Frtus Winery & Origin – unikátne spojenie kvality
Nádherný popupový degustačný event spájajúci dva moderné koncepty, ktoré v najbližšom období budú výrazne ovplyvňovať našu gastronomickú scénu. Spolupráca, ktorá by ešte pred dvoma rokmi nebola možná, no fantasticky fungujúca si už dnes pýta ďalšie pokračovanie. A čom vlastne hovoríme? Nuž, čítajte ďalej naše dojmy z krásnej večere, ktorú si vo vinárstve Frtus Winery pripravil samotný majiteľ Radoslav Frtús spolu s Lukášom Heuserom z lučeneckého Originu.
Frtus Winery – areál vystrihnutý zo svetového vinárskeho magazínu
Blížiac sa okreskami levického regiónu smerom k malej dedinke Rybník, za ktorou sa nachádza Frtus Winery, je ako balzam na dušu. Tiahle zákruty, krásne výhľady a vinársky región južného Slovenska v zapadajúcom slnku je jednoducho neodolateľný. Viac než krásna scenéria nám však vyrazí dych samotný príjazd. Od cesty sa otvára pohľad na areál akoby vystrihnutý zo svetového vinárskeho magazínu. Nádherná stavba zapustená do svahu s neobyčajným dizajnom a materiálmi, za ňou rozsiahle vinice a v okolí divoko chované kone. Blížime sa k masívnej medenej bráne s nápisom Frtus a plní očakávania sa vydávame v ústrety novým zážitkom.
Ujímajú sa nás majitelia Radoslav s partnerkou Leou Kašovou, ktorí nás prevedú areálom. Nádherný exteriér, zelená strecha, solárne panely, energetická sebestačnosť. Zároveň nám hovoria o histórii a fungovaní vinárstva či o smelých plánoch do budúcnosti. Celý čas však nemôžeme spustiť oči z dizajnovej stavby celej budovy, s kovovým oplášťovaním, ktorého finálnu podobu ešte poznačí čas a počasie. Ukrýva v sebe degustačné a eventové priestory, kuchyňu, ale aj vínnu pivnicu a technológie.
Moderné vinárstvo v symbióze s inovatívnou kuchyňou
Vo Frtus Winery sú na organizovanie eventov skvelo pripravení. Počas celého roka sa ich tam konalo veľké množstvo od svadieb cez párty až po DJ sessions. Celý koncept filozoficky poňali z úplne iného konca. Namiesto skrytého hajloku sa rozhodli ísť cestou moderných európskych vinárstiev. Pripravili priestor, kam ľudia môžu prísť a vidieť takmer až do „kuchyne“ celého procesu. A hlavne zažívať a tráviť čas na premyslených akciách, ktoré ostanú v pamäti. Presne takou bola aj degustácia s Lukášom Heuserom a jeho tímom z reštaurácie Origin.
Lukáša netreba veľmi predstavovať, ale ak by ste predsa len chceli, pokojne kliknite na náš starší článok o jeho reštaurácii. Za niečo vyše roka sa z chlapca z Lučenca, ktorý varil dlhé roky vo Švajčiarsku, stala vychádzajúca hviezda slovenskej gastronómie. A to nielen pre jeho dizajnovú prevádzku, ale hlavne pre kuchárske nadanie a kreatívne recepty, ktoré do Lučenca pritiahli už tisíce zákazníkov z celého Slovenska. Mladá, moderná, inovatívna, svieža, kontroverzná, výrazná – tak by sa dala opísať Lukášova kuchyňa. Rovnaké prívlastky platia aj pre vinárstvo Frtus, ktoré svojím poňatím vinárskeho remesla prináša nový vietor a ich spojenie s dynamickou kuchyňou Originu bolo veľmi kreatívne.
Vína z Frtus Winery by sa nestratili ani v michelinskej reštaurácii
Vo Frtus Winery sa pomaly rozbiehajú. Nový priestor im priniesol nové možnosti vrátane výrazného marketingu, ktorý nepodceňujú. Dávajú si záležať na tom, aby ich um a remeslo malo adekvátnu prezentáciu. Samozrejme, nie je to len o forme. Ich vína sme si v momente obľúbili. Škoda, že Frankovku modrú v ročníku 2019 už nie je možné zakúpiť. Bolo to krásne a veľké víno, ktoré by sa nestratilo ani v michelinskej reštaurácii. S orientáciou na novošľachtence a s ambíciou pracovať viac na svojich jedinečných cuvée s unikátnym profilom podľa vzoru svetových vinárskych domov môžeme v najbližších rokoch očakávať zaujímavé počiny „od Rybníka“.
