Sladké vianočné potešenie ku kávičke Od Aďky
Sneh vrždí pod nohami, stromy sa prehýbajú pod jeho ťarchou. Meluzína spieva spoza okna, v kozube horí hrejivý oheň. Zo striech visia obrovské cencúle. Rozprávka. Presne takto si to, teraz, predstavujem u Aďky, ktorá nás privíta na krásnom, zasneženom Liptove. A prezradila nám aj svoj tajný recept na úžasný cheesecake.
Cheesecake s jabĺčkami a zázvorom
Základ:
240g špaldová múka
60g trstinový cukor
150 g roztopené maslo
Ingrediencie zmiešame v miske a cestom vystelieme dno a boky tortovej formy s priemerom 25 cm vystlanej papierom na pečenie. Pečieme 10 min/180 stupňov
Cheesecake:
4 vajcia
štipka soli
100 g trstinový cukor
150 g jabĺčok
500 g mascarpone
500 g cream cheese
mletý zázvor
Vyšľaháme si spolu vajíčka so soľou a cukrom, pridáme k nim mascarpone a cream cheese. Jabĺčka, ktoré sme si vopred uvarili do mäkka, pridáme a dochutíme hmotu mletým zázvorom. Vylejeme na predpečený základ a pečieme 40 min. na 140 stupňov. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote a následne dáme stuhnúť do chladničky najlepšie na noc. Ozdobíme podľa fantázie a podávame.
Opýtali sme sa jej na Vianoce, jej plány a to, ako prežíva toto náročné obdobie.
Budú pre Vás tieto sviatky, iné, ako po minulé roky?
Posledné roky je pre mňa predvianočné obdobie veľmi hektické, nie kvôli zháňaniu darčekov, ale preto, že objednávok máme na Vianoce naozaj požehnane a tak v práci trávim naozaj všetok čas až do 23.12. Moje sviatky začínajú odovzdaním poslednej krabičky koláčov u nás v pekárni. Tieto Vianoce budem tráviť s rodinou, veľmi sa teším na tú atmosféru, sledovanie vianočných rozprávok, vyjedanie vianočných koláčikov- tie som objednala inde, neplánujem jesť tie svoje 🙂 a budem si užívať chvíle oddychu a veľmi sa na to teším.
Akú ponuku koláčikov ste zvolili na tieto Vianoce?
Tento rok sme , tak ako u nás býva zvykom , vymysleli kopec noviniek ktoré si u nás zákazníci môžu objednať naozaj len na Vianoce, avšak vychádzali sme aj z toho , čo majú naši zákazníci najradšej takže je to taká kombinácia samozrejme sme v receptúrach použili kopec vianočných ingrediencií ako sú pre mňa orechy, sušené ovocie, škorica. Taktiež sme do jedného koláčika zakomponovali varené víno. Dúfam, že si každý kto si naše koláčiky na Vianoce objednal, príde na svoje.
Podlieha každoročný výber aj trendom, alebo skôr staviate na overených stáliciach?
Naša tvorba je charakteristická tým, že sa snažíme ísť s trendami, a keď sa rozhodneme do ponuky zakomponovať nejakú klasiku, vždy si ju trošku pretransformujeme na ten náš obraz. Povedala by som, že v našom odvetví už všetko bolo vymyslené, dôležité je vždy do receptu dať niečo svoje a tým sa odlíšiť. Jednak dávam v mojej pekárni veľký dôraz na suroviny, snažím sa mať tých najkvalitnejších dodávateľov, na vstupných surovinách naozaj nešetríme a myslím, že to ľudia aj cítia. Taktiež sa snažíme hľadať tie zdravšie a stráviteľnejšie alternatívy, používame špaldovú celozrnnú múku, sladíme trstinovým cukrom. Aj keď robíme klasiku, ako je napríklad punčák, ingrediencie zvolíme také, že to klasický punčák s umelou arómou naozaj nie je .
Aké sú Vaše plány pre rok 2021?
Moje plány sú smelé a trošku ich pribrzdila korona avšak verím, že energiu ktorú som si ušetrila kvôli tomu v roku 2021 pretavím o to viac do výsledkov. Mojím hlavným cieľom je otvoriť cukráreň, kam si ľudia budú s radosťou chodiť sadnúť na kvalitnú kávičku a ešte kvalitnejší koláčik. Aktuálne totiž máme len výrobnú prevádzku kde si zákazníci chodia vyzdvihovať objednávky. Chcela by som tu na Liptove vytvoriť miesto , ktoré budú radi navštevovať ľudia s rôznych kútov Slovenska a bude takou peknou vizitkou nášho krásneho regiónu. Taktiež by som bola rada, keby sa mi podarilo rozšíriť team ľudí s ktorými pracujem a trošku viac sa venovať prezentácii na sociálnych sieťach lebo vidím jej dôležitosť.
A hlavne budem robiť všetko pre to, aby sme našim zákazníkom stále ponúkali kvalitu na akú sú zvyknutí a robili im naďalej radosť našim sladkým.
Od Aďky nájdete aj na facebooku a instagrame.
Text: Mária Baláž Gyuránová
Foto: archív Od Aďky, titulná fotka Ondrej Bobek