Môžete podávať výkazy v schéme Prvá pomoc ++ za február! Aké zmeny nastali a na čo si treba dať pozor ?

 Môžete podávať výkazy v schéme Prvá pomoc ++ za február!  Aké zmeny nastali a na čo si treba dať pozor ?

 

O dva týždne naviac si počkali všetci podnikatelia, ktorí majú nárok žiadať o Prvú pomoc ++ podľa avizovaných nových podmienok – navýšenie na 100% ceny práce, zvýšenie príspevkov a zmeny v nároku. Vo výkazoch je viacero noviniek, na ktoré si treba dať pozor!

Tak ako včera na sociálnej sieti uviedla iniciatíva 10 pre gastro, dnes ráno boli konečne na stránke www.pomahameludom.sk sprístupnené výkazy a žiadosti o Prvú pomoc ++ aj pre opatrenia č.1, č. 3A a 3B, na ktoré všetci zúfalo čakali. My vám prinášame prehľad všetkých zmien a požiadaviek, na ktoré sa treba pripraviť pri vypĺňaní.

slovensko-online-eshop
O dva týždne naviac si počkali všetci podnikatelia, ktorí majú nárok žiadať o Prvú pomoc ++.

1. Na stránke sa nachádzajú DVA druhy výkazov: s maximálnou pomocou vo výške 80% ceny práce a s pomocou vo výške 100% ceny práce.

Subjekty, ktoré prekročili tzv. maximálny strop pomoci, ktorý je pre iné odvetvia vo výške 1,8 mil. €  alebo boli k 31.decembru 2019  podnikom v ťažkostiach, môžu naďalej žiadať len o 80% príspevok. Pri opatreniach č. 1 a č. 3A sa príspevok zvyšuje na 100% ceny práce vypočítanej z náhrady mzdy, ktorá bola vyplatená zamestnancovi za prekážky v práci na strane zamestnávateľa. V prípade, ak sa pomýlite, tak je možné podať výkaz opäť ako OPRAVNÝ.

 

kavickari-lyra-rozhovor-scaled.jpg

Karol Stýblo z Lyra Chocolate: Titul poteší ale najmä zaväzuje

Čítať viac >

nesiem-vam-dpbroty-kavickarisk

2.Nutnosť vyplniť NOVÉ ÚDAJE

Pred tým ako kliknete na presmerovanie k vyplneniu výkazu na www.slovensko.sk, si pripravte z finančnej evidencie sumy ďalších dotácií ktoré ste čerpali alebo už dostali vyplatené tj. dotáciu na nájomné v gescii Ministerstva hospodárstva, pomoc v cestovnom ruchu od Ministerstva dopravy a výstavby alebo preplatené poplatky za úvery. Túto sumu je potrebné do žiadosti uviesť.

 

Nutnosťou je vyplniť nové údaje.

3. Zmena pri skúmaní POKLESU tržieb

Pri skúmaní poklesu tržieb pri opatrení č. 2 a č. 3B je možné v prvej metóde porovnávať aktuálny mesiac s rovnakým mesiacom roka 2020 a v druhej metóde porovnávať aktuálny mesiac s mesačným priemerom za rok 2020.

V piatej metóde môže subjekt, ktorý začal vykonávať zárobkovú činnosť po 2.9.2020, porovnávať tržbu v aktuálnom mesiaci s tržbou za mesiac december 2020, január 2021 alebo február 2021.

 

filtrovana-kava-krupina-profile

4. PREDĹŽENÁ možnosť čerpania a zmeny nároku

Možnosť podania výkazu za február máte až do júna 2021 a čerpať môžete aj pri zamestnancoch v pracovnom pomere, ktorý začal v čase medzi 2. 9. 2020 až 1. 2. 2021.

 

vyberova-kava-rodinna-praziaren-incuple
Možnosť podania výkazu za február máte až do júna 2021.

5. ZVÝŠENIE príspevkov

Pri opatreniach č. 2 a č. 3B sa pri poklese tržieb od februára 2021 príspevky zvyšujú nasledovne:

  • 20% – 29% … 330 eur
  • 30% – 39% … 420 eur
  • 40% – 49% … 510 eur
  • 50% – 59% … 600 eur
  • 60% – 69% … 690 eur
  • 70% – 79% … 780 eur
  • 80% a viac … 870 eur

Pri opatrení č. 3B sa zvyšuje maximálna možná suma príspevku na 100% ceny práce zamestnanca.

 

6. Zmeny pri opatreniach č. 2 a 4A, 4B  

Pri opatreniach č. 4A (SZČO bez poistenia v Sociálnej poisťovni) a č. 4B (jednoosobové s.r.o.) sa príspevok zvyšuje na 360 eur. Nárok na opatrenie č. 2 získajú aj SZČO, ktoré by inak nárok nemali, ak sa najneskôr od 15. februára 2021 prihlásili na dobrovoľné nemocenské a dôchodkové poistenie a zostanú dobrovoľne poistené. Na túto možnosť upozorňovala aj stránka www.pomahameludom.sk

 

Zdroj: www.relia.sk, FB 10 pre gastro

 

Text: Mária Baláž Gyuránová,

 

Foto: Ondrej Bobek, Tomáš Turek

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Mária Baláž - Gyuranová

http://www.kavickari.sk

Vyzná sa v zákonoch, je rýchla ako blesk a zároveň si rada dopraje chvíľku pôžitku. Mária je redaktorkou portálu Kávičkári.sk, ktorá má pod palcom rozhovory, eventy, ale najmä novinky s vyhláškami týkajúce sa gastra.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články