Slovenský šéfkuchár Richard Bielik robí v luxusnej ALCRON restaurant v Prahe plant revolúciu

Skúsený slovenský šéfkuchár, Richard Bielik, prináša odvážne prémiové plant-forward menu do ALCRON restaurant. Po novom bude v centre Prahy známa reštaurácia ponúkať moderné menu zložené z chuťovo bohatých pokrmov z veľkej časti založené na rastlinnej báze. S dôrazom na pozitívny vplyv pokrmov na ľudské zdravie a udržateľnosť.
Ikonická ALCRON restaurant oslavila prvé výročie svoje éry. Pri tejto príležitosti si obľúbené miesto všetkých gurmánov pripravilo nové, zaujímavé menu. Jeho autorom je slovenský šéfkuchár Richard Bielik s bohatými profesionálnymi skúsenosťami. Richard prináša na znamenitú českú scénu nový, svieži vietor.

S plant-forward menu poukazuje Richard Bielik na dôležitosť zdravého stravovania
Ísť v mekke piva, knedlí a výživných mäsitých pokrmov rastilinnou cestou si vyžaduje dávku odvahy. Tú Richard Bielik jednoznačne má. Praha však už dávno nie je len o tradíciách, ale ako pravá metropola sa snaží udávať trendy. Vplyv stravy na zdravie je už dávno vedecky podložené, i preto je úžasné, že sa skladbe stravy začínajú venovať šéfkuchári aj trochu hlbšie.
Reštaurácia ALCRON sa po znovuotvorení (v celom hoteli ALMANAC x ALCRON Prague prebiehala v roku 2023 rekonštrukcia) vybrala plant-forward smerom. Svojim hosťom tak ponúka modernú kuchyňu založenú na rastlinnej báze, ako zelenina, celozrnné obilniny, strukoviny, ovocie a semienka. Milovníci mäsa a rýb sa však nemusia báť, aj oni si prídu na svoje. Základom tohto trendu v kuchyni je práca s čo najväčším množstvom rastlinných surovín, avšak nedrží sa prísne vegánskych, či vegetariánskych zásad. Dôležitý je v tomto prípade pozitívny vplyv na ľudské zdravie a udržateľnosť – tieto dva smery sú aj dôležitou súčasťou hotela ALMANAC x ALCRON Prague.

Udržateľné varenie v centre Prahy
Richardovi Bielikovi je filozofia udržateľného varenia veľmi blízka. Nové menu stavia práve na lokálnych ingredienciách a sezónnosti. Šéfkuchár by rád overené spolupráce s farmármi dal viac do povedomia a predstavil šikovných ľudí, ktorí tvoria základné zložky pokrmov v exkluzívnom hoteli.

ALCRON je pre Richarda Bielika ikonou s obrovskou históriou a tradíciou kde pôsobilo veľa kuchárskych hviezd. Je pre neho miestom, kde sa vytvára široký priestor, ktorý sa dá neustále rozvíjať.
Kto je Richard Bielik?
Richard Bielik je absolventom Vysokej školy hotelovej v Prahe. Tento inotatívny a kreatívny šéfkuchár zahájil svoju profesnú kariéru na rodnom Slovensku a následne pôsobil v pražských hoteloch Mandarin Oriental, The Grand Mark, Augustine či Le Palais.

Za zmienku iste stojí aj jeho pôsobenie v londýnskom Kitchen W8 s jednou michelinskou hviezdou, alebo v podnikoch La Bottega Tusarova, Café Lounge či Taro. Jeho posledné pôsobisko bolo v reštaurácií Zem v hotelu Andaz, naktorej koncepte sa podielal od začiatku.

V ponuke stále aj lunch menu
V ponuke ALCRON zostáva naďalej aj obľúbené lunch menu. Hlavnou Richardovou víziou ostáva jednoduchosť a ľahkosť spĺňajúca atribúty easy-to-eat, easy-to-go a easy-to-prepare. Zároveň však bude plniť najvyššie gastronomické požiadavky hostí. Kľúčovú rolu bude opeť hrať sezónnosť.
Richardovým poslaním je ponúknuť hosťom zaujímavú kuchyňu v rodinnom, priateľskom prostredí s otvorenou atmosférou. V prostredí, kde sa budú veľmi radi vracať hostia so svojou rodinou, priateľmi i obchodnými partnermi – kde si vychutnajú lákavé pokrmy milovníci mäsa po boku s tými, ktorí preferujú jedlo na rastlinnej báze.
Text: Simona Budinská, TS ALCRON x ALMANAC Prague
foto: ALCRON x ALMANAC Prague