Top kaviarne, hotely a reštaurácie vo Vysokých Tatrách podľa Kávičkárov
Vysoké Tatry sú pýchou nášho malého, ale za to milovaného Slovenska. Našťastie, gastronómia a dobré podniky aj tu pomaly, ale isto pribúdajú. Aké sú tie naše tipy na top kaviarne, reštaurácie a hotely vo Vysokých Tatrách? Pozrite si, kam chodievajú redaktori magazínu pre gurmánov, Kávičkári.sk.
Obľúbené kaviarne, hotely a reštaurácie vo Vysokých Tatrách hodnotí: zakladateľka portálu Kávičkári.sk, Simona Budinská.
Moje meno je Simona a som zakladateľka portálu Kávičkári.sk. Radím sa ku gurmánom, vášnivým kávičkárom a mám tri skvelé, menšie deti. V našej rodine sa objavila celiakia, aj intolerancia na mlieko. Tomu sú prispôsobené aj moje návštevy podnikov. Radšej zjem menej, ale kvalitne, radšej cestujem na menej dní, ale s pôžitkom a radšej si nedám kávu, ak zlú. Vysoké tatry navštevujeme niekoľkokrát do roka a okrem turistiky si radi doprajeme aj menšie pôžitky. Toto je môj výber top podnikov vo Vysokých Tatrách pre vás.
Hotel Lomnica, Tatranská Lomnica, Vysoké Tatry
Jednou z našich najobľúbenejších destinácií vo Vysokých Tatrách je jednoznačne Tatranská Lomnica. Milá osada, ktorá je tichá a pokojná a napriek tomu ukrýva jednu z top zjazdoviek na Slovensku. Nachádza sa v nej aj Hotel Lomnica, ktorý len nedávno získal piatu hviezdičku a tým dosahuje top služby. V Hoteli Lomnica nájdete nielen špičkový servis a ubytovanie, ale aj unikátnu kaviareň Mozart, zariadenú v secesnom štýle.
Honosná a veľká, s obrazmi na stenách (pretože hotel je zároveň aj galériou), klavírnym doprovodom počas víkendov. Kaviareň ponúka svoju vlastnú, precízne pripravenú zmes kávy, napraženú od slovenskej pražiarne Verticcio. Súčasťou kaviarne je i vlastná cukrárenská výrobňa, kde nájdete množstvo chutných a dizajnových dezertov. Naša rodina obľubuje dezert “Špekulant”, ktorý má podobu šišky a je nielen vegánsky, ale aj bezlepkový. Samozrejmosťou sú aj horúce čokolády od Lyra, víno z vlastného vinárstva Via Jur, či pivo z remeselného pivovaru Pálffy Brauerei.
Súčasťou hotela je i prekrásna a la carte reštaurácia Sissi, či fine diningová reštaurácia Franc Jozef. Pre obe odporúčame rezerváciu.
Kredenček, Tatranská Lomnica, Vysoké Tatry
Kúsok od Hotela Lomnica sa nachádza malý, avšak milý koncept kaviarne s názvom Kredenček. Nájdete tam všetko, po čom srdce pôžitkára piští. Skvelú kávu od pražiarne Mlsnacava, koláčiky, ale i také milé drobnosti, akoby z vlastného kredenčeka. Kúpte si šálku, mrazom sušené ovocie, či dizajnérske výrobky do detskej izbičky. Prevádzka je menšia, ale nachádza sa priamo na hlavnom ťahu, takže by ste ju nemali prehliadnuť.
Ceny sú trošku vyššie, ale servis je kvalitný. Ak ste pôžitkár, nemali by ste návštevu tohto podniku vynechať. Hoci aj po túre zo Skalnatého plesa, či priamo zo zjazdovky. Stalo sa nám aj to, že sme sa do tohto podniku jednoducho počas tohoročnej tatranskej zimy dolyžovali. A bolo to báječné.
Cukráreň u Elišky, Starý Smokovec, Vysoké Tatry
Asi žiadny výlet mojej rodiny do Starého Smokovca sa nemôže zaobísť bez kávičky a zákusku v Eliške. Eliška je pojmom. Rozprávková kaviareň s vlastnou výrobou a štedrým detským kútikom láka rodiny s deťmi v lete i v zime. Je to kaviareň, ktorá keby sa 100x okopíruje a zasadí do každého mesta, nemá problém prežiť. Vlastný dizajn dievčatka Eliška, krásne zariadenie, suveníry, kvalitné drobnosti na jedenie, vlastné pohľadnice či prepojený obchodík. Je ukážkou, že keď sa veci robia s riadnou dávkou lásky, majú veľkú šancu na úspech.
My osobne Cukráreň u Elišky radi navštevujeme kvôli bezlepkovým koláčikom, medzi ktorými máme favorita špíz z bielej čokolády a malinami. Rovnako káva i samotná jej príprava sa počas rokov zlepšila a momentálne ponúkajú kávu z pražiarne Karma Coffee. Na Elišku si dajte čas, lebo často narazíte na dlhý rad – to však poukazuje na obľúbenosť prevádzky a dodá tak trošku drive do samotného čakania na skvelé koláčiky. Za mínus považujem obmedzujúcu platbu kartou nad 5 eur. Teda ak si chcete vziať len kávičku so sebou, pripravte si hotovosť.
