Roman a Mari zo Špacírky v Side Chick: „Dať si kávu v autodielni je veľký zážitok“

 Roman a Mari zo Špacírky v Side Chick: „Dať si kávu v autodielni je veľký zážitok“

Možno pre niekoho nevídané spojenie, pre Romana a Mari srdcová záležitosť. V garáži s dvojzmyselným názvom Side Chick (v preklade bokovka, milenka 🙂 ) sa totiž ukrýva aj kaviarnička Špacírka, ktorú si možno pamätáte z bratislavskej Pražskej ulice. Dnes sídli priamo v autodielni v Podunajských Biskupiciach a udržala si nielen výnimočnú kvalitu, ale aj svojich verných zákazníkov.

Roman a Mari majú svoju autodielňu Side Chick a kaviareň Špacírka na jednom mieste. S oboma majú ešte veľké plány.

Side Chick je veľmi hravý, ale zároveň nebezpečný názov. Priznám sa, že keď si mi volal a priateľka videla na telefóne „side chick“, mal som čo vysvetľovať. 😀 Ako toto celé vzniklo?

Roman: Sorry. (Smiech.) Každý, kto miluje svoje auto, chodí na zrazy, upravuje a vylepšuje, doň zároveň investuje nemalé prostriedky a je to taká jeho druhá láska – milenka, nuž preto Side Chick. Side Chick garáž sme založili v roku 2020 v období kovidu ako prirodzený posun v našich životoch, pretože som z prostredia milovníkov áut. Začal som už u otca, ktorý bol mechanik. Počas života som robil rôzne práce, aj v umývarke, takže know-how sme na to mali. A keďže sme mali aj gastronomické pozadie a máme tu Paťa zo Sky Baru, otvoriť „novú“ Špacírku v garáži bolo úplne logické a prirodzené.

Side Chick sídli v Podunajských Biskupiciach, a kým na prízemí majú manželia autodielňu s kaviarňou, poschodie je ich domovom, v ktorom žijú.

Zo Špacírky do Špacírky?

Mari: Bistro Špacírka sme pre kovid, žiaľ, zavreli. Ale keďže sme v nej nechali veľký kus samých seba, nechceli sme ju pochovať a rozhodli sme sa ju presťahovať sem do garáže. A tak Side Chick garáž získala ďalší rozmer v podobe Špacírky. Z nej sme vzali všetko, čo robilo jej atmosféru takou výnimočnou. Inventár, stoly, stoličky, kreslá a, samozrejme, všetky kvalitné produkty, kávy a veci, ktoré sme robili aj tam. Tu to ešte zatiaľ nemá takú podobu. Nevaríme, nebrunchujeme, nevínkujeme, ale pomaly sa k tomu blížime. Menu je prispôsobené možnostiam a je, samozrejme, o niečo iné, než bolo v Bratislave.

Interiér Side Chick a Špacírky je už napohľad nezvyčajný – nájdete tu farebné grafity, spoza rohu na vás „vykúkajú“ autá a za barom sa pripravuje výberová káva.

Máme aj dizajnové novinky – Romanovi sa podarilo kúpiť cez bazár originálne sedenie z Istropolisu. Kamoši z Wall Designu nám to tu pekne pomaľovali a do interiéru sme pridali niekoľko prvkov súvisiacich s našou prácou v garáži. Priestor kaviarne je prirodzene prepojený s kancelárskou časťou a s naším obchodíkom s doplnkami a merchom. Skvelých priateľov, hostí, zákazníkov a komunitu, ktoré sme začali tvoriť, sa nám našťastie podarilo pritiahnuť aj sem. Za to sme veľmi vďační, nuž a preto ani nepotrebujeme náš priestor nejak oddeľovať. Dokonca tu hore aj bývame, takže sme taká jedna „veľká rodina“ 🙂

Nechýbajú dizajnové vychytávky – tieto stoličky sa podarilo Romanovi ukoristiť dnes už z neexistujúceho Istropolisu.

Dobré vzťahy pokračujú ďalej a kvalita zostáva. Pozerám, že výberová káva si našla svoje miesto aj v mlynčeku tu v Podunajských Biskupiciach.

