Začal sa pôst: Navarte si spolu s nami chutné bezmäsité jedlá

 Začal sa pôst: Navarte si spolu s nami chutné bezmäsité jedlá

Foto: Big Green Egg

Pôstne obdobie je výbornou príležitosťou vyskúšať nové bezmäsité recepty a odľahčiť jedálniček. Ak uvažujete o ľahkých jedlách bez mäsa, ktoré budú nielen výborne chutiť, ale budú aj výživné, nechajte sa inšpirovať našou trojicou receptov. A možno objavíte nové obľúbené chute, ktoré vám osviežia nielen pôst, ale aj bežné dni.

Veľkánnoc Chateau Amade
Pôst je prípravou na veľkonočné sviatky plné tradičných mäsitých pokrmov. Využite tento čas na spestrenie jedálnička a vyskúšajte doň zaradiť viac vegetariánskych receptov. My sme sa zamerali na tri chutné slovenské suroviny – pohánku, huby a kyslú kapustu. Foto: Dominika Noskovičová

Pohánka na spôsob rizota

Recept na pôst sme pre vás pripravili v spolupráci s prevádzkou Enjoy Coffee v Bratislave.

Suroviny:

  • pohánka
  • špargľa
  • hrachové struky
  • cherry paradajky
  • baby špenát
  • parmezán
  • cesnak
  • soľ
  • čierne korenie
  • maslo
  • olej
pôst, recepty
Ak sa vám nepodarí získať špargľu do tohto chutného jarného receptu, môžete ju nahradiť baby mrkvičkami alebo fazuľovými strukmi, ktoré chutia dozlatista orestované rovnako dobre v kombinácii s pohánkou. Foto: Ondrej Bobek

Postup:

Pohánku si varíme v osolenej vode približne 15 minút. Následne po uvarení ju scedíme. Medzitým si nakrájame špargľu na krúžky. Povaríme ju 2 až 3 minúty vo vode. Na rozohriatej panvici s trochou oleja si opražíme nakrájané hrachové struky s uvarenou špargľou. Keď budú suroviny dozlatista orestované, pridáme nakrájaný cesnak. Zmes potom osolíme, pridáme maslo a zľahka zmiešame s uvarenou pohánkou. Servírujeme na tanieri s baby špenátom, čerstvými cherry paradajkami a hoblinami parmezánu.

Grilovaná cuketa s hubami a fetou

Recept na pôst vznikol v spolupráci s Big Green Egg.

Suroviny:

  • 2 veľké cukety (alebo štyri menšie)

Plnka:

  • 50 g húb (šampiňóny, ideálne dubáky)
  • 100 g špenátových listov
  • 2 šalotky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 6 vetvičiek tymianu
  • 100 g syru feta
  • 2 lyžičky slnečnicového oleja
  • 4 lyžičky píniových orechov
  • soľ
  • korenie
pôst, recepty
Zdravý bezmäsitý recept na grilované cukety môže byť pre vás inšpiráciou nielen počas jari, ale aj počas celej grilovacej sezóny. Foto: archív Big Green Egg Slovakia

Postup:

Zapálime drevené uhlie v keramickom grile Big Green Egg, vložíme konvEEGtor a teplotu vyregulujeme na 200 °C. Ako alternatíva ku grilu poslúži klasická rúra, ktorú vyhrejeme na 200 °C a nastavíme funkciu gril. Následne začneme chystať plnku. Najemno nakrájame huby, šalotku, cesnak, špenátové listy, tymian a fetu na kocky (1 × 1 cm). Na keramickom grile (alebo na panvici) nahrejeme slnečnicový olej a huby restujeme pár minút do zlatohneda. Ďalej pridáme nakrájaný špenát, šalotku, cesnak a píniové oriešky. Potom pokračujeme v restovaní, kým sa špenát nestiahne. Zmes osolíme, okoreníme a zmiešame s tymianom.

Sviatok všetkých kávičkárov sa blíži. Kávičkárifest x Tržnica Nivy 2025 bude už v marci

Čítať viac >

 

Obe cukety prekrojíme na polovicu a potom lyžičkou vydlabeme jadierka. Osolíme, okoreníme a vložíme prekrojenou stranou na keramický gril (alebo grilovaciu panvicu). Grilujeme približne 3 minúty, následne cukety pootočíme o 45° a pokračujeme v grilovaní. Vďaka tomu sa na cuketách vytvorí pekný diamantový vzor. Potom vyberieme ugrilované cuketové polky, naplníme ich pripravenou plnkou a posypeme kockami fety. Naplnené polovičky cukety vložíme do keramického grilu a uzavrieme kupolu (alebo do rúry) a grilujeme ešte približne 10 minút, kým cukety aj plnka nezmäknú.

Kapustový kiš

Recept na pôst vznikol v spolupráci s reštauráciou Mercado.

Suroviny:

Cesto:

  • 300 g špaldovej múky
  • 3 vajcia
  • soľ
  • 115 g masla

Plnka:

  • 250 g kyslej kapusty
  • bobkový list
  • čierne korenie
  • cukor
  • 100 g bryndze
  • 50 g cibule
  • 75 g jarnej cibuľky
  • 125 g kyslej smotany

Šalát:

  • 500 g tekvice
  • 80 g kyslej smotany
  • 50 g smotany na varenie
Kapustový quiche, pôst, recepty
Ak vám po zime ostali nejaké zásoby kyslej kapusty, určite doplňte vitamín C a probiotiká týmto receptom na kapustový kiš. Foto: Ondrej Bobek

Postup:

Formu na tortu potrieme olejom. Spravíme cesto zo špaldovej múky, z vajec a masla a dobre zamiesime. Vypracované cesto si rozvaľkáme asi na 3 mm a vložíme do pripravenej formy a pečieme na 175 °C približne 7 minút. Vyberieme a necháme vychladiť. Orestujeme cibuľku, pridáme bobkový list, korenie, jarnú cibuľku, kyslú kapustu a cukor. Zalejeme smotanou, pridáme bryndzu, kyslú smotanu a varíme. Necháme zredukovať na hmotu, ktorú vlejeme do upečeného cesta. Pečieme ešte ďalších približne 35 minút na 175 °C. Medzitým očistíme tekvicu. Potom ju nastrúhame a rýchlo sparíme vo vriacej osolenej vode. Nakoniec pridáme soľ a korenie, kyslú smotanu a smotanu na varenie.

 

Text: Katarína Kántorová

Recepty a fotografie: archív Kávičkári

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Katka Kántorová

Zanietená jazyková redaktorka, ktorej hlavnou pracovnou náplňou je mať oči na stopkách, len čo sa na obzore objaví nejaká chybička. Od štúdia na vysokej škole až dodnes prešla rôznymi redakčnými profesiami, no s určitosťou vie, že okrem korigovania sa v živote nezaobíde ani bez písania. A, samozrejme, bez dobrej kávy a milej mačacej spoločníčky Ellie.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články