Sladké vianočné potešenie ku kávičke Od Aďky

 Sladké vianočné potešenie ku kávičke Od Aďky

 

Sneh vrždí pod nohami, stromy sa prehýbajú pod jeho ťarchou. Meluzína spieva spoza okna, v kozube horí hrejivý oheň. Zo striech visia obrovské cencúle. Rozprávka. Presne takto si to, teraz, predstavujem u Aďky, ktorá nás privíta na krásnom, zasneženom Liptove. A prezradila nám aj svoj tajný recept na úžasný cheesecake.

Cheesecake s jabĺčkami a zázvorom

Základ:

240g špaldová múka

60g trstinový cukor

150 g roztopené maslo

Ingrediencie zmiešame v miske a cestom vystelieme dno a boky tortovej formy s priemerom 25 cm vystlanej papierom na pečenie. Pečieme 10 min/180 stupňov

Cheesecake:

4 vajcia

štipka soli

100 g trstinový cukor

150 g jabĺčok

500 g mascarpone

500 g cream cheese

mletý zázvor

Vyšľaháme si spolu vajíčka so soľou a cukrom, pridáme k nim mascarpone a cream cheese. Jabĺčka, ktoré sme si vopred uvarili do mäkka, pridáme a dochutíme hmotu mletým zázvorom. Vylejeme na predpečený základ a pečieme 40 min. na 140 stupňov. Necháme vychladnúť pri izbovej teplote a následne dáme stuhnúť do chladničky najlepšie na noc. Ozdobíme podľa fantázie a podávame.

kolaciky

Opýtali sme sa jej na Vianoce, jej plány a to, ako prežíva toto náročné obdobie.

Budú pre Vás tieto sviatky, iné, ako po minulé roky?

Posledné roky je pre mňa predvianočné obdobie veľmi hektické, nie kvôli zháňaniu darčekov, ale preto, že objednávok máme na  Vianoce naozaj požehnane a tak v práci trávim naozaj všetok čas až do 23.12. Moje sviatky začínajú odovzdaním poslednej krabičky koláčov u nás v pekárni. Tieto Vianoce budem tráviť s rodinou, veľmi sa teším na tú atmosféru, sledovanie vianočných rozprávok, vyjedanie vianočných koláčikov-  tie som objednala inde, neplánujem jesť tie svoje 🙂 a budem si užívať chvíle oddychu a veľmi sa na to teším.

od-adky

Akú ponuku koláčikov ste zvolili na tieto Vianoce?

Tento rok sme , tak ako u nás býva zvykom , vymysleli kopec noviniek ktoré si u nás zákazníci môžu objednať naozaj len na Vianoce, avšak vychádzali sme aj z toho , čo majú naši zákazníci najradšej takže je to taká kombinácia samozrejme sme v receptúrach  použili kopec vianočných ingrediencií ako sú pre mňa orechy, sušené ovocie, škorica. Taktiež sme do jedného koláčika zakomponovali varené víno.  Dúfam, že si každý kto si naše koláčiky na Vianoce objednal, príde na svoje.

odadky-kolaciky-slovensko

Podlieha každoročný výber aj trendom, alebo skôr staviate na overených stáliciach?

Naša tvorba je charakteristická tým, že sa snažíme ísť s trendami, a keď sa rozhodneme do ponuky zakomponovať nejakú klasiku, vždy si ju trošku pretransformujeme na ten náš obraz. Povedala by som, že v našom odvetví  už všetko bolo vymyslené, dôležité je vždy do receptu dať niečo svoje a tým sa odlíšiť.  Jednak dávam v mojej pekárni veľký dôraz na suroviny, snažím sa mať tých najkvalitnejších dodávateľov, na vstupných surovinách naozaj nešetríme a myslím, že to ľudia aj cítia. Taktiež sa snažíme hľadať tie zdravšie a stráviteľnejšie alternatívy, používame špaldovú celozrnnú múku, sladíme trstinovým cukrom. Aj keď robíme klasiku, ako je napríklad punčák, ingrediencie zvolíme také, že to klasický punčák s umelou arómou naozaj nie je .

krabicka-vianoce

Aké sú Vaše plány pre rok 2021?

Moje plány sú smelé a trošku ich pribrzdila korona avšak verím, že energiu ktorú som si ušetrila kvôli tomu v roku 2021  pretavím o to viac do výsledkov. Mojím hlavným cieľom je otvoriť cukráreň, kam si ľudia budú s radosťou chodiť sadnúť na kvalitnú kávičku a ešte kvalitnejší koláčik. Aktuálne totiž máme len výrobnú prevádzku kde si zákazníci chodia vyzdvihovať objednávky. Chcela by som tu na Liptove vytvoriť miesto , ktoré budú radi navštevovať ľudia s rôznych kútov Slovenska a bude takou peknou vizitkou nášho krásneho regiónu. Taktiež by som bola rada, keby sa mi podarilo rozšíriť team ľudí s ktorými pracujem a trošku viac sa venovať prezentácii na sociálnych sieťach lebo vidím jej dôležitosť.

vianoce-2020

A hlavne budem robiť všetko pre to, aby sme našim zákazníkom stále ponúkali kvalitu na akú sú zvyknutí a robili im naďalej radosť našim sladkým.

Od Aďky nájdete aj na facebooku a instagrame.

Text: Mária Baláž Gyuránová

Foto:  archív Od Aďky, titulná fotka Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články