Frtus Winery x Origin predviedli unikátne spojenie jedla a vína
A keď sme už spomenuli michelinské reštaurácie, poďme sa pozrieť, ako vyzerala večera v podaní Lukáša s moderátorskými vstupmi majiteľa Radoslava a, samozrejme, s prezentáciou vín od Maja Pavloviča. Jeho meno určite poznáte. Je to totiž majiteľ Vegstyle Bistra, „suseda“ Originu, a zároveň pracuje aj pre vinárstvo. Slovenský gastronomický vesmír je malý a prepojenia v ňom vznikajú úplne organicky. Vďaka tejto priateľskej a profesionálnej atmosfére bol celý večer jedným tokom príjemných emócií, fantastického jedla a ešte lepšie napárovaného vína. Celá degustácia bola okrem prezentácie Lukášovej kreativity aj prezentáciou portfólia vinárstva, ktoré dopadlo na jednotku. Lebo robiť degustáciu a párovať vína len jedného malého vinárstva k takmer desiatim chodom je nesmierne náročné. Ukazuje sa však, že technológovia a vinári stojaci za celým konceptom presne vedia, aké vína chcú robiť a robia ich výborne.
MENU
Predjedlá
Začali sme pohárom sektu Noria (2022, extra dry) z vlastnej produkcie Frtus Winery. Je vyrobený tradičnou metódou sekundárnej fermentácie vo fľaši. K nemu Lukáš pripravil ako amuse bouche tartaletku s marinovaným pstruhom, créme fraiche a jalapeño. Sekt sa neskôr výborne hodil aj k domácemu chlebíku s jogurtovým maslom ako tradičnej súčasti degustačných večerov.
Nasledovalo Vitalité Rosé (2023, polosuché) ako sprievod k predjedlu vo forme cviklových knedličiek plnených pečeňou a cviklových variácií. Veľmi kreatívne a sezónne jesenné privítanie a ukážka nesmiernej Lukášovej kreativity. Polosuché víno hneď v úvode bolo napárované znamenite, čo ocenili aj štyri desiatky hostí, ktorí vypredali celý popup v priebehu niekoľkých dní. Aj to svedčí o popularite Frtus Winery v regióne.
Opäť sa pri víne stretávame s Noriou. Tentoraz nie je podávaná ako sekt, ale biele víno – svieže, s ľahkým telom a príjemnou herbálnou vôňou. V jedle sa skvelo spájala s tekvicovými variáciami, rakytníkovým gélom a gaštanom. Sezónnosť kuchyne a čerstvosť surovín hrala prím počas celého večera.
Medzichody
Nasledovali dva medzichody pred hlavným jedlom. Marinovaný filet zo pstruha, ktorý sa rozplýval na jazyku a bol ukážkou dokonalých kuchárskych techník, sa snúbil s Peseckou leánkou (2023, suché). Toto víno je typické pre celý región a fungovalo nadmieru výborne. A prekvapivo vo vínnom párovaní fungovalo aj Chardonnay (2023, suché), ktoré sa v našich končinách často nevidí. Krásne pozdvihlo zemité chute farmárskych zemiakov s konfitovaným žĺtkom a cibuľkovou espumou. „Sedliacke“ jedlo nikdy nechutilo lepšie.
Hlavné jedlo
Zástupca novošľachtencov Hron (2023, suché) patrí medzi vlajkové lode Frtus Winery a skutočne je to veľké a bezchybné víno, ktoré si nájde miesto nielen v dobrých reštauráciách, ale zaslúži si miesto v polici každého milovníka vína. K tomu sous vide kačacie prsia, výrazná šípková omáčka a čierny koreň. Kombinácia, ktorá je zosobnením moderného poňatia sezónnej lokálnej gastronómie.
Dezert
Už nasledoval len dezert, ktorý rozdýchal vášne a kontroverzie, pretože k horkej čokoláde a sviežim čučoriedkam sa pridala výrazná chuť alpského syra, ktorá niektorých možno na prvý hlt šokovala, ale prázdne taniere svedčili o tom, že sme dnes už pripravení na nezvyčajné chuťové spojenia. Verité Rouge (2022, polosuché) je ďalšie zo silných vín, ktoré udáva trend a smerovanie vinárstva k vlastným jedinečným „cuvéečkam“. Výborná kombinácia.
Na záver petit four, domáce choux s tonka fazuľou a čerešňami a následne limetkové meringue. A pohár vína podľa chute, ktoré sa nalievalo vo výbornej nálade. Krásny večer. Veríme, že prvý a jeden z mnohých ďalších, ktoré budú nasledovať. Skvelé jedlo, výborné víno, príjemní hostitelia a výnimočná atmosféra. Ak je toto budúcnosť slovenskej gastronómie, tešíme sa na to. Frtus Winery, ďakujeme pekne.
Frtus Winery nájdete aj na Instagrame a na Facebooku.
Text a fotografie: Rudolf Sladkovský