Tretia michelinská večera v Thermia Palace bola vstupenkou do gastronomického neba! Varil šéfkuchár par excellence Peter Duranský
Veľkolepé priestory, živá hudba, perfektne vyškolený personál, omamné vône a delikátne chute, ktoré sa snúbili so znamenitými vínami. Ten, kto sa vybral do Piešťan na novembrovú michelinskú večeru, bude ešte dlho spomínať na nezabudnuteľný fine dining zážitok, ktorý vytvoril Peter Duranský. S čistým svedomím si dovolíme napísať, že Thermii Palace sa opäť podarilo vytvoriť atmosféru, ktorá opantala všetky zmysly, a posunúť latku ešte vyššie.
Po talianskych bratoch Alexovi a Vittorioriovi Manzoniovcoch, ktorí pred rokom započali tradíciu piešťanských michelinských večerí, a následne talianskom šéfkuchárovi Marcovi Rispovi, bolo hosťom dopriate spoznať kulinárske umenie slovenského šéfkuchára Petra Duranského. Historicky prvý Slovák, ktorý získal michelinskú hviezdu vo viedenskej reštaurácii Das Loft, sebavedomo a bezkonkurenčne triumfoval.
Všetko klapalo ako hodinky
Večera začala presne na čas a úvodného slova sa s gráciou zhostila moderátorka a rodená Piešťanka Alena Heribanová. Obohatila nás o veľa zaujímavých faktov z histórie hotela, či samotného salónika Hubertus, kde sme sa stretli za slávnostne prestretými stolmi. Šéfkuchár Peter Duranský hosťom porozprával o svojich profesijných začiatkoch, ako sa túžil stať profesionálnym futbalistom, no osud to zariadil inak. Z futbalistu sa stal šéfkuchár, ktorý už takmer 15 rokov útočí na chuťové poháriky milovníkov gastronómie a strieľa góly v kuchyni. Každodenné zápasy o vizuálnu a chuťovú dokonalosť jeho jedál mu priniesli také víťazstvá a trofeje ako michelinská hviezda či národný titul Bocuse D´Or.
Pominuteľná krása
Večerou nás okrem moderovaného slova a živej hudby (husle a klavír) sprevádzal renomovaný someliér Tomáš Repa. Aj vďaka nemu môžeme hovoriť o nezabudnuteľnom kulinárskom zážitku. Každé víno predstavil do najmenších detailov. Dozvedeli sme sa napríklad, že Pinot z vinárstva Papillon Víno od Francúza, ktorý spároval s hovädzím Angusom, maceroval na šupkách dva týždne s polievaním matolinového klobúka. Nádherné historické priestory s vysokými stropmi nasiaknuté príbehmi významných osobností nahrávali rýchlo pominuteľnej kráse jedál, ktoré nám na stôl začali nosiť hoteloví čašníci.
Bravúrne predjedlo ako predzvesť
Vo flautových pohároch perlil Hacaj Chardonay Extra Brut. Za jedným stolom s profesionálmi z gastro médií sme si štrngli na znamenitý večer a pustili sa do vychutnávania uhorkovej polievky s créme fraiche, údeným sivoňom a kaviárom zo pstruha. Explózia chutí, ktorá zaplavila naše chuťové poháriky, bola jasnou a nezvratnou správou, že dnešný večer sa zapíše do gurmánskych memoárov všetkých hostí, vrátane nás. Dokonale vyladený koktail sladkých, kyslých a slaných nuáns, k tomu zaujímavé textúry, ktoré rozohralo svieže Chardonay. Zdravo sebavedomé vystupovanie šéfkuchára korešpondovalo so znamenitým predjedlom a predznamenalo, že sa ešte máme na čo tešiť.
Hviezda večera – brzlík s hľuzovkou
Salónik pulzoval povznesenou náladou, prázdne taniere mizli zo stolov a someliér začal napĺňať poháre bielym vínom Bodegas Felix Callejo El Lebrero, Ribera del Duero, ročník 2021. Na scénu prichádza hviezda večera – teľací brzlík s paštrnákom, hľuzovkami a hľuzovkovou omáčkou. Milovníkom najdrahšej huby na svete sa po prvom súste zatajil dych. Vyvážená a zároveň rafinovaná harmónia chutí, textúr a dokonca aj veľkosť porcie nadchli nielen dámy, ale aj pánov.
Neodolateľný, dobre prerastený Pán Bôčik
Peter Duranský je fanúšikom lokálnych surovín a mäsa od lokálnych producentov. Rád využíva aj lacnejšie vnútornosti a snaží sa objavovať staršie, zaprášené receptúry. Bôčik Duroc s kumqatom, topinamburom a sladko-kyslou omáčkou párovaný s Ryzlingom rýnskym z Fundus Regius, ročník 2011, pripravil a naservíroval s takou noblesou, že ani dámy nepohrdli tejto nie zrovna diétnej, ale slaninkou prerastenej delikatese.
Angus s famóznou prílohou
A to nás ešte čakal poriadny kus šťavnatého mäsa – hovädzí Angus so zemiakovou variáciou, pórom a madeira omáčkou párovaný s famóznym Pinot Noir z vinárstva Papillon Víno od Francúza, ročník 2019. Jeho ovocno-korenistý charakter sa harmonicky snúbil s mäkučkým medium steakom. Už samotná príloha v podobe zemiakovej variácie nás presvedčila, že aj z jednoduchej suroviny, ako sú zemiaky, dokáže šéfkuchár vytvoriť famózne jedlo.
Keď varí majster svojho fachu, Peter Duranský
Darmo, Peter si pozná svojich a dobre vie, čo Slovákom chutí. Neskúšal to na nás s exotikou, 5-chodové menu vystaval z lokálnych surovín, prím hralo mäso a doprial nám štedré porcie. Po druhej michelinskej večeri, kde ustrice striedali krevety a mušle zas morský vlk, to bola veľmi príjemná, autentická a nebesky vyladená mäsová sonáta v troch častiach. S iskrivým predjedlom a sladkým finále. Odchádzali sme naplnení nezabudnuteľnými zážitkami a dobre nasýtení.
Text a Foto: Kristína Brezinová Rídekyová