Už zajtra, 3.1.2022, môžu otvárať v režime OP. Ako prežili a čo očakávajú majitelia podnikov?

Už zajtra, 3.1.2022, môžu otvárať v režime OP. Ako prežili a čo očakávajú majitelia podnikov?

Už zajtra sa budú môcť prevádzky otvoriť v režime OP, teda očkovaní/prekonaní. Ako to vnímajú majitelia kaviarní z rôznych kútov Slovenska? Spýtali sme sa v obľúbených podnikoch v Trenčíne, Michalovciach, Prešove, ale aj v Ivanke pri Dunaji, ktoré otvárajú v povolenom režime OP.

Ivana Šinkovičová, Ona Pečie, Trenčín:

Mali sme otvorene aj zatvorené. Keďže sme úplný nováčik v týchto covidovych časoch – oficiálne sme boli otvorení len 3 týždne, ale stihli sme to. A tak skúšame, čo je pre nás lepšie. Ako vôbec ľudia budú reagovať? Prídu, i keď chodiť nemôžu? Budú mať chuť na sladké, keď sú doma a plech bublaniny nie je problém „hodiť“ do rúry? Pre nás je tretia vlna plne citeľná akoby bola naša prvá. Našťastie nás zachránili “veterníkové“ stredy”.

My sme mali aj malú výhodu- výrobu do vitrín sme nahradili vianočným pečením, navýšili a rozšírili sme ponuku. Boli na to časové aj personálne možnosti. Jednoducho hľadáte cestu. Treba vo veciach, ktoré nehrajú vo váš prospech hľadať výhodu.

Áno, aj my otvárame kaviareň v režime OP. Máme motýle v bruchu, ako keď sme šli do prvého otvorenia. Cítim, že ľudia sú “hladní” – po socializácii aj káve do porcelánu a koláčiku na tanierik. Veľmi cítiť, že chýbajú sociálne kontakty, normálny život. Dávame si jeden deň na rozbeh – chceme sa kvalitne pripraviť, takže dvere otvoríme až 4.1. Veľmi sa teším na plnú vitrínu a vôňu kávy.

A zákazníci? Sú chápajúci, rozumní, prijemní, milí a trpezliví. Ale samozrejme je zopár výnimiek, ktoré vedia pokaziť deň.

Lukáš Špilák

Riaditeľ Šimák Zámok Pezinok, Lukáš Špilák:  Lockdowny boli ako zrýchlená škola krízového manažmentu priamo v praxi

Čítať viac >

Ale keď vám babička chytí ruku a pošepká, že jej punčák veľmi chutil aj keď je “iný” a naozaj sa rada vráti, lebo vidí, že všetkých kontrolujeme a cíti sa prijemne a bezpečne. Radi spravíme všetko preto aby to bolo tak aj naďalej.

rozhovor-ivana-sinkovicova-patisserie
Ivana Šinkovičová, obľúbená cukrárka známa pod menom “Madame Patisserie” sa po rokoch hľadania vhodného priestoru odhodlala otvoriť svoju vlastnú prevádzku. Nazvala ju “Ona pečie” a reálne mala otvorené len pár dní. Zajtra otvárajú v režime OP.

 

Tomáš Callo, Dublin Cafe, Prešov:

Keď začal tretí lockdown, prevádzku sme na takmer 3 týždne úplne zatvorili. Po nich sme otvorili aspoň “okienkový” predaj a tak fungujeme doteraz. Nie sme však ten typ prevádzky kde má tento spôsob predaja veľký úspech. Aj preto sme 24.-26.12. mali zatvorené, prednosť dostala rodina.

Tretia vlna je devastujúca – všetky rezervy sú dávno preč a aj keď leto nebolo zlé, nedá sa z tohto krátkeho obdobia zarobiť aj na straty z druhého lockdownu aj na rezervy pre tretí. Navyše, keď sme prišli aj o druhé vianočné obdobie, čo je najsilnejší týždeň v roku. Okrem peňazí už nie je ani chuť. K opatreniam vlády sa vyjadrovať nechcem. Poviem len jedno – očkovaní sa právom cítia podvedení, my s nimi.

3.1. otvárame. Očakávania nie sú žiadne, budeme sa tešiť na každého hosťa. S omikronom za dverami a gastrom ako fackovacím panákom je zbytočné mať očakávania.

