Menu desiatich chutí a štyroch rúk Lady Chef: Ako chutí Ferrari?
Keď sa prejdeme Slovenskom, nájdeme tu množstvo krásnych miest, obcí a čarovných zákutí. Spišská Sobota je síce „len“ mestskou časťou Popradu, no nenechajte sa oklamať. Ukrýva v sebe nielen krásne historické námestie a zrekonštruované centrum, ale tiež množstvo kvalitných reštaurácií a kaviarní. Dokonca by sa dalo povedať, že na počet obyvateľov a rozlohu poskytuje najviac dobrého gastra na Slovensku! A po tomto úvode sa presuňme do reštaurácie Víno & Tapas manželov Sisákových, ktorá sa na pár dní stala gastronomickým hlavným mestom našej krajiny. Pozvanie do ich ikonického projektu Lady Chef – menu štyroch rúk totiž prijala talianska šéfkuchárka Virginia Cattaneo z reštaurácie Cavallino v Maranelle.
V kolíske motošportu
Virginia Cattaneo je mladá a talentovaná šéfkuchárka. Hovoria o nej, že je jedným z prstov pravej ruky Massima Botturu – jedného z najlepších talianskych a svetových šéfkuchárov. Dnes vedie reštauráciu Cavallino v Maranelle. Tá patrí pod značku Ferrari a nachádza sa priamo oproti fabrike, kde sa legendárne automobily s logom koňa vyrábajú. S viac než 70-ročnou históriou, popretkávanou s menom Enzo Ferrari, patrí medzi miesta, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť, ak ste fanúšikom automobilového športu. Možno sa práve vám podarí pri obede stretnúť niektorého z pilotov Scuderie Ferarri. Toto miesto však stojí za návštevu aj v prípade, že fanúšikmi motosveta nie ste. Gastronomické kvality vychádzajúcej hviezdy talianskej kulinárskej scény sú nesporné. Reštaurácia Cavallino si prešla dlhou cestou. Z pôvodne farmárskeho domu cez kantínu až po michelinskú reštauráciu, ktorú tam v roku 2021 otvorili.
Lásku k vareniu mala od mala
Virginia pochádza z kuchárskej rodiny v provincii Como. Kulinársky talent zdedila po svojej matke. Už v mladom veku si vybudovala vzťah a vášeň k tejto krásnej profesii. Vo svojich tridsiatich rokoch má za sebou pôsobenie v mnohých, aj trojhviezdičkových reštauráciách, v Taliansku aj Francúzsku. Podobne ako mnohé ženské šéfkuchárky začínala s ambíciou stať sa Pastry Chef.
Dodnes jej tento vplyv ostal a aplikuje dezertné techniky pri tvorbe predjedál, ktoré sú v jej ponímaní ľahko zameniteľné. Zároveň je to znak veľkej kreativity a myslenia mimo zaužívané normy. Za krátko jej len cukrárenský svet nestačil a vydala sa na cestu preskúmavania všetkých aspektov kulinárskeho sveta. Cez rôzne pozície v mnohých reštauráciách sa dostala až do Maranella, na pozíciu šéfkuchárky v reštaurácii legendy talianskej aj svetovej gastronómie – Massima Botturu. Od tejto šéfkuchárky môžeme rozhodne očakávať veľké veci a v budúcnosti o nej určite budeme ešte počuť.
Viva Italia!
Je najväčším talianskym kultúrno-gastronomickým festivalom na Slovensku. Tento rok napísal už svoju jedenástu kapitolu. Tri roky trvajúce partnerstvo medzi touto platformou a reštauráciou Víno & Tapas, vďaka ktorému tu vždy začiatkom leta hosťuje spolu so Zuzanou Sisákovou v rámci projektu Lady Chef skvelá talianska šéfkuchárka, len podčiarkuje rozmer a význam tohto projektu. Skvelá gastronómia, kultúra, móda a množstvo sprievodného programu počas niekoľkých dní priamo v Poprade. To všetko je pozvánkou aj pre vás, aby ste si ten najbližší ročník nenechali ujsť a prišli zažiť a nasať atmosféru Talianska.
Lady Chef a menu štyroch rúk
Projekt Lady Chef má podtitul menu štyroch rúk, pretože je postavený na kvalitách šéfkuchárky Zuzany Sisákovej a jej hosťujúcej kolegyne zo zahraničia. Samozrejme však netreba zabudnúť na všetkých kolegov a kolegyne okolo, predovšetkým na študentov z miestnej hotelovej akadémie, ktorí aj počas tohto večera predviedli vysoké kvality a ich servis bol znamenitý. Rovnako tak šikovní someliéri z Wine Lovers Clubu. Ich vínne párovania nesklamalo počas mnohých rokov ani a do Spišskej Soboty priniesli svetovú kvalitu. A, samozrejme, veľká vďaka patrí domácemu kuchárskemu tímu, ktorý spolu s kolegami z Talianska pripravil pre svojich hostí ďalší nezabudnuteľný večer. Mnohí o ňom hovoria, že bol tým najlepším v celej histórii Lady Chef.
Kde sú slovenské šéfkuchárky?
Sobotný večer s Virginou totiž začal pre nás už v piatok. Tlačovou konferenciou spolu s ochutnávkou vína, syrov a malých snackov, na konci ktorej boli servírované aj niektoré chody degustačnej večere. Okrem klasických otázok na talianske šéfkuchárky, či patrí smotana do Carbonara cestovín, alebo či im chutia slovenské jedlá (v čom robia manželia Sisákoví výbornú osvetu a reklamu našej krajine, pretože svoje hostky pravidelne berú na gastronomický výlet naprieč chuťami a tradíciami Slovenska), sme spoločne hľadali odpovede aj na otázku, čo je príčinou, že je žien na najvyšších pozíciách v gastronómii na Slovensku málo. Jedným z veľkých rozdielov medzi nami a Talianskom, respektíve celým svetom, je totiž zásadný nepomer medzi mužmi a ženami v kuchyni. Predovšetkým na vyšších pozíciách. Kým Taliansko ponúka jednu talentovanejšiu šéfkuchárku za druhou, u nás by sme mali možno problém spomenúť viac ako päť.
