AKTUÁLNE: Podrobnosti o predsviatočnom režime gastro prevádzok

 AKTUÁLNE: Podrobnosti o predsviatočnom režime gastro prevádzok

Prinášame Vám podrobný prehľad najdôležitejších zmien vo vyhláške týkajúce sa gastro prevádzok a organizácii hromadných podujatí, ktoré zverejnil Úrad verejného zdravotníctva SR.

 

  1. Od piatka 11. decembra už nebude povolené podávať jedlá a nápoje v exteriérových častiach prevádzok. Bližšie informácie nájdete v dokumente nižšie.

 

  1. Podmienky pre lyžiarske vleky a lanovky s účinnosťou od 14. decembra:

 

  • maximálna kapacita kabínkovej lanovky bude stanovená na jednu osobu alebo členov spoločnej domácnosti
  • všetky osoby staršie ako 10 rokov, ktoré ich využívajú, budú musieť mať negatívne výsledky antigénového alebo RT-PCR testu nie staršie ako 72 hodín
  • zamestnanci budú musieť mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom, respirátorom bez výdychového ventilu, šálom alebo šatkou
  • okrem ostatných nárokov na čistenie a dezinfekciu budú musieť tieto prevádzky dezinfikovať hygienické zariadenia každú hodinu

 

  1. Hotely a podobné zariadenia krátkodobého ubytovania od 14. decembra:
  • ich klienti starší ako 10 rokov budú musieť mať negatívne výsledky antigénového alebo RT-PCR testu nie staršie ako 72 hodín
  • zamestnanci budú musieť mať prekryté horné dýchacie cesty rúškom, respirátorom bez výdychového ventilu, šálom alebo šatkou
  • v spoločných priestoroch prevádzok nebude povolená konzumácia jedál alebo nápojov.

 

  1. Všetky prevádzky naďalej musia vo zvýšenej frekvencii upratovať, čistiť a dezinfikovať dotykové plochy, dezinfikovať prostriedkami s virucídnym účinkom a vybaviť hygienické zariadenia tekutým mydlom a papierovými utierkami.

 

„Týmto spôsobom znížime riziko prenosu nákazy a zároveň rozširujeme okruh ľudí, ktorí pred sviatkami i počas nich podstúpia testovanie na COVID-19,“ uviedol UVZ SR,  k  povinnosti preukazovať sa negatívnymi výsledkami testov.

 

Zatvorenie terás nebolo ľahkým rozhodnutím

Podľa vyjadrenia Úradu verejného zdravotníctva SR stúpa počet nakazených, hospitalizovaných aj počet úmrtí. „Musíme rýchlo zasiahnuť, aby sa situácia nevymkla spod kontroly. Preto, na základe záverov Ústredného krízového štábu, od piatku zatvoríme terasy kaviarní a reštaurácií (prevádzky verejného stravovania). Naďalej však bude možné fungovať prostredníctvom donáškových služieb alebo osobného odberu. Nemôžeme naďalej tolerovať porušovanie platných vyhlášok a pravidiel zdravého rozumu v gastro-prevádzkach. Veľký počet ľudí bez rúšok každý deň trávi dlhý čas v hermeticky uzavretých priestoroch. Pravidlo o jednej otvorenej stene terasy totiž mnohí vôbec nerešpektujú, čím sa zvyšuje riziko šírenia nákazy. Plne si uvedomujeme, že tento krok zasiahne aj tých, ktorí napriek značným obmedzeniam poctivo dodržiavali opatrenia, aj keď na to doplácali. Chápeme, že môžu cítiť krivdu, keď plnili podmienky a dočkali sa len ďalšieho sprísnenia.“

 

Ako uvádza ďalej Úrad verejného zdravotníctva na svojej facebookovej stránke, prioritou epidemiológov je v tejto situácii chrániť zdravie a životy ľudí. „Je našou povinnosťou nastaviť opatrenia tak, aby čo najviac znižovali riziko nákazy. Nastavenie adekvátnych kompenzačných mechanizmov je už následne úlohou príslušných rezortov.“

„Rozhodnutie o uzatvorení terás sa nerodilo ľahko, odkladalo sa a je nám to veľmi ľúto, ale nemôžeme naďalej vystavovať ľudí zvýšenému riziku prenosu nákazy,“ uviedli ďalej.

 

Žiadne Vianočné posedenia nad 6 osôb

Kým nebudeme mať vakcínu, musíme obmedzovať stretávanie a mobilitu ľudí – je to, podľa UVZ SR, jediný účinný nástroj, ktorý zatiaľ máme. „Preto vyzývame ľudí, aby mali na pamäti neustále prítomné riziko šírenia COVID-19, odložili všetky stretnutia okrem nevyhnutných, vyhýbali sa miestam s vysokou koncentráciou ľudí, napríklad vianočné trhy, preplnené obchody a ostatné prevádzky. Rovnako vyzývame ľudí, aby nosili správne nasadené rúška, dodržiavali dostatočné odstupy od iných ľudí a pravidelne si umývali alebo dezinfikovali ruky,“ dodávajú na záver. Všetkým fyzickým osobám, fyzickým osobám – podnikateľom a právnickým osobám sa zakazuje usporadúvať hromadné podujatia športovej, kultúrnej, zábavnej, spoločenskej či inej povahy v jednom okamihu v počte nad 6 osôb.

 

Ďalšie dôležité informácie nájdete priamo vo vydanej vyhláške (nájdete tu: https://bit.ly/ciastka_22), ktorá je súčasťou pripravovaného súboru opatrení na ďalšie zníženie mobility ľudí.

 

Situáciu naďalej sledujeme a budeme Vám prinášať aktuálne informácie.

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články