Frtus Winery & Origin – unikátne spojenie kvality

 Frtus Winery & Origin – unikátne spojenie kvality

Nádherný popupový degustačný event spájajúci dva moderné koncepty, ktoré v najbližšom období budú výrazne ovplyvňovať našu gastronomickú scénu. Spolupráca, ktorá by ešte pred dvoma rokmi nebola možná, no fantasticky fungujúca si už dnes pýta ďalšie pokračovanie. A čom vlastne hovoríme? Nuž, čítajte ďalej naše dojmy z krásnej večere, ktorú si vo vinárstve Frtus Winery pripravil samotný majiteľ Radoslav Frtús spolu s Lukášom Heuserom z lučeneckého Originu.

Frtus Winery & Origin, Heuser, Frtús

Frtus Winery & Origin
Radoslav Frtús z Frtus Winery a Lukáš Heuser z lučeneckej reštaurácie Origin spolu zorganizovali degustačný event, ktorý spájal dva moderné koncepty. Latku postavili poriadne vysoko a my veríme, že táto akcia bude mať v budúcnosti ďalšie pokračovanie. Snúbenie jedla a vína a celková atmosféra eventu v nás totiž zanechali mimoriadne pozitívny dojem.

Frtus Winery – areál vystrihnutý zo svetového vinárskeho magazínu

Blížiac sa okreskami levického regiónu smerom k malej dedinke Rybník, za ktorou sa nachádza Frtus Winery, je ako balzam na dušu. Tiahle zákruty, krásne výhľady a vinársky región južného Slovenska v zapadajúcom slnku je jednoducho neodolateľný. Viac než krásna scenéria nám však vyrazí dych samotný príjazd. Od cesty sa otvára pohľad na areál akoby vystrihnutý zo svetového vinárskeho magazínu. Nádherná stavba zapustená do svahu s neobyčajným dizajnom a materiálmi, za ňou rozsiahle vinice a v okolí divoko chované kone. Blížime sa k masívnej medenej bráne s nápisom Frtus a plní očakávania sa vydávame v ústrety novým zážitkom.

Frtus Winery & Origin

Frtus Winery & Origin

Frtus Winery & Origin
Atmosféru viníc Frtus Winery podčiarkuje aj moderná architektúra „zasadená“ do prírody. K vinárstvu prislúcha elegantne zariadený priestranný interiér s vonkajšou terasou, odkiaľ majú hostia prirodzený prístup do nevšednej záhrady a vinohradu. Zaujímavosťou sú aj divoko chované kone v okolí vinárstva.
Frtus Winery

Frtus Winery: Víno sladené slnkom a korenené nocou

Čítať viac >

Ujímajú sa nás majitelia Radoslav s partnerkou Leou Kašovou, ktorí nás prevedú areálom. Nádherný exteriér, zelená strecha, solárne panely, energetická sebestačnosť. Zároveň nám hovoria o histórii a fungovaní vinárstva či o smelých plánoch do budúcnosti. Celý čas však nemôžeme spustiť oči z dizajnovej stavby celej budovy, s kovovým oplášťovaním, ktorého finálnu podobu ešte poznačí čas a počasie. Ukrýva v sebe degustačné a eventové priestory, kuchyňu, ale aj vínnu pivnicu a technológie.

Frtus Winery & Origin
Majitelia Radoslav s partnerkou Leou Kašovou nás previedli areálom Frtus Winery, ukázali nám nádherný exteriér a porozprávali o histórii a fungovaní vinárstva.

Frtus Winery & Origin

Frtus Winery & Origin

Moderné vinárstvo v symbióze s inovatívnou kuchyňou

Vo Frtus Winery sú na organizovanie eventov skvelo pripravení. Počas celého roka sa ich tam konalo veľké množstvo od svadieb cez párty až po DJ sessions. Celý koncept filozoficky poňali z úplne iného konca. Namiesto skrytého hajloku sa rozhodli ísť cestou moderných európskych vinárstiev. Pripravili priestor, kam ľudia môžu prísť a vidieť takmer až do „kuchyne“ celého procesu. A hlavne zažívať a tráviť čas na premyslených akciách, ktoré ostanú v pamäti. Presne takou bola aj degustácia s Lukášom Heuserom a jeho tímom z reštaurácie Origin.

Frtus Winery & Origin
Lukáš Heuser a jeho tím z lučeneckej reštaurácie Origin sa postarali o výnimočnú degustačnú večeru vo Frtus Winery. Lukáš varil dlhé roky vo Švajčiarsku a aktuálne je vychádzajúcou hviezdou slovenskej gastronómie, ktorá do Lučenca láka tisíce zákazníkov z celého Slovenska. Lebo ochutnať jeho kuchyňu je skutočný zmyslový zážitok.

