Hotel Thermia Palace opäť ponúkol “michelinský” večer. Ako nám chutilo od oceňovaného Marca Rispa?
![Hotel Thermia Palace opäť ponúkol “michelinský” večer. Ako nám chutilo od oceňovaného Marca Rispa?](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/03/IMG_1775_w-1-850x560.jpg)
Päťhviezdičkový piešťanský hotel Thermia Palace otvoril svoju kuchyňu ďalšiemu
michelinskému šéfkuchárovi. A my sme opäť boli pritom. Bratia Alex a Vittorio
Manzoniovci, ktorí dostali tú česť variť v hoteli ako prví, podali michelinskú štafetu
dvojhviezdičkovému neapolskému šéfkuchárovi. Čím si získal duše a srdcia milovníkov kulinárskeho umenia Marco Rispo?
![hotel-thermia-palace-piestany-exterier](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2020/11/hotel-thermia-palace-piestany-exterier.jpg)
Večerná atmosféra malebného Kúpeľného ostrova, kráčajúc po Kolonádovom moste,
získavala jasnejšie a jasnejšie kontúry. Hotel Thermia Palace po pravej strane žiari rovnako cez deň ako aj večer. Tento secesný skvost s viac ako storočnou históriou je pýchou ostrova, Piešťan a rovnako aj celého Slovenska. Na jeho služby spojené s kúpeľnými procedúrami nedajú dopustiť hostia z celého sveta. Dobré meno dotvára aj hotelová gastronómia, ktorá svojim náročným hosťom nechce zostať nič dlžná.
![Hotel Thermia Palace](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2022/11/Michelin-na-Slovensku-Thermia-Palace-3.jpg)
Slovenské reštaurácie zatiaľ nie sú na zozname michelinských komisárov, to však nebráni v tom, aby šéfkuchári, ktorých reštaurácie sú držiteľmi “Michelina”, varili napríklad v piešťanskom hoteli Thermia Palace. Takéto medzinárodné spolupráce sú inšpiratívne nielen pre hostí, ale aj gastro profesionálov. Tých, čo tvoria v kuchyni a tiež tých, čo o ich umení môžu písať a šíriť ho ďalej medzi ľudí.
Hotel Thermia Palace sa otvoril novým zážitkom
Na privítanie pohár lahodného prosecca Santa Margherita di Valdobbiadene, ktorý uvoľnil napätie z celodenného, ba celotýždňového čakania na túto výnimočnú udalosť. Predsa len mať možnosť ochutnať z umenia michelinského kuchára nie je bežná vec. A aj my zvažujeme, čo v teň zjeme a vypijeme, aby sme si „nepokazili“ chuť. Okrem toho zo skúseností vieme, že ešte dôležitejšie je otvoriť sa novým zážitkom bez predsudkov
a zbytočných očakávaní. Ľahko by mohli zabrániť pochopeniu a precíteniu podstaty filozofie majstra.
![](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/03/IMG_1770_w-1.jpg)
Michelin na Slovensku. Talian, z ktorého vyžaruje pokora
Na stole nás čaká čerstvý chlebík a miska s olivovým olejom, ktorý je taký voňavý, že nás v momente prenesie na slnkom zaliaty juh Talianska. Keď prvá dáma moderovania Alena Heribanová, rodená Piešťanka, privíta Marca Rispa, pohľady všetkých 35 hostí spočinú na tomto sympatickom Talianovi. Vyžaruje z neho pokora a rozvaha.
![Hotel Thermia Palace Marco Rispo](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/03/IMG_1763_w.jpg)
Dozvedáme sa, ako si zamiloval varenie od útleho detstva a svojej vášne sa nikdy nevzdal. Prvú Michelinskú hviezdu, ktorá sa udeľuje šéfkuchárom alebo reštauráciám za vysokú a konzistentnú kvalitu kuchyne, získal v roku 2018. Druhú, tzv. Zelenú michelinskú hviezdu, ktorá zvýšila jeho kredit a etablovala ho medzi špičkou v odbore, v roku 2021.
