Čáry-Máry v Žiline: Koncept, ktorý zreje každou hodinou
Keď sa v Martine rozhodli otvoriť svoju prvú prevádzku – odvážny, sebavedomý koncept, ktorý vtedy, ani dnes nemá v 53-tisícovom meste konkurenciu – ich okolie si ťukalo na čelo a pýtalo sa, či sa zbláznili. Keď sa po roku úspešného fungovania rozhodli zaradiť do ponuky raňajky, prišla na rad otázka: „Kto ti už len bude v Martine chodiť na raňajky za 4 eurá?“ Čas ukázal, že keď je na prvom mieste kvalita a úprimná snaha ponúknuť hosťom zážitok, odpoveď znie: veľa ľudí.
Prešli roky, koncept sa vyladil, nastavilo sa fungovanie, meno Čáry-Máry poznali aj za hranicami Martina, a tak prišiel čas na ďalšiu prevádzku. Ako najlogickejšie rozhodnutie majitelia považovali Žilinu. Dostali ponuku na veľkorysé priestory v historickej budove v centre mesta – výzva, pred ktorou mali rešpekt, no nezľakli sa. Keď vlastníkovi budovy ukázali návrh nového Čáry-Máry, bol nadšený a neskôr im priniesol nákresy z roku 1930: boli takmer identické.
Práve o to najlepšie z Prvej česko-slovenskej republiky a rakúsko-uhorskej kuchyne sa opiera Čáry-Máry. Čo to znamená, spoznáte hneď po príchode – keď okrem pozdravu, na vás automaticky čaká úsmev. Na pohostinnosti si tu dávajú obzvlášť záležať, či už kuchár, obsluha, alebo samotní majitelia chcú, aby ste sa cítili vítaní. Vždy – bez ohľadu na to, či ste tu sám, alebo je podnik plný. Rozhodli sa vydať do boja za to, aby pojem „slovenská pohostinnosť“ nebol len akousi chimérou.
A čo kuchyňa? Počas pracovného týždňa si tu od 7:30 do 13:00 dáte raňajky, brunch alebo pokojne aj raňajko-obed. Vajcia Benedikt s precízne vyladenou holandskou omáčkou, zapečený farmársky chlieb so slaninou a smotanovou nátierkou, originálne spišské párky s čerstvým pečivom, po krajoch chrumkavé a uprostred krásne mäkké lievance s jahodovým džemom a jablkovou remuládou, zapečený chlieb s grilovanou zeleninou a tahini humusom. Raňajky v Čáry-Máry nie sú obmedzené na pár jedál, tu budete bláznivo listovať v trojstranovom zošite, neveriacky pozerať na ponuku a ukončíte to slovami: „Tak ja si teda dám asi všetko.“
Po raňajkách sa však život v Čáry-Máry nekončí, magické priestory s historickými klenbami a rozprávkou stenou plnou zrkadiel od miestneho sklenára doprajú útočisko všetkým milovníkom kávy a koláčov. V spolupráci so žilinskou pražiarňou Verticcio načerpáte energiu pri espresse s príjemnou, trošku vyššou aciditou. A k tomu koláč: prajete si veterník, sacherovu tortu, karamelový či ovocný cheesecake?
Keď máte chuť osviežiť sa, domáce limonády sú vyslobodením. Tie vám pripravia z vlastných sirupov – napríklad kurkuma a zelený čaj. Odvážna kombinácia, ktorá harmonicky ladí. Ponuka týchto nápojov je pestrá podobne ako samotné chute, okrem domáceho sirupu môžete dokonca vyskúšať aj fermentované limonády. A čo miešané nápoje? Pri ich príprave v Čáry-Máry tiež používajú vlastné suroviny a dávajú si záležať, aby chute koktailov boli vyladené a vyvážané. A neboja sa vymýšľať ani vlastné receptúry.
Život v Čáry-Máry sa však nezastavuje ani večer, keď dozrieva čas pre všetkých objaviteľov. Ktorým smerom vyplávať? Vydať sa k brehom kvalitných rumov a whiskey, hľadať pravdu pod hladinou lahodných vín, na ktorých si tu dávajú obzvlášť záležať – mená ako Torres či Loosen hovoria za všetko, alebo okúsiť hlbiny chutí miešaných nápojov? Či už sa chystáte na rande, vyraziť so svojimi priateľmi, alebo si dopriať pohodový večer s partnerom, ak povedú vaše kroky sem, odídete spokojný.
Je čarovné, ako sa koncept Čáry-Máry v priebehu dňa mení – rastie, vyvíja, až nakoniec dozreje. A na druhý deň opäť, len s inými, novými zážitkami, chuťami, ľuďmi, no stále s tou istou úrovňou jedla, služieb a pohostinnosti. Nech prídete do Čáry-Máry kedykoľvek – o pol ôsmej ráno, poobede na kávu, o jedenástej večer na koktail či víno – vždy dostanete i pocit výnimočnosti a toho, že sa z vašej návštevy skutočne tešia. A vždy si odnesiete príjemný zážitok.
Čáry-Máry nájdete aj na facebooku.
Text: Tomáš Turek
Foto: Tomáš Turek