Zážitok z Fine Diningu v hoteli Thermia Palace podčiarkla Dinner Etiquette s Luciou Sandrin Breznayovou
V unikátnom prostredí hotela Thermia Palace v Piešťanoch sa v sobotu 28. septembra servírovala večera presahujúca hranice klasického stolovania. Fine dining večera spájajúca umenie vysokého kulinárstva s precíznou etiketou stolovania, o ktorú sa postarala Lucia Sandrin Breznayová, alias Madam Etiketa, ponúkla hosťom zážitok na najvyššej úrovni. Vo svetle sviečok a s precíznou dôležitosťou detailov sa hosťom otvorila brána do sveta gurmánskej dokonalosti, kde boli každý pohyb i každé sústo oslavou tradícií a moderného luxusu.
Miesto ako stvorené na zážitky
Návšteva päťhviezdičkového hotela Thermia Palace, ktorý rodina Winterovcov vybudovala spolu s kúpeľným domom Irma v roku 1912, patrí k nezabudnuteľným zážitkom. Secesný štýl, neprehliadnuteľná dávka vkusu a bohatá história doslova objímu hostí už pri vstupe. Dokonalé miesto si zaslúži dokonalé zážitky.
A presne takým bol aj 28. september, kedy sa v elegantných priestoroch kaviarne Café Alexander uskutočnil Fine Dining and Dinner Etiquette večer s exkluzívnou hosťkou priamo z Paríža. Reč je, samozrejme, o uznávanej odborníčke vo svete etikety – Lucii Sandrin Breznayovej. Čím všetkým nadchlo hostí spojenie hotela Thermia Palace s Madam Etiketou? Poďte sa aspoň zčasti nadýchnuť výnimočnosti tohto večera.
Umenie spojenia a zdvorilosti
Etiketa nie je len súborom pravidiel či o správnom usporiadaní tanierov a príboru. Je to jazyk zdvorilosti a rešpektu, umenie spájať sa s ostatnými a príležitosť vytvárať nezabudnuteľné chvíle. Umenie stolovania nabáda zastaviť sa a oceniť krásu jedla a príjemnej spoločnosti.
Exkluzívny hosť z Paríža
Francúzsky šarm, nonšalantnosť a neprehliadnuteľná energia. Tri prirovnania, ktoré dokonale vystihujú Luciu Sandrin Breznayovú, známu tiež ako Madam Etiketu. Odborníčka na etiketu, ktorá študovala diplomaciu, medzinárodné vzťahy a právo v Banskej Bystrici a aktuálne žije v Paríži, zavítala aj na (ne)konferenciu Gastrolove, kde svojou prednáškou ohúrila všetkých prítomných.
A tak bolo viac ako isté, že Fine Dining v Thermia Palace za jej účasti bude rovnako výživným zážitkom, z ktorého budú hostia dlho čerpať inšpiráciu a spomínať naň ešte dlhý čas.
Tiché kúzlo večera
Jemné svetlo sviečok a mäkké tóny klavíra vytvorili príjemnú atmosféru. Hostia, usadení pri elegantne prestretých stoloch, boli svedkami začiatku kulinárskeho predstavenia, ktoré dodržiavalo pravidlá etikety stolovania. Prebúdzali sa nielen chuťové zmysly a vnímanie noblesy, ale aj zvedavosť pri počúvaní slov Madam Etikety, ktorej výklad sprevádzal celú 8-chodovú večeru.
Hneď v úvode sme sa dozvedeli nielen to, kto vstupuje do reštaurácie ako prvý a kam odložiť dámsku kabelku, ale aj to, ako správne použiť látkový obrúsok. „Džentlmen vždy ponúkne lepšie miesto dáme, pretože by mala mať krajší výhľad,“ vysvetlila Madam Etiketa, ktorá upriamila pozornosť aj na to, že správne prestretý stôl je mimoriadne dôležitý.
Prvý dojem neurobíte totiž na druhýkrát – cenné pravidlo, ktoré platí aj v prípade stolovania. Svoje miesto a význam má všetko – „molton“, obrus, látkový obrúsok, ale aj klubový tanier. O správnom prestretí príborov a pohárov nehovoriac.
Servíruje sa 8-chodové menu
Po úvodnej prezentácii o zásadách etikety stolovania prišlo na rad servírovanie 8-chodového menu. To predstavilo nielen unikátne chute, ale hostia sa tiež vďaka Madam Etikete naučili, ako si ho správne a s pôvabom vychutnávať.
Rafinované chute sa elegantne prelínali s príjemnými dialógmi, vytvárajúc atmosféru, v ktorej sa každý chod stal podnetom na zdieľanie zážitkov. Harmónia gurmánskych pôžitkov s osobnými interakciami robila z večere nezabudnuteľný zážitok, v ktorom sa oslavovalo nielen kulinárske, ale aj konverzačné umenie.
Etiketa, ktorá spája
Lucia Sandrin Breznayová sprevádzala hostí počas celého večera s noblesou a šarmom jej vlastným. Priblížila svet etikety stolovania a upriamila pozornosť na jej dôležitosť. Zároveň s dôvtipom odhalila tajomstvá, ako sa vyhnúť nástrahám etikety a dodržiavať jej pravidlá.
Naučila hostí, že dodržiavanie týchto princípov je kľúčom k elegantnému a pôsobivému stolovaniu, ktoré by nemalo byť len teóriou, ale malo by sa stať živou súčasťou našich gastronomických zážitkov. Atmosféra večere prepojená s interakciou a príjemnými rozhovormi umocnila tento pocit.
Vynikajúce jedlá sa stali oslavou kulinárskeho umenia. A skutočne každý moment bol dôkazom toho, že etiketa nie je len záležitosťou minulosti, ale dynamickým nástrojom, ktorý nás učí vážiť si nielen jedlo, ale aj spoločnosť, v ktorej si ho vychutnávame.
Luciu Sandrin Breznayovú nájdete na Instagrame ako @madametiketa.
Text: Michaela Krivdová
Foto: Dominika Noskovičová