Bistro u rybičky je novinka oceňovaného rybárstva zo Stupavy

 Bistro u rybičky je novinka oceňovaného rybárstva zo Stupavy

Keď pred niekoľkými rokmi Andrej Horváth „rozbiehal“ projekt rybárstva v Stupave, bol to zanedbaný priestor s krásnou polohou v susedstve stupavského parku. Už vtedy mal však víziu, urobiť tu rybárstvo s chovom rýb, ale nielen s ním – postupne tu urobiť priestor aj na relax, kde si možno oddýchnuť uprostred zelene. Začiatkom júla tu vzniklo Bistro u rybičky.

Bistro u rybičky
Príjemný areál rybárstva v Stupave ponúka viac možností na strávenie dňa. Najnovšie aj v podobe vlastného bistra.

Najprv začal budovať rybárstvo, kde sa chovajú a predávajú ich vlastné ryby, potom začal dovážať a spracovávať aj morské ryby. Otvoril predajňu, e-shop, a postupne so spolupracovníkmi skultivovali celý areál. Pribudla minifarma, detské ihrisko, altánky aj možnosť chytať ryby v rybníčku, ktorý je súčasťou rybárstva.

Prostredie Rybárstvo Stupava
Areál je rozľahlý a ponúka minifarmu, detské ihrisko, altánky, ale aj možnosť chytať ryby v rybníčku, ktorý je súčasťou rybárstva.

Jediné, čo donedávna chýbalo, bola možnosť občerstviť sa. Aj to sa zmenilo, začiatkom júna v areáli otvorili samoobslužné bistro, ktoré nazvali príznačne – Bistro u rybičky. Zatiaľ je otvorené len počas víkendov, od piatka do nedele tu pripravujú ryby z vlastného chovu, ale aj tie, ktoré dovážajú.

Bistro u rybičky je sústredené na kvalitu jedla

V ponuke sú stabilné jedlá, ako napríklad halászlé, divinový guláš, či fish and chips, ponuka ďalších jedál sa obmieňa. Niekedy grilujú pražmu, inokedy pstruhy, veľký ohlas a obľubu získala medzi hosťami grilovaná chobotnica. Niektorí sa nechali dokonca počuť, že je lepšia, akú jedli pri mori. Kto si rybu dať nechce, má vždy k dispozícii aj z „nerybacích“ jedál.

Jedlá sa pripravujú z čerstvých surovín a keďže je ťažké odhadnúť záujem o ne, majú ich vždy len do vypredania – napríklad v jednu sobotu hostia „vyjedli“ chobotnicu za dve hodiny. Jej dodávky z Chorvátska sa preto zvýšili a ako hovori hlavný kuchár, Adam Gálik, za víkend vedia predať porcie takmer za 50 kilogramov.

Miroslav Zamiška Kempinski

Šéfkuchár Miroslav Zamiška: ,,Za najväčšiu inšpiráciu v kuchyni považujem moju starú mamu“

Čítať viac >

Servíruje sa do jednorazových kompostovateľných riadov, len nápoje sa nalievajú do skla. Popredné, alebo ako hovorí A. Horváth najlepšie svetové pivo a tiež lokálne stupavské, o ktoré je v teplých dňoch mimoriadny záujem.

jedlá Bistro u rybičky
Jedlá sa pripravujú z čerstvých surovín a keďže je ťažké odhadnúť záujem o ne, majú ich vždy len do vypredania – napríklad v jednu sobotu hostia „vyjedli“ chobotnicu za dve hodiny. Samozrejmosťou je kompostovateľný riad.

 

Minulo sa? Aj to je znak čerstvosti.

„Všetko robíme čerstvé, čo na začiatku niektorí hostia nie celkom chápali a nepáčilo sa im, že jedlo, ktoré si chcú dať, už nie je. Preto dávame na sociálne siete oznam, že ponuka platí len do vypredania zásob. Myslím, že postupne sa to utriaslo, ľudia to začali chápať,“ konštatuje majiteľ rybárstva a bistra Andrej Horváth. Tiež podľa neho odpadli tí, ktorí si mysleli, že budú vyprážať mrazené heiky a predávať ich po 4 eurá.

Andrej Horváth Bistro u rybičky
Zakladateľ rybárstva, Andrej Horváth, vybudoval dnes už úspešný podnik od nuly. O kvalite jeho surovín svedčí aj fakt, že ryby dodávali aj na prestížnu gastronomickú súťaž Bocuse d´OR.

Bistro u rybičky vás zabaví počas celého dňa

Spektrum hostí je rôznorodé, niektorí si prídu nakúpiť do predajne a pritom sa aj najedia. Iní prídu s deťmi, tie láka ihrisko, minifarma aj sobotné popoludnia s animátorkami. Ďalší sa chcú naobedovať, či prídu na večeru, alebo si len posedieť v príjemnom prostredí a popritom sa najesť. Sú aj takí, ktorí zostávajú napríklad celé poobedie, idú sa poprechádzať do parku, na zmrzlinu do mesta a potom sa vrátia.

Rybárstvo Stupava
V Stupave si oddýchnete. A popritom si viete vyloviť aj vlastnú rybu.

Každá nová prevádzka potrebuje nejaký čas na zábeh, majiteľ bistra hovorí, že oni ho nestihli mať. „Záujem od prvého dňa, čo sme otvorili, je veľký. Je to náročné, určite by bolo jednoduchšie predávať langoše, cigánsku, pivo a kofolu. Sme však rybárstvo, tak je logické, že chceme ponúkať najmä kvalitné a dobre pripravené ryby. Reakcie hostí sú veľmi kladné, teší nás, že mnohí aj osobne prídu pochváliť, čo jedli, takže snáď sme sa vybrali správnou cestou,“ uzatvára Andrej Horváth.

Andrej Horváth Bistro u rybičky
Andrej Horváth je k čerstvosti nekompromisný a ponúka ju aj v bistre. Z hostí podľa neho odpadli tí, ktorí si mysleli, že budú vyprážať mrazené heiky a predávať ich po 4 eurá.

Postupne by chceli spustiť každodennú prevádzku, na jeseň sa bistro presťahuje z exteriéru do interiéru. „Tu bude kapacita podstatne menšia, takže aj koncept sa zmení z letného na zimný. „Budeme fungovať najmä na rezervácie, servírovať sa bude klasicky na porceláne, budeme robiť aj všelijaké rybie „vychytávky“. Plánujeme aj zážitkové večery s najlepšími slovenskými šéfkuchármi, ktorým dodávame už niekoľko rokov naše ryby, takže mám s nimi úzke kontakty,“ hovorí o ďalších plánoch A. Horváth.“

 

Text: Natália Horváthová

Foto: Bistro u rybičky

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Natalia Horváthová

Milovníčka gastronómie, ktorá ráno nezačne inak, než so šálkou kávy. Roky sa venuje sledovaniu trendov a hodnoteniu podnikov. Vždy v obraze, so skvelým prehľadom.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články