Frtus Winery & Origin

Lukáša netreba veľmi predstavovať, ale ak by ste predsa len chceli, pokojne kliknite na náš starší článok o jeho reštaurácii. Za niečo vyše roka sa z chlapca z Lučenca, ktorý varil dlhé roky vo Švajčiarsku, stala vychádzajúca hviezda slovenskej gastronómie. A to nielen pre jeho dizajnovú prevádzku, ale hlavne pre kuchárske nadanie a kreatívne recepty, ktoré do Lučenca pritiahli už tisíce zákazníkov z celého Slovenska. Mladá, moderná, inovatívna, svieža, kontroverzná, výrazná – tak by sa dala opísať Lukášova kuchyňa. Rovnaké prívlastky platia aj pre vinárstvo Frtus, ktoré svojím poňatím vinárskeho remesla prináša nový vietor a ich spojenie s dynamickou kuchyňou Originu bolo veľmi kreatívne.

Vína z Frtus Winery by sa nestratili ani v michelinskej reštaurácii

Vo Frtus Winery sa pomaly rozbiehajú. Nový priestor im priniesol nové možnosti vrátane výrazného marketingu, ktorý nepodceňujú. Dávajú si záležať na tom, aby ich um a remeslo malo adekvátnu prezentáciu. Samozrejme, nie je to len o forme. Ich vína sme si v momente obľúbili. Škoda, že Frankovku modrú v ročníku 2019 už nie je možné zakúpiť. Bolo to krásne a veľké víno, ktoré by sa nestratilo ani v michelinskej reštaurácii. S orientáciou na novošľachtence a s ambíciou pracovať viac na svojich jedinečných cuvée s unikátnym profilom podľa vzoru svetových vinárskych domov môžeme v najbližších rokoch očakávať zaujímavé počiny „od Rybníka“.

Frtus Winery stavilo na slovenské novošľachtence – Hron, Mília, Noria či Dunaj, ktoré sa osvedčili ako najlepšie pre danú polohu a pôdny profil. Odrodou číslo jeden je však Pesecká leánka. Prečo? Peseckú leánku vyšľachtili neďaleko Levíc a v tekovskom regióne patrí medzi najznámejšie.

Frtus Winery & Origin

Frtus Winery x Origin predviedli unikátne spojenie jedla a vína

A keď sme už spomenuli michelinské reštaurácie, poďme sa pozrieť, ako vyzerala večera v podaní Lukáša s moderátorskými vstupmi majiteľa Radoslava a, samozrejme, s prezentáciou vín od Maja Pavloviča. Jeho meno určite poznáte. Je to totiž majiteľ Vegstyle Bistra, „suseda“ Originu, a zároveň pracuje aj pre vinárstvo. Slovenský gastronomický vesmír je malý a prepojenia v ňom vznikajú úplne organicky. Vďaka tejto priateľskej a profesionálnej atmosfére bol celý večer jedným tokom príjemných emócií, fantastického jedla a ešte lepšie napárovaného vína. Celá degustácia bola okrem prezentácie Lukášovej kreativity aj prezentáciou portfólia vinárstva, ktoré dopadlo na jednotku. Lebo robiť degustáciu a párovať vína len jedného malého vinárstva k takmer desiatim chodom je nesmierne náročné. Ukazuje sa však, že technológovia a vinári stojaci za celým konceptom presne vedia, aké vína chcú robiť a robia ich výborne.

Frtus Winery & Origin
Prezentácia vín bola pod taktovkou Maja Pavloviča, majiteľa Vegstyle Bistra, ktorý je sused Originu, no zároveň pracuje aj pre vinárstvo. Celý večer prebiehal v priateľskej a zároveň profesionálnej atmosfére.

Frtus Winery & Origin

MENU

Predjedlá

Začali sme pohárom sektu Noria (2022, extra dry) z vlastnej produkcie Frtus Winery. Je vyrobený tradičnou metódou sekundárnej fermentácie vo fľaši. K nemu Lukáš pripravil ako amuse bouche tartaletku s marinovaným pstruhom, créme fraiche a jalapeño. Sekt sa neskôr výborne hodil aj k domácemu chlebíku s jogurtovým maslom ako tradičnej súčasti degustačných večerov.

