí. Ak vás lákajú gurmánske delikatesy najzaujímavejších reštaurácií Slovenska a túžite ochutnať špeciality najlepších šéfkuchárov z celej republiky, môžete vďaka festivalom dopriať zážitok z exkluzivity sebe aj svojim blízkym. Šéfkuchári z najlepších slovenských reštaurácií, ktoré získali najvyššie hodnotenie v našom populárnom reštauračnom bedekri Gurmán na Slovensku, ponúknu návštevníkom Zimného festivalu degustácie v podobe troj a štvorchodového menu s nápojmi vo zvýhodnenej cene.  Tento rok si pre hostí pripravili degustácie v kategóriách: Naše ikonické jedlo, Chute regiónov a Kuchárova voľba.

Zimný festival jedla
Vďaka Zimnému festivalu jedla vzniklo za 10 rokov cca 60 000 rezervácií. Hostia majú možnosť za výhodnejšie ceny objavovať chute z rúk rôznych šéfkuchárov.

Aká je cena degustácii?

Cena sa pohybuje  závislosti od typu menu. Je od 25- 45 € na osobu, včetne nápojov.

Thermia Palace Michelin

Michelin na Slovensku? Silný mesiac návštev top šéfkuchárov zažili aj v Piešťanoch

Čítať viac >

 

 

Podobné festivaly majú v zahraničí dlhodobú tradíciu, každoročne sa do nich zapája tisíce návštevníkov. Ako je Zimný festival jedla u nás?

Vo svete je tento model festivalu veľmi obľúbený a návštevnosť reštaurácií počas neho stúpa aj
o 30%. V zahraničí sa jedná skôr o mestské festivaly a čísla hostí sú omnoho vyššie ako na celom
Slovensku. Napríklad taký Londýn má 30 000 rezervácií a Miami 45 000, ale tu príde za 14 dní až
100 000 návštevníkov a je to spojené aj s festivalom na pláži – takým nonstop piknikom. Na Slovensku
sa zapája každoročne 5 -7 000 hostí. Čo je za 10 rokov trvania Zimného festivalu jedla pekných cca 60 000 rezervácií. Reštauráciám počas festivalu stúpnu tržby cca o 10 -14 %.

menu
Tešiť sa môžete na bohaté menu a pestrú škálu rôznorodých chutí od hviezd slovenskej gastronómie. Nechýba ani obľúbená Villa Rosa.

Ktoré prevádzky sa zapojili tento rok?

Tešiť sa môžete na bohaté menu a pestrú škálu rôznorodých chutí od hviezd slovenskej gastronómie:
UFO, Gašperov mlyn, Mlyn 108, Chateau Čereňany, Hotel Slávia či Albrecht. Vynechať nesmiete ani
osvedčené gurmánske adresy: Carnevalle, Au Cafe, Nostalgie, Villa Rosa, Ohnisko, Chateau Gbeľany,
Hotel Hviezdoslav či Zylinder.

Zimný festival jedla 2023 Tatry
Aj obľúbený wellness hotel Borovica sa zapojí do Zimného festivalu jedla 2023.

Zapojili sa do Zimného festivalu jedla aj nejaké z novších prevádzok?

Zaujmú vás určite nováčikovia a tých je tento rok naozaj veľa. Bratislavské reštaurácie Bubbles,
Duetto alebo veľmi ambiciózny projekt Bistronomy z Petržalky, z Dunajskej Stredy Lokál Bistro, z Nitrianskeho kraja Terra Jasová a Áčko Šurany, zo Žiliny Olivia´s, z Popradu sa zapojila 2 Zlatými vidličkami ocenená reštaurácia Gaba Kocáka – Doma u nás, z Prešova Poetika Bistro a z Halíča Zámok Galícia Nueva. Sme radi, že sa zapojila aj celkom nedávno otvorená reštaurácia MENJU šéfkuchárov Martina Korbeliča a Tomáša Siku. V ich reštaurácii bude prebiehať aj Otváracia večera Zimného festivalu jedla.

Tomáš Sika a Martin Korbelič sa zapoja do Zimného festivalu jedla
V reštaurácii Menju Tomáša Siku a Martina Korbeliča bude prebiehať aj Otváracia večera Zimného festivalu jedla.

NOVINKOU je Jolly Jocker v podobe prestížnej reštaurácie z Rakúska: TRIAD oceňovaného
šéfkuchára Uwe Machreicha.

V minulosti si gurmáni mohli zacestovať aj gastrobusom a ochutnávať jedlá vo viacerých reštauráciach na Slovensku. Pripravujete aj tohto roku nejaké prekvapenie?

Každoročne pripravujeme niečo nové. Populárne Gurmán Busy už nerobíme. Dali sme gurmánom iba
návod ako nato, a teraz si ho vedia gurmáni spraviť už aj sami rezerváciou zaujímavých reštaurácií
v jeden deň a spravia si tak pekný výlet. Pre ročník 2023 bude novinkou zážitkový kuchársky kurz
s najlepšími kuchármi Slovenska. Prvý bude s Jozefom Masarovičom – šéfkuchárom reštaurácie UFO,
kuchárom roka 2020 na Slovensku. Pripravujeme ešte jeden takýchto výnimočný kurz. Info o ňom
nájdete v „Sprievodných akciách“ na stránke festivalu. Kurz je určený aj pre začiatočníkov a kapacitne je stavaný pre 10 ľudí.

Zimný festival jedla Kežmarok

A ako je to s Vami a gastronómiou? Patríte medzi gurmánov alebo preferujete toľko propagovaný zdravý životný štýl? Ktorú kuchyňu uznávate?

Ja som bol vychovaný od malička tak, že čo mama alebo babka navarila, tak sme to zjedli. Nikto
sa nás na nič nepýtal a ani sme moc na výber nemali. Varili nám skutočne všetko a preto som si
na jedlá privykal postupne a moja mama vo mne vypestovala úctu a rešpekt ku každému jedlu,
potravine či zvieraťu. Nič u nás nesmelo vyjsť nazmar. Môj zdravotný štýl je jednoduchý: Jesť
všetko s mierou a rozumom.

Radoslav Nackin organizátor Zimný festival jedla
Radoslav Nackin už vyše desať rokov organizuje festivaly jedla na Slovensku. I vďaka nemu objavili hostia svoje nové, obľúbené podniky.

Nič netreba preháňať a mám pocit, že ľudia sa v posledných rokoch celkom zbláznili a nechajú sa nachytať všelijakými poradcami, že toto nesmiete a tamto je nezdravé. Veď v Amerike bola slanina a vajcia 20 rokov zaradené medzi zdraviu nebezpečné potraviny. A potom ich naopak začali ľuďom doporučovať, že sú zdravé. Ja rád ochutnávam neznáme a nové jedlá a potraviny všade kam cestujem. Obzvlášť rád mám stredomorskú kuchyňu, japonskú a indickú, pretože východné kultúry už pred 1 000 rokmi vedeli čo je dobré s čím kombinovať a čo prospeje organizmu.

 

Text: Simona Budinská a ZFJ

Foto: archív Zimný festival jedla a Kavickari.sk

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

0
Budeme radi za vaše názory, prosím zanechajte nám komentár.x