Monika Kóňová: “Foodstyling je normálna profesia”

 Monika Kóňová: “Foodstyling je normálna profesia”

 

Som nesmierne vďačná, že moja práca je mojim koníčkom. To sa do tej práce úplne inak chodí a pracuje. Nikdy to nie je pre mňa povinnosť a tým, že som 10 rokov po škole pracovala v normálnom zamestnaní, tak si to veľmi cením a viem to porovnať,“ hovorí úprimne Monika Kóňová alias LaPetit, foodstylistka a autorka kuchárskej knihy Spolu pri stole.

Presťahovali ste sa mimo hlavného mesta, čo bolo hlavným dôvodom?

Rada hovorím, že nikdy sme sa oficiálne nepresťahovali. Pretože to vôbec nebolo v pláne. Nápad kúpiť si domček mimo mesta bola skôr náhoda. Už dlhšie som uvažovala o vlastnom priestore na tvorenie a fotenie, kde by som mohla mať všetky svoje taniere a fotiť si v kľude jedlo. V byte mi už totiž bolo tesno. Ale keďže som žiadny vhodný priestor v Bratislave nenašla, začala som hľadať priestory mimo Bratislavy. Najprv rôzne kancelárie až nakoniec som začala pozerať aj domy. Takže nakoniec sme našli domček s veľkou záhradou a bolo rozhodnuté. Naivne som si myslela, že domček budeme používať iba na prácu a cez víkend sa vrátime za kultúrnym životom do mesta. Ale to sa za posledné 4 roky nikdy nestalo. Vôbec sme to neplánovali, len sa to tak stalo.

la-petit-foto
“Nápad kúpiť si domček mimo mesta bola skôr náhoda.”

Nezmenili ste po rokoch rozhodnutie?

ivana-sinkovicova-patisserie-kavickarisk

Ivana Šinkovičová: Musíte sledovať konkurenciu, ale najmä musíte vidieť, kam sa viete posunúť sami

Čítať viac >

Priznám sa, že možno občas mi chýba mesto, alebo skôr mestský život, vyjsť na raňajky, dať si toast s avokádom alebo dobrý croissant. Ale keď to porovnám s tým, že môžem v pyžame vybehnúť odtrhnúť čerešne, alebo len tak si sadnúť s kávou von a pozorovať okolie, tak ani jeden deň neľutujem. Zároveň ale musím povedať, že som veľký introvert a som rada sama. Takže táto izolácia na vidieku mi vyhovuje. Pred koronou nebol problém vybehnúť pozrieť priateľov a pracovne som chodila celkom často do Bratislavy, takže keď som to potrebovala, sadla som do auta a bolo. Za posledný rok si to ticho a možnosť tráviť čas vonku neviem vynachváliť.

la-petit-foto-menu

Stíhate sa popri dcérke stále venovať svojej vášni pre varenie a foodstyling?

Stíham, ale určite omnoho menej ako som bola zvyknutá. Som rada ak sa mi podarí urobiť jeden nový recept za týždeň, pretože to chce perfektnú organizáciu. Dcéra zatiaľ spáva iba v mojom náručí takže tomu všetko prispôsobujem. Na druhú stranu, rada si s ňou ľahnem a aspoň trochu dospím predchádzajúcu noc. Profesionálny foodstyling som dala na vedľajšiu koľaj pretože si to momentálne neviem predstaviť. Ale určite sa k nemu chcem vrátiť keď Romi trochu vyrastie.

la-petit-kolacik

Keď už sme pri foodstylingu, ako je na Slovensku vnímaný?

Dosť často dostávam otázku, či sa dá foodstylingom uživiť. Pretože je to dosť nezvyčajná práca. Mnoho ľudí možno ani nevie, že je to normálna profesia. Ja vnímam foodstyling posledných 5-6 rokov, odkedy som sa v tejto brandži začala pohybovať a som rada, že značky a firmy v tom vidia pridanú hodnotu. Ja totiž hneď vidím, či produkcia siahla po foodstylistovi lebo nie.

recept-la-petit
Foodstyling je normálna profesia. La Petit je toho dôkazom.

A v celosvetovom merítku?

V celosvetovom merítku je foodstyling reálna profesia, ktorej sa venuje veľa ľudí. Každá jedna televízna show, program alebo kuchárska kniha má celý tím foodstylistov, a pri reklamách ani nehovorím. Ja si dosť často stopnem titulky a potom hľadám konkrétnych ľudí na webe alebo sociálnych sieťach. Baví ma totiž sledovať trendy aj prácu iných kolegov.

