Marek Fajčík z EBENICA COFFEE: Káva je veľmi intímny a emočný produkt

 Marek Fajčík z EBENICA COFFEE: Káva je veľmi intímny a emočný produkt

Je pilierom značky EBENICA COFFEE, praží kávu, zastrešuje chod firmy, rozvíja jej potenciál a nestratí sa ani za kávovarom. Marek Fajčík pláva vo vodách kávy už od roku 2009, kedy sa rozhodol zavesiť prácu finančného riaditeľa vo farmaceutickej firme na klinec a svoj život naplno oddať kávovej vášni. Odvtedy prešla modranská pražiareň kávy EBENICA COFFEE dlhú cestu a stala sa jednou z najúspešnejších pražiarní na Slovensku. Aké hodnoty sú pre ich rodinnú firmu rozhodujúce a prečo je práve chuť tým, na čo sa sústredia?

Vychutnajte si chuť dobrej kávy EBENICA COFFEE
V EBENICA COFFEE sa všetko točí okolo chuti. A tá sa skrýva nielen v káve, ale aj v samotnej atmosfére.

Kedy sa začala písať vaša kávová púť?

Do kávy som sa zaľúbil asi pred 15 rokmi. Vďaka svojej práci finančného riaditeľa vo farmaceutickej firme som veľa cestoval. Keďže som človek, ktorý rád spoznáva chute a krajinu vníma nielen cez ľudí či pamiatky, ale aj prostredníctvom chutí, skrížila mi cestu káva. Káva, ktorá vtedy chutila v zahraničí inak. Lepšie. Na Slovensku neboli pražiarne výberovej kávy, preto som sa začal o túto oblasť viac zaujímať a spolu s manželkou Dankou, ktorá stála od začiatku po mojom boku, sme začali navštevovať rôzne pražiarne. Káva sa stala naším hobby. Ochutnávali sme ju a keď nám chutila, posúvali sme ju ďalej. Keď sa nám začali vracať pozitívne reakcie, spozorneli sme. Dopyt po dobrej káve, ktorý v tej dobe nebol naplnený, bol značný a veľký. A tak vznikla EBENICA COFFEE. (úsmev)

Čiže myšlienka vlastnej pražiarne sa vykryštalizovala až časom?

Áno, bol to taký prirodzený vývoj. Kávový trh vtedy nebol rozvinutý a skúsenosti boli slabé. Čerpal som z návštev pražiarní, zo samoštúdia a z výstav, konferencií či veľtrhov. Prvé roky sme boli stále v štádiu hobby. Až potom, keď sme v roku 2013 v Coffee Review, v najväčšom hodnotení kvality kávy v USA, dostali ocenenie, začala v nás rezonovať myšlienka, že asi to predsa len robíme dobre. Najprv sme spolupracovali s inými pražiarňami, pretože na začiatkou bolo pre nás dôležitejšie spoznať zákazníka, ako investovať do vlastných strojov. Avšak potom sme sa rozhodli posunúť a začali sme si kávu pražiť sami. Rozhodli sme sa ísť vlastnou cestou.

Prečo práve názov EBENICA COFFEE?

Pomenovanie je podľa ebenu – ušľachtilého, hodnotného dreva, ktoré je tmavohnedé ako káva. Chceli sme mať názov v ženskom rode – ako káva. Tak sme sa hrali s názvom, až vznikla EBENICA COFFEE.

Modranská pražiareň EBENICA COFFEE
Aj vďaka tomu, že Marek Fajčík vkladá do svojej práce srdce a vášeň, je EBENICA COFFEE jednou z najúspešnejších pražiarní.

Vaša firma vznikla pred viac ako 12 rokmi. Pozorujete za tú dobu rast povedomia o káve?