Či sa hostia zmenili zistíme až po otvorení. Faktom je, že delta sa dotkla mnohých z nás, hostí v porovnaní s druhou vlnou chodilo menej, stiahli sa. Tešíme sa, že opäť budeme mať ľudí vo vnútri a nebudeme robiť nápojovú kultúru do to go pohárov či prebíjať sa, kto dokáže urobiť najlacnejší punč v meste…

rozhovor
V podniku u Tomáša Calla a jeho partnerky Anny Ribovičovej vyrástli mnohí významní barmani. Jedným z nich je aj Martin Hudák, ktorý patrí medzi najlepších barmanov sveta a vybudoval podnik Maybe Sammy v Sydney.

Miroslav Škorvánek, U Baristu, Michalovce:

Posledné dni sme fungovali na výdajne okienko/ dvere. Snažili sme sa robiť všetko preto, aby sme prežili. V meste boli vianočné stánky zrušené, a tak ľudia chodili aspoň do kaviarne na kávu so sebou. V meste sme ostali fungovať asi tri prevádzky s vianočnou ponukou. Sme vďační za to, že aspoň takto sme mohli fungovať a že nás ľudia v týchto chvíľach podporovali. Vraveli nám, aby sme vydržali, že nám držia palce. To nás držalo, aby sme pokračovali a nevzdávali sa. Uvidíme čo bude ďalej.

Zajtra, 3.1.2022, otvárame kaviareň v režime OP na 50% kapacity. Zákazníci nám tvrdia, že určite prídu. Tak uvidíme, každopádne sa tešíme, že môžeme aspoň takto fungovať. Horšie by bolo, keby sme nemohli vôbec fungovať ani cez okienko. Cez okno sme od 20.10.2021, ale ľudia nás držali a podporovali. Horšie je, že počas prvej a druhej vlny som podržal všetkých šesť ľudí. Ale v tretej vlne bez chabej pomoci štátu som musel troch ľudí prepustiť, avšak s prísľubom, že ich vezmem späť. Nemohol som sa viac zadlžovať. Je to strašný pocit, že bez príčiny musíš pustiť ľudí a vysvetľovať im keď majú svoje rodiny. Ale ináč sa nedalo, pretože, bohužiaľ, pomoc prišla neskoro. S pohľadu manažéra som musel skracovať všetko kde sa dalo. Ľudia boli poslední, ale predsa sa prekročila hranica za ktorou sa už nedalo.

Hostia sa už nevedia dočkať kedy konečne normálne otvoríme, ale zvykli si už aj na kávu so sebou, keď sa už ináč nedalo. Všetci boli veľmi milí a súcitiaci. Všetci sme sa pripravovali na otvorenie pred sviatkami ale nestalo sa. Žiadame všetko čo sa dá v rámci pomocí od štátu, ale to nie je dostačujúce. Nikdy som na to nebol zvyknutý, aby som takto zobral peniaze od štátu. Stále sme si na seba zarobili, aj keď to nebolo ľahké. Tvorili sme niečo čo nás baví, ale trvá to už dlho a je to najhoršie na psychiku a pocit že za to nemôžem ja. Pocit, keď už máš toho dosť, nevieš čo bude ďalej a zadlžujes svoju rodinu aby si uchránil svoj biznis, ktorý ťa baví a ktorému si obetoval všetko.

Ale nevzdávame sa ideme ďalej. Dúfam že rok 2022 bude lepší a že celé toto šialenstvo skončí.

Miroslav Škorvánek
Miroslav Škorvánek vybudoval úspešnú kaviareň v bývalých garážach pre sanitky. Hoci počas tretej vlny mali otvorené len okienko, dobrá lokalita im pomohla a aspoň čiastočne nahradili svojou ponukou ľuďom zrušené Vianočné trhy.

Viktor Mészáros, kaviareň Štefánik, Ivanka pri Dunaji:

Počas poslednej vlny, sme tak isto, ako predtým, mali otvorený okienkový predaj. Zatiaľ čo prvú vlnu sme viac- menej ustáli i vďaka nesmierne veľkej vlne solidarity, teraz to bolo inak. Mohlo za to aj obdobie pred sviatkami, „zvyknutie si“ na home office, naša lokalita na dedine, ale aj to, že mnoho ľudí si začalo prevádzkovať svoje kaviarne doma. Mnoho mojich kolegov z branže vníma tento trend premiestnenia z prevádzok na segment „home“. Toto však bude už realitou a neupraví sa to zo dňa na deň. Jednoducho, tú prvú rannú kávu si ľudia nebudú utekať dávať v kaviarni, ako to bolo predtým, ale v pokoji doma. Zmenu očakávam v našom prípade až s oteplením, s otvorením terasy, dlhšími dňami a možnosťou posedenia vonku, kedy budeme aj kreatívnejší, čo sa našej ponuky a eventov týka. Už teraz sa teším na to, ako mojim hosťom pripravím tematický večer a niečo dobré im uvarím.

