Hotel Thermia Palace opäť ponúkol “michelinský” večer. Ako nám chutilo od oceňovaného Marca Rispa?

 Hotel Thermia Palace opäť ponúkol “michelinský” večer.  Ako nám chutilo od oceňovaného Marca Rispa?

Päťhviezdičkový piešťanský hotel Thermia Palace otvoril svoju kuchyňu ďalšiemu
michelinskému šéfkuchárovi. A my sme opäť boli pritom. Bratia Alex a Vittorio
Manzoniovci, ktorí dostali tú česť variť v hoteli ako prví, podali michelinskú štafetu
dvojhviezdičkovému neapolskému šéfkuchárovi. Čím si získal duše a srdcia milovníkov kulinárskeho umenia Marco Rispo?

hotel-thermia-palace-piestany-exterier
Hotel Thermia Palace patrí k najstarším a zároveň aj najkrajším hotelom na Slovensku. Špičkové služby ponúka klientom z celého sveta.

Večerná atmosféra malebného Kúpeľného ostrova, kráčajúc po Kolonádovom moste,
získavala jasnejšie a jasnejšie kontúry. Hotel Thermia Palace po pravej strane žiari rovnako cez deň ako aj večer. Tento secesný skvost s viac ako storočnou históriou je pýchou ostrova, Piešťan a rovnako aj celého Slovenska. Na jeho služby spojené s kúpeľnými procedúrami nedajú dopustiť hostia z celého sveta. Dobré meno dotvára aj hotelová gastronómia, ktorá svojim náročným hosťom nechce zostať nič dlžná.

Hotel Thermia Palace
Hotel Thermia Palace sa začal venovať konceptu michelinských večerov, v rámci ktorých na Slovensko pozýva šéfkuchárov, ktorých reštaurácie sú držiteľmi prestížneho ocenenia Michelin guide.

Slovenské reštaurácie zatiaľ nie sú na zozname michelinských komisárov, to však nebráni v tom, aby šéfkuchári, ktorých reštaurácie sú držiteľmi “Michelina”, varili napríklad v piešťanskom hoteli Thermia Palace. Takéto medzinárodné spolupráce sú inšpiratívne nielen pre hostí, ale aj gastro profesionálov. Tých, čo tvoria v kuchyni a tiež tých, čo o ich umení môžu písať a šíriť ho ďalej medzi ľudí.

Hotel Thermia Palace sa otvoril novým zážitkom

Na privítanie pohár lahodného prosecca Santa Margherita di Valdobbiadene, ktorý uvoľnil napätie z celodenného, ba celotýždňového čakania na túto výnimočnú udalosť. Predsa len mať možnosť ochutnať z umenia michelinského kuchára nie je bežná vec. A aj my zvažujeme, čo v teň zjeme a vypijeme, aby sme si „nepokazili“ chuť. Okrem toho zo skúseností vieme, že ešte dôležitejšie je otvoriť sa novým zážitkom bez predsudkov
a zbytočných očakávaní. Ľahko by mohli zabrániť pochopeniu a precíteniu podstaty filozofie majstra.

Marcový event “michelinovského” šéfkuchára v Hoteli Thermia Palace sa niesol v komornejšej atmosfére, než jeho predchodca. Len 35 hostí si mohlo pochutnať na exkluzívnom menu od šéfkuchára Marca Rispa.

Michelin na Slovensku. Talian, z ktorého vyžaruje pokora

Na stole nás čaká čerstvý chlebík a miska s olivovým olejom, ktorý je taký voňavý, že nás v momente prenesie na slnkom zaliaty juh Talianska. Keď prvá dáma moderovania Alena Heribanová, rodená Piešťanka, privíta Marca Rispa, pohľady všetkých 35 hostí spočinú na tomto sympatickom Talianovi. Vyžaruje z neho pokora a rozvaha.

Hotel Thermia Palace Marco Rispo
Prvá dáma moderovania a zároveň rodená Piešťanka, Adela Heribanová, privítala šéfkuchára Marca Rispa.

Daniel Tilinger a ECK Restaurant v Bratislave

Čítať viac >

Dozvedáme sa, ako si zamiloval varenie od útleho detstva a svojej vášne sa nikdy nevzdal. Prvú Michelinskú hviezdu, ktorá sa udeľuje šéfkuchárom alebo reštauráciám za vysokú a konzistentnú kvalitu kuchyne, získal v roku 2018. Druhú, tzv. Zelenú michelinskú hviezdu, ktorá zvýšila jeho kredit a etablovala ho medzi špičkou v odbore, v roku 2021.

Hotel Thermia Palace Marco Rispo
Vytváram bio-dynamickú kuchynskú záhradu plnú sezónnej lokálnej zeleniny a produktov z miestnych fariem,“ hovorí o svojej práci šéfkuchár Marco Rispo.

„Vytváram bio-dynamickú kuchynskú záhradu plnú sezónnej lokálnej zeleniny a produktov z miestnych fariem,“ hovorí šéfkuchár, ktorého cieľom je zachovať tradičné miestne recepty s puncom nadčasovosti vďaka inovatívnym vylepšeniam.