Vidíme, že to rastie – a rastie to naozaj ohromne. Samozrejme, nájdu sa aj ľudia, ktorí káve nepripisujú patričnú váhu. Káva má však v gastronómii čoraz väčšie zastúpenie. Je dôležitá už len z toho dôvodu, že je poslednou bodkou za každým gastro zážitkom. Ak je káva nanič, zle pripravená, nevhodne vybratá alebo sa nehodí k štýlu reštaurácie, sklamanie z kávy zákazníka sa prenesie na celý gastronomický zážitok. Aj pri ľuďoch si pamätáte prvý a posledný dojem, nie je to tak? Keď ten posledný pokazíte, celá robota je zničená a dvere sa zatvárajú. Preto sa snažíme edukovať aj všeobecnú a širokú verejnosť. Pripravujeme edukatívne články a kávovlogy, v ktorých sa videami snažíme ľudí vzdelávať. Neviete, ako si doma správne pripraviť kávu, ako ju skladovať, ako si našľahať mlieko alebo to, ako si vybrať šálku? Aj toto nájdu milovníci kávy na našom blogu. Ak je naším cieľom to, aby vám káva chutila, tak vám poradíme tých X krokov, ktoré musíte spraviť, aby tá káva bola vo výsledku skvelá.

Ebenica-coffee-latte-art
EBENICA COFFEE je slovenská pražiareň, ktorá vyrába jednu z TOP10 espresso káv Európy.

Marek Fajčík Ebenica

Pražiareň EBENICA COFFEE: Káva má byť chuťovým pôžitkom

Čítať viac >

 

Edukujete ostatných, ako je to však s vami? Je kávový biznis oblasť, v ktorej sa musíte neustále vzdelávať a sledovať trendy? 

Kávový svet sa neskutočne hýbe. Pred pár rokmi sme tu mali tretiu kávovú vlnu, kedy prišli na scénu ovocnejšie kávy či jej alternatívne prípravy. A dnes? Momentálne prebieha piata vlna. Aby sme vedeli udržať krok, sledujeme leadrov kávového priemyslu, kupujeme knihy, študujeme a udržujeme si partnerstvá s európskymi pražiarňami, z ktorých tie trendy prichádzajú. Aj my sa snažíme praxou a samoštúdiom vzdelávať. A to tým, že testujeme, skúšame a inovujeme. 

Ako sa snažíte inovovať? Dá sa vôbec ešte v oblasti kávy priniesť niečo nové?

Zachytili sme napríklad čoraz častejšie sa vyskytujúci trend, že ľudia nemôžu kofeín, no voči bezkofeínovej káve majú v sebe zakorenené isté predsudky. A tak sme sa rozhodli spraviť obrovský prieskum a zistiť, čo hovoria na bezkofeínovú kávu a aké súvislosti v nich vyvoláva. Výsledok je ten, že máme okrem bezkofeínovej aj nízkokofeínovú kávu, ktorú sme si sami vyvinuli. Je to taká naša inovácia. Takže áno, sledujeme trendy, no snažíme sa do toho priniesť niečo vlastné. V rámci vzdelávania však sledujeme aj iné odbory: čo sa deje online, v marketingu, v potravinárstve či v rámci technologických záležitostí. Tieto poznatky sa potom snažíme aplikovať v spojení s kávou. 

Nízkokofeínová káva Siesta a bezkofeínová káva ZERO EBENICA COFFEE
Nízkokofeínová káva Siesta je jedinečným a vyváženým blendom kofeínovej a bezkofeínovej kávy z Kolumbie. Tieto kávy sú preto vhodné aj pre ľudí, ktorí sa kofeínu vyhýbajú úplne, prípadne sa jeho príjem snažia obmedzovať.

Čím su teda vaše bezkofeínové a nízkokofeínové kávy EBENICA COFFEE výnimočné? 

Bezkofeínová káva má z minulosti negatívne PR. Väčšina káv je totiž dekofeínovaná chemicky. Potom je tu ale aj druhá metóda na báze vody, tzv. Swiss Water Process. Tento proces je oveľa šetrnejší nielen k zrnku, ale aj k chuti a k zdraviu. Tieto kávy sú, samozrejme, certifikované a pravidelne laboratórne a bakteriologicky testované v laboratóriách. Zameriavame sa na chuť a emóciu zákazníka, ale máme za tým aj vedecky prístup.