Bistro Moment, Batizovce, Vysoké Tatry
Hoci by na tomto mieste mnohí čakali skôr sesterský projekt Momentu, Gašperov Mlyn, ktorý je výrazným špendlíkom v mapách gurmánov, musím v mojom prípade poukázať skôr na mladšie Bistro Moment. Predsa len tri deti sú tri deti, a to nepustí. Nároky sú mierne iné. 🙂 A i preto máme Bistro Moment radi. Keď som ho prvýkrát navštívila, nezabudnem na ten dojem, že veď to je len ničím výnimočný dedinský dom na dedinskej ulici. Ale zdanie klame.
Krásne prostredie, ihrisko, rybníček a zurčiaci potok, vnútri detský kútik. Jednoduché zariadenie, ktoré poskytuje jednoduché jedlo – bez zbytočných sľubov či príkras. Poctivé a kvalitné, presne také, aké chcete dopriať svojej rodine, aby sa dobre najedla a bola spokojná. Vďaka meniacemu sa menu si viete v Momente pekne vykryť aj chýbajúce obedy vo vašom ubytovacom zariadení. Bistro je súčasťou penziónu, kde sa viete ubytovať a vyberať sa na tatranské výlety práve z Batizoviec. Ak sa chcete dobre najesť, zažiť skvelý personál, Bistro Moment vás nesklame. Dennú ponuku sledujte na instagrame, alebo facebooku Bistra Moment. A nezabudnite si dať kávičku od žilinskej pražiarne Verticcio.
Koliba Žerucha, Tatranská Štrba, Vysoké Tatry
Najobľúbenejšia tatranská koliba mojej rodiny. Nachádza sa v Štrbe, len neďaleko zástavky slávnej a zmodernizovanej “zubačky”. Poskytuje všetko, čo by správna koliba mala hosťovi dať. Krásne prostredie, obsluhu v krojoch, hudbu, veľa dreva a štýlové servírovanie. V ponuke klasiky ako bryndzové halušky, pastierska kapsa, oštiepky, či cesnaková polievka. Ak máte hostí zo zahraničia a chcete im ukázať príjemnú kolibu s chutným jedlom, plus nejaké tie naše zvyky, tu sa nebudete musieť hanbiť.
Otázna je len obsluha. Kolibu navštevujeme roky, a raz je tak a raz tak – väčšinou je to však veľmi príjemný zážitok. Výhodou je pekný priestor a originálne detské ihrisko v podobe domčeka na stračej nôžke, ktoré sa do tatranského prostredia hodí a nepôsobí rušivo. Veľkým plusom je servis, kedy aj kávička vám príde v maľovaných hrnčekoch ako od babičky. To sú tie veci, kedy vám stačí málo a len to také drobné, jednoduché krásno. Pikoškou je, že za Kolibou Žerucha stojí a priamo na rajóne obsluhuje bronzový olympionik v biatlone, z roku 2010 vo Vancouvri, Pavol Hurajt.
Grand Hotel Kempinski High Tatras, Štrbské Pleso, Vysoké Tatry
Poklad na trblietavom jazere, aj tak by sa dal popísať náš skvost v jednej z najkrajších (ak nie najkrajších) lokalít Slovenska. Priamo na Štrbskom plese sa v citlivej rekonštrukcii nachádza súbor bývalého liečebného komplexu Hviezdoslav, ktorý je rozdelený do troch častí.
Tie dopĺňajú moderné luxusné apartmány vybudované po jeho stranách. Najstaršia časť hotela sa nazýva Jánošík a bola postavená v roku 1893. Po modernej rekonštrukcii s citom pre historickú architektúru v nej dnes nájdete obrovský prezidentský apartmán s 2 spálňami, 2 obývacími miestnosťami, 2 kúpeľňami či konferenčnou miestnosťou a niekoľko ďalších izbieb.
Kempinski je pojem a tento pri plese, patrí medzi tie najkrajšie, aké sú v rámci siete postavené. A hoci sme mali možnosť navštíviť 5 ďalších hotelov tejto značky v iných krajinách, môžem byť aj mierne subjektívna, keďže ide o naše Tatry. 🙂 Pocit výnimočnosti vás vďaka výborným službám bude sprevádzať od začiatku po koniec vášho pobytu. Skvelú lokalitu, príjemný dizajn dopĺňa vynikajúca gastronómia pod vedením šéfkuchára Miroslava Zamišku.
Tip pre náročných: V oblakoch nad Tatrami – KUULINAIR
Pokiaľ ste gurmán i dobrodruh, nevynechajte unikátnu tatranskú novinku v podobe lietajúceho balóna KUULINAIR. Náš kolega Rudo mal pred dvoma týždňami možnosť letieť a prežiť luxusné raňajky v oblakoch. Balón počas zhruba hodinového letu vystúpi do výšky viac ako jeden kilometer a poskytne absolútne fantastické panoramatické výhľady na Tatry a okolie. Šéfkuchár vám v rámci KUULINAIR naservíruje tri raňajkové chody a barman/-ka sa postará o pitný režim – káva, čaj, víno či čerstvé freshe. Podľa poveternostných podmienok nasleduje zostup, pristátie a následne odvoz naspäť do hotela. Predtým ešte „vzduchoplavci“ získajú certifikát o absolvovaní letu a petit four vo forme praliniek vlastnej výroby.
Text: Simona Budinská
Foto: Ondrej Bobek, Rudolf Sládkovský