Gastronomy Slovakia 2025: Slovenské korene, svetová chuť a ľudské spojenia

 Gastronomy Slovakia 2025: Slovenské korene, svetová chuť a ľudské spojenia

Jubilejný ročník podujatia Gastronomy Slovakia 2025 v bratislavskej Refinery Gallery bol dôkazom, že vášeň pre jedlo dokáže spojiť hviezdy svetovej gastronómie, vášnivých šéfkuchárov, cukrárov, profesionálov z HoReCa segmentu, ale aj fanúšikov dobrého jedla. A my, ako milovníci gastronómie, sme na tomto sympóziu, samozrejme, nemohli chýbať. Aké mená slovenskej aj zahraničnej scény vystúpili na pódiu a aké témy kraľovali tomuto podujatiu? Prevedieme vás celým podujatím.

Priestory Refinery Gallery sa 29. apríla premenili na kulinárske miesto, kde sa stretli všetci nadšenci gastronómie. Jubilejný 10. ročník Gastronomy Slovakia 2025 bol oslavou chutí, inšpirácií a milých stretnutí. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Lokálne, chutne, inšpiratívne

Ak by ste zatvorili oči, cítili by ste vôňu sladkej čokolády, lahodných vín, dobrého jedla a niekde v pozadí aj vôňu zrejúcich syrov. Ak by ste ich otvorili, pred vami by stáli legendy domácej aj zahraničnej gastronómie.

Foto: Dominika Noskovičová
Podujatie Gastronomy Slovakia 2025 ponúklo účastníkom bohatý program, ktorý spájal kulinárske umenie, odborné vedomosti a aktuálne trendy v oblasti HoReCa. Zúčastnení si užili nielen hodnotné prednášky, ale aj množstvo chutných inšpirácií. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Program Gastronomy Slovakia 2025 odštartoval raňajkami s farmármi a šéfkuchármi a spojil tak príjemné s ešte príjemnejším. Pridaná hodnota v podobe hodnotných diskusií bola skvelým programom k raňajkám zameraných na lokálne suroviny.

Foto: Dominika Noskovičová
Jednou z nosných tém Gastronomy Slovakia 2025 bola aj lokálnosť. Preto nechýbali ani Martin Hiadlovský z Mliečnej farmy Braunvieh (na fotke hore) či Róbert Góra z Ekofarmy GÓRA (na fotke dole v strede), ktorý bol súčasťou aj našej nitrianskej mini (ne)konferencia Gastrolove. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Potom sa návštevníci rozpŕchli k hlavnému pódiu, na workshopy, masterclassy či medzi vystavovateľov. Diskutovali s odborníkmi i medzi sebou navzájom, degustovali, pýtali sa a počúvali. Industriálne priestory Refinery Gallery totiž skrývali väčšie i menšie zákutia, kde to žilo gastronomickým dianím.

Foto: Dominika Noskovičová
Foto: Dominika Noskovičová
Návštevníci mali príležitosť ochutnať širokú škálu delikates, vychutnávajúc si jedinečné degustácie a ochutnávky. Každý stánok ponúkal jedinečné zážitky – od jemných predkrmov po exkluzívne vína. Vďaka tomu si účastníci mohli vychutnať pestrú paletu chuťových kombinácií. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Gastronomy Slovakia 2025 – hviezdy na tanieri aj na pódiu

Organizátori sympózia Gastronomy Slovakia 2025, ktoré sa koná pod záštitou Pre gurmánov s.r.o., sa snažili zostaviť program tak, aby zaujal nielen známymi menami, ale aj celkovým konceptom a myšlienkou. Tento rok sa kládol dôraz na témy ako slow food, vegánstvo či pôvod potravín, ktoré sú čoraz populárnejšie a dôležitejšie. Samozrejme, nechýbalo ani množstvo ochutnávok, pravidelná dávka pitného režimu, teplý obed či niečo sladké pod zub.

Foto: Dominika Noskovičová
Foto: Dominika Noskovičová
Foto: Dominika Noskovičová
O uspokojenie chutí sa postarali nielen vystavovatelia so slanými a sladkými ochutnávkami, ale aj spoločnosť Kema, ktorá podávala počas pauzy teplý obed. Každý si našiel to svoje, od lahodných hlavných jedál až po jemné sladkosti. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Hlavné pódium patrilo (nielen) kulinárskym legendám. Andrea Aprea z Milána a Konstantin Filippou z Viedne, obaja držitelia dvoch michelinských hviezd, predviedli svoje umenie a filozofiu varenia. Slovenskú scénu reprezentoval Daniel Tilinger, ktorý získal titul Kuchár roka 2024, ako aj tím Bocuse d’Or Slovakia na čele s prezidentom Petrom Duranským.

Na pódiu vystúpil aj tím Bocuse d’Or v zložení Peter Duranský (v strede), Márk Janák (vľavo) a Peter Vajgel (vpravo), ktorým sa v januári podarilo historicky prvýkrát zúčastniť svetového finále. ǀ Foto: Dominika Noskovičová
Na pozvanie organizátorov sa v Bratislave predstavili aj Andrea Aprea z Milána a Konstantin Filippou z Viedne (na fotke), obaja ocenení dvoma michelinskými hviezdami. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Zo slovenskej gastroscény nechýbali ani Zdenko Kramarčík z Olivia’s v Žiline a Karol Szuri z Otto Bistro. Medzi odbornými hosťami boli aj hoteliéri Petra Ďurčeková a Jozef Ivanič, o ktorom som nedávno písali.

