ReBarbora: Voňavý a chutný príklad spojenia cukrárenského a barového sveta

 ReBarbora: Voňavý a chutný príklad spojenia cukrárenského a barového sveta

 

Je dôležité si pomáhať, najmä v tomto čase. Voňavý a chutný príklad spojenia cukrárenského a barového sveta nájdete v Trnave u Vianočnej ReBarbory. Barbora Martinus a Róbert Šajtlava  prinášajú najúžasnejšie punče plné vianočného korenia a dezerty v tradičných zimných tónoch so štipkou exotiky. 

 

rebarbora

Recept: Voňavý predvianočný koláč

liker-kavickari-pinchofsweet

Pinch of Sweet: Vianočná dielňa z Nitry

Čítať viac >

Suroviny:

Krehké cesto:

200 g hladkej múky

120 g masla

2-3 lyžice studenej vody

500 g ľubovoľné ovocie (napr. zmes lesného ovocia)

300 g mango nakrájané na kocky

trstinový cukor

maslo

kukuričný škrob

klinčeky, škorica, badián

vianočné vykrajovačky

žĺtok na potretie

Postup: Z masla, múky a vody vypracujeme cesto, ktoré necháme chvíľu odpočívať v chladničke. Potom ho vyvaľkáme medzi dvoma papiermi na pečenie na hrúbku cca 3 mm a vyložíme ním formu na pečenie, upravíme okraje koláča podľa vlastnej fantázie, nespotrebované cesto odložíme. Zatiaľ privedieme do varu lesné ovocie s cukrom podľa chuti a koreninami. Odoberieme cca 100 ml horúcej zmesi a zmiešame s kukuričným škrobom, ktorú opäť vrátime späť, povaríme do polotuha, na koniec pridáme nakrájané mango. Keď zmes trošku vychladne, nalejeme ju do formy na koláč. Zvyšok cesta použijeme na vykrajovanie rôznych tvarov a vianočných motívov, kde môžete zapojiť svoju fantáziu i celú rodinu, najmä deti, budú mať z toho veľkú radosť. Cesto potrieme žĺtkom a pečieme na 180 °C asi 45 minút. Koláč Vám rozvonia celý dom.

Rebarbora

Vianočná ReBarbora punč (4 porcie)

Suroviny:

800 ml jablkový mušt

80 ml korenistý sirup

6 x badyán

80 ml voda

4 x jablkové kúsky

Postup:

Všetky ingrediencie okrem jabĺk povaríme a do hotového pridáme nakrájané jablko.

Rebarbora

A ako bude Barborka prežívať tohtoročné sviatky a čo chystá do roku 2021?

Budú tieto sviatky iné ako po minulé roky?

U mňa sú sviatky o rodine, tradícii, o splnených detských želaniach a chvíľach s tými najbližšími. Pamätám si, ako som Vianoce vnímala ako dieťa. Bolo v nich veľa tajomna, úžasnej atmosféry, sviatočných zvykov. Veľmi si želám, aby také zostali v očiach mojich detí. Tieto Vianoce sú pre mňa radostné a s radosťou ich pripravujem a teším sa na ne.

Akú ponuku koláčikov ste zvolili na tieto Vianoce?

Radujem sa návratu do práce. V spolupráci s Róbertom Šajtlavom (barová osobnosť roka 2019) sme pripravili projekt Vianočná ReBarbora, kde sa stretajú dve svety – cukrárenský a barový. Róbert navaril úžasné vianočné punče plné chutí a vianočného korenia a ja som vytvorila niekoľko dezertov v zimných tónoch, kde prevládajú chute ako kokos, marakuja, dyňový dulce de leche s kávou, gaštany s orieškami a karamelom a nezabudnime na čokoládu s mangom. Čo sa týka vianočného pečiva miešam chute tradičné, a teda aj naše rodinné recepty, s novými, ktoré časom pribúdajú. Doma i v cukrárni pečieme domácu vianočku.

rebarbora

Podlieha každoročný výber aj trendom alebo skôr staviate na overených stáliciach?

Koláčiky vyberám a tvorím podľa sezóny a sezónnej ponuky produktov. Samozrejme, že tradičné a osvedčené koláčiky zostávajú v ponuke. Sledujem tiež trendy a ochutnávam, kade chodím, snažím sa zaradiť niečo nové.

Plány na 2021

Pevne verím, že nám to situácia dovolí, aby sme mohli na jar nielen piecť, ale i privítať zákazníkov u nás v cukrárni tak, ako sú zvyknutí. Určite prídeme so zaujímavou ponukou nielen koláčikov, ale i nápojov.

ReBarboru nájdete na instagrame aj na facebooku .

 

Text: Mária Baláž Gyuránová

 

Foto: archív Rebarbora

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články