Správna príprava espressa a chyby, ktoré pri tom vznikajú

 Správna príprava espressa a chyby, ktoré pri tom vznikajú

 

Správna príprava espressa a chyby, ktoré pri tom vznikajú, vás stále zaujímajú. jeden z vašich obľúbených článkov pochádza z roku 2014. Čo myslíte je stále nadčasový?

 

S vývojom kávovej kultúry vo svete sa často stretávame s pojmom “zlé” espresso. Väčšinou prvú vinu hodíme na zmes kávy. Viete však, že samotná káva za to často ani nemôže?

 

1. Zomletie:

Názvoslovie kávových nápojov- Espresso

Čítať viac >

Kávovníkové zrná na espresso musia byť zomleté na jemno, avšak nie na prach.

 

 

2. Teplota držiaka

Kávovar by mal byt v dostatočnom predstihu nahriaty ako aj jeho súčasti (držiak na filter, hlava kávovaru)

 

3. Nízka teplota stroja

Každý prístroj má svoju časovú dobu, počas ktorej by sa mal zahriať. Tento časový artikel treba dodržiavať.

 

Srdco a Mandlove
Správna príprava espressa a chyby, ktoré pri tom vznikajú, vás stále zaujímajú. jeden z vašich obľúbených článkov pochádza z roku 2014. Čo myslíte je stále nadčasový?

 

 

4.  Vyprchaná káva

Mletie kávy otvára bunky zrniek, uvoľňuje éterické oleje a plyny, ktoré však rýchlo vyprchávajú. Káva by preto mala byť zomletá tesne pred prípravou espressa. Preto uprednostňujeme mlynčeky bez zásobníka, nech nám zomletá káva padne rovno do páky.

 

S vývojom kávovej kultúry vo svete sa často stretávame s pojmom “zlé” espresso. Väčšinou prvú vinu hodíme na zmes kávy. Viete však, že samotná káva za to často ani nemôže?

 

5. Tlak

Pri príprave espressa by tlak mal byť 9 barov.

 

6. Pokazené tesnenie

Tak ako všetko, aj tesnenie má svoju životnosť. Pokiaľ je staré a popraskané, môže mať na príčine zle zatočené páky na stroji, či pokvapkanú šálku.

 

7. Staré filtre

Nesprávnou údržbou často prichádza k rýchlejšiemu starnutiu filtrov. Vodný kameň ktorý môže byt uložený na častiach kávovaru vplýva nielen na kvalitu vody, ale aj ovplyvňuje aj samotnú teplotu v kávovare.

 

8. Voda

Až 98% espressa je voda. Preto treba vodu upravovať, najčastejšie zmäkčovať podľa regiónu.   

 

príprava kávy stroj

 

9. Tamper

Príprava espressa bez tampera a jeho správneho použitia je nezmysel. Tlak pri zatlačení by mal byť 20 kg.

 

Príprava espressa bez tampera a jeho správneho použitia je nezmysel.

 

10. Čistenie

Je dôležité denne čistiť držiak na filter + filter (páku a sitko), trysky, hlavu kávovaru i zbernú nádobu čistiacimi prostriedkami na to určenými.

 

 

čistenie kávovaru

 

 

Text: Kávičkári

 

 

Foto: Ondrej Bobek, Tomáš Turek

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články