Kto alebo čo je pre Vás najväčšou inšpiráciou?

Inšpiráciu čerpám všade naokolo, či už to bolo cestovanie a spoznávanie nových krajín, časopisy, knihy, ochutnávanie nových jedál a v neposlednom rade aj sezóna. Milujem sezónnu zeleninu a najmä ovocie. Posledné roky som znovuobjavila napríklad slovenské broskyne. To je tak úžasné ovocie. Len musia byť priamo zo sadu, nie zo supermarketu. Keď do takej broskyne zahryznem, tak mi hneď v hlave naskakujú nové chuťové kombinácie, recepty a nápady ako ich spracovať.

suroviny-lapetit
“Najlepšie ovocie je priamo zo sadu, nie zo supermarketu.” Hovorí Monika.

Čerstvé a kvalitné suroviny si len pestujete alebo máte aj overených, kvalitných dodávateľov?

Ja milujem záhradničenie. Takže ma baví pestovanie vlastnej zeleniny a ovocia. Spolu s tým si uvedomujem aj to, koľko času a energie treba na to vypestovať šalát či brokolicu. Zo začiatku som sa na pestovanie vlastnej zeleniny a ovocia pozerala práve cez prípravu nových receptov a foodstyling. Keď som bývala v byte nemala som prístup napríklad k jahodovým kvetom či listom, a práve tieto detaily sú pre foodstyling kľúčové. Predstavte si koláč s čerstvými jahodami, a ako krásne by ten koláč vyzeral keby bol dozdobený pár jahodovými kvietkami a vedľa by boli položené jahodové lístky. Takže sa na to pozerám aj takto. Tiež rada nakupujem na trhu od malých pestovateľov ale chodím resp. chodila som aj do bežných obchodov. Teraz napríklad využívam donášku potravín domov.

jahody-lapetit

Spolu pri stole, vaše dieťa– vaša kniha, už má 4 roky, chystáte pokračovanie?

Juj, momentálne to nemám v pláne pretože mi to mamičkovské povinnosti nedovolia, hoci to úplne nevylučujem. Určite by som ešte raz chcela mať možnosť niečo podobné vytvoriť. Len som perfekcionistka a viem, že nová kniha by si vyžadovala veľa času, ktorý teraz nemám.

kolacik-lapetit

Nakupujete plánovane, dopredu? Aj vo vašej knihe odporúčate potraviny, ktoré by mali byť doma „v železnej zásobe“.

Posledný rok ma donútil plánovať trochu viac, a veci, ako múka, šošovica a podobné mám v zásobe vždy. Od prvej vlny pandémia máme doma ešte 8 balíkov tarhone, takže dúfam, že ju stihneme spotrebovať. Na druhej strane, vo varení sme doma dosť spontánni a občas máme každý chuť na niečo iné. Takže dobré zásoby sa mi osvedčili. Už neraz sa stalo, že z rovnakých surovín som naraz navarila aj dve jedlá lebo Roman mal chuť na ázijský stir fry a ja na niečo tradičnejšie.

lapetit-zdrave-jedlo

Ako ste sa vyrovnali so zložitou situáciou, podpísala sa pandémia na dostupnosti kvalitných surovín?

Zo začiatku to bol dosť problém, navyše v našej obci sú len také mini potraviny so základným sortimentom, takže som manželovi písala nákupné zoznamy. Ja sa v nakupovaní potravín vyžívam, takže mi to už poriadne chýba, ale našťastie som začala spolupracovať s firmou rozvážajúcou potraviny a neviem si to vynachváliť. Večer naklikám nákupný zoznam a na druhý deň ma čaká čerstvý nákup.

suroviny-la-petit
V nakupovaní potravín sa La Petit vyžíva, momentálne viac nakupuje online.

Máte pre svojich priaznivcov momentálne v pláne nejaké prekvapenie?

Ja dúfam, že jedno prekvapenie sa mi tento rok podarí ale ešte si ho nechám pre seba, a rada by som začala písať newsletter, s tipmi na dobré jedlo a veci okolo fotenia a stylovania jedla. Uvidíme, či mi to dcéra dovolí.

 

LePetit nájdete na instagrame.

 

Text: Mária Baláž Gyuránová

 

Foto: Archív LaPetit

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články