Gourmettalk: Zimný festival jedla 2022

 Gourmettalk: Zimný festival jedla 2022

 

Aj na Slovensku existujú gurmánske tradície, ktoré by sa nemali meniť. Jednou z nich je aj  obľúbený Zimný festival jedla 2022.  Reštaurácie po celom Slovensku budú počas najbližších dní variť a pripravovať pre svojich hostí pripravovať to najlepšie, čo ich jedálniček ponúka. 

 

Ročník 2022 hostí 26 reštaurácií a veruže núka veľmi lahodný výber rôznorodých a bohatých menu z celého Slovenska. Medzi nimi nechýbajú hviezdy slovenskej gastronómie ako UFO či reštaurácia Poézia – hotel Hviezdoslav, osvedčené gurmánske adresy Carnevalle alebo Au Cafe, ale aj viacero nováčikov s poctivou a zaujímavou ponukou ako Koliba na Vŕšku či Satori z Nitry.

 

Reštaurácia Poézia Hotel Hviezdoslav
Zimný festival jedla 2022 bude aj v reštaurácii Hotela Hviezdoslav, v Kežmarku.

 

Organizátorom festivalu je Radoslav Nackin, ktorý zastrešuje mnohé spoločensko – gastronomické akcie na Slovensku. Je autorom bedekra Gurmán na Slovensku a vydavateľom gastronomického časopisu s tým istým názvom. Zakladateľ Thuries Academy či Školy varenia pre gurmánov nám v rozhovore umožnil zdvihnúť pokrývku a nahliadnuť do receptu Zimného festivalu.

 

Čo bolo hlavným motívom opätovného zorganizovania obľúbeného Zimného festivalu jedla pre gastro nadšencov?

Aj keď je ťažká doba a covid nie a nie odísť, žiť a jesť musíme. Tak sme si povedali – poďme do toho. Veľa reštaurácií bohužiaľ koronu neprežilo, a tie, ktoré zotrvali, trápia značné prevádzkové problémy a nedostatok kvalitného personálu. Zostali však bojovať a vztýčenú zástavu kvalitnej gastronómie budú niesť aj naďalej. My ich v tom chceme podporiť.

Ako vlastne Zimný festival jedla 2022 bude fungovať?

Festival funguje na princípe rezervácií vo vybraných reštauráciách. Hosť dostane zoznam reštaurácií, ktoré do festivalu vybral bedeker Gurmán na Slovensku a pozrie si ich festivalové menu pozostávajúce z 3 jedál, vína a minerálnej vody. Môže si porovnať jednotlivé menu a to, ktoré ho najviac osloví, si zarezervuje. Menu stojí vo všetkých reštauráciách 25 eur. Iba reštaurácie ocenené Zlatou vidličkou ponúkajú 4-chodové menu, ktoré stojí 39 eur.

Počty miest v každej reštaurácií sú rôzne a nie sú k dispozícií každý deň, preto je dobré urobiť si rezerváciu v predstihu. Verte, vyskúšať výnimočné menu sa oplatí, pretože každá reštaurácia sa chce pochváliť tým najlepším zo svojej ponuky.

 

jedlo-forhaus-trnava

 

Podobné festivaly majú v zahraničí dlhodobú tradíciu a značnú popularitu, každoročne sa do nich zapájajú tisíce návštevníkov. Ako je to u nás?

Áno, vo svete je tento model festivalu veľmi obľúbený a návštevnosť reštaurácií počas neho stúpne aj o 30%. V zahraničí sa jedná skôr o mestské festivaly a čísla hostí sú omnoho vyššie než na Slovensku. Napríklad Londýn má 30 000 rezervácií a v Miami sa za 14 dní zastaví až 100 000 návštevníkov. Podujatie tam je spojené s plážovým festivalom – nonstop piknikom. Na Slovensku sa každoročne zapojí 5 až 7 tisíc hostí, čo je za 8 rokov trvania pekných 40 000 rezervácií. Reštauráciám počas festivalu stúpnu tržby cca o 10 – 14 %.

 

:Incité

 

 

V minulosti si gurmáni mohli zacestovať aj gastrobusom a ochutnávať jedlá vo viacerých reštauráciach na Slovensku. Prekvapenie neminie ani ročník 2022. Novinkou sprievodných akcií festivalu bude zážitkový kurz varenia pod taktovkou slovenskej kuchárskej elity. Prezraďte viac.

Každoročne pripravujeme niečo nové, tentoraz pôjde o kurz varenia s najlepšími kuchármi na Slovensku. Prvý bude s Jozefom Masarovičom, šéfkuchárom reštaurácie UFO, respektíve kuchárom roka 2020 na Slovensku. Pripravujem ešte jeden takýto výnimočný kurz a informácie o ňom nájdete v „sprievodných akciách“ na stránke festivalu. Kurz je určený aj pre začiatočníkov a kapacitne postavený pre 10 ľudí.

Populárne Gurmán busy už nerobíme. Dali sme gurmánom návod, teraz vedia sami ako na to. Jednoducho si zarezervujú zaujímavé reštaurácie a podniknú príjemný gastro výlet.

 

Text: Zimný festival jedla 2022, Guťka Markocsyová

 

Foto: archív Kávičkári

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Guťka Markocsyová

Pôžitkárka, instaguru a organizačný mozog celého portálu. Naša Guťka plánuje všetky cesty, fotenia i články. A vďaka jej citlivému oku je výsledná podoba článkov taká, aká je. I sociálne siete také, aké sú.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články