Mari: Samozrejme, Rusty Nails sme spoznali dávno pradávno v Skogu a zachutila nám. Romanovi sa podarilo skontaktovať s Reném a už v Špacírke sme mali jeho kávy a ostalo nám to dodnes. Pokiaľ niečo funguje veľmi dobre, nemá zmysel to meniť. Teraz nám pribudla aj káva od 9grams zo Žiliny, odkiaľ pochádza pán manžel. No a ostatné veci, ako vlčie sirupy či sirupy do kávy od Mira Tehelaniča, sme tu určite chceli mať. Jednak sú naozaj kvalitné a Miro je náš kamoš, zveruje nám do starostlivosti svoje auto, takže táto spolupráca musela byť 🙂

V mlynčeku kaviarne v Side Chick nájdete kávy značky Rusty Nails a 9grams coffe.
kaviaren-spacirka-bratislava-interier-kavickarisk-kavickari

Špacírka v Bratislave: Keď sa odhalí potenciál zaprášeného miesta

Čítať viac >

 

Čo robí Špacírku v garáži Side Chick takou výnimočnou?

Roman: Už len to, že si v dielni môžete dať výberovú kávu a kvalitné produkty a popritom sledovať, ako sa pracuje na aute, je podľa mňa veľký zážitok. Náš priestor nie je len pre klientov garáže, ale aj pre bežných hostí, máme sedenie vonku aj dnu. Takže aj keď nie ste milovníkmi áut, potešíme sa vašej návšteve. Portfólio kvalitnej kaviarne + skvelý pokec s nami (vami) – to je výnimočné. A teraz tu máme aj veľa zachránených mačiek, takže sme naozaj priestor pre všetkých. Na Špacírku sa môžeme pozerať dvoma pohľadmi – ako na doplnkovú službu ku garáži, kde náš klient dostane kávu ako benefit k našim službám. Alebo ako na dominantnú službu, na miesto stretnutí s dobrou kávou a v skvelej atmosfére, ktorá vám neskôr ukáže aj tajomstvá garáže.

„Už len to, že si v dielni môžete dať výberovú kávu a kvalitné produkty a popritom sledovať, ako sa pracuje na aute, je podľa mňa veľký zážitok,“ myslí si majiteľ Side Chick Roman.

Prečo práve prepojenie gastra a garáže?

Roman: Každý sa rád dobre naje a dá si dobrú kávu. A tým, že máme aj gastronomické, aj automobilové pozadie, inak to v našich životoch ani nemohlo dopadnúť. Jednak pragmatické hľadisko – vybavenie a interiér Špacírky sme mali k dispozícii, na druhej strane zasa komunitné hľadisko.

Ako som už viackrát spomínal, my okrem iného organizujeme aj zrazy a stretnutia a snažíme sa tvoriť celú komunitu. Preto je skvelé mať vlastné miesto, kde sa môžeme stretávať aj mimo akcií. Mať vlastný foodtruck, ktorým si môžeme pokryť akcie. Mať dobrú kávu, aby naši kamoši, klienti, hostia, ktorí sme prídu, si ten čas tu naozaj užili, vracali sa a ďalej šírili dobré meno a pozitívne skúsenosti. Prepájanie konceptov je krásne a vidíme to napríklad aj u Erika v Ružomberku, ale aj inde v zahraničí. Dnes je už klient a zákazník oveľa náročnejší a očakáva komplexný a kvalitný servis v každom ohľade.

Kým čakáte na servis auta, dlhú chvíľu si môžete spríjemniť šálkou kávy či niečím chutným pod zub.

Čo všetko vlastne robíte?

Roman: Okrem garáže, v ktorej robíme detailing, úpravy vozidiel, čistenie, šijeme čalúnenia pre interiér, tu máme kaviareň. Takže káva, limonády, pivko a v lete grilovačky. Malý obchod s doplnkami, autokozmetikou a naším merchom. Okrem toho organizujeme zrazy, snažíme sa venovať aj nejakej charitatívnej činnosti. Teraz sme si spravili taký malý „produkčný tím“ a robíme content pre seba a rôznych klientov. Dávame šancu šikovným mladým ľuďom, študentom ukázať sa a presadiť. Máme foodtruck, takže ideme sa pustiť do jeho prestavby a úpravy, aby sme v lete 2023 mohli naplno grilovať a ponúkať hosťom aj nejaké streetfood špecialitky.

