Žiť, vďaka BIVIO, tak normálne, ako sa len dá

 Žiť, vďaka BIVIO, tak normálne, ako sa len dá

 

„Ahoj, ako sa máš?“ pristaví sa pri mne Sonička a prisadne si. Ja jej opätujem úsmev a odpijem si z kávičky, ktorá ma prenesie do slnečného Talianska. Výhľad na vinohrady, pokoj ako na vidieku a pritom som v bratislavskej Rači. Také je centrum BIVIO a jeho rodinná atmosféra.

Bivio

Nikto sa nemračí. Úsmev na perách je tu, aj napriek tomu, že nie je všetko ideálne, súčasťou „rovnošaty“. Zelené tričko a na ňom logo – kruh, symbol rozvoja, podobnosť s púpavou na znak prekonávania prekážok, radosti a splnenia prianí a šípka ako odkaz na smerovanie a  križovatku, keďže práve toto znamená BIVIO v taliančine. Zelená je farba nádeje, kedysi som niekde počula, a sem prichádzajú s nádejou ľudia s mentálnym postihnutím, ktorí sa ocitnú na rázcestí. Skončia odbornú školu a nie sú dostatočne pripravení pre trh práce, to je bohužiaľ častý scenár bežných dní človeka, ktorý je iný. Áno, sú iní,  nie horší!

Bivio

Vladimír Kmec

„Káva občas zachraňuje životy a situácie“, tvrdí Vladimír Kmec

Čítať viac >

 

Len idea nestačí

Pred šiestimi rokmi sa dvaja zapálení ľudia Iveta Mišová, riaditeľka Republikovej centrály Združenia na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím v SR a Marián Horanič, projektový manažér a špeciálny pedagóg s bohatými skúsenosťami s pomocou tým, ktorí to potrebujú, rozhodli hľadať spôsoby, ako zlepšiť zamestnávanie osôb s mentálnym postihnutím. A navrhli koncept integračného sociálneho podniku a vzdelávaco-rehabilitačného centra. Tri prevádzky – hotel, reštaurácia a práčovňa. Rozmanité možnosti zaučenia sa na pomocné profesie v HoReCa segmente. Tu to ale všetko iba začalo! Ako už na Slovensku býva „dobrým“ zvykom, obrovským problémom bolo získať dostatok financií. A práve v tom čase prišli na Slovensko dánske nadácie VELUX. Áno, dobre čítate, tomu, aby sa mohli zaúčať a zamestnať Slováci s mentálnym postihnutím,  pomohli aj Dáni. Bez nich by tu dnes BIVIO nebolo. No aj napriek ich podpore, si však Združenie muselo zobrať na realizáciu projektu ďalšie úvery v banke.

A začalo hľadanie vhodného priestoru. Združenie roky sídlilo v centre Bratislavy na Štúrovej ulici. Nájsť vhodný objekt, do ktorého by sa „zmestili“ všetky plánované prevádzky, bolo nesmierne zložité. Z centra sa dostali až do malebnej, vinicami popretkávanej Rače.

4 ročná rekonštrukcia

Stará škola, ktorá kedysi patrila miestnemu evanjelickému cirkevnému zboru, už roky chátrala. Bola síce v hroznom stave, no spĺňala všetky podmienky budúceho centra. Združenie, budovu odkúpilo a pustilo sa do rozsiahlej rekonštrukcie. Zostali len pôvodné obvodové múry. Pristavené boli priestory pre kuchyňu, dobudovali výťah a hotelová i reštauračná časť sú plne bezbariérové.  Vo veľmi zanedbanom stave bola i záhrada. Z tej sa podarilo vytvoriť príjemný, verejne prístupný priestor s lavičkami a detským ihriskom. Po úspešnom získaní posledných povolení, Centrum BIVIO slávnostne otvorili v októbri 2018.

zahrada pred po

Nenormálna pohoda

Dušou Centra je úžasný tím, ktorý sa ochotne venuje edukácii a odbornej pomoci pre všetkých klientov. V BIVIO našlo zamestnanie aj 11 ľudí s rôznymi druhmi postihnutia  a ďalších 7 sa zaúča na svoju budúcu profesiu. Počas jedného roka si vyskúšajú prácu na viacerých pozíciách, vo všetkých troch prevádzkach – v hoteli ako chyžné, pomocná sila v záhrade či práčovni alebo ako pomocný kuchár a čašník v reštaurácii. Všetky prevádzky fungujú úplne plnohodnotne a poskytujú prvotriedne služby. Dôkazom je aj hodnotenie 9,1 pre hotel od booking.com.  Hotel má10  dvojlôžkových izieb, dve sú plne bezbariérové, podobne ako všetky priestory hotela. Klimatizovaná konferenčná sála pre 60 ľudí ponúka rôzne možnosti set – upu a má k dispozícii ozvučenie aj projekciu. Priestor vyhľadávajú firmy ale aj verejnosť na súkromné oslavy.

