Ako na latte art?

Zatiaľ čo pre pár rokmi sme ocenili riadnu kopu peny na cappuccine, dnes je tomu inak. Dokonalé cappuccino má inú podobu a takzvané “lyžičkovanie” by malo byť zakázané. Prečo je to tak? Spýtali sme sa baristu siete KA Coffee, Juraja Sivčáka.
1. Základom je espresso
Pri príprave latte art je základom espresso, ktoré by malo byť kvalitne pripravené. Pretože ak nie je, zhoršuje sa nám samotná možnosť kreslenia do mliečnej peny. Preto pri príprave espressa dodržujeme samotnú gramáž teda 8-9 gramov kávy, ktorú zatlačíme približne 20 kilami a necháme extrahovať približne 25 – 30 sekúnd, tak aby sme pripravili 25 – 30 ml kávičky. Tú samozrejme necháme natiecť do cappuccinovej šálky.
2. Mliečna pena
Popri príprave kávy by sme si mali vedieť pripraviť penu. Najlepšie v kanvičke, ktorá zodpovedá množstvu pripravovaných cappuccin. Zvolíme mlieko, s pomerom tuku 3,5 %. Ideálne je, ak nám nezostane žiadny zvyšok mliečnej peny v kanvičke. Kanvičku sa snažíme držať kolmo a tryska by mala byť pod uhlom 45 stupňov. Pri zohrievaní do prvých 40 stupňov nám mliečko môže trošku bublinkovať, avšak pri väčšom zohrievaní mliečko len akoby hladíme a snažíme sa o vytvorenie víru v kanvičke. Známe pohyby hore- dole vynecháme, ide o precíznu prácu, aby sme dosiahli mlieko, ktoré nebude prebublinkované, ale naopak krásne hutné, hladké a najmä lesklé.
3. Samotná príprava latte art
Po dokončení prípravy nastáva konečne príprava cappuccina, kedy lejeme mliečko do espressa tak, aby sa nám vytvoril obrázok. Samotné liatie mlieka do espressa je veda, ale nie taká, ktorá sa nedá naučiť. O tom, ako vytvoriť snáď najznámejší tvar na svete, rozetu, si prečítate tu– scribbler.cz.
FOTO: Ondrej Bobek pre Kávičkári.sk