Vianočné zámocké menu podľa babičky Cusumano

Milí naši, nasledujúce dni Vám prinesieme chutné inšpirácie na tradične – netradičnú Vianočnú tabuľu. Vychutnajte si prostredníctvom našich riadkov čarovnú sviatočnú atmosféru.
Ako prvý Vám prezradíme recept na jedno zo signature sviatočných jedál na čarovnom zámku Chateau Mcely u našich českých susedov. Práve Čiernu tresku podľa receptu od babičky majiteľa zámku, Jamesa Cusumano, hostia tohto nádherného miesta už roky milujú, a teraz si ju môžete zamilovať aj vy…
ČIERNA TRESKA PODĽA BABIČKY CUSUMANO
Na 4 porcie potrebujeme:
4 filety tresky čiernej
200g zemiačikov grenaille
4 šalotky
2 strúčiky cesnaku
100g kapár so stopkou
50g sušených rajčín
1dcl bieleho vína
1dcl kuracieho vývaru
Olivový olej
Nasekaná petržlenová vňať
0,5 citrónu
Postup: Tresku opečieme na oleji kožou nadol cca 4 minúty, potom obrátime a restujeme ďalšie 3-4 minúty, aby nebolo mäso prepečené. Opečenú tresku vyberieme z panvice a vložíme uvarené rozštvrtené zemiačky, najemno nasekanú šalotku a cesnak, pridáme odstopkované kapary, sušené rajčiny a čerstvo posekanú petržlenovú vňať. Túto zmes servírujeme na stred taniera, na ňu položíme tresku a prelejeme omáčkou, ktorú pripravíme na panvici po zemiačikoch, pridávaním kuracieho vývaru a vína. Zredukujeme na polovicu, zastrekneme citrónom a dochutíme soľou a čiernym korením. Môžeme pridať ešte olej na zjemnenie.
A čo na zámku chystajú na najbližšie obdobie? Opýtali sme sa pani Evičky Plchovej, PR manažérky hotela:
Budú pre Vás tieto sviatky, iné, ako po minulé roky?
My veríme, že len v tom, že budeme musieť dodržať zvýšenú hygienu a bezpečnosť hostí. Tieto pravidlá sme už dodržiavali na jeseň a zvládli sme to, v spolupráci s hosťami, veľmi dobre. Inak verím, že zámocká pohodová atmosféra a gastronomické zážitky budú rovnaké.
Akú ponuku ste zvolili na tohtoročný Advent?
Druhý a tretí adventný víkend je pripravený pekný program. V sobotu večer si užijeme v bezpečí parku vianočné melódie, varené víno, domáce koláčiky a prskavky. Budeme „napodobňovať“ taký malý vianočný trh. Nedeľné raňajky budú viac sviatočné, pretože pri nich hostia budú počúvať klavír.
Podlieha každoročný výber aj trendom, alebo skôr staviate na overených stáliciach?
Každý rok sa snažíme vymyslieť nejaké ľahké odlišnosti v adventnej a vianočnej výzdobe parku a zámku, ale inak sa držíme krásnych českých tradícií. Servírujeme kapra so šalátom, rozkrajujeme jabĺčka, lejeme olovo, kŕmime zvieratká v susednom lese a zámkom rozvoniavajú vanilkové rožteky a vianočky.
Aké sú Vaše plány na rok 2021?
Plánov máme stále dosť. Aktuálne chystáme novú svadobnú sezónu, pripravujeme novinky Mcely Bouquet a Valentín. Vo februári sa chystáme odhaliť novú kolekciu, inšpirovanú našim charitatívnym kúpeľným olejom „Esence dobra“ a romantické Valentínky. Taktiež pripravujeme kalendár akcií na 2021, ktorý bude brať ohľad na súčasnú situáciu a bezpečnosť hostí. Pribudnú, napríklad, aj malé komorné programy s našou dvornou zámockou koučkou.
Šéfkuchár
„Už ako malý som chcel variť. Dosť mi k tomu pomohol dedo, ktorý pochádzal z mäsiarskej rodiny. Ešte na škole sme vyhrali medzinárodnú súťaž na Slovensku, strávil som nejaký čas v Taliansku, otvoril hotel v Poděbradoch a potom rovno Mcely. Absolvoval som taktiež kuchárske lekcie v škole Alaina Ducassa v Paríži. Bol to skvelý zážitok. Majú inú politiku ohľadne gastronómie, špičkoví kuchári sú u nich často viac, ako filmové alebo športové hviezdy, a systém výučby kuchárov je na neskutočnej úrovni,“ hovorí zanietene Jan Štěrba.
O reštaurácii
Reštaurácia Piano Nobile s dennou prevádzkou a a la carte menu, je k dispozícii všetkým hosťom a návštevníkom. Kreatívny tím pripravuje lahôdky pod taktovkou skúseného šéfkuchára Jána Štěrby. Honza rád vymýšľa najrôznejšie delikatesy, ktoré sú postavené iba na kvalitných surovinách tak, aby hostia mohli dosiahnuť rovnováhu tela a duše. Pri svojej práci sa necháva inšpirovať prostredím zámku, parkom, okolitými lesmi a miestnou bylinkárskou tradíciou Devätora kvetov. Pri zostavovaní menu vychádza taktiež z obľúbených jedál bývalých majiteľov mcelského zámku – šľachticov z rodu Thurn-Taxis a hľadá aj v receptoch babičky Cusumano, maminky súčasného majiteľa Jima Cusumano. Jedlá sú pripravované podľa dnešného moderného štýlu v odľahčenej forme.
Chateau Mcely
Únik zo zhonu a ruchu veľkomesta, uprostred prírody v malebnej dedinke Mcely, ponúka zámocký eco-chic hotel, ktorý nájdete len necelú hodinu cesty od Prahy. Je ideálnym miestom pro romantické pobyty, odpočinok v kúpeľoch, rodiny s deťmi, svadby i netradičné firemné stretnutia. A nájdete tu oveľa viac ako len pohostinnosť…
Chateau Mcely nájdete na webe aj na instagrame.
Text: Mária Baláž Gyuránová
Foto: archív Chateau Mcely, Petr Pělucha