Gastronomy Slovakia 2025: Slovenské korene, svetová chuť a ľudské spojenia

Jubilejný ročník podujatia Gastronomy Slovakia 2025 v bratislavskej Refinery Gallery bol dôkazom, že vášeň pre jedlo dokáže spojiť hviezdy svetovej gastronómie, vášnivých šéfkuchárov, cukrárov, profesionálov z HoReCa segmentu, ale aj fanúšikov dobrého jedla. A my, ako milovníci gastronómie, sme na tomto sympóziu, samozrejme, nemohli chýbať. Aké mená slovenskej aj zahraničnej scény vystúpili na pódiu a aké témy kraľovali tomuto podujatiu? Prevedieme vás celým podujatím.

Lokálne, chutne, inšpiratívne
Ak by ste zatvorili oči, cítili by ste vôňu sladkej čokolády, lahodných vín, dobrého jedla a niekde v pozadí aj vôňu zrejúcich syrov. Ak by ste ich otvorili, pred vami by stáli legendy domácej aj zahraničnej gastronómie.


Program Gastronomy Slovakia 2025 odštartoval raňajkami s farmármi a šéfkuchármi a spojil tak príjemné s ešte príjemnejším. Pridaná hodnota v podobe hodnotných diskusií bola skvelým programom k raňajkám zameraných na lokálne suroviny.


Potom sa návštevníci rozpŕchli k hlavnému pódiu, na workshopy, masterclassy či medzi vystavovateľov. Diskutovali s odborníkmi i medzi sebou navzájom, degustovali, pýtali sa a počúvali. Industriálne priestory Refinery Gallery totiž skrývali väčšie i menšie zákutia, kde to žilo gastronomickým dianím.



Gastronomy Slovakia 2025 – hviezdy na tanieri aj na pódiu
Organizátori sympózia Gastronomy Slovakia 2025, ktoré sa koná pod záštitou Pre gurmánov s.r.o., sa snažili zostaviť program tak, aby zaujal nielen známymi menami, ale aj celkovým konceptom a myšlienkou. Tento rok sa kládol dôraz na témy ako slow food, vegánstvo či pôvod potravín, ktoré sú čoraz populárnejšie a dôležitejšie. Samozrejme, nechýbalo ani množstvo ochutnávok, pravidelná dávka pitného režimu, teplý obed či niečo sladké pod zub.




Hlavné pódium patrilo (nielen) kulinárskym legendám. Andrea Aprea z Milána a Konstantin Filippou z Viedne, obaja držitelia dvoch michelinských hviezd, predviedli svoje umenie a filozofiu varenia. Slovenskú scénu reprezentoval Daniel Tilinger, ktorý získal titul Kuchár roka 2024, ako aj tím Bocuse d’Or Slovakia na čele s prezidentom Petrom Duranským.


Zo slovenskej gastroscény nechýbali ani Zdenko Kramarčík z Olivia’s v Žiline a Karol Szuri z Otto Bistro. Medzi odbornými hosťami boli aj hoteliéri Petra Ďurčeková a Jozef Ivanič, o ktorom som nedávno písali.

Sladká symfónia s majsterkou sveta v cukrárstve
Silnou súčasťou programu bol aj segment venovaný cukrárskemu umeniu. Rakúska cukrárska majsterka sveta Eveline Wild predviedla v rámci svojej prezentácie nielen vysokú technickú úroveň, ale aj schopnosť pracovať s chuťou ako s vizuálnym a senzorickým nástrojom. Napriek tomu, že bola doslova na roztrhanie, nám s úsmevom a ochotou odpovedala na pár otázok. Prezradila, že jej obľúbenou ingredienciou je maslo a medzi najobľúbenejšie koláče, ktoré ju vedia vrátiť do detstva, patria kardinálové rezy alebo celkom obyčajný marhuľový koláč. A najobľúbenejšia kombinácia? „Sladké a kyslé. Vyvážená kombinácia ovocných chutí a ťažších aróm, ako napríklad mango, biela čokoláda a tonka fazuľa. Vždy treba tie protipóly skrátka vyvážiť,“ poodhalila tajomstvo dokonalých chuťových kombinácií Eveline Wild.



Novinkou Gastronomy Slovakia 2025 bola cukrárska súťaž pre profesionálnych i hobby cukrárov Gastronomy Slovakia Pastry Cup, ktorej predsedala práve Eveline Wild spolu so známym cukrárom Michalom Baniarom. Finále sa nieslo v znamení mladých talentovaných cukrárov, ktorí ukázali, že slovenská cukrárčina má silný vietor v plachtách. Výsledok? Porota sa nevedela rozhodnúť pre jedného výhercu, a tak získali prvé miesto hneď dvaja finalisti: hlavná cukrárka z Kuszmannov Bazár v Tatranskej Lomnici, Zuzana Spišáková, a čokolatier Richard Willmann.



Workshopy, ktoré nútili premýšľať i ochutnávať
Popri veľkolepých pódiových vystúpeniach sa v zákulisí diali tiché, ale o to hlbšie rozhovory – na workshopoch a masterclassoch na rôzne témy.


Vďaka Patrícii Bačovej, someliérke roka 2024, či Ľubošovi Bogárovi z VIAJUR, ste mohli nahliadnuť do sveta vín. Tomáš Lysý, majster japonskej kuchyne a sushimajster, zase zabodoval workshopom s názvom Od udonu po ramen, v ktorých odhalil tajomstvá japonských rezancov.



Gastronomy Slovakia 2025 – komunita a networking
Aj keď bol program podujatia nabitý, medzi riadkami bolo cítiť niečo viac – komunitu. Gastronómia nie je len o tanieroch, ale aj o ľuďoch, ktorí za nimi stoja. Gastronomy Slovakia 2025 spojilo šéfkuchárov, cukrárov, študentov hotelových škôl, dodávateľov, baristov, ale aj zvedavých gurmánov. Vytvárali sa nové spolupráce, výmeny skúseností, zaznievali spontánne potlesky i tiché wow. Desiaty ročník Gastronomy Slovakia 2025 bol dôkazom, že slovenská gastronómia dospela. Učí sa, cestuje, riskuje, ale aj s pokorou čerpá z tradícií.


Text a foto: Dominika Noskovičová