Zážitok z Fine Diningu v hoteli Thermia Palace podčiarkla Dinner Etiquette s Luciou Sandrin Breznayovou

 Zážitok z Fine Diningu v hoteli Thermia Palace podčiarkla Dinner Etiquette s Luciou Sandrin Breznayovou

V unikátnom prostredí hotela Thermia Palace v Piešťanoch sa v sobotu 28. septembra servírovala večera presahujúca hranice klasického stolovania. Fine dining večera spájajúca umenie vysokého kulinárstva s precíznou etiketou stolovania, o ktorú sa postarala Lucia Sandrin Breznayová, alias Madam Etiketa, ponúkla hosťom zážitok na najvyššej úrovni. Vo svetle sviečok a s precíznou dôležitosťou detailov sa hosťom otvorila brána do sveta gurmánskej dokonalosti, kde boli každý pohyb i každé sústo oslavou tradícií a moderného luxusu.

Madam Etiketa
Lucia Sandrin Breznayová, známa ako Madam Etiketa, hostí počas Fine Dining večere zasvätila do tajov etikety stolovania.

Miesto ako stvorené na zážitky

Návšteva päťhviezdičkového hotela Thermia Palace, ktorý rodina Winterovcov vybudovala spolu s kúpeľným domom Irma v roku 1912, patrí k nezabudnuteľným zážitkom. Secesný štýl, neprehliadnuteľná dávka vkusu a bohatá história doslova objímu hostí už pri vstupe. Dokonalé miesto si zaslúži dokonalé zážitky.

Fine dinig Thermia Palace

Etiketa stolovania, Thermia Palace
Etiketa stolovania nie je o striktných pravidlách, ale o vnímaní detailov. Malé gestá ako ponúknutie dezertu hosťom alebo postaranie sa o to, aby mali vždy plný pohár, vypovedajú o pozornosti a ohľaduplnosti hostiteľa.

A presne takým bol aj 28. september, kedy sa v elegantných priestoroch kaviarne Café Alexander uskutočnil Fine Dining and Dinner Etiquette večer s exkluzívnou hosťkou priamo z Paríža. Reč je, samozrejme, o uznávanej odborníčke vo svete etikety – Lucii Sandrin Breznayovej. Čím všetkým nadchlo hostí spojenie hotela Thermia Palace s Madam Etiketou? Poďte sa aspoň zčasti nadýchnuť výnimočnosti tohto večera.

Zemiakové bliny s domácim údeným lososom a kaviárom a studená uhorková polievka ako Amuse Bouche boli skvelým začiatkom celej slávnostnej večere.

Umenie spojenia a zdvorilosti

Etiketa nie je len súborom pravidiel či o správnom usporiadaní tanierov a príboru. Je to jazyk zdvorilosti a rešpektu, umenie spájať sa s ostatnými a príležitosť vytvárať nezabudnuteľné chvíle. Umenie stolovania nabáda zastaviť sa a oceniť krásu jedla a príjemnej spoločnosti.

Predjedlo – ustrica so šalotkou. Francúzi si zvyknú objednávať ustrice v násobkoch 6, čiže 6, 12, 18 a tak ďalej. V reštaurácii si však môžete objednať aj 3, 6 či 9 kusov. Na degustačnom menu nie je výnimkou servírovanie jednej ustrice.
Súčasťou podávanie ustric je aj takzvaný finger-bowl. Ide o misku so studenou vodou a plátkom citróna na opláchnutie končekov prstov.

Exkluzívny hosť z Paríža

Francúzsky šarm, nonšalantnosť a neprehliadnuteľná energia. Tri prirovnania, ktoré dokonale vystihujú Luciu Sandrin Breznayovú, známu tiež ako Madam Etiketu. Odborníčka na etiketu, ktorá študovala diplomaciu, medzinárodné vzťahy a právo v Banskej Bystrici a aktuálne žije v Paríži, zavítala aj na (ne)konferenciu Gastrolove, kde svojou prednáškou ohúrila všetkých prítomných.

V praxi sme si predviedli, ako správne konzumovať polievku, napríklad aj bažantí vývar s mäšom, zeleninou a rezancami.

A tak bolo viac ako isté, že Fine Dining v Thermia Palace za jej účasti bude rovnako výživným zážitkom, z ktorého budú hostia dlho čerpať inšpiráciu a spomínať naň ešte dlhý čas.

Tiché kúzlo večera

Jemné svetlo sviečok a mäkké tóny klavíra vytvorili príjemnú atmosféru. Hostia, usadení pri elegantne prestretých stoloch, boli svedkami začiatku kulinárskeho predstavenia, ktoré dodržiavalo pravidlá etikety stolovania. Prebúdzali sa nielen chuťové zmysly a vnímanie noblesy, ale aj zvedavosť pri počúvaní slov Madam Etikety, ktorej výklad sprevádzal celú 8-chodovú večeru.

