Začal sa pôst: Navarte si spolu s nami chutné bezmäsité jedlá

Foto: Big Green Egg

Pôstne obdobie je výbornou príležitosťou vyskúšať nové bezmäsité recepty a odľahčiť jedálniček. Ak uvažujete o ľahkých jedlách bez mäsa, ktoré budú nielen výborne chutiť, ale budú aj výživné, nechajte sa inšpirovať našou trojicou receptov. A možno objavíte nové obľúbené chute, ktoré vám osviežia nielen pôst, ale aj bežné dni.

Pohánka na spôsob rizota
Recept na pôst sme pre vás pripravili v spolupráci s prevádzkou Enjoy Coffee v Bratislave.
Suroviny:
- pohánka
- špargľa
- hrachové struky
- cherry paradajky
- baby špenát
- parmezán
- cesnak
- soľ
- čierne korenie
- maslo
- olej

Postup:
Pohánku si varíme v osolenej vode približne 15 minút. Následne po uvarení ju scedíme. Medzitým si nakrájame špargľu na krúžky. Povaríme ju 2 až 3 minúty vo vode. Na rozohriatej panvici s trochou oleja si opražíme nakrájané hrachové struky s uvarenou špargľou. Keď budú suroviny dozlatista orestované, pridáme nakrájaný cesnak. Zmes potom osolíme, pridáme maslo a zľahka zmiešame s uvarenou pohánkou. Servírujeme na tanieri s baby špenátom, čerstvými cherry paradajkami a hoblinami parmezánu.
Grilovaná cuketa s hubami a fetou
Recept na pôst vznikol v spolupráci s Big Green Egg.
Suroviny:
- 2 veľké cukety (alebo štyri menšie)
Plnka:
- 50 g húb (šampiňóny, ideálne dubáky)
- 100 g špenátových listov
- 2 šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 6 vetvičiek tymianu
- 100 g syru feta
- 2 lyžičky slnečnicového oleja
- 4 lyžičky píniových orechov
- soľ
- korenie

Postup:
Zapálime drevené uhlie v keramickom grile Big Green Egg, vložíme konvEEGtor a teplotu vyregulujeme na 200 °C. Ako alternatíva ku grilu poslúži klasická rúra, ktorú vyhrejeme na 200 °C a nastavíme funkciu gril. Následne začneme chystať plnku. Najemno nakrájame huby, šalotku, cesnak, špenátové listy, tymian a fetu na kocky (1 × 1 cm). Na keramickom grile (alebo na panvici) nahrejeme slnečnicový olej a huby restujeme pár minút do zlatohneda. Ďalej pridáme nakrájaný špenát, šalotku, cesnak a píniové oriešky. Potom pokračujeme v restovaní, kým sa špenát nestiahne. Zmes osolíme, okoreníme a zmiešame s tymianom.
Obe cukety prekrojíme na polovicu a potom lyžičkou vydlabeme jadierka. Osolíme, okoreníme a vložíme prekrojenou stranou na keramický gril (alebo grilovaciu panvicu). Grilujeme približne 3 minúty, následne cukety pootočíme o 45° a pokračujeme v grilovaní. Vďaka tomu sa na cuketách vytvorí pekný diamantový vzor. Potom vyberieme ugrilované cuketové polky, naplníme ich pripravenou plnkou a posypeme kockami fety. Naplnené polovičky cukety vložíme do keramického grilu a uzavrieme kupolu (alebo do rúry) a grilujeme ešte približne 10 minút, kým cukety aj plnka nezmäknú.
Kapustový kiš
Recept na pôst vznikol v spolupráci s reštauráciou Mercado.
Suroviny:
Cesto:
- 300 g špaldovej múky
- 3 vajcia
- soľ
- 115 g masla
Plnka:
- 250 g kyslej kapusty
- bobkový list
- čierne korenie
- cukor
- 100 g bryndze
- 50 g cibule
- 75 g jarnej cibuľky
- 125 g kyslej smotany
Šalát:
- 500 g tekvice
- 80 g kyslej smotany
- 50 g smotany na varenie

Postup:
Formu na tortu potrieme olejom. Spravíme cesto zo špaldovej múky, z vajec a masla a dobre zamiesime. Vypracované cesto si rozvaľkáme asi na 3 mm a vložíme do pripravenej formy a pečieme na 175 °C približne 7 minút. Vyberieme a necháme vychladiť. Orestujeme cibuľku, pridáme bobkový list, korenie, jarnú cibuľku, kyslú kapustu a cukor. Zalejeme smotanou, pridáme bryndzu, kyslú smotanu a varíme. Necháme zredukovať na hmotu, ktorú vlejeme do upečeného cesta. Pečieme ešte ďalších približne 35 minút na 175 °C. Medzitým očistíme tekvicu. Potom ju nastrúhame a rýchlo sparíme vo vriacej osolenej vode. Nakoniec pridáme soľ a korenie, kyslú smotanu a smotanu na varenie.
Text: Katarína Kántorová
Recepty a fotografie: archív Kávičkári