Degustačná večera Lady Chef
Virginia bola v poradí treťou talianskou šéfkuchárkou, ktorá do Vino & Tapas zavítala, preto je na mieste menšie porovnanie. Tri rôzne Talianky, tri rôzne príbehy a tri absolútne rozdielne prístupy k vareniu a práci so surovinami. A to je na gastronómii také nádherné. Chef Ceraudo priniesla zero west koncept jej reštaurácie aj so „zelenou“ michelin hviezdou. Africkú exotiku a atypické suroviny so zaujímavým prepájaním viacerých svetových kuchýň predstavila Chef Gouloubi. Chef Virginia má svoj rukopis poznačený svojím mentorom Massimom Botturom. Na východ Slovenska priniesla tradičnú, jednoduchú, kvalitnú a veľmi chutnú taliansku kuchyňu. Akúsi esenciu regiónu Emilia Romagna, v ktorej aktuálne pôsobí. Vínne párovanie, skvelo podčiarkujúce výnimočnosť celého večera, v podaní WLC predstavovalo výber toho najlepšieho z talianskych regiónov. Ako však už tradícia v Spišskej Sobote káže, začínalo sa pohárom Boisel champagne.
Ako chutí Ferrari?
„Všetci viete, ako Ferrari vyzerá, ale už ho niekto z vás aj ochutnal? Dnes budete mať tú možnosť,“ začínal pán Sisák svoj príhovor pred začiatkom celého večera. A jeho slová sa skutočne naplnili. Poďme však pekne poporiadku.
Majstrovstvo štyroch rúk
Pri amuse bouche rozhodne treba vypichnúť hravý moment. Z pomerne jednoduchej kombinácie melón-šunka vyčarovali niečo viac. K melónu ponúkali prosciuttový shot, ktorým sme ho zapíjali.
Crème caramel s archívnym acetom balsamicom a redukciou z pečenej cibule bol vo svojej jednoduchosti taký chuťovo bohatý, že mohol byť len dielom výnimočného talentu. A tu sa práve ukázali v plnej kráse zmieňované techniky a zámeny (predjedlo-dezert), ktorými je Virginia známa. Svoje majstrovstvo ukázala aj domáca pani kuchyne Zuzana Sisáková. Pripravila famózne bryndzové cappuccino s koriandrovou penou a obhájila tak svoj nepísaný titul kráľovnej polievok.
Nasledovala typická talianska pasta v atypickej úprave. Upokojila naše chuťové poháriky a priniesla niečo, čomu sa hovorí comfort food, aby nás následne chuťovo naplnil hlavný chod v podobe králika s foise gras a hľuzovkou.
Hra kontrastu, jednoduché suroviny a zároveň aj luxus. To je skrátka Taliansko, kde sa varí rovnako dobre v paláci aj na dedine. Malina a paradajka ako preddezert je ikonický signature dish, ktorý sa vo Víno & Tapas servíruje od nepamäti a stále dokáže prekvapiť a potešiť každého gurmána. Skvelý svieži dezert s fermentovanou broskyňou a bazalkou bol krásnym vyústením celého večera.
Záverečné prekvapenie
A aby sme nezabudli na to Ferrari. Špeciálnym prekvapením bol ešte malý dezert v podobe rôznych modelov Ferrari pre každého hosťa, ktorý svojími detailmi stieral hranicu medzi jedlom a realitou.
Pár riadkov na záver
Projekt Lady Chef prináša na Slovensko niečo unikátne. So všetkou skromnosťou a nadšením pre dobré jedlo sem dokážu manželia Sisákoví prinášať svetové šéfkuchárky, do ktorých reštaurácií je problém zarezervovať stôl pre dvoch. A tu zrazu vzniká priestor pre niekoľko desiatok hostí okúsiť nezabudnuteľný gastronomický zážitok. A v letnom spojení s festivalom Viva Italia skutočne môžu návštevníci počas niekoľkých dní zažiť a navnímať rôzne aspekty Talianska.
Nech sú tieto riadky pre vás pozvánkou na budúci ročník. Zároveň sú aj veľkou inšpiráciou pre nás, pokúsiť sa priblížiť krajinám, ktoré nám majú čo ponúknuť a od ktorých sa môžeme veľa naučiť. Nech sú talentované ženské šéfkuchárky inšpiráciou pre budúce študentky a súčasné kuchárky a nech ich motivujú dosahovať tie najvyššie ciele.
MENU
Amuse Bouche
– šunka, melón
– červená a žltá paprika
– parmezán, čerstvé bylinky
– caprese ravioli, ricotta bufala, paradajky datterino
Predjedlo
– créme caramel, aceto balsamico
Polievka
– bryndza, koriander
Hlavný Chod 1
– rosetta zelená, mangold, sonet, zaúdená ricotta
Hlavný Chod 2
– králik, hľuzovka, foie gras, olivy
Preddezert
– Malina, paradajka
Prekvapenie
– Ferrari Tributo
Dezert
– baba, fermentovaná broskyňa, baza, bazalka
Viac o projekte Lady Chef sa dozviete aj na Facebooku a Instagrame reštaurácie Vino&Tapas.
Text a foto: Rudolf Sladkovský