Lahodné vianočné polievky

Už o pár dni zasadneme k sviatočnému stolu. Vianoce sú sviatky pohody, lásky a radosti. Potešíme sa darčekom, výnimočnej atmosfére a lahodnému jedlu. Trúfli by ste si svoje tradičné menu pozmeniť? Začnime teda luxusnejšiou a modernejšou verziou sviatočnej polievky. Inšpirujte sa spolu s nami.
1.Tradičná polievka z podunajských rýb a koreňovej zeleniny
Suroviny (8 porcií): 500 g kostí z dravých riečnych rýb, 200 g vnútorností + orezkov z rýb (mlieč, ikry), 200 g koreňovej zeleniny, 100 g čerstvého feniklu, 100 g cibule, 1 dcl bieleho vína, olej, voda, soľ, korenie, mletá paprika, 100 g paradajky, kvapka feniklového destilátu, PL paprikovej pasty z južného Slovenska, 80 g krutónov z natrhaného celozrného chleba
Postup:Na oleji spravíme cibuľovo-zeleninový základ s feniklom. Ochutíme, pridáme kosti a zalejeme vodou a vínom. Asi po 30-minútovom vare polievku rozmixujeme a prepasírujeme. Pred podávaním do polievky zavaríme vnútornosti a mäsové orezky z rýb. Servírujeme s krutónmi a pastou z pikantných paprík.
Recept prirpavil Igor Čehy, šéfkuchár Grand Hotela River Park na nábreží Dunaja v Bratislave.
2. Krém zo sladkého hrášku s údeným lososom a škoricovým Melba toastom
Suroviny: 150 g sladký hrášok, 20 g cibuľa, 100 ml mlieko, 100 ml šľahačková smotana, 50 g údený losos, biela bezlepková bageta, mletá škorica, maslo, soľ, mleté čierne korenie, shiso bylinky
Postup: Cibuľu si orestujeme na masle a podlejeme mliekom a šľahačkovou smotanou. Necháme variť asi 15 min.Pridáme sladký hrášok a dochutíme soľou a korením. Povaríme asi 3-5 minút. Vzniknutú zmes rozmixujeme pomocou mixéra a prepasírujeme cez jemné sitko. Bagetu nakrájame na tenké plátky.Jemne posypeme mletou škoricou a roztopeným maslom a zapečieme vo vyhriatej rúre na 180°C do zlato-hneda. Údený losos si nakrájame na tenké rezance a vytvoríme v polievkovom tanieri hniezdo. Na záver nalejeme hotovú polievku, tak, aby bolo vidieť lososa. Na lososa položíme upečený škoricový Melba toast a dozdobíme Shiso bylinkami.
Recept prirpavil Peter Dudáš, šéfkuchár z hotela Crowne Plaza v Bratislave.
Text: archív kávičkári
Foto: Ondrej Bobek