Zrodené z vášne

Večerné menu, ktoré pre hostí zostavil, vypovedá o jeho nekonečnej talianskej vášni pre gastronómiu a túžbe šíriť jej posolstvo ďalej. Sofistikované, minimalistické kombinácie surovín vynikajúcej kvality a chuti. Celkom jednoduché a pritom také výnimočné.

Hotel Thermia Palace Marco Rispo
Večer v Hoteli Thermia Palace s intímnou atmosférou, špičkovým servisom a skvelým jedlom dožičil hosťom výnimočný pocit.

Prevoňané Kampániou

Na privítanie šéfkuchára sa podávali ustrice, buratta, sušené paradajky a chrumkavé
mlieko. Nevšednú kombináciu jednoduchých chutí nečakane dotvorili čerstvé ustrice
a zaujímavá textúra chrumkavého mlieka.

Hotel Thermia Palace Michelin
Šéfkuchár privítal hostí kombináciou ustríc, buratty, sušených paradajok a chrumkavého mlieka.

Skvelý štart oslavy talianskej gastronómie pokračoval za tónov živej hudby prvým hlavným jedlom. Miešané cestoviny s hráškom, červenými krevetami a originálnou ricottou. Žiarivá zelená farba, rovnako svieža chuť s delikátnym podtónom ricotty. Omáčka s červenými krevetami nás milo prekvapila. Spárovanie s Rieslingom 2020 zo Chateau Belá fungovalo výborne.

Hotel Thermia Palace Michelin
Miešané cestoviny s hráškom, červenými krevetami a originálnou ricottou boli spárované so slovenským vínom Riesling 2020 zo Chateau Belá.

Ako druhé hlavné jedlo pre nás Marco Rispo pripravil morského vlka s mušľami, malinami a figami. Veľké finále večera v Hoteli Thermia Palace! Odvaha spojiť rybu s bobuľovým ovocím nás celkom ohúrila a sladkosť sušených fíg to len podčiarkla. Ružový Cabernet Sauvignon Rariga osviežil každé sústo a vďaka mušliam dosiahol druhý chod nebývalú harmóniu chutí a dochutí. Potvrdilo sa, čo sme sa o šéfkuchárovi dozvedeli, že má rád sladké jedlá.

Morský vlk s mušľami Hotel Thermia Palace
Šéfkuchár má rád sladké jedlá a sladkosť preniesol aj do hlavného jedla. Odvaha spojiť rybu s bobuľovým ovocím nás ohúrila a sladkosť sušených fíg to len podčiarkla. Ružový Cabernet Sauvignon Rariga osviežil každé sústo.

„Migliaccio napoletano“, tradičný domáci koláč z Neapola, bola sladká vanilková bodka za skvelou „fine dining“ večerou. Chuťou pripomínala tradičnú slovenskú žemľovku, ale prevedením vrcholné dielo talianskeho renesančného majstra.

Hotel Thermia Palace
Hotel Thermia Palace ponúkol hosťom excelentný zážitok. Skvelá bola aj sladká vanilková bodka, ktorou sme mohli večer ukončiť.

Hotel Thermia Palace je plný umenia. Toto bolo krásne prchavé.

Keď si spätne premietam všetky chute a vône tohto hviezdneho zážitku, uvedomujem si, ako jedlo perfektne ladilo so samotným šéfkuchárom. Zhmotnilo jeho vyžarovanie, nasadenie, vášeň, ale zároveň pokoru k umeniu, ktoré je také prchavé. Ten pocit však zostane v človeku navždy.

Hotel Thermia Palace Michellin
Skvelá spoločnosť, intímna atmosféra, nádherné priestory Hotela Thermia Palace a úžasné jedlo. Večer, na aký sa nedá len tak zabudnúť.

Láka vás zažiť Michelinskú večeru v jednom z najkrajších hotelov na Slovensku, Thermia Palace? Tak si ju nenechajte ujsť a dôkladne sledujte stránky Hotela Thermia Palace, aby ste si stihli urobiť rezerváciu.  Gastronomické zážitky tejto úrovne sú nezabudnuteľné…

Hotel Thermia Palace
Hotel Thermia Palace je skutočným skvostom na našom území. Ak ste neboli, odporúčame vyskúšať. A možno aj ďalšiu večeru s kuchárom, ktorého reštaurácia je nositeľom ocenenia Michelin guide.

 

Článok vznikol vďaka spolupráci s Hotelom Thermia Palace.

Text a Foto: Kristína Brezinová Rídekyová, archív Marco Rispo

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Kristína Brezinová - Ridekyová

http://www.kavickari.sk

Miluje kávu, rada si ju doma pripraví, ale ešte radšej hľadá a nachádza nové kávové destinácie, o ktorých ešte radšej píše a fotoaparátom zachytí ich čarovnú atmosféru. Rovnako podľahla sladkej cukrárskej vášni a to, čo si napečie kreatívne nastyluje do mňamóznej podoby a nafotí. Jej novinárske pero v spojení s kúzelnými fotkami vás pozýva do sladkej kávovo-koláčovej idylky.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články