Okrem tém spojených s gastronómiou sa z pódia ozývali aj témy týkajúce sa hotelierstva. Spoluzakladateľka a šéfredaktorka časopisu Hotelier, Zlatica Kramárová,  viedla diskusia s Petrou Ďurčekovou a Jozefom Ivaničom na tému, ako si vychovať a udržať personál. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Sladká symfónia s majsterkou sveta v cukrárstve

Silnou súčasťou programu bol aj segment venovaný cukrárskemu umeniu. Rakúska cukrárska majsterka sveta Eveline Wild predviedla v rámci svojej prezentácie nielen vysokú technickú úroveň, ale aj schopnosť pracovať s chuťou ako s vizuálnym a senzorickým nástrojom. Napriek tomu, že bola doslova na roztrhanie, nám s úsmevom a ochotou odpovedala na pár otázok. Prezradila, že jej obľúbenou ingredienciou je maslo a medzi najobľúbenejšie koláče, ktoré ju vedia vrátiť do detstva, patria kardinálové rezy alebo celkom obyčajný marhuľový koláč. A najobľúbenejšia kombinácia? „Sladké a kyslé. Vyvážená kombinácia ovocných chutí a ťažších aróm, ako napríklad mango, biela čokoláda a tonka fazuľa. Vždy treba tie protipóly skrátka vyvážiť,“ poodhalila tajomstvo dokonalých chuťových kombinácií Eveline Wild.

Foto: Dominika Noskovičová
Foto: Dominika Noskovičová
Cukrárska majsterka sveta, Eveline Wild, prišla z Rakúska a očarila publikum svojimi dezertmi. Predviedla, že cukrárčina je skutočné umenie. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Novinkou Gastronomy Slovakia 2025 bola cukrárska súťaž pre profesionálnych i hobby cukrárov Gastronomy Slovakia Pastry Cup, ktorej predsedala práve Eveline Wild spolu so známym cukrárom Michalom Baniarom. Finále sa nieslo v znamení mladých talentovaných cukrárov, ktorí ukázali, že slovenská cukrárčina má silný vietor v plachtách. Výsledok? Porota sa nevedela rozhodnúť pre jedného výhercu, a tak získali prvé miesto hneď dvaja finalisti: hlavná cukrárka z Kuszmannov Bazár v Tatranskej Lomnici, Zuzana Spišáková, a čokolatier Richard Willmann.

Foto: Dominika Noskovičová
Foto: Dominika Noskovičová
Finále Gastronomy Slovakia Pastry Cup ukázalo rastúcu úroveň mladej generácie slovenských cukrárov. Prvé miesto si napokoj odniesli obaja finalisti, Richard Willmann (vľavo) a Zuzana Spišáková (vpravo), keďže ich dezerty ohodnotila porota pod vedením Eveline Wild a slovenského cukrára Michala Baniara rovnako výborne. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Workshopy, ktoré nútili premýšľať i ochutnávať

Popri veľkolepých pódiových vystúpeniach sa v zákulisí diali tiché, ale o to hlbšie rozhovory – na workshopoch a masterclassoch na rôzne témy.

Foto: Dominika Noskovičová
Workshop Patrície Bačovej, someliérky roka 2024, zaujal. Očarila nielen výberom veltlínov, ale aj tým, ako pútavo o víne rozprávala. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Vďaka Patrícii Bačovej, someliérke roka 2024, či Ľubošovi Bogárovi z VIAJUR, ste mohli nahliadnuť do sveta vín. Tomáš Lysý, majster japonskej kuchyne a sushimajster, zase zabodoval workshopom s názvom Od udonu po ramen, v ktorých odhalil tajomstvá japonských rezancov.

Foto: Dominika Noskovičová
Foto: Dominika Noskovičová
Nechýbali ani ďalšie workshopy. Linda Peresslény (na fotke hore) predviedla praktický cukrársky masterclass, kde účastníci objavili, ako jednoducho a pohodlne pracovať s ovocnými pyré. Ľuboš Bogár (vpravo) z vinárstva VIAJUR zase účastníkom prezradil, čo robí víno výnimočným a ako ho prezentovať s vášňou. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Gastronomy Slovakia 2025 – komunita a networking

Aj keď bol program podujatia nabitý, medzi riadkami bolo cítiť niečo viac – komunitu. Gastronómia nie je len o tanieroch, ale aj o ľuďoch, ktorí za nimi stoja. Gastronomy Slovakia 2025 spojilo šéfkuchárov, cukrárov, študentov hotelových škôl, dodávateľov, baristov, ale aj zvedavých gurmánov. Vytvárali sa nové spolupráce, výmeny skúseností, zaznievali spontánne potlesky i tiché wow. Desiaty ročník Gastronomy Slovakia 2025 bol dôkazom, že slovenská gastronómia dospela. Učí sa, cestuje, riskuje, ale aj s pokorou čerpá z tradícií.

Foto: Dominika Noskovičová
Sympózium Gastronomy Slovakia 2025 nebolo len o jedle, ale aj o ľuďoch. Stretli sa tu profesionáli z HoReCa segmentu, výrobcovia, dodávatelia a nadšenci gastronómie. Vymieňali si skúsenosti, nadväzovali nové kontakty a spoločne spoznávali nové trendy. ǀ Foto: Dominika Noskovičová

Text a foto: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články