Michelin na Slovensku. Znovu sme bližšie k hviezdičkám.
Dnes doobeda sme sa nachádzali na tlačovej konferencii k výzve vláde k podpisu zmluvy s najvýznamnejším bedekrom pre gurmánov na svete – Michelin. Aktuálne podpísalo výzvu za Michelina na Slovensku viac ako 2000 ľudí. Ďalším krokom výzvy je otvorený list vláde s dôvodmi prečo hviezdy, teda Michelin na Slovensku, vôbec potrebujeme.
2000 podpisov pre Michelin na Slovensku
Asi nikdy sme na Slovensku neboli tak blízko Michelinu, ako teraz. Iniciatíva známych šéfkuchárov a osobností z oblasti gastronómie na Slovensku zarezonovala medzi Slovákmi a radi by dosiahli toho omnoho viac. Podpisov v petícii je zatiaľ cez 2 000. Prečítajte si v staršom článku, prečo by mal byť bedeker na Slovensku.
Aby konečne Michelin bedeker prišiel aj na naše územie
Okrem prestíže medzi kuchármi by okrem iného mohli Michelin hviezdy priniesť aj príťažlivosť tohto zamestnania pre mladých. Aké myšlienky odzneli?
Jaroslav Žídek, šéfkuchár River Bank: “Raz som bol v najlepšej reštaurácii podľa TripAdvisoru a musím povedať, že to bola absolútna katastrofa. Keby sa vtedy riadim Michelinom tak mám istotu, že narazím na dobrú reštauráciu. Pomyselná loptička od nás a od Slovakia Travel bola podaná. Teraz je dôležité aby vláda a samotný Michelin ešte tu loptičku odrazili naspäť a mohlo vzniknúť niečo skutočne krásne”
Radoslav Nackin, Gurmán na Slovensku: “Tieto michelinské reštaurácie nie sú na denné návštevy. Prirovnal by som to k divadlu. Behom dvoch hodín dostanete umenie v inej podobe. Samozrejme si človek za to zaplatí viac ako v bežnej reštaurácii. Ale opäť v príklade to je ako porovnávať televíziu a divadlo. Televízia je samozrejme lacnejšia. No zážitok z divadla si zapamätáte ďaleko viac.”
Nemusí to vyjsť na prvý pokus. Šance sú však veľké
Daniel Tilinger, Eck Restaurant: “Samozrejme súčasť tejto hry je aj to, ze nemusíme dostať žiadnu hviezdu a musíme s tým rátať. Dôležité je podotknúť, že zmluva je na 5 rokov. Ak nám to nevyjde prvý rok tak máme ešte 4 roky pred nami na to sa poučiť a vyjsť z toho nakoniec s cennými hviezdami”
Koľko stojí Michelin? Je to individuálne
Iniciatíva, ktorá na Slovensku momentálne prebieha nie je ojedinelá. Na jar ju riešili aj Českej republike. Z prvotne spomínaných 10 000 000 českých korún, to bola nakoniec polovica. Koľko bude stáť Michelin Slovensko? “Čiastku do vyjednávania neviete. Až následne si inštitúcia podľa svojich systémov zapíše presnú čiastku pre danú krajinu”, priblížil Radoslav Nackin.
Držme si teda palce. Po vyše desiatich rokoch práce sme k hviezdam bližšie než kedykoľvek predtým.
Text: Simona Budinská, Andrej Vozár
Foto: archív Kavickari.sk