![Hotel Thermia Palace Marco Rispo](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/03/MarcoRispo_1.jpg)
„Vytváram bio-dynamickú kuchynskú záhradu plnú sezónnej lokálnej zeleniny a produktov z miestnych fariem,“ hovorí šéfkuchár, ktorého cieľom je zachovať tradičné miestne recepty s puncom nadčasovosti vďaka inovatívnym vylepšeniam.
Zrodené z vášne
Večerné menu, ktoré pre hostí zostavil, vypovedá o jeho nekonečnej talianskej vášni pre gastronómiu a túžbe šíriť jej posolstvo ďalej. Sofistikované, minimalistické kombinácie surovín vynikajúcej kvality a chuti. Celkom jednoduché a pritom také výnimočné.
![Hotel Thermia Palace Marco Rispo](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/03/IMG_1753_w.jpg)
Prevoňané Kampániou
Na privítanie šéfkuchára sa podávali ustrice, buratta, sušené paradajky a chrumkavé
mlieko. Nevšednú kombináciu jednoduchých chutí nečakane dotvorili čerstvé ustrice
a zaujímavá textúra chrumkavého mlieka.
![Hotel Thermia Palace Michelin](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/03/IMG_1778.jpg)
Skvelý štart oslavy talianskej gastronómie pokračoval za tónov živej hudby prvým hlavným jedlom. Miešané cestoviny s hráškom, červenými krevetami a originálnou ricottou. Žiarivá zelená farba, rovnako svieža chuť s delikátnym podtónom ricotty. Omáčka s červenými krevetami nás milo prekvapila. Spárovanie s Rieslingom 2020 zo Chateau Belá fungovalo výborne.
![Hotel Thermia Palace Michelin](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/03/IMG_1784_w.jpg)
Ako druhé hlavné jedlo pre nás Marco Rispo pripravil morského vlka s mušľami, malinami a figami. Veľké finále večera v Hoteli Thermia Palace! Odvaha spojiť rybu s bobuľovým ovocím nás celkom ohúrila a sladkosť sušených fíg to len podčiarkla. Ružový Cabernet Sauvignon Rariga osviežil každé sústo a vďaka mušliam dosiahol druhý chod nebývalú harmóniu chutí a dochutí. Potvrdilo sa, čo sme sa o šéfkuchárovi dozvedeli, že má rád sladké jedlá.
![Morský vlk s mušľami Hotel Thermia Palace](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/03/IMG_1790_w.jpg)
„Migliaccio napoletano“, tradičný domáci koláč z Neapola, bola sladká vanilková bodka za skvelou „fine dining“ večerou. Chuťou pripomínala tradičnú slovenskú žemľovku, ale prevedením vrcholné dielo talianskeho renesančného majstra.
![Hotel Thermia Palace](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/03/IMG_1796_w.jpg)
Hotel Thermia Palace je plný umenia. Toto bolo krásne prchavé.
Keď si spätne premietam všetky chute a vône tohto hviezdneho zážitku, uvedomujem si, ako jedlo perfektne ladilo so samotným šéfkuchárom. Zhmotnilo jeho vyžarovanie, nasadenie, vášeň, ale zároveň pokoru k umeniu, ktoré je také prchavé. Ten pocit však zostane v človeku navždy.
![Hotel Thermia Palace Michellin](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/03/IMG_1788_w.jpg)
Láka vás zažiť Michelinskú večeru v jednom z najkrajších hotelov na Slovensku, Thermia Palace? Tak si ju nenechajte ujsť a dôkladne sledujte stránky Hotela Thermia Palace, aby ste si stihli urobiť rezerváciu. Gastronomické zážitky tejto úrovne sú nezabudnuteľné…
![Hotel Thermia Palace](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2023/03/IMG_1759_w.jpg)
Článok vznikol vďaka spolupráci s Hotelom Thermia Palace.
Text a Foto: Kristína Brezinová Rídekyová, archív Marco Rispo