ENAK Bistro v Trnave
Pôvodne sme si o tomto bistre mysleli, že v názve sa ukrýva slovíčko inak, len v nejakom vtipnom nárečí alebo slovnej hračke. Až neskôr sme zistili, že je to indonézske slovíčko, ktoré znamená chutný, či dobrý. A presne kombináciu našich predstáv i samotného významu slova tu zažijete. Inú, avšak dobrú a chutnú kuchyňu.
V spolupráci s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Trnavský kraj, prinášame články o najlepších gastronomických prevádzkach v Trnavskom kraji. Od uvoľňovania opatrení sme s našou redakciou navštívili desiatky podnikov, ktoré vám postupne predstavíme.
Enak je dielom dvoch mladých ľudí, Matúša a Andrejky Janderlovcov. Manželia, ktorí našli svoju záľubu v cestovaní a jedení, prišli na to, že by nebolo zlé ponúknuť exotické chute i na Slovensku. A hoci bývajú v Piešťanoch, voľba padla na Trnavu. „To musíš skrátka ochutnať. Tie chute sú pospájané, vložili sme do nich nás,“ predstavuje v krátkosti koncept kuchyne majiteľ a šéfkuchár v jednom Matúš Janderla. A má pravdu. Exotika na tanieri.
Tandem v kuchyni dopĺňa Peter Vittek, ktorý exotické chute nasával priamo u svojho otca, dlhodobo žijúceho v Thajsku. A o tom, že to bolo úspešné, svedčia aj výsledné jedlá a ich foodstyling. Hoci, s takýmito ingredienciami je samotná štylizácia veľmi prirodzená.
„Suroviny sú základom dobrej kuchyne a my si po ne chodíme do Bratislavy či Viedne,“ tvrdí Matúš Janderla. Jedným dychom dodáva: „Ľudia už vedia oceniť kvalitu. Latku sme si nastavili pomerne vysoko, a to sa už nedá nikdy podliezť.“ I preto Matúš kladie veľký dôraz na vzdelávanie. Keď sa dá, cestujú, učia sa nové chute a varia. Rovnako i v Trnave už mali možnosť hostiť kuchárov z exotickejších miest.
Netradičné chute dopĺňajú i netradičné dezerty od kráľovnej raw koláčov Ivet z Trenčína. Tá je sama o sebe značkou a vyhľadávajú ju ľudia s mnohými intoleranciami. Bez mlieka, bez lepku, bez orechov, vegánske… Rovnako sa snažia vyjsť v ústrety ľuďom s intoleranciami aj v ENAK-u. „Stačí, ak u obsluhy zahlásite, na čo máte alergiu a ak nám to čas a možnosti povolia, radi vám pripravíme alternatívu. Vítaní sú u nás všetci.“
V ENAK sa iste najete. 600 g porcie zasýtia nejedného a ak by vás bralo na spánok, riešením je káva. 15 g espresso prebudí každého. Ak chcete urobiť niečo inak, skúste ENAK.
ENAK Bistro v kocke:
- Originálne twisty ázijskej kuchyne
- Kvalitné suroviny
- bezlepková i vegánska kuchyňa
- 15 g káva
Tip šéfkuchára: Špenátovo-bazalková omáčka s krevetami podávaná s ryžovými rezancami.
Adresa:
ENAK bistro
Halenárska 10
Trnava
917 01
ENAK bistro nájdete aj na instagrame.
Text : Simona Budinská
Foto a video: Ondrej Bobek