Dolcetto – cukrárska výrobňa s talianskou dušou

 Dolcetto – cukrárska výrobňa s talianskou dušou

Rodinná taliansko-slovenská cukrárska výrobňa vás dostane originálnou chuťou Talianska. Za cukrárstvom s príznačným názvom Dolcetto stoja manželia Janka a Janes Canins, ktorí si do Ilavy a Púchova priniesli kúsok Talianska v podobe sladkých a precíznych dezertov. 

Ako svoju veľkú výhodu vidia majitelia v tom, že cukrársku výrobňu orientujú do talianského štýlu a dôraz kladú na čerstvosť.

Majitelia, a zároveň manželia, sa pred tromi rokmi rozhodli pre razantnú zmenu bydliska a pôsobiska. Vďaka tomuto odvážnemu kroku si v Jankinom rodnom kraji otvorili rodinnú cukrársku výrobňu sladkých dezertov. Slovenka Janka a Talian Janes od začiatku vedeli, akým smerom sa bude ich cukrárska tvorba uberať. Talianskym, samozrejme. Veď ako inak, keď ich na Slovensko zavial vietor práve z talianskych končín, kde roky žili. Svoj sen sa rozhodli zhmotniť v dobe, kedy naplno udrela prvá vlna korony. Nevedeli, aké sú vízie a ako dlho budú reštrikcie trvať. No ani to ich neodradilo spoločný sen zrealizovať.

Dolcetto – spojenie toho najlepšieho z Talianska a Slovenska

Janes je cukrár, ktorý sa v cukrárskom odvetví pohybuje už od svojich 14 rokov. Prirodzene sa teda rozhodol študovať na známej cukrárskej škole v Južnom Tirolsku a svoj život oddať tomuto sladkému remeslu. Janka, okrem toho, že manželovi vo výrobni pomáha, má pod palcom celý manažment ich firmy. 

Manželia Janka a Janes tvoria správne namiešaný slovensko-taliansky pár, ktorý sa dopĺňa nielen v súkromnom živote, ale aj v biznise.

Čerstvosť a ručná výroba. To azda najvýstižnejšie charakterizuje Dolcetto. Janes otvára dvere výrobne už o 3 hodine ráno. Bazíruje totiž na tom, aby boli koláče čerstvé a razantne odmieta chystať čokoľvek vopred. A či mu pri tom pomáhajú nejaké vymoženosti modernej doby v podobe cukrárskych strojov? „Nie, jediným strojom, ktorý vo výrobni máme, je môj manžel,“ odpovedá s úsmevom Janka. Keďže si potrpia na ručnú výrobu, každý koláčik či pohárik prejde zručnými rukami Janesa. Žeby bolo právo to, že každému koláčiku sú venované pozornosť a láska, ich tajnou ingredienciou? 

Snažia sa načúvať zákazníkom a hľadať prienik medzi slovenským dopytom a talianskymi receptúrami.

Máme možnosť sledovať majstra pri práci, vďaka čomu vidíme, koľko úsilia sa za kvalitnými, poctivými koláčmi skrýva. Sledujeme, ako nanáša krém, dolaďuje chute a dokončuje zdobenie. Je v tom skutočne ako ryba vo vode a každý jeden ťah mu ide od ruky. Precíznosť majiteľa skvele dopĺňa ženská ruka manželky, ktorá doťahuje estetickú stránku výrobkov. Spolu tak tvoria tím, ktorý sa dopĺňa nielen v tom partnerskom, ale i pracovnom smere.

Novootvorená predajňa v Púchove otvára vďaka možnosti priameho kontaktu so zákazníkmi nové výzvy a príležitosti.

Vďaka predajni bližšie k zákazníkom

Začínali s malou výrobňou v Ilave, no vedeli, že ku šťastiu im chýba niečo viac. Preto sa rozhodli vytvoriť miesto, kde by si ľudia mohli koláčiky obzrieť na vlastné oči a poradiť sa. Osobný kontakt je, predovšetkým po dobe koronovej, čoraz dôležitejší a vyhľadávanejší. Obohatiť výrobňu o predajňu bolo niečím, čo ich posunulo vpred a bližšie k zákazníkom. Dolcetto síce nemá klasické cukrárne, kde si môžete posedieť pri koláčiku či kávičke, ale ich predajňa v Púchove za návštevu určite stojí.

