Lahodné vianočné polievky

Lahodné vianočné polievky

 

Už o pár dni zasadneme k sviatočnému stolu. Vianoce sú sviatky pohody, lásky a radosti. Potešíme sa darčekom, výnimočnej atmosfére a lahodnému jedlu. Trúfli by ste si svoje tradičné menu pozmeniť? Začnime teda luxusnejšiou a modernejšou verziou sviatočnej polievky. Inšpirujte sa spolu s nami.

1.Tradičná polievka z podunajských rýb a koreňovej zeleniny

Suroviny (8 porcií): 500 g kostí z dravých riečnych rýb, 200 g vnútorností + orezkov z rýb (mlieč, ikry), 200 g koreňovej zeleniny, 100 g čerstvého feniklu, 100 g cibule, 1 dcl bieleho vína, olej, voda, soľ, korenie, mletá paprika, 100 g paradajky, kvapka feniklového destilátu, PL paprikovej pasty z južného Slovenska, 80 g krutónov z natrhaného celozrného chleba

vianočné recepty

Postup:Na oleji spravíme cibuľovo-zeleninový základ s feniklom. Ochutíme, pridáme kosti a zalejeme vodou a vínom. Asi po 30-minútovom vare polievku rozmixujeme a prepasírujeme. Pred podávaním do polievky zavaríme vnútornosti a mäsové orezky z rýb. Servírujeme s krutónmi a pastou z pikantných paprík.

vianočné recepty

Recept prirpavil Igor Čehy, šéfkuchár Grand Hotela River Park na nábreží Dunaja v Bratislave.

vianočné recepty

2. Krém zo sladkého hrášku s údeným lososom a škoricovým Melba toastom

Suroviny: 150 g sladký hrášok, 20 g cibuľa, 100 ml mlieko, 100 ml šľahačková smotana, 50 g údený losos, biela bezlepková bageta, mletá škorica, maslo, soľ, mleté čierne korenie, shiso bylinky

vianočné recepty

Postup: Cibuľu si orestujeme na masle a podlejeme mliekom a šľahačkovou smotanou. Necháme variť asi 15 min.Pridáme sladký hrášok a dochutíme soľou a korením. Povaríme asi 3-5 minút. Vzniknutú zmes rozmixujeme pomocou mixéra a prepasírujeme cez jemné sitko. Bagetu nakrájame na tenké plátky.Jemne posypeme mletou škoricou a roztopeným maslom a zapečieme vo vyhriatej rúre na 180°C do zlato-hneda. Údený losos si nakrájame na tenké rezance a vytvoríme v polievkovom tanieri hniezdo. Na záver nalejeme hotovú polievku, tak, aby bolo vidieť lososa. Na lososa položíme upečený škoricový Melba toast a dozdobíme Shiso bylinkami.

vianočné recepty

Recept prirpavil Peter Dudáš, šéfkuchár z hotela Crowne Plaza v Bratislave.

vianočné recepty

Text: archív kávičkári

Foto: Ondrej Bobek

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Guťka Markocsyová

Guťka Markocsyová

Pôžitkárka, instaguru a organizačný mozog celého portálu. Naša Guťka plánuje všetky cesty, fotenia i články. A vďaka jej citlivému oku je výsledná podoba článkov taká, aká je. I sociálne siete také, aké sú.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

0
Budeme radi za vaše názory, prosím zanechajte nám komentár.x
()
x