Daniela Kaňuková: „Nevesty hľadajú u nás aj možnosť tancovať pod hviezdami“
Je mladou mamičkou, ale napriek tomu sa s manželom venujú podnikaniu v gastronomickej oblasti, Jozefa Kaňuka a jeho projekty sme si predstavili už dávnejšie. Do jeho portfólia patrí známe Nico Caffé i Gottwaldka. Jeho nežnejšia polovička sa venuje penziónu, ktorý do Prešova priniesol čerstvý vzduch. Zwicker je miestom nielen na oddych, skvelé jedlo, ale aj pre svadby. A práve o nich sme sa rozprávali s Danielou.
Penzión Zwicker je už v Prešove etablovaným miestom. Snažíte sa udávať trendy? Kto je prevažne vaša klientela?
„Cez týždeň je to skôr business klientela a počas víkendov rodiny. Sme radi, že sa Prešovčania postupne učia chodiť do reštaurácie večer aj “len tak”. Vo Francúzsku alebo Taliansku je úplne bežné, že si večer v reštaurácii bez rezervácie nesadnete. Na Slovensku, obzvlášť tu na východe, je to skôr raritou. Samozrejme, že sa snažíme aj udávať trendy. (úsmev) Mojim takým pracovným snom je víkendový brunch. Vo veľkomestách je už štandardom, že bistrá alebo reštaurácie majú plno aj v čase medzi 8.00-15.00. Verím, že to príde čoskoro aj k nám. Lebo ja milujem brunch. (smiech) Môže víkend začať ideálnejšie ako keď popíjate šťavu z čerstvých pomarančov, cítite vôňu kávy a niekto vám pripravuje chutné raňajky? Tým odvážnejším nalejeme aj pohár prosecca. Pretože bublinky k brunchu neodmysliteľne patria.“
Ako prišlo k myšlienke robiť tu svadby?
„V podstate veľmi prirodzene. Mali sme reštauráciu v krásnom areáli a veľa požiadaviek na svadby u nás. S manželom sa nám podarilo presvedčiť môjho otca, aby nám na päť mesiacov v roku prenajal jazdeckú halu, ktorá je súčasťou areálu, kde sa penzión nachádza. A tak sme spoločnými silami vytvorili jeden nádherný štýlový priestor, kde aj ja sama by som sa chcela vydávať, ak by som už nebola vydatá.“ (úsmev)
Oplatí sa prísť nevestám do Prešova aj z väčšej diaľky? Čo všetko môžu u vás nájsť?
„Ponúkame fakt jedinečný priestor, kde môžete mať svadobný obrad pod holým nebom, kráčať k oltáru za šumu lístia a čvirikania vtákov, večerať budete pri svetle z krištáľových lustrov a tancovať môžete pod hviezdami. Súčasťou nadštandardného servisu od nás je aj viac čašníkov a svadobný koordinátor, ktorý je prítomný počas celej svadobnej hostiny.“
Ako sa vysporiadate s módou a jej vplyvmi?
„Ja, ako pravý fashion maniac, trendy sledujem. Ale nepodlieham im. Som minimalista a zástanca toho, že menej je viac, preto si vždy vyberiem len to, čo sa mi naozaj páči, či už ide o módu, interiérový dizajn alebo dekorácie. A vždy radšej volím nadčasové kúsky, ktoré budú “in” aj o 5-10 rokov. Trendom 2018 je ultrafialová. Som sama zvedavá ako sa s touto farbou popasujú nevesty, pretože ja osobne fialovú nemám veľmi rada. Presným opakom bol minuloročný trend – greenery. Všetky odtiene zelenej. Eukalyptus, papradie, ihličnany, bodliaky.. Floristi pripravovali kytice a “kvetinové” výzdoby bez kvetov. Len zeleň. Je to už možno pre odvážnejšie nevesty, ktoré preferujú vintage alebo bohémsky štýl, ale je to proste nádhera. Presne mne srdcu blízke.“
Máte dve malé deti. Päťročnú Dianku a osemmesačného Dominika. Ako zvládate prácu, výchovu a možno aj nájdenie si chvíľky pre seba?
„Samozrejme, že je veľmi náročné skĺbiť starostlivosť o deti a rodinu s prácou. Pretože chcem byť mojim deťom predovšetkým tou najlepšou mamou akou som schopná byť. A zároveň aj práci sa chcem venovať naplno, nakoľko ja som veľmi precízna a veľký detailista, je to naozaj častokrát náročné. Ale aj tu platí staré dobré klišé – všetko sa dá, keď sa chce. Nešlo by to bez pomoci mojich najbližších. Sama by som určite nezvládla skĺbiť tak náročnú prácu so starostlivosťou o dve deti, Diankine krúžky, domácnosť a cvičenie. Veľkou oporou sú mi moji rodičia, svokra a v neposlednom rade môj manžel. Chce to dobrý schedule plan a timing, ale spolu to zvládame.“
Predpokladám, že rastie počet neviest, ktoré okrem iných vecí pozerajú aj na to, akú kávičku či jedlo ponúkate. Čo si u vás môžu hostia vychutnať?
„Na mlynčeku máme zmes KAVEJO, ktorú pre NICO CAFFÉ vyladili chlapci z českej pražiarne NORDBEANS. Nám však zachutila natoľko, že sme si ju zobrali aj do Zwickeru. Je to zmes arabík z kolumbie a brazílie. Radi pripravíme klasické espresso, lungo, alebo cappuccino a pre kávičkárov aj alternatívky ako frenchpress, aeropress alebo hario, ktoré pripravujeme z odrodových káv z pražiarní z celej Európy. V kuchyni sa snažíme používať čo najviac suroviny, ktoré sú typické pre náš región – šošovica, cícer, cvikla, huby, krúpy, kyslá kapusta, zemiaky, divina, kačacina, kozí syr.. A tieto suroviny premietame do súčasnej a modernej kuchyne. Ďalším takým veľkým snom našej rodiny je založiť si farmu, kde by sme si mohli chovat´ a pestovať maximum surovín potrebných pre účely našich reštaurácií. Aby to bolo ako kedysi, čo si gazda nevypestoval a nenachoval, to nemal. Verím, že sa nám to raz podarí.“
Po množstve svadieb, ktoré ste zorganizovali, máte iste veľa príhod. Čo vás však najviac hreje pri tejto práci pri srdci?
„Najviac pri srdci ma hreje, keď na druhý deň po svadbe vám mladomanželia a svadobní rodičia ďakujú za nádherný svadobný deň, že im chutilo jedlo, servis bol na úrovni a že sme naplnili ich očakávania. To je pocit na nezaplatenie. Potom si poviete, že celá tá drina a stres, stáli za to!“
Text: Simona Budinská
Foto: Katarína Nedoroščíková – Kaňuková, Fero Lipták, Jozefína Ciganová Juríková, Vlastimil Slávik, Branislav Hanus