Vianočné recepty na 3. adventnú nedeľu z Castel Mierovo

 Vianočné recepty na 3. adventnú nedeľu z Castel Mierovo

Castel Mierovo je miesto, na ktoré sa vždy radi vraciame. Dýcha totiž rodinnou a jedinečnou atmosférou. A my sme v rámci našich adventných receptov známych šéfkuchárov z top slovenských hotelov oslovili aj šéfkuchára Ladislava Gányovicsa z Castel Mierovo. Ten si pre vás pripravil vianočne naladené menu, ktoré doplnila Annamária Wurster Nagy, šéfcukrárka z Castel Mierovo Bakery, sladkou, čokoládovou bodkou. Kombinácia, ktorá vás rozhodne naladí na čarovnú vlnu Vianoc a perfektne sa hodí na sviatočný stôl tretej adventnej nedele.

Castel-Mierovo-reštaurácia-vianočné-menu
Atraktívne priestory Castela Mierovo skrývajú reštauráciu, ktorá dýcha atmosférou. Tá sa v tomto adventnom období nesie v duchu chutných a voňavých Vianoc.

Vianočný krém zo šošovice

(recept na 4 porcie)

Castel-Mierovo-reštaurácia-šošovicový-krém
Lahodný vianočný krém zo šošovice je nenáročný na prípravu i čas. Pripravte si ho doma aj vy!

Suroviny

  • 600 g mrkva
  • 150 g červená šošovica
  • 1 l zeleninový vývar
  • ½ ČL mletý koriander
  • 4 PL kyslá smotana
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 ČL kurkuma
  • 1 väčšia cibuľa
Castel-Mierovo-reštaurácia-polievka
Nielen chuť, ale aj výzor a servírovanie sú kľúčom k úspechu. Stavte na elegantné, minimalistické stolovanie, ktoré doladíte kvetmi, zeleňou, sviečkami či jemnými vianočnými dekoráciami.

Cibuľu spolu s očistenou a na kocky nakrájanou mrkvou opražíme na oleji. Potom pridáme prebratú a umytú šošovicu (červenú šošovicu nie je potrebné vopred namočiť) a zalejeme vývarom. Okoreníme, osolíme, pridáme koriander a kurkumu a varíme 25 minút. Keď je zelenina mäkká, všetko rozmixujeme na hladký krém. Podávame s kyslou smotanou a koriandrom.

Castel-Mierovo-reštaurácia-Ladislav Gányovics
Kuchyni velí šéfkuchár Ladislav Gányovics, ktorý si pre vás pripravil vianočne naladené menu. Jednoduché recepty, dostupné ingrediencie a výsledok, ktorým ohúrite.

Vianočná šťuka, citrusy a zemiakové pusinky

(recept na 4 porcie)

Castel-Mierovo-reštaurácia-vianočné-menu
Hlavný chod, vianočná šťuka s citrusmi a zemiakovými pusinkami, je skvelou voľbou, ako si chutne spríjemniť predvianočné obdobie.

Bakery Castel Mierovo: Miesto pre sladké snívanie

Čítať viac >

Suroviny

  • 400 g filety zo šťuky
  • 100 g olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie
  • 1 ks citrón
  • 1 ks limetka
  • 1 ČL maslo
  • 1 ČL hladká múka
  • 200 ml zeleninový vývar
  • muškátový orech
  • 400 g zemiaky
  • 2 vajcia
  • kôpor
  • 150 ml smotana na varenie

Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a osolené uvaríme do mäkka. Ešte horúce ich rozpučíme, pridáme maslo a premiešame. Keď sú zemiaky vlažné, pridáme vajcia a kôpor. Kašu naložíme do cukrárskeho vrecka a na papier na pečenie si vytlačíme porcie veľké ako golfové loptičky. Pečieme v rozohriatej rúre na 190 °C do zlatohneda.

Castel-Mierovo-reštaurácia-šťuka
V jednoduchosti je krása. Inšpirujte sa, ako elegantne a jednoducho vyčarovať zo zemiakovej kaše pusinky, ktoré okúzlia nielen chuťou, ale aj vizuálnym prevedením.

Potom si pripravíme omáčku. Spravíme si zápražku na masle a zalejeme ju vývarom. Pridáme soľ, korenie, muškátový orech, limetkovú kôru a citrónovú šťavu. Krátko povaríme a dochutíme. Osolené a okorenené filety krátko opečieme na olivovom oleji. Úplne postačí filety opekať 3-4 minúty z oboch strán.

Castel-Mierovo-reštaurácia-hlavné-jedlo
Ryba je neodmysliteľnou súčasťou Vianoc. Čo tak vymeniť klasického kapra za šťuku v tejto ľahkej, lahodnej verzii? Určite neoľutujete.

Vianočná Sacher torta

(recept na 12 porcií)

Castel-Mierovo-reštaurácia-Sacher-torta
Sacher torta je stávka na istotu. Vláčne cesto, šťavnatý marhuľový džem a k tomu čokoládová poleva – kombinácia, ktorá ulahodí každému.

Suroviny

Korpus:

  • 120 g čokoláda na varenie
  • 120 g maslo
  • 6 ks vajcia
  • 80 g práškový cukor 
  • 160 g kryštálový cukor
  • 120 g hladká múka 
  • 50 g mandľová múka 
  • 1 ČL prášok do pečiva

Plnka:

  • 1 marhuľový lekvár

Ganache:

  • 100 g čokoláda na varenie
  • 100 ml smotana na šľahanie

 

Castel-Mierovo-reštaurácia-Sacher-torta
Castel Mierovo má aj vlastnú cukrársku výrobňu Castel Mierovo Bakery, ktorej kraľuje mladšia dcéra majiteľky, Annamária Wurster Nagy.

Postup

Čokoládu si roztopíme nad vodnou parou. Žĺtky si oddelíme od bielkov. Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom. Potom si vymiešame dopenista mäkké maslo s práškovým cukrom a postupne, po jednom, primiešame žĺtky. Nakoniec zmiešame so snehom z bielkov, pridáme vlažnú rozpustenú čokoládu a oba druhy múky, ktoré sme premiešali s práškom do pečiva.

Cesto dáme do tortovej formy s priemerom 24 cm, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie, a pečieme pri 180 °C približne 30 minút .

Vychladnutý korpus rozrežeme na 3 časti, potrieme ich marhuľovým lekvárom a uložíme na seba. Lekvárom potrieme aj vrch a boky torty. Tortu necháme cez noc odpočívať v chladničke.

Nasledujúci deň si pripravíme ganache. Polámanú čokoládu v miske zalejeme horúcou smotanou, necháme chvíľku postáť a potom miešame, až kým sa čokoláda nerozpustí a nespojí v hladký krém. Tortu, ktorú sme nechali schladiť v chladničke, potrieme vychladnutou ganache. Ozdobíme ovocím, snehovými pusinkami či inými dekoráciami podľa vlastnej fantázie.

Castel-Mierovo-reštaurácia
Citlivo a s ohľadom na históriu zrekonštruovaná historická budova ponúka nielen krásne priestory na svadby či rôzne eventy, ale aj ubytovanie a kvalitnú reštauráciu.

Vianočné recepty na 3. adventnú nedeľu si pre vás pripravili šéfkuchár Ladislav Gányovics a šéfcukrárka Annamária Wurster Nagy z Castiel Mierovo.

Castel-Mierovo-reštaurácia-Ladislav Gányovics

Castel Mierovo nájdete aj na Instagrame a Facebooku.

Recepty: Ladislav Gányovics a Annamária Wurster Nagy

Text a foto: Dominika Noskovičová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články