Vianočné recepty na 3. adventnú nedeľu z Castel Mierovo
![Vianočné recepty na 3. adventnú nedeľu z Castel Mierovo](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2022/12/DSC_3328-2-850x560.jpg)
Castel Mierovo je miesto, na ktoré sa vždy radi vraciame. Dýcha totiž rodinnou a jedinečnou atmosférou. A my sme v rámci našich adventných receptov známych šéfkuchárov z top slovenských hotelov oslovili aj šéfkuchára Ladislava Gányovicsa z Castel Mierovo. Ten si pre vás pripravil vianočne naladené menu, ktoré doplnila Annamária Wurster Nagy, šéfcukrárka z Castel Mierovo Bakery, sladkou, čokoládovou bodkou. Kombinácia, ktorá vás rozhodne naladí na čarovnú vlnu Vianoc a perfektne sa hodí na sviatočný stôl tretej adventnej nedele.
![Castel-Mierovo-reštaurácia-vianočné-menu](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2022/12/DSC_3353-2.jpg)
Vianočný krém zo šošovice
(recept na 4 porcie)
![Castel-Mierovo-reštaurácia-šošovicový-krém](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2022/12/DSC_3385-2.jpg)
Suroviny
- 600 g mrkva
- 150 g červená šošovica
- 1 l zeleninový vývar
- ½ ČL mletý koriander
- 4 PL kyslá smotana
- soľ
- čierne korenie
- 1 ČL kurkuma
- 1 väčšia cibuľa
![Castel-Mierovo-reštaurácia-polievka](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2022/12/DSC_3285.jpg)
Cibuľu spolu s očistenou a na kocky nakrájanou mrkvou opražíme na oleji. Potom pridáme prebratú a umytú šošovicu (červenú šošovicu nie je potrebné vopred namočiť) a zalejeme vývarom. Okoreníme, osolíme, pridáme koriander a kurkumu a varíme 25 minút. Keď je zelenina mäkká, všetko rozmixujeme na hladký krém. Podávame s kyslou smotanou a koriandrom.
![Castel-Mierovo-reštaurácia-Ladislav Gányovics](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2022/12/DSC_3242.jpg)
Vianočná šťuka, citrusy a zemiakové pusinky
(recept na 4 porcie)
![Castel-Mierovo-reštaurácia-vianočné-menu](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2022/12/DSC_3334-2.jpg)
Suroviny
- 400 g filety zo šťuky
- 100 g olivový olej
- soľ
- čierne korenie
- 1 ks citrón
- 1 ks limetka
- 1 ČL maslo
- 1 ČL hladká múka
- 200 ml zeleninový vývar
- muškátový orech
- 400 g zemiaky
- 2 vajcia
- kôpor
- 150 ml smotana na varenie
Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a osolené uvaríme do mäkka. Ešte horúce ich rozpučíme, pridáme maslo a premiešame. Keď sú zemiaky vlažné, pridáme vajcia a kôpor. Kašu naložíme do cukrárskeho vrecka a na papier na pečenie si vytlačíme porcie veľké ako golfové loptičky. Pečieme v rozohriatej rúre na 190 °C do zlatohneda.
![Castel-Mierovo-reštaurácia-šťuka](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2022/12/DSC_3452.jpg)
Potom si pripravíme omáčku. Spravíme si zápražku na masle a zalejeme ju vývarom. Pridáme soľ, korenie, muškátový orech, limetkovú kôru a citrónovú šťavu. Krátko povaríme a dochutíme. Osolené a okorenené filety krátko opečieme na olivovom oleji. Úplne postačí filety opekať 3-4 minúty z oboch strán.
![Castel-Mierovo-reštaurácia-hlavné-jedlo](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2022/12/DSC_3205-2.jpg)
Vianočná Sacher torta
(recept na 12 porcií)
![Castel-Mierovo-reštaurácia-Sacher-torta](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2022/12/DSC_3210-2.jpg)
Suroviny
Korpus:
- 120 g čokoláda na varenie
- 120 g maslo
- 6 ks vajcia
- 80 g práškový cukor
- 160 g kryštálový cukor
- 120 g hladká múka
- 50 g mandľová múka
- 1 ČL prášok do pečiva
Plnka:
- 1 marhuľový lekvár
Ganache:
- 100 g čokoláda na varenie
- 100 ml smotana na šľahanie
![Castel-Mierovo-reštaurácia-Sacher-torta](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2022/12/DSC_3322-2.jpg)
Postup
Čokoládu si roztopíme nad vodnou parou. Žĺtky si oddelíme od bielkov. Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom. Potom si vymiešame dopenista mäkké maslo s práškovým cukrom a postupne, po jednom, primiešame žĺtky. Nakoniec zmiešame so snehom z bielkov, pridáme vlažnú rozpustenú čokoládu a oba druhy múky, ktoré sme premiešali s práškom do pečiva.
Cesto dáme do tortovej formy s priemerom 24 cm, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie, a pečieme pri 180 °C približne 30 minút .
Vychladnutý korpus rozrežeme na 3 časti, potrieme ich marhuľovým lekvárom a uložíme na seba. Lekvárom potrieme aj vrch a boky torty. Tortu necháme cez noc odpočívať v chladničke.
Nasledujúci deň si pripravíme ganache. Polámanú čokoládu v miske zalejeme horúcou smotanou, necháme chvíľku postáť a potom miešame, až kým sa čokoláda nerozpustí a nespojí v hladký krém. Tortu, ktorú sme nechali schladiť v chladničke, potrieme vychladnutou ganache. Ozdobíme ovocím, snehovými pusinkami či inými dekoráciami podľa vlastnej fantázie.
![Castel-Mierovo-reštaurácia](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2022/12/DSC_3436.jpg)
Vianočné recepty na 3. adventnú nedeľu si pre vás pripravili šéfkuchár Ladislav Gányovics a šéfcukrárka Annamária Wurster Nagy z Castiel Mierovo.
Castel Mierovo nájdete aj na Instagrame a Facebooku.
Recepty: Ladislav Gányovics a Annamária Wurster Nagy
Text a foto: Dominika Noskovičová