Nedeľné varenie – Zlatá Nedeľa

Nedeľné varenie – Zlatá Nedeľa

Slávnostný deň si zaslúži slávnostné posedenie. A to aj vďaka receptom Petra Dudáša z hotela Crowne Plaza v Bratislave. Vychutnajte si ich spolu s nami.

 

 

1. Krém zo sladkého hrášku s údeným lososom a škoricovým Melba toastom

 

Suroviny: 150 g sladký hrášok, 20 g cibuľa, 100 ml mlieko, 100 ml šľahačková smotana, 50 g údený losos, biela bezlepková bageta, mletá škorica, maslo, soľ, mleté čierne korenie, shiso bylinky

 

Krém zo sladkého hrášku s údeným lososom a škoricovým Melba toastom

 

 

Postup:

 

Cibuľu si orestujeme na masle a podlejeme mliekom a šľahačkovou smotanou. Necháme variť asi 15 min.Pridáme sladký hrášok a dochutíme soľou a korením. Povaríme asi 3-5 minút. Vzniknutú zmes rozmixujeme pomocou mixéra a prepasírujeme cez jemné sitko. Bagetu nakrájame na tenké plátky.Jemne posypeme mletou škoricou a roztopeným maslom a zapečieme vo vyhriatej rúre na 180°C do zlato-hneda. Údený losos si nakrájame na tenké rezance a vytvoríme v polievkovom tanieri hniezdo. Na záver nalejeme hotovú polievku, tak, aby bolo vidieť lososa. Na lososa položíme upečený škoricový Melba toast a dozdobíme Shiso bylinkami.

 

 

Krém zo sladkého hrášku s údeným lososom a škoricovým Melba toastom

 

2. Morčacie ragú na badiáne so sušeným ovocím v smotanovej omáčke a glazovanými gaštanmi

 

Suroviny:

150 g morčacie prsia, 20 g sušené slivky, 20 g sušené slivky, 50 g lúpané jedlé gaštany, 50 g kryštálový cukor, 100 ml šľahačková smotana, 2 ks badián, maslo, soľ, mleté čierne korenie, brandy

 

 

morčacie ragú na badiáne

 

Postup:

 

Morčacie prsia si nakrájame na kocky a sprudka orestujeme na masle. Pridáme celý badián a na polovičku nakrájané sušené slivky a marhule. Osolíme a okoreníme. Jemne zastrekneme s brandy a podlejeme šľahačkovou smotanou. Dusíme asi 10 minút, kým sa smotana nezredukuje na omáčkovú konzistenciu. Na panvici popritom rozpustíme cukor s trochou vody. Keď začne karamelizovať, pridáme gaštany a pri nižšej teplote glazujeme cca 2-3 minúty. Hotové ragú podávame s glazovanými gaštanmi a šafránovými zemiakmi.

 

 

morčacie ragú na badiáne

 

3. Maková tortička s medovým tvarohom a čerstvými malinami

 

maková tortička

 

Suroviny:

2 vaječné bielka, 45 g práškový cukor, 45 g mletý mak, 100 g jemný tvaroh, 30 g med, 50 g čerstvé maliny, čerstvá mäta, práškový cukor

 

maková tortička

 

Postup:

Vaječné bielka vymiešame s praškovým cukrom a mletým makom. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C na približne 10-15 minút. Ešte za tepla vykrojíme kolieska pomocou guľatého vykrajovátka. Tvaroh si vymiešame s medom do hladkej peny. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame tvarohovu penu na makove kolieska.Poukladáme na seba a poslednú vrstvu ukončíme iba s makovým korpusom. Vrch tortičky ozdobíme čerstvými malinami. Poprášime práškovým cukrom a dozdobíme čerstvou mätou.

 

maková tortička crowne plaza

 

 

 

Recepty na dnešné Nedeľné varenie si pripravil šéfkuchár hotela Crowne Plaza, Peter Dudáš.

nedelne varenie peter dudas plaza

 

 

 

 

 

 

 

Text: Simona Budinská

Foto: Ondrej Bobek

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

0
Budeme radi za vaše názory, prosím zanechajte nám komentár.x
()
x