Ľudia však momentálne premiestnili stretávania sa v kaviarňach do svojich domovov. Aspoň tak to bolo v tomto predvianočnom období. Iste, iné to bolo napríklad v mestách, kde sa porušili Vianočné trhy a prevádzky, ktoré mali na „hot spotoch“ otvorené okienka, využili tento okamih. Aj im to úprimne prajem, lebo po fackách, ktoré sme mali za sebou, sú aspoň v zisku. To sa o nás nedá povedať. Mrzí ma, že napríklad týždeň počas novembra, ktorý sme zavreli, nemá nejaký iný koeficient na preplatenie strát. Lebo je to ušlý zisk a kolegyne trebalo vyplatiť, rovnako ako aj energie, či nájom.

Korona nás naučila byť kreatívnymi. I preto sme sa pustili aj do iných projektov, aby sme mohli pomôcť kaviarni prežiť horšie časy. A tak sa snažíme robiť i z každého rožku trošku, to čo vieme a čo nám ide.

3.1. 2022 otvárame. Ľudia v našom okrese sú vysoko zaočkovaní, mnohí aj prekonaní, takže s kontrolami verím, že nebude problém. Myslím, že sme si už na to zvykli a nezaznamenali sme nejaké vlny hejtu. Tešíme sa na našich hostí a verím, že aj oni na nás a prídu podporiť svoju kaviareň na dedine.

kaviareň štefánik ivanka pri dunaji
Vybudoval ikonickú kaviareň na dedine, dnes bojuje o prežitie. Viktor Mészáros je majiteľom, ktorý svoj podnik zásobuje, obsluhuje v ňom i varí. Predpovedá, že silnejšia zmena príde až s oteplením a otvorením terás, keď už nebudú musieť byť kaviarne v režime OP.

 

Prevádzky otvorené  režime OP (očkovaní/prekonaní) musia splniť tieto podmienky:

otvorené v režime OP
maximálna obsadenosť 50 % kapacity prevádzky
konzumáciu pokrmov alebo nápojov umožniť výlučne posediačky Zabezpečený kontrolovaný rozostup osôb
obsadenie jedného stolu najviac 4 osoby alebo osoby z jednej domácnosti
zabezpečiť odstup 2 metre medzi stolmi
Prevádzky môžu v režime základ naďalej fungovať prostredníctvom výdaja jedál a nápojov zabalených na odber so sebou. Maximálna kapacita 50 % sa netýka závodných a školských  jedální

 

Režim OP:

Očkovaní (O):

osoby najmenej 14 dní a najviac 1 rok po aplikácii druhej dávky očkovacej látky proti ochoreniu Covid-19 s dvojdávkovou schémou
osoby najmenej 21 dní a najviac 1 rok po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu Covid-19 s jednodávkovou schémou
osoby najmenej 14 dní a najviac 1 rok po aplikácii prvej dávky očkovacej látky proti ochoreniu Covid-19, ak bola prvá dávka podaná do 180 dní od prekonania ochorenia
deti do 12 rokov a dvoch mesiacov veku
osoba, ktorá má kontraindikáciu očkovania proti Covid-19 v zmysle odborného usmernenia MZ SR a zároveň sa preukáže certifikátom o výnimke z očkovania podľa odborného usmernenia MZ SR a negatívnym výsledkom RT-PCR alebo LAMP testu nie starším ako 72 hodín od odberu alebo negatívneho výsledku Ag testu nie starším ako 48 hodín od odberu.

Prekonaní (P):

osoby, ktoré prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami. Uvedenú skutočnosť je potrebné preukázať na základe pozitívneho výsledku RT-PCR testu, u detí do 12 rokov aj na základe potvrdenia od všeobecného lekára pre deti a dorast vydaného na základe antigénového testu vykonanom v MOM, vydaného do 15.11.2021.

 

Text: Simona Budinská, údaje o OP zdroj Noviny.sk

Foto: Archív Kavickari.sk

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Simona

Simona Budinská

Vášnivý gurmán, mama troch detí, dvoch kníh a niekoľkých bedekrov. Náhody sú jej osudom, a tak pred rokmi vznikol projekt Kávičkári.sk. S nadšením sa venuje najmä víziám, kreovaniu na portáli, ale aj new biznis. Srdcovkou je aj vzdelávanie v oblasti gastronómie v rámci projektu Gastrolove a tvorbe osobnostného PR.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

0
Budeme radi za vaše názory, prosím zanechajte nám komentár.x
()
x