Frtus Winery & Origin
Noria (2022, extra dry), tartaletka s marinovaným pstruhom, créme fraiche a jalapeño

Nasledovalo Vitalité Rosé (2023, polosuché) ako sprievod k predjedlu vo forme cviklových knedličiek plnených pečeňou a cviklových variácií. Veľmi kreatívne a sezónne jesenné privítanie a ukážka nesmiernej Lukášovej kreativity. Polosuché víno hneď v úvode bolo napárované znamenite, čo ocenili aj štyri desiatky hostí, ktorí vypredali celý popup v priebehu niekoľkých dní. Aj to svedčí o popularite Frtus Winery v regióne.

Frtus Winery & Origin
Vitalité Rosé (2023, polosuché), cviklové knedličky plnené pečeňou a cviklové variácie

Opäť sa pri víne stretávame s Noriou. Tentoraz nie je podávaná ako sekt, ale biele víno – svieže, s ľahkým telom a príjemnou herbálnou vôňou. V jedle sa skvelo spájala s tekvicovými variáciami, rakytníkovým gélom a gaštanom. Sezónnosť kuchyne a čerstvosť surovín hrala prím počas celého večera.

Frtus Winery & Origin

Noria (biele víno), tekvicové variácie, rakytníkový gél, gaštan

Medzichody

Nasledovali dva medzichody pred hlavným jedlom. Marinovaný filet zo pstruha, ktorý sa rozplýval na jazyku a bol ukážkou dokonalých kuchárskych techník, sa snúbil s Peseckou leánkou (2023, suché). Toto víno je typické pre celý región a fungovalo nadmieru výborne. A prekvapivo vo vínnom párovaní fungovalo aj Chardonnay (2023, suché), ktoré sa v našich končinách často nevidí. Krásne pozdvihlo zemité chute farmárskych zemiakov s konfitovaným žĺtkom a cibuľkovou espumou. „Sedliacke“ jedlo nikdy nechutilo lepšie.

Frtus Winery & Origin
Pesecká leánka (2023, suché), marinovaný filet zo pstruha
Frtus Winery & Origin
Chardonnay (2023, suché), farmárske zemiaky s konfitovaným žĺtkom, cibuľková espuma

Hlavné jedlo

Zástupca novošľachtencov Hron (2023, suché) patrí medzi vlajkové lode Frtus Winery a skutočne je to veľké a bezchybné víno, ktoré si nájde miesto nielen v dobrých reštauráciách, ale zaslúži si miesto v polici každého milovníka vína. K tomu sous vide kačacie prsia, výrazná šípková omáčka a čierny koreň. Kombinácia, ktorá je zosobnením moderného poňatia sezónnej lokálnej gastronómie.

Frtus Winery & Origin
Hron (2023, suché), sous vide kačacie prsia, šípková omáčka, čierny koreň

Dezert

Už nasledoval len dezert, ktorý rozdýchal vášne a kontroverzie, pretože k horkej čokoláde a sviežim čučoriedkam sa pridala výrazná chuť alpského syra, ktorá niektorých možno na prvý hlt šokovala, ale prázdne taniere svedčili o tom, že sme dnes už pripravení na nezvyčajné chuťové spojenia. Verité Rouge (2022, polosuché) je ďalšie zo silných vín, ktoré udáva trend a smerovanie vinárstva k vlastným jedinečným „cuvéečkam“. Výborná kombinácia.

Frtus Winery & Origin
Verité Rouge (2022, polosuché), horká čokoláda, čučoriedky, alpský syr

Na záver petit four, domáce choux s tonka fazuľou a čerešňami a následne limetkové meringue. A pohár vína podľa chute, ktoré sa nalievalo vo výbornej nálade. Krásny večer. Veríme, že prvý a jeden z mnohých ďalších, ktoré budú nasledovať. Skvelé jedlo, výborné víno, príjemní hostitelia a výnimočná atmosféra. Ak je toto budúcnosť slovenskej gastronómie, tešíme sa na to. Frtus Winery, ďakujeme pekne.

Frtus Winery & Origin
pohár vína podľa chute, petit four, domáce choux, tonka fazuľa, čerešne, limetkové meringue

Frtus Winery nájdete aj na Instagrame a na Facebooku.

Text a fotografie: Rudolf Sladkovský

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Rudolf Sladkovský

Po rokoch sledovania portálu Kávičkári.sk sa k nám Rudolf pridal a začal pre nás fotiť. Akčný, s veľkým úsmevom, talentom a nasadením pokrýva Rudi celé Slovensko. Najnovšie sme objavili jeho nadanie pre písanie článkov. Veď posúďte sami!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články