Fine Dining večera, Thermia Palace
Oslava jedla prostredníctvom vhodného podávania a servírovania môže pozdvihnúť zážitok na úplne inú úroveň.

Hneď v úvode sme sa dozvedeli nielen to, kto vstupuje do reštaurácie ako prvý a kam odložiť dámsku kabelku, ale aj to, ako správne použiť látkový obrúsok. „Džentlmen vždy ponúkne lepšie miesto dáme, pretože by mala mať krajší výhľad,“ vysvetlila Madam Etiketa, ktorá upriamila pozornosť aj na to, že správne prestretý stôl je mimoriadne dôležitý.

V rámci večere sa ako prvé hlavné jedlo podávali aj grilované krevety s cesnakom, čili a maslovou omáčkou.
Hlavné jedlo
Dalšie hlavné jedlo – pečené kukuričné baby kuriatko s tekvicovým pyré a dusenou zeleninou.

Prvý dojem neurobíte totiž na druhýkrát – cenné pravidlo, ktoré platí aj v prípade stolovania. Svoje miesto a význam má všetko – „molton“, obrus, látkový obrúsok, ale aj klubový tanier. O správnom prestretí príborov a pohárov nehovoriac.

Hlavné jedlo, Fine dining, Thermia Palace
Samozrejme, nechýbali ani slimáky s bylinkovým maslom.

Servíruje sa 8-chodové menu

Po úvodnej prezentácii o zásadách etikety stolovania prišlo na rad servírovanie 8-chodového menu. To predstavilo nielen unikátne chute, ale hostia sa tiež vďaka Madam Etikete naučili, ako si ho správne a s pôvabom vychutnávať.

Menu fine dining večer
8-chodové degustačné menu plné výnimočných chutí a pôžitkov.

Rafinované chute sa elegantne prelínali s príjemnými dialógmi, vytvárajúc atmosféru, v ktorej sa každý chod stal podnetom na zdieľanie zážitkov. Harmónia gurmánskych pôžitkov s osobnými interakciami robila z večere nezabudnuteľný zážitok, v ktorom sa oslavovalo nielen kulinárske, ale aj konverzačné umenie.

Etiketa, ktorá spája

Lucia Sandrin Breznayová sprevádzala hostí počas celého večera s noblesou a šarmom jej vlastným. Priblížila svet etikety stolovania a upriamila pozornosť na jej dôležitosť. Zároveň s dôvtipom odhalila tajomstvá, ako sa vyhnúť nástrahám etikety a dodržiavať jej pravidlá.

Fine Dining večera Thermia Palace
Etiketa stolovania je skutočne umením, ktoré umožňuje prehlbovať vzťahy, oslavovať tradície a užívať si jedlo v jeho plnej kráse.

Naučila hostí, že dodržiavanie týchto princípov je kľúčom k elegantnému a pôsobivému stolovaniu, ktoré by nemalo byť len teóriou, ale malo by sa stať živou súčasťou našich gastronomických zážitkov. Atmosféra večere prepojená s interakciou a príjemnými rozhovormi umocnila tento pocit.

Fine Dinig večera
Dezert – čokoládové bahno Thermia s lesnou zmesou
Thermia Palace, Fine Dining
Umenie etikety stolovania zahŕňa aj výber čerstvých, miestnych surovín, ktoré sú pripravené s láskou a ohľadom na detaily.

Vynikajúce jedlá sa stali oslavou kulinárskeho umenia. A skutočne každý moment bol dôkazom toho, že etiketa nie je len záležitosťou minulosti, ale dynamickým nástrojom, ktorý nás učí vážiť si nielen jedlo, ale aj spoločnosť, v ktorej si ho vychutnávame.

Etiketa stolovania je krásna a vznešená vec a my sme radi, že máme tu česť spolupracovať s ľuďmi ako Lucia Sandrin Breznayová, ktorá nám pravidelne približuje tento svet, kde sa správne používa príbor, kde dámy sedia s členkami a kolenami pri seba a kde páni vedia, kedy dámu do dverí pustiť a kedy vojsť prvý.

Luciu Sandrin Breznayovú nájdete na Instagrame ako @madametiketa.

Text: Michaela Krivdová

Foto: Dominika Noskovičová

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Michaela Krivdová

Neexistujú výzvy, pred ktorými cúvne a každú z nich berie ako skúsenosť či zážitok, ktoré vždy dokonale zapadnú do jej skladačky. Skladačky kreativity a nadšenia, so štipkou estetična a dokonalej organizácie. Ideálne s rannou kávou či pohárom dobrého vína v ruke.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články