Michelinská večera v Thermia Palace: Peter Duranský si nás získal jarnými variáciami

 Michelinská večera v Thermia Palace: Peter Duranský si nás získal jarnými variáciami

Foto: Kristína Brezinová Rídekyová

Ak má byť niečo skutočne výnimočné, nemôžeme to zažívať každý deň. Práve preto sa Michelinská večera v v 5-hviezdičkovom hoteli Thermia Palace koná len raz ročne. Oceňujeme, že po jesennom menu Petra Duranského spred viac ako roka, sme mali možnosť vychutnať si jeho jarné variácie, plné sviežosti a premyslenej elegancie.

Po stopách histórie a elegancie

Prvý 5* hotel na Slovensku, secesný piešťanský skvost hotel Thermia Palace, svojim hosťom odjakživa plní sny. Za viac ako sto rokov existencie privítal najväčších svetových umelcov a osobnosti, ktoré vdýchli jeho priestorom nezmazateľný genius loci. S jeho zlatými časmi je neoddeliteľne spojené aj meno Alfonsa Muchu, ktorého dielo dodnes zdobí priečelie hotelovej reštaurácie.

Dokonalý servis dopĺňal profesionálny, no nenútený prístup personálu, ktorý sa postaral o to, aby sa hostia cítili výnimočne. Foto: Kristína Brezinová Rídekyová

Dnes, rovnako ako kedysi, Thermia Palace pokračuje v tradícii poskytovania nezabudnuteľných zážitkov. Tentokrát špičkový hotelový servis podčiarkla exkluzívna Michelinska večera pod taktovkou jedného z najúspešnejších slovenských šéfkuchárov Petra Duranského.

Michelinskou večerou nás sprevádzala rodená Piešťanka Alena Heribanová, ktorá má k hotelu vrúcny vzťah. Hostí obohatila o zaujímavé príbehy z jeho bohatej histórie. Foto: Kristína Brezinová Rídekyová

Umenie Petra Duranského je síce vizuálne pominuteľné a taniere zdobilo len pár minút, no stalo sa vstupenkou do sveta, kde sa chute menia na emócie a kde sa kulinárske majstrovstvo dotýka duše.

 

Amuse bouche pároval someliér Tomáš Repa so Chardonnay Extra Brut Hacaj s jemnými bublinkami a delikátnou kyselinkou. Ideálne ako úvod do gurmánskeho zážitku. Foto: Kristína Brezinová Rídekyová

V súlade s prírodnými cyklami

Práca s lokálnymi sezónnymi surovinami najvyššej kvality je pre michelinského šéfkuchára, ktorý už roky pôsobí vo viedenskej reštaurácii Loft, prirodzená a samozrejmá. Preto sme v tomto jarnom období nečakali žiadne sýte jedlá. A tak to má byť, hoci spomienky na angusa a vypečený bôčik by sme tak radi oživili…

Vysoké stropy, jemný lesk krištáľových lustrov a vôňa vybraných surovín jasne naznačovali, že nás čaká niečo výnimočné. Foto: Kristína Brezinová Rídekyová

Delikátny a s jarnou iskrou

Hovädzí tatarák na wafli s koriandrom a chilli – bol ako prvý akord v skladbe, ktorá postupne gradovala. Opísať chuť sa môže javiť malicherné, pokiaľ vás neobklopujú unikátne priestory Thermia Palace, kde sa história snúbi s eleganciou a vytvára dokonalé kulisy pre výnimočný večer.

Jemná hudba, elegantné prostredie, príjemná spoločnosť a umenie na tanieri. Hostia si užívajú pocit, že ste súčasťou niečoho jedinečného. Foto: Kristína Brezinová Rídekyová

Rybka v ovocnom objatí

Ten, kto očakával prekvapivé kombinácie, nebol sklamaný. Zubáč s kalerábom a jablkom granny smith. Svieži, ľahký chod, ktorý pripomínal ranný vánok pri rieke. Sauvignon BIO od vinárstva Natural Domin & Kušický mu pridal jemný minerálny tón a my sme sa na chvíľu ocitli uprostred slnečných vinohradov.

 Zubáč s jablkom rozohral v chuťových pohárikoch jarnú symfóniu chutí. Foto: Kristína Brezinová Rídekyová

Pocta jari

Jahňacie, paštrnák, smrčok, cibuľová omáčka – kulinársky vrchol večera. Jahňa ako symbol obety dostalo v rukách šéfkuchára Petra Duranského nový život. Hlbokú symboliku podčiarkla Frankovka V.O.C. z Vinařství J. Stávek. Svojou silnou, no zároveň jemnou dochuťou, vytvárala až mystickú harmóniu. Tento chod bol pre nás hrejivým, intenzívnym a nezabudnuteľným objatím.

Kulinársky vrchol večera vyznel ako sofistikovaná afirmácia prichádzajúcej Veľkej noci. Foto: Kristína Brezinová Rídekyová

Sladká bodka, ktorá uzatvára kruh dokonalosti

Svieži a nostalgický dezert – jogurt, mandle, maliny a vanilka sa prelínal s čerstvo uvarenou arabikou, ktorú sme si vychutnali z historických šálok. Ako posledný tón skladby v nás zanechal ozvenu ešte dlho po tom, čo odznel.

Jemné a vyladené jarné menu si zaslúžilo rovnako jemný a nepresladený záver. Foto: Kristína Brezinová Rídekyová

Keď kuchár tvorí umenie

Michelinská večera v Thermia Palace nebola len kulinárskym zážitkom. Stala sa mostom medzi minulosťou a súčasnosťou, medzi umením na plátne a v kuchyni, medzi Viedňou a Piešťanmi.

V strede Peter Duranský, ktorému sa s tímom hotela Thermia Palace podarilo opäť posunúť latku vyššie. Foto: Kristína Brezinová Rídekyová

Peter Duranský opäť ukázal, že je nielen šéfkuchár, ale umelec v kuchyni. Vie, ako spojiť chute tak, aby sa stali emóciami. Vie, ako vytvoriť zážitok, ktorý si hostia odnesú so sebou ako vzácny suvenír.

Foto a Text: Kristína Brezinová Rídekyová

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Kristína Brezinová - Ridekyová

http://www.kavickari.sk

Miluje kávu, rada si ju doma pripraví, ale ešte radšej hľadá a nachádza nové kávové destinácie, o ktorých ešte radšej píše a fotoaparátom zachytí ich čarovnú atmosféru. Rovnako podľahla sladkej cukrárskej vášni a to, čo si napečie kreatívne nastyluje do mňamóznej podoby a nafotí. Jej novinárske pero v spojení s kúzelnými fotkami vás pozýva do sladkej kávovo-koláčovej idylky.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články