V Side Chick majú aj vlastný merch, ktorý predávajú.

Aké je to robiť, žiť a bývať spolu 24/7?

Mari: Všetko má svoje plusy aj mínusy. Výhodou je, že nemáme žiadne náklady – či už finančné, či časové na cestu do práce a z nej. Taká dobrá zápcha v Bratislave vie pokaziť náladu. Rovnako ak potrebujeme robiť na nejakom aute do noci, tak môžeme. Z obchodného hľadiska je to viac plus ako mínus. Na druhej strane, keď si klienti prichádzajú po autá v noci, lebo vedia, že sme tu, to nie je úplne ideálne. Človek by si chcel aj trocha užiť voľný čas a nebyť neustále v pracovnom móde. Našťastie nás oboch baví, čo robíme. Práca je zaujímavá, veľa cestujeme za klientmi, robíme zrazy, chodí k nám veľa kamošov a venujeme sa rôznym veciam, takže si nelezieme na nervy 🙂 Uvidíme, čo sa zmení, keď prídu nejaké deti.

Aj Romana a Mari trápi energetická kríza. Vykúriť taký veľký priestor, akým je ich dielňa Side Chick, nie je jednoduché. No aby si udržali kvalitu služieb, nemajú na výber.

A čo ekonomická kríza?

Roman: Určite musím povedať, že nás zasiahla. Ani nie tak gastroprevádzku ako garáž. Pre šialené ceny sme museli zrušiť plyn a investovať nemalé finančné prostriedky do alternatívnych zdrojov vykurovania. Ale veríme v čo najrýchlejšiu návratnosť. Technika, ktorú v garáži používame, je energeticky náročná. A vykúriť tento veľký priestor tiež niečo stojí. Keďže pracujeme s citlivými materiálmi aj s drahými či historickými autami, nemôžeme pracovať v chlade a ohroziť tým výslednú kvalitu našich služieb. Dúfame, že sa cena nejak „zastropuje“, lebo platiť niekoľkonásobne viac za energie dlhé obdobie je neudržateľné pre celé podnikateľské prostredie.

V Side Chick majú dvere otvorené aj labkáči. Roman a Mari sú milovníci mačiek 🙂

Aké máte so Špacírkou plány do budúcna?

Roman: Neustále čosi vymýšľame 😀 Aktuálne je priorita zrenovovať a upraviť foodtruck, aby sme na našich zrazoch dokázali ponúkať aj skvelé jedlo. A, samozrejme, tieto služby chceme ponúkať aj tu v kaviarni vo forme nejakých grilovačiek, obedov alebo akcií pre všetkých, ktorí budú mať záujem. Plánujeme viac rozbehnúť naše produkčné služby, nový kávovar a kopu ďalších drobností či už v Špacírke, alebo v servise. Do Špacírky hľadáme človeka, ktorý bude pracovať len tam. Ja, Mari či Paťo síce tú kávu vieme robiť, ale primárne sa venujeme garáži. Aktuálne tam pracuje, kto stíha a kto nemá v tej chvíli nič na robote. V servise by sme chceli ponúkať komplexnejšie renovácie vozidiel a ich celkovú úpravu. Uvidíme, ako sa nám to všetko podarí. Verím, že súčasná energetická kríza už bude posledná, ktorá nás v dohľadnom čase postretla.

Majitelia Side Chick v prvom rade plánujú zrenovovať foodtruck a tiež viac rozbehnúť produkčné služby, nový kávovar a kopu ďalších drobností či už v Špacírke, alebo v servise.

 

Garáž Side Chick spolu so Špacírkou nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Fotografie a text: Rudolf Sladkovský

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Rudolf Sladkovský

Po rokoch sledovania portálu Kávičkári.sk sa k nám Rudolf pridal a začal pre nás fotiť. Akčný, s veľkým úsmevom, talentom a nasadením pokrýva Rudi celé Slovensko. Najnovšie sme objavili jeho nadanie pre písanie článkov. Veď posúďte sami!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články