hotel-bivio-bratislava

Nenormálna reštaurácia

Útulná reštaurácia ponúka 40 miest na sedenie vo vnútri a dve vonkajšie terasy, je tu aj čitateľský a detský kútik. V záhrade opäť mysleli aj na deti – majú krásne ihrisko s pieskoviskom a vysadené nielen okresné kríky ale aj bobuľové plody a bylinky, ktoré využívajú v kuchyni. Kreatívny šéfkuchár Matúš Fríbert, ktorý tím posilnil ešte pred začiatkom pandémie, priniesol nový, no stále tradičný jedálny lístok. Nájdete v ňom Staroračanský guláš, či sviečkovú alebo kačicu s lokšami, ale aj ľahké jedlá zo zubáča, syru halloumi a bulguru. No aj pečené slivky v slaninke ako predjedlo a na raňajky domáce műsli. Smutní neodídu ani milovníci dobrého mäsa – v ponuke sú steaky aj tatarák. Jedlá pripravujú výhradne z čerstvých surovín. Okrem A la Carte podávajú aj denné menu výberom zo 4 jedál, 3 polievok a 2 šalátov. Jedálny lístok je rôznorodý a spája na prvý pohľad klasické suroviny a netradičnú prílohu, či využitie zaujímavej bylinky. Po celý rok tu nájdete napríklad aj medvedí cesnak v kombinácii s lososom. Ak budete mať po obede chuť na niečo sladké, tak odporúčame neuveriteľný nugát. Mňam! A keďže je Rača vychýrená vinárska oblasť, nechýbajú lokálne vína.

menu-bivio

Umelci s veľkým srdcom

Zaujímavosťou je, že celý interiér  BIVIA je zdobený umeleckými dielami, ktoré vytvorili klienti a členovia Združenia, v rámci každoročného Výtvarného salóna ZPMP, ktorý sa tento rok konal už jubilejný 25-ty krát. Nájdete tu obrazy, ale aj plastiky. Priestor zútulňuje aj množstvo živých kvetov. Hotel síce nemá wellness, no priamo za bezplatným parkoviskom,  na vás čaká známe račianske kúpalisko a na svoje si prídu aj milovníci aktívneho oddychu. Okolo vedie cyklotrasa a čo by kameňom dohodil, sú nádherné vinohrady, ktoré majú svoje čaro v každom ročnom období. Celý areál je prístupný z dvoch strán a nenájdete tu plot a ani bránu. „Chceme tu byť pre všetkých, snažíme sa budovať aj komunitný život v Rači a byť otvorení pre širokú verejnosť,“ približuje spoluautor projektu Marián Horanič.

Bivio

Neistá budúcnosť

Počas prvej vlny pandémie, keď boli tri mesiace všetky gastro prevádzky zatvorené, BIVIO prechádzalo vážnou krízou.  Vďaka dobrým ľuďom, ktorí prispeli do verejnej zbierky, prvej pomoci od štátu a Nadácii Orange, situáciu prežili. Písali sme o tom aj my. COVID 19 však opäť naberá na sile, a s tým prichádzajú znova opatrenia, ktoré všetci musia rešpektovať. V Centre o to viac, že zamestnanci a klienti patria do rizikovej skupiny. Oproti marcu sa však, aspoň čiastočne, na zmeny BIVIO pripravilo sezónnym menu a ponukou cateringu vrátane dovozu pri objednávke nad 150 e.  Spustili aj vlastný rozvoz denného menu a A la Carte, zatiaľ v blízkom okolí – v Rači a Vajnoroch.

Bivio

Vianoce v inom duchu

Už dnes je isté, že Vianoce nebudú tento rok mať svoju tradičnú podobu. Firemné vianočné večierky, Mikulášske posedenia a ani Vianočné trhy nám, zrejme, nespríjemnia zasnežené dni. BIVIO prináša aj ponuku vianočných balíčkov, či už pre firmy alebo aj pre vás domov. Okrem toho, vám pripraví na mieru a s radosťou dopraví vianočné občerstvenie, a v prípade potreby, zapožičia aj inventár. A keďže je registrovaným sociálnym podnikom, sú financie, ktoré u nich miniete, zo zákona považované aj za možné náhradné plnenie v súvislosti s plnením povinnosti zamestnávať občanov so zdravotným postihnutím (3, 2% z celkového počtu, ak zamestnávate viac, ako 20 zamestnancov). Všetko v BIVIU má popri poskytovaní skvelých služieb pre širokú verejnosť, sociálny rozmer. Zisky z podnikania putujú na činnosť vzdelávaco-rehabilitačného centra, v ktorom sa pripravujú ľudia s mentálnym postihnutím na prácu a zvyšujú tak šance na ich začlenenie sa do pracovného života a spoločnosti. Vďaka BIVIO tak môžu žiť nezávislejší život.

jedlo-menu

Jedno je isté, tento úžasný projekt by nám mal robiť meno v zahraničí a nie bojovať o prežitie…

Bivio nájdete na facebooku aj na instagrame.

Text: Mária Baláž Gyuránová

Foto: Šimon Ľupták, archív BIVIO

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články