Prišli ste na trh aj s novinkou, a to bezkofeínovou kávou Mammie, ktorá je určená nielen pre mamičky. Prezraďte nám viac.

Minulý rok sme si všimli zvýšený dopyt po bezkofeínovej káve, a to najmä zo strany budúcich mamičiek a dojčiacich žien. Preto sme sa rozhodli pozrieť na tento trend bližšie a zorganizovali sme prieskum o káve v tehotenstve, do ktorého sa zapojilo takmer 8 000 žien. Potvrdilo sa nám v ňom, že ženy si uvedomujú riziká spojené s príjmom kofeínu v tehotenstve, zároveň sa však kávy ani v tomto období nechcú vzdať. Preto počas tehotenstva siahajú najmä po bezkofeínovej káve. Tu sme mohli skončiť a povedať si, fajn, máme pre budúce mamičky v ponuke ZERO a SIESTU, čo sú chuťovo skvelé a kvalitné kávy. Rozhodli sme sa však spraviť aj chuťové testy a tie nám ukázali, že by predsa len stálo za to, doplniť do portfólia ešte jednu bezkofeínovú kávu s odlišným chuťovým profilom. A tak vznikla káva Mammie, bezkofeínová káva, vytvorená pre budúce mamičky – a s ich pomocou. Doteraz máme na ňu veľmi pozitívne reakcie, mamičkám káva naozaj chutí a aj vonia. 😊 Jednoducho, prináša im to, čo od kávy očakávajú – radosť a pôžitok z jej pitia.

Ebenica-Mammie-bezkofeínová-káva
Ebenica Mammie je nová káva pre tehotné a dojčiace mamičky, vytvorená presne na mieru. Ide o lahodnú, zdravú a bezpečnú kávu bez kofeínu.

Môžeme povedať, že ste pilierom celej značky EBENICA COFFEE. Dokonca sme od vašich zamestnancov počuli, že medzi vaše plusy patrí multitasking. To sa vám, ako majiteľovi pražiarne, zrejme hodí.

(Smiech) Naozaj? To neviem posúdiť, ale ak ide o dianie v pražiarni, viem zastúpiť každého. S manželkou Dankou vieme, že čokoľvek by sa stalo, my dvaja ustojíme všetko a vieme pokryť každú oblasť v rámci našej pražiarne. Keď prišiel covid, mali sme rôzne scenáre a keby bolo najhoršie, vedeli sme, že EBENICA COFFEE by sa personálne vrátila do svojich začiatkov, keď sme boli dvaja či traja. Jedna z našich výsad je, že chceme našej firme, takému nášmu dieťaťu, rozumieť do hĺbky. Je to rovnaké ako s deťmi – nechcem byť iba rodič, ktorý sa z diaľky prizerá, ako dieťa rastie. Chcem byť tým rodičom, ktorý rozumie emóciám a pocitom dieťaťa a zažíva s ním každý míľnik. Veď čo krajšie môžete zažiť? (úsmev) Ale aj počas korony sme, našťastie, udržali všetkých a nekrátili sme ani platy. Áno, išlo to na úkor zisku, ale v tom je tá rodinnosť. Aj v ťažkých, aj ľahších časoch.

EBENICA-COFFEE-hodnoty-firmy
Rodinný prístup je základnou hodnotou firmy EBENICA COFFEE.

Takže práve rodinný prístup je odrazovým mostíkom vašich firemných hodnôt?

Áno, sme a vždy budeme rodinná firma. Naše firemné hodnoty máme silno zafixované. Okrem toho, že sa snažíme ísť vlastnou cestou, držíme sa rodinných hodnôt. Snažíme sa byť rodinní naozaj v každom smere, a preto podporujeme napríklad skrátený pracovný úväzok u žien s deťmi.

Keď sme načrtli tie srdcové záležitosti – aká káva je vašou srdcovkou?

