Prechod do bordovej fázy je tu! Čo sa zmení?

 Prechod do bordovej fázy je tu! Čo sa zmení?

 

Po takmer 4 mesiacoch nás čaká v pondelok otváranie prevádzok. Lepšie na tom budú hotely, no gastro sa tešiť ešte nemôže…

Premiér Eduard Heger s ministrami Igorom Matovičom a Vladimírom Lengvarským na spoločnej tlačovej konferencii spresnili, ako bude uvoľňovanie opatrení vyzerať. Obchody a služby môžu otvoriť, pokiaľ dodržia podmienku prítomnosti 1 osoby na 15m2 s negatívnym testom a respirátorom. Hotely a penzióny zatiaľ otvárajú za obmedzených podmienok a bez reštaurácií.

Od 19. 4. prechádzame z čiernej do bordovej fázy

Doposiaľ mohli ubytovacie zariadenia poskytovať len služby dlhodobého ubytovania, karanténneho ubytovania alebo služby krátkodobého ubytovania v súvislosti s výkonom práce a služby nevyhnutného ubytovania za účelom návštevy zdravotníckeho zariadenia. V bordovej fáze môžu ubytovacie zariadenia opäť otvoriť. No musia fungovať bez reštaurácií. Na 1 izbe so sociálnym zariadením môžu byť ubytované max. 2 dospelé osoby. Pri nástupe do ubytovania bude nutné sa preukázať negatívnym testom a bude povinné testovanie zamestnancov.

 

hotel-lomnica-tatry-17
Od 19. 4. prechádzame z čiernej do bordovej fázy.

V reštauráciách a kaviarňach… zatiaľ po starom

incite-interier

Ďalšia pomoc: Dlžné nájomné na splátky a zníženie DPH

Čítať viac >

V reštauráciách sa nič nemení ani v bordovej fáze – ostáva možnosť okienkového predaja a rozvozu. Terasy zostávajú zatvorené, otvoriť sa budú môcť až v 2. stupni varovania (červenom) a aj to len s dodržaním odstupov a negatívnym testom. Zakázané ostávajú oslavy, svadby, kary aj večierky a rovnako konzumácia alkoholu na verejnosti. Pre maximálny počet 6 ľudí s negatívnym testom sa môžu otvoriť bazény a plavárne. Posilňovne, wellness centrá a kúpele zostávajú naďalej zatvorené. Výnimkou zostáva len kúpeľná liečba so zdravotnou indikáciou.

 

kavickari
Zakázané ostávajú oslavy, svadby, kary aj večierky a rovnako konzumácia alkoholu na verejnosti.

Cielený prístup v testovaní

Protipandemické opatrenia a obmedzenia je nutné vnímať regionálne. Pripomeňme si predpoveď Ivana Bošňáka, dátového analytika a spoluzakladateľa projektu Dáta bez pátosu, ktorú uviedol v rozhovore pre Žilinský večerník. Podľa neho si v Bratislave ľudia budú dávať kávičku na terase možno už koncom apríla, v Žiline najskôr v druhej polovici mája. Z radov zástupcov HoReCa segmentu sa začali ozývať hlasy, ktoré volajú po zmene testovacej stratégie a úpravy COVID automatu, ktoré by znamenali aj rýchlejšie otváranie niektorých služieb. Ministerstvo zdravotníctva SR informovalo, že  pripravuje zmenu testovacej stratégie, ktorá by mala prejsť od plošného k cielenému testovaniu. A tu sa otvára priestor pre zmeny týkajúce sa zamestnávateľov a podmienok fungovania a otvárania prevádzok. Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska  pripravila požiadavky na úpravy COVID automatu, o ktorých budú diskutovať s konzíliom odborníkov a ÚVZ SR. „Sme presvedčení, že očkovanie, príprava jednotných zelených pasov (agenda, ktorú presadzujeme prostredníctvom HOTRECu), ale aj pripravovaná nová testovacia stratégia, by mohli znamenať zlepšenie podmienok pre poskytovanie služieb v gastro, ubytovaní a rýchlejšie otváranie prevádzok,“ dodávajú. Svetlo na konci tunela je čoraz bližšie. I keď sa situácia zlepšuje, nie je ešte stabilná. Ďalších zmien by sme sa mali dočkať 26. 4. Verme, že to bude hladký prechod do červenej fázy COVID automatu a kaviarne a reštaurácie budú môcť otvoriť terasy za dodržania odstupov a s negatívnym testom.

 

monsters petržalka terasa
Ďalších zmien by sme sa mali dočkať 26. 4.

 

Informácie budeme aktualizovať po zverejnení spresňujúcej Vyhlášky ÚVZ SR.

 

Zdroj: www.ahrs.sk

 

Text: Mária Baláž Gyuránová

 

Foto: Ondrej Bobek, Tomáš Turek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Mária Baláž - Gyuranová

http://www.kavickari.sk

Vyzná sa v zákonoch, je rýchla ako blesk a zároveň si rada dopraje chvíľku pôžitku. Mária je redaktorkou portálu Kávičkári.sk, ktorá má pod palcom rozhovory, eventy, ale najmä novinky s vyhláškami týkajúce sa gastra.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články