Od začiatku bazírovali predovšetkým na tom, aby boli ich výrobky čerstvé. Janes začína piecť už o 3 hodine ráno. Vďaka tomu si ľudia ráno po otvorení predajne pochutia na čerstvých koláčoch.

Táto sladká prevádzka funguje ako odberné miesto objednávok, no zároveň si môžete vybrať z bohatej ponuky koláčov. Už pri vstupe do prevádzky váš nos poteší vôňa koláčov, z ktorých si vyberie každý. Vitríny sú plné všakovakých druhov, ktoré nesú spoločný prívlastok – a tým je čerstvosť. V ponuke nenájdete iba klasické talianske dezerty, ale aj koláče typickejšie pre náš región. Aj tie však v sebe nesú taliansky rukopis majstra cukrára, ktorý pre svoje výrobky vyberá iba tie najkvalitnejšie suroviny. Tie typicky talianske ako mascaropne, ricotta či múka sú dovezené priamo z Talianska. Vajíčka či cukor zase berú od slovenských, lokálnych dodávateľov.

Dezerty nel bicchiere, čiže v poháriku, sú veľmi obľúbené a žiadené. Dajú sa pripraviť v rôznych variantoch a príchutiach a skvele dotvárajú aj candy bary. Dolcetto sa totiž zameriava aj na realizáciu sladkých stolov na rôzne príležitosti, akými sú napríklad svadby, oslavy či iné udalosti.
Dezerty nel bicchiere, Pasticcini, Le Torte na kus či vcelku. Lákavo znejúce kategórie v sebe ukrývajú poctivé a chutné koláče.

Ku koláčiku neodmysliteľne patrí šálka kávy. Sladké dezerty skvele dopĺňa kvalitná talianska káva značky Goppion Caffé, ktorú si majitelia nevybrali náhodou. Túto značku obľubujú aj v súkromí, a preto sa ju rozhodli ponúknuť aj svojim zákazníkom. „Chceli sme si vybrať ekologickú cestu, preto sme zvolili jedlé poháriky, ktoré sú navyše chutné,“ vysvetľuje Janka.

V púchovskej predajničke si môžete vychutnať aj kvalitnú talianskú kávu. A to priamo z jedlých pohárov.

Dolcetto je rodinná firma s víziou napredovať

Manželia dávajú do svojho podniku celé srdce, a ešte aj trochu viac. Dávajú doň celý svoj čas, ktorý im popri rodine ostáva. Na relax či koníčky mimo cukrárčiny veľa priestoru neostáva. Všetko sa točí okolo výrobne a chodu predajne. Janes pracuje na plné obrátky, nepretržite, naplno. Od začiatku bazírovali predovšetkým na tom, aby boli ich výrobky čerstvé, od čoho neplánujú upustiť. Avšak k tomu, aby mohol ich chod fungovať ešte lepšie, im chýbajú ľudia, ktorí by doplnili ich tím. „Nie je ľahké nájsť ľudí, ktorí by boli ochotní robiť tak skoro. Preto premýšľam, že odídem z práce, lebo asi budem jediná, ktorá bude ochotná od 3 či 4 rána robiť,“ dodáva s úsmevom Janka. No aj napriek časovej vyťaženosti sa chcú stále posúvať vpred, prinášať nové chute a rozširovať svoje pôsobenie. 

Táto rodinná firma je dôkazom toho, že aj v mestečkách, akými je Ilava či Púchov, sa dá nájsť poctivá cukrárenská výrobňa s talianskou dušou.

Dolcetto nájdete aj na Instagrame a Facebooku.

Text: Dominika Noskovičová

Foto: Rudolf Sládkovský

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články