Michelinská večera v Thermia Palace: Peter Duranský si nás získal jarnými variáciami

Foto: Kristína Brezinová Rídekyová
Ak má byť niečo skutočne výnimočné, nemôžeme to zažívať každý deň. Práve preto sa Michelinská večera v v 5-hviezdičkovom hoteli Thermia Palace koná len raz ročne. Oceňujeme, že po jesennom menu Petra Duranského spred viac ako roka, sme mali možnosť vychutnať si jeho jarné variácie, plné sviežosti a premyslenej elegancie.
Po stopách histórie a elegancie
Prvý 5* hotel na Slovensku, secesný piešťanský skvost hotel Thermia Palace, svojim hosťom odjakživa plní sny. Za viac ako sto rokov existencie privítal najväčších svetových umelcov a osobnosti, ktoré vdýchli jeho priestorom nezmazateľný genius loci. S jeho zlatými časmi je neoddeliteľne spojené aj meno Alfonsa Muchu, ktorého dielo dodnes zdobí priečelie hotelovej reštaurácie.

Dnes, rovnako ako kedysi, Thermia Palace pokračuje v tradícii poskytovania nezabudnuteľných zážitkov. Tentokrát špičkový hotelový servis podčiarkla exkluzívna Michelinska večera pod taktovkou jedného z najúspešnejších slovenských šéfkuchárov Petra Duranského.

Umenie Petra Duranského je síce vizuálne pominuteľné a taniere zdobilo len pár minút, no stalo sa vstupenkou do sveta, kde sa chute menia na emócie a kde sa kulinárske majstrovstvo dotýka duše.

V súlade s prírodnými cyklami
Práca s lokálnymi sezónnymi surovinami najvyššej kvality je pre michelinského šéfkuchára, ktorý už roky pôsobí vo viedenskej reštaurácii Loft, prirodzená a samozrejmá. Preto sme v tomto jarnom období nečakali žiadne sýte jedlá. A tak to má byť, hoci spomienky na angusa a vypečený bôčik by sme tak radi oživili…

Delikátny a s jarnou iskrou
Hovädzí tatarák na wafli s koriandrom a chilli – bol ako prvý akord v skladbe, ktorá postupne gradovala. Opísať chuť sa môže javiť malicherné, pokiaľ vás neobklopujú unikátne priestory Thermia Palace, kde sa história snúbi s eleganciou a vytvára dokonalé kulisy pre výnimočný večer.

Rybka v ovocnom objatí
Ten, kto očakával prekvapivé kombinácie, nebol sklamaný. Zubáč s kalerábom a jablkom granny smith. Svieži, ľahký chod, ktorý pripomínal ranný vánok pri rieke. Sauvignon BIO od vinárstva Natural Domin & Kušický mu pridal jemný minerálny tón a my sme sa na chvíľu ocitli uprostred slnečných vinohradov.

Pocta jari
Jahňacie, paštrnák, smrčok, cibuľová omáčka – kulinársky vrchol večera. Jahňa ako symbol obety dostalo v rukách šéfkuchára Petra Duranského nový život. Hlbokú symboliku podčiarkla Frankovka V.O.C. z Vinařství J. Stávek. Svojou silnou, no zároveň jemnou dochuťou, vytvárala až mystickú harmóniu. Tento chod bol pre nás hrejivým, intenzívnym a nezabudnuteľným objatím.

Sladká bodka, ktorá uzatvára kruh dokonalosti
Svieži a nostalgický dezert – jogurt, mandle, maliny a vanilka sa prelínal s čerstvo uvarenou arabikou, ktorú sme si vychutnali z historických šálok. Ako posledný tón skladby v nás zanechal ozvenu ešte dlho po tom, čo odznel.

Keď kuchár tvorí umenie
Michelinská večera v Thermia Palace nebola len kulinárskym zážitkom. Stala sa mostom medzi minulosťou a súčasnosťou, medzi umením na plátne a v kuchyni, medzi Viedňou a Piešťanmi.

Peter Duranský opäť ukázal, že je nielen šéfkuchár, ale umelec v kuchyni. Vie, ako spojiť chute tak, aby sa stali emóciami. Vie, ako vytvoriť zážitok, ktorý si hostia odnesú so sebou ako vzácny suvenír.
Foto a Text: Kristína Brezinová Rídekyová