Bratislavské Enjoy Bistro pomáha: „Dobrota je niečo, čo nás nič nestojí”

 Bratislavské Enjoy Bistro pomáha: „Dobrota je niečo, čo nás nič nestojí”

V centre hlavného mesta sa udialo niekoľko zmien. Z rušného srdca Bratislavy zmizol život. Ulice sa vyprázdnili a gastro prevádzky zahájili boj o prežitie. Andrea Palušková, majiteľka Enjoy Bistra na Michalskej ulici, je však žena činu. Nedovolila, aby korona zmarila jej vysnívaný podnik. Ba naopak! Z Enjoy Coffee spravila Enjoy Bistro, zmenila štýl prevádzky a rozhodla sa pomôcť. Tým, ktorý to potrebujú.

Enjoy Bistro SKCH
Andrea Palušková nespí na vavrínoch a snaží sa, aby Enjoy Bistro nasledovalo svetové trendy.

Najprv vám učaroval svet módy, no neskôr vás to zavialo do vôd gastronómie. Ako ste sa dostali k tomu, že ste zakotvili práve v gastre?

Za všetko môže Miláno, kam vždy viedli naše služobné cesty. Do „mekky” módy sme s manželom takmer vždy cestovali autom, aby sme sa cestou zastavili aj v niektorých krásnych talianskych mestách a zakúsili niečo z ich gastronómie a kultúry. Dať si dobrú kávu vie človek v Taliansku takmer všade, dokonca aj na benzínke. 

V tom čase, niekoľko rokov dozadu, u nás na Slovensku nebolo veľa možností dať si skvele pripravené cappucino. Nebodaj ešte aj s kresbou Latte Art. Vždy, keď sme s manzelom sedeli v Taliansku na káve, som si hovorila, že by sa mi páčilo mať raz kaviareň. A tak, len čo moja dobrá kamarátka opúšťala krásny priestor v centre mesta, zrodila sa myšlienka otvoriť si kaviareň, ktorú sme mali v predstavách. Bolo to obdobie, kedy už v centre mesta nefungovali butiky, ale turisti vyhľadávali skôr gastroprevádzky, ktorými je naše hlavné mesto aj teraz zaplnené. A tak vzniklo dnešné Enjoy Bistro.

Vaša prevádzka si počas svojho pôsobenia prešla mnohými zmenami. Z kaviarne sa stalo bistro, zmenili ste štýl, prilákali novú skupinu zákazníkov. Aká bola cesta Enjoy Bistra? A akým smerom sa bude ďalej uberať

Bolo pre nás naozaj ťažké začať podnikať v gastronómii. A to napriek tomu, že v biznise sme v podstate od skončenia školy. No mať prevádzku s tovarom je niečo úplne iné, ako mať prevádzku, kde sa denne stretávate s organickosťou, živelnosťou, službou, servisom. Zabralo a zaberá nám stále veľa času nastaviť veci tak, ako si predstavujeme.

Vizuálna stránka je takou čerešničkou na torte, to nás s manželom baví najviac, preto aj čiastočná zmena interiéru po piatich rokoch bola pre nás radosťou. Zmenili sme najmä našu zásadnú bielu farbu výkladu za čokoládovo hnedú a dali podnik do módneho boho štýlu. Tak, ako sa mení móda, aj interiérový dizajn podlieha rokmi zastaralosti a byť trendy aj v gastre vie určite prilákať klientov.

To je aj odpoveď, akým smerom sa bude uberať Enjoy Bistro: Vždy smerom aktuálnych trendov. Budeme modernizovať servis tak, aby spĺňal potreby klienta, či už ide o foodstyling, interiér alebo čokoľvek iné. Taktiež sa radi inšpirujeme inými podnikmi v zahraničí, aby sme svetové trendy priniesli aj k nám, na Slovensko.

Enjoy Bistro charita
„Darujte dobrotu, ktorá zahreje ľudí v núdzi“ je krásny projekt, ktorý Enjoy Bistro rado podporí.

Obmedzenia a opatrenia súvisiace s koronou bezpochyby zasiahli aj vás. Bratislava zívala prázdnotou, no vám sa podarilo prežiť. Ako ste fungovali počas opatrení a čo bolo pre vás najťažšie?

Zasiahli nás. Veľmi. Z centra mesta sa po vyhlásení lockdownov stalo mesto duchov. Skúsili sme výdajné okienko, no neúspešne, keďže sme ho nemali mať pre koho otvorené. Chceli sme dať zamestnancom aspoň nejakú prácu, ale táto cesta viedla do ešte väčšej záhuby. Počas lockdownu sme boli zatvorení a museli sme prepustiť niekoľko zamestnancov. Pomoc štátu? Tá prichádza veľmi