Editoriál: Vášeň a túžba
Fungovať v gastronómii popri iných biznis činnostiach nie je vôbec jednoduché. S manželom sme vstúpili – pre nás – úplne do neznáma, keď sme sa rozhodli otvoriť vlastné Bistro. Poháňala nás láska ku káve, vôňa a chuť cappuccina, aké vedia pripraviť len v Taliansku.
Spojenie vášne, túžby, očakávania a možnosti získať priestor v centre Bratislavy nás uistilo, že sa pustíme do toho – do Bistra s dušou čistoty, a najmä iného ako konkurencia. Do nášho Enjoy Bistra sme vniesli kus našich biznis skúseností v módnej oblasti a v interiérovom dizajne, o čom svedčí skĺbenie kaviarne, obchodíka a reštaurácie.
Gastronómia nás naučila inak rozmýšľať. Často musíme doslova za behu prijať mnohé rozhodnutia, niekedy správne a niekedy unáhlené. Všetko je také intenzívne a rýchle, že nedokážeme byť vždy milý a ústretový ku všetkým, ako sme boli zvyknutí v našom dovtedajšom podnikaní. Gastronómia napĺňa našu vášeň vymýšľať nové veci, hľadať spôsoby, ako byť stále lepší a nezaspať na vavrínoch pri rastúcej konkurencii.
Najťažším bodom v podnikaní je nájsť odborný personál. Ten musí spĺňať náročné kritériá, pretože práca v gastre nemá konca kraja. Je neustála a náročná. Byť celýdeň milý, pozitívne naladený a lojálny k podniku – to musí mať človek svoju prácu rád. Je úžasne ťažké a zložité nájsť čašníkov, ktorí robia svoju prácu naozaj nielen pre peniaze.
Snažíme sa, aby v našom Bistre práca ľudí bavila, a tak zanechali príjemný pocit u zákazníkov, ktorí sa sem budú radi vracať. Veľa ľudí si myslí, že čašníka môže robiť každý, ale nie je to pravda. Veľmi radi pripravujeme nové menu. Hľadáme nové suroviny s dôrazom na čerstvosť a sezónnosť. Je pre nás dôležité, aby menu lístok bol kombináciou zdravých, vyvážených chutí a ingrediencií. Nezabúdame na hostí mäskovo orientovaných, ani na vegetariánov a vegánov. V tomto má Bistro výhodu, pretože nemusí ísť iba jednou cestou, môže naozaj uspokojiť veľa chutí.
Naše menu má vždy len zopár jedál, ale sú kvalitné a pripravované na minútku pre konkrétneho hosťa. Nič nekonzervujeme a nepredvárame. Používame organické suroviny,pokiaľ je to možné, alebo farmárske produkty, najmä mäso a vajíčka. Kávu máme zásadne organickú. Pochádza z Indonézie, kde kávovníky rastú priamo v pralese, ktorý neničia kvôli novým plantážam. Nepoužívajú sa pri nich žiadne postreky, a tak káva neobsahuje žiadne kontaminanty, pesticídy a herbicídy, ako ostatné anorganické kávy. Navyše, má prísne certifikáty a je pražená v organickej pražiarni v Hamburgu. Na kávu sme naozaj hrdí. U nás si prídu na svoje nielen „kávičkári“, ale aj „čajíčkari“, ktorým celoročne ponúkame kvalitné a iba sypané čaje.
Vášeň je to, čo nás najviac posúva ďalej. Zážitky našich hostí, nielen pozitívne, sú pre nás veľkou výzvou, aby sme robili veci lepšie a dokonalejšie. Pokora a úcta k zákazníkovi, k personálu a prírode je naša cesta rozmanitou gastronómiou.
Andrea Palúšková,
Majiteľka Enjoy Bistra Bratislava
Foto: Ondrej Bobek