Café Merlo: Miesto, kde kávu osladí džez
Café Merlo nájdete v Prievidzi na rohu Námestia slobody, trafiť sem bolo jednoduché – stačí sledovať vežu Kostola sv. Bartolomeja, na ktorú máte výhľad priamo z kaviarne. Čarovné miesto, ako z filmu. Život na jednej z hlavných prievidzkých tepien rýchlo pulzuje, no vy máte skvelú príležitosť spomaliť a vychutnať si ho z hrejivého, až domáceho prostredia cez presklené steny.
Hoci sme boli s manželmi-majiteľmi dohodnutí na čase stretnutia, prišiel som skôr – chcel som nasať atmosféru a užiť si genius loci. Očaril ma precízny výber hudby – akurát svižný džez, žiaden spev, iba nástroje a roboticky presní muzikanti – presne to potrebuje dobrá kaviareň, aby sa v nej ľudia mohli nerušene rozprávať. A aj to vášnivo robili: partia starších dám prišla na víno, mama s dcérou na koláč a kávu, dve dievčatá sa smiali pri limonáde, mamička sa hrala so synom v detskom kútiku, hostia sa tu striedali a ja som mal pocit, že som opäť vo filme.
Na námestí práve stavali klzisko na vianočné trhy a v Café Merlo sa tiež svedomito pripravovali na zimnú sezónu: v ponuke nechýbala cascara – čaj z vysušenej dužiny kávovníkovej čerešne, ktorá obaľuje kávové zrnko – so škoricou a whiskey, horúce limonády či horúce miešané nápoje, napríklad Baccardino: capuccino s kvalitným rumom, perníkovým sirupom, kávou a škoricou. Keď sa obsluha pustila do ich prípravy, vo vzduchu bolo cítiť Vianoce.
A to mi pripomenulo, že by som mohol doplniť svoje espresso z CAFÉ RESERVA (80% arabica a 20% robusta) niečím sladkým, tak som šiel na prieskum: jablkovo-karamelová torta, kokosovo-čokoládový bezlepkový cheesecake, štrúdľa, orechový rožok. Najprv moje oko a potom aj srdce si však okamžite získala šamrola, bola dokonalá – nepreháňam. Novinkou je Speciality Coffee, ide o 100% výberovú kávu z malých plantáži (microlot- malá plantáž, malé výnosy). Ide o veľmi vzácnu kávu. V tejto kvalite tu nájdete kávu z Nikaragui, Brazílie a Burundi. Aby ich chuť i vôňa boli dokonalé, sú pražené na Slovensku.
Po rozhovore s manželmi a ich dcérou sa vysvetlilo viacero záhad. Šamrola, alebo aj šamrón, bol taký dokonalý preto, že ho pečú tety z neďalekej dediny. Za skvelý výber hudby môže to, že pán majiteľ študoval na konzervatóriu, pôsobil v Štátnom komornom orchestri a snaží sa oživiť Prievidzu aj organizovaním koncertov – či už v kaviarni, alebo pred ňou.
A prečo Café Merlo? Majitelia nesú priezvisko Drozd(ová), a keď finišovali s prípravami kaviarne, v časovom strese sa rozhodli pre názov Black Bird, predstava, že by toto meno má niesť tento priestor ho však prinútila prehodnotiť svoje rozhodnutie. Až kamarátka žijúca v Taliansku mu poradila nový názov – „merlo“ je po taliansky „drozd“.
Rozhovor sme si užívali pri výbornom Rulandskom šedom zo slovenského vinárstva Golguz, ktoré už dvakrát získalo prestížny slovenský titul Vinárstvo roka. Ako vysvitlo, majitelia majú pre tento nápoj slabosť, aj preto nechýbajú v ponuke ďalšie slovenské značky: Mrva a Stanko, Rariga a Pivnica Radošiná. Pani majiteľka mi tiež prezradila, že víno nie je jediná jej vášeň – zbožňuje aj čaje Dilmah. Dala mi tajný tip, zelený Rooibos s kokosom a mangom je vraj neuveriteľný.
V Café Merlo som tiež videl ďalší dôkaz, že rumová revolúcia si získala aj Prievidzu: popri koňakoch sa hrdo týčili fľaše rumov Diplomatico či 20-ročný Plantation. Počas horúcich letných dní zase podávajú osviežujúce miešané nápoje, ktoré si môžete vychutnať na priestrannej terase. A naši najmenší si užijú horúcu čokoládu z kolumbijského kakaa s domácou šľahačkou – vybrať si môžu príchute chilli, kokos či marshmallow.
Café Merlo je miesto s obsluhou, ktorú práca baví a na hosťoch im skutočne záleží, s majiteľmi, ktorí majú jasnú predstavu, ako by mala dobrá kaviareň vyzerať a neboja sa priložiť ruku dielu, s jedinečnou atmosférou, ktorá spája ľudí najrôznejších generácií, príbehov či chutí. Café Merlo je kaviareň, ktorú sa rozhodne oplatí navštíviť. Aj keď ste z Trenčína alebo Bratislavy.
Café Merlo nájdete aj na facebooku.
Text: Tomáš Turek
Foto: Tomáš Turek