Asi Ethiopia. Ja mám radšej ovocnejšie, nižšie pražené kávy. Neodmietnem však ani klasickejšiu kávu. Záleží to od časti dňa či príležitosti. Na začiatku sme robili aj my viac tmavšie pražené, klasickejšie blendy. Postupne sme ich však posúvali a ukazovali ľuďom, že sú aj iné možnosti. V ponuke však máme čoraz viac káv nižšieho praženia, ktoré sú ovocnejšie, modernejšie, vhodné aj na filtre či svieže espresseo. 

Ste skôr kávový klasik, alebo máte rád aj novinky či trendy? 

Ja rád skúšam. Všetko chcem vyskúšať. (úsmev) Avšak väčšina káv, ktoré pijem, sú na báze espressa: espresso, doppio, ristretto. Plus filtre. Avšak, musím povedať, že aj na espresso, aj na filtre, musím mať náladu. 

Majiteľ Marek Fajčík EBENICA COFFEE
„Jedna z našich výsad je, že chceme našej firme, takému nášmu dieťaťu, rozumieť do hĺbky.“

Takže kávu vnímate ako záležitosť nálady či príležitosti?

Presne tak! Káva je pre mňa neodmysliteľne spojená s daným momentom, s emóciami a s príležitosťami. Napríklad na záhrade nemáme nič, na čom by sme si mohli pripraviť espresso. Na záhrade sa skrátka pije iba filter. To miesto máme spojené s filtrovanou kávou, ktorú si v pokoji a dlho vychutnávame. Káva je taktiež záležitosťou, ktorá vytvára silné asociácie. Napríklad taký „turek“ u babky? Áno, môžeme sa baviť o tom, či je tá káva dobrá, či je dobre pripravená, ale v tomto momente hrá veľkú úlohu práve atmosféra. A tá chuť sa skrýva nielen v tej káve, ale aj v samotnej atmosfére. Viete, u nás sa všetko točí okolo chuti. Chuť je vlastne DNA našej značky. Aj prieskum nám potvrdil, že zákazníci nás vnímajú práve cez ňu. Cez chuť. Kupujú EBENICA COFFEE, lebo im chutí.

EBENICA-COFFEE-Modra
Káva od EBENICA COFFEE je pražená na Slovensku, no ocenená aj vo svete.

Marek, na konci mi nedá nepoložiť vám ešte takú obligátnu otázku: aké má EBENICA COFFEE ciele a vízie do najbližších rokov?

Rozdelil by som to na krátkodobé a dlhodobé. Medzi krátkodobými máme 3 ciele, na ktoré sa chceme v najbližšej dobe zamerať: bezkofeínová káva, darčekové balíčky a predaj cez internet. Pod tým je ešte, samozrejme, veľa ďalších vecí. Od edukácie až po limitky káv. Chceme sa stále hýbať vpred.

Ebenica-coffee-darčekový-balíček
Degustačný kávový balíček je darček, ktorý poteší každého kávičkára. Doprajte mu chuťový zážitok a možnosť ochutnať nové chute.

A tie dlhodobé?

Chceme si udržiavať hodnotu, ktorú budujeme. Taktiež by sme chceli EBENICA COFFEE poslať do sveta a exportovať ešte do väčšej miery, ako to robíme doteraz. Taktiež sme rozbehli cez kresťanské spoločenstvo a jedného kňaza projekt v Ugande – prispievame k výsadbe kávovníkovej plantáže. Týmto chceme pomôcť domácim, ktorí sa tam nasťahovali, aby tam mohli pracovať. My budeme potom tú kávu používať, distribuovať a výťažok z celého fungovania pôjde na fungovanie práve tých ľudí. Cieľom je aj vybudovanie zdravotné strediska a školy. Rodinnosť a s nimi spojené hodnoty chceme pretaviť do skutkov aj takto.

Ponuka-káv-EBENICA-COFFEE
V podnikových predajniach vám pri výbere káv radi poradia.

Adresa: pražiareň a podniková predajňa Šúrska 136, Modra a podniková predajňa Bottova 10, Žilina.

EBENICA COFFEE nájdete aj na FacebookuInstagrame.

 

Text: Dominika Noskovičová
Foto: Dominika Noskovičová a archív EBENICA COFFEE

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

0
Budeme radi za vaše názory, prosím zanechajte nám komentár.x