Pripomeňte si 100. výročie prohibície: Takto si pripravíte Sparkling Freedom doma

 Pripomeňte si 100. výročie prohibície: Takto si pripravíte Sparkling Freedom doma

 

Dnes nám príde samozrejmé vychutnať si – i alkoholický – miešaný nápoj na terase, v bare, v podniku. Nie vždy to tak bolo. V roku 1920 totiž v USA začala prohibícia, alkohol sa vôbec nesmel konzumovať. Samozrejme, že sa konzumoval: potajomky, nekonečných 13 rokov. Pri stom výročí začiatku tejto udalosti sme si pre vás pripravili výnimočný drink, ktorý si môžete pokojne namiešať i doma. Zoznámte sa, koktail Sparkling Freedom, Iskrivá sloboda. Čudujete sa, prečo je v ňom kytica kvetov? Príbeh na záver receptu vám to prezradí.

gastrovia-leto-miesane-napoje-65

Čo potrebujeme na Sparkling Freedom

  • 30 cl Cold Brew zo zeleného čaju s marockou mätou
  • 5 cl biely rum
  • 3 cl bergamotový sirup
  • 1 cl Mojito Mint sirup
  • 1 cl limetová šťava
  • sifónovú fľašu na prípravu drinku
  • lúčne kvety na ozdobenie
  • vínovú karafu na servírovanie

gastrovia-leto-miesane-napoje-63

Ako pripraviť Sparkling Freedom

1. Začneme prípravou Cold Brew zo zeleného sypaného čaju s marockou mätou: čaj lúhujeme v studenej vode 14 hodín. Optimálny pomer je 6 g čaju na 30 cl vody.

2. Do čajového Cold Brew postupne pridávame ingrediencie: biely rum, limetkovú šťavu, bergamotový a Mojito Mint sirup. Všetky suroviny premiešame v šejkri a prelejeme do sifónovej fľaše.

3. Sifónovú fľašu naplníme bombičkou s oxidom uhličitým, koktail nastriekame do vopred zachladnej vínovej karafy s ľadom, ozdobíme kytičkou z lúčnych kvetov a môžeme podávať. Na zdravie.

Miroslav Torda: Mám veľmi rád, keď miešané nápoje ponúkajú tradičné chute novou cestou. Cold Brew je jedným z hitov tohto leta, no už ste ho vyskúšali urobené zo zeleného čaju s marockou mätou? Ešte radšej však mám, keď drink prináša so sebou príbeh, ktorý môžete svojmu hosťovi prezentovať. Potom aj celý zážitok z ochutnávania je iný, nezabudnuteľný. A presne takýto je Sparkling Freedom. Koktail, ktorým si pripomíname 100. výročie prohibície v USA. Preto tá kytička – príde kontrola do baru, okamžite ju strčíte do karafy a zrazu máte pred sebou vázu s kvetmi. Prohibícia nebola porušená a vy si môžete ďalej užívať večer. 

gastrovia-leto-miesane-napoje-

Recept vymyslel a pripravil Miroslav Torda z Gastrovia Group.

Viac nájdete na GASTROVIA store.

Text: Tomás Turek

Foto: Tomáš Turek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Tomáš Turek

Nadaný, so svojským humorom. Jeho články sú skutočným pokladom a jeho rozhovory sú románom na pokračovanie. Vďaka nemu sa dokážete preniesť na miesta, o ktorých s ľahkosťou píše. A možno ostanete aj trošku hladní. To je riziko Tomášových článkov. No a ešte fotí. Parádne!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články