Vianočné zámocké menu podľa babičky Cusumano

 Vianočné zámocké menu podľa babičky Cusumano

 

Milí naši, nasledujúce dni Vám prinesieme chutné inšpirácie na tradične – netradičnú Vianočnú tabuľu. Vychutnajte si prostredníctvom našich riadkov čarovnú sviatočnú atmosféru.  

Ako prvý Vám prezradíme recept na jedno zo signature sviatočných jedál na čarovnom zámku Chateau Mcely u našich českých susedov. Práve Čiernu tresku podľa receptu od babičky majiteľa zámku, Jamesa Cusumano, hostia tohto nádherného miesta už roky milujú, a teraz si ju môžete zamilovať aj vy…

ČIERNA TRESKA PODĽA BABIČKY CUSUMANO

Na 4 porcie potrebujeme:

4 filety tresky čiernej

200g zemiačikov grenaille

4 šalotky

2 strúčiky cesnaku

100g kapár so stopkou

50g sušených rajčín

1dcl bieleho vína

1dcl kuracieho vývaru

Olivový olej

Nasekaná petržlenová vňať

0,5 citrónu

Treska-babičky- Cusumano-kavickarisk-mcely

Postup: Tresku opečieme na oleji kožou nadol cca 4 minúty, potom obrátime a restujeme ďalšie 3-4 minúty, aby nebolo mäso prepečené. Opečenú tresku vyberieme z panvice a vložíme uvarené rozštvrtené zemiačky, najemno nasekanú šalotku a cesnak, pridáme odstopkované kapary, sušené rajčiny a čerstvo posekanú petržlenovú vňať. Túto zmes servírujeme na stred taniera, na ňu položíme tresku a prelejeme omáčkou, ktorú pripravíme na panvici po zemiačikoch, pridávaním kuracieho vývaru a vína. Zredukujeme na polovicu, zastrekneme citrónom a dochutíme soľou a čiernym korením. Môžeme pridať ešte olej na zjemnenie.

A čo na zámku chystajú na najbližšie obdobie? Opýtali sme sa pani Evičky Plchovej, PR manažérky hotela:

Budú pre Vás tieto sviatky, iné, ako po minulé roky?

My veríme, že len v tom, že budeme musieť dodržať zvýšenú hygienu a bezpečnosť hostí. Tieto pravidlá sme už dodržiavali na jeseň a zvládli sme to, v spolupráci s hosťami, veľmi dobre. Inak verím, že zámocká pohodová atmosféra a gastronomické zážitky budú rovnaké.

Akú ponuku ste zvolili na tohtoročný Advent?

Druhý a tretí adventný víkend je pripravený pekný program. V sobotu večer si užijeme v bezpečí parku vianočné melódie, varené víno, domáce koláčiky a prskavky. Budeme „napodobňovať“ taký malý vianočný trh. Nedeľné raňajky budú viac sviatočné, pretože pri nich hostia budú počúvať klavír.

vianoce-mcely-vianoce-kavickari-kavickarisk

Podlieha každoročný výber aj trendom, alebo skôr staviate na overených stáliciach?

Každý rok sa snažíme vymyslieť nejaké ľahké odlišnosti v adventnej a vianočnej výzdobe parku a zámku, ale inak sa držíme krásnych českých tradícií. Servírujeme kapra so šalátom, rozkrajujeme jabĺčka, lejeme olovo, kŕmime zvieratká v susednom lese a zámkom rozvoniavajú vanilkové rožteky a vianočky.

Aké sú Vaše plány na rok 2021?

Plánov máme stále dosť. Aktuálne chystáme novú svadobnú sezónu, pripravujeme novinky Mcely Bouquet a Valentín. Vo februári sa chystáme odhaliť novú kolekciu, inšpirovanú našim charitatívnym kúpeľným olejom „Esence dobra“ a romantické Valentínky.  Taktiež pripravujeme kalendár akcií na 2021, ktorý bude brať ohľad na súčasnú situáciu a bezpečnosť hostí. Pribudnú, napríklad, aj malé komorné programy s našou dvornou zámockou koučkou.

Šéfkuchár

„Už ako malý som chcel variť. Dosť mi k tomu pomohol dedo, ktorý pochádzal z mäsiarskej rodiny. Ešte na škole sme vyhrali medzinárodnú súťaž na Slovensku, strávil som nejaký čas v Taliansku, otvoril hotel v Poděbradoch a potom rovno Mcely. Absolvoval som taktiež kuchárske lekcie v škole Alaina Ducassa v Paríži. Bol to skvelý zážitok. Majú inú politiku ohľadne gastronómie, špičkoví kuchári sú u nich často viac, ako filmové alebo športové hviezdy, a systém výučby kuchárov je na neskutočnej úrovni,“ hovorí zanietene Jan Štěrba.

kavickari-vianoce

O reštaurácii

Reštaurácia Piano Nobile s dennou prevádzkou a a la carte menu, je k dispozícii všetkým hosťom a návštevníkom. Kreatívny tím pripravuje lahôdky pod taktovkou skúseného šéfkuchára Jána Štěrby. Honza rád vymýšľa najrôznejšie delikatesy, ktoré sú postavené iba na kvalitných surovinách tak, aby hostia mohli dosiahnuť rovnováhu tela a duše. Pri svojej práci sa necháva inšpirovať prostredím zámku, parkom, okolitými lesmi a miestnou bylinkárskou tradíciou Devätora kvetov. Pri zostavovaní menu vychádza taktiež z obľúbených jedál bývalých majiteľov mcelského zámku – šľachticov z rodu Thurn-Taxis a hľadá aj v receptoch babičky Cusumano, maminky súčasného majiteľa Jima Cusumano. Jedlá sú pripravované podľa dnešného moderného štýlu v odľahčenej forme.

Chateau Mcely

Únik zo zhonu a ruchu veľkomesta, uprostred prírody v malebnej dedinke Mcely, ponúka zámocký eco-chic hotel, ktorý nájdete len necelú hodinu cesty od Prahy. Je ideálnym miestom pro romantické pobyty, odpočinok v kúpeľoch, rodiny s deťmi, svadby i netradičné firemné stretnutia. A nájdete tu oveľa viac ako len pohostinnosť…

Chateau Mcely nájdete na webe aj na instagrame.

Text: Mária Baláž Gyuránová

Foto: archív Chateau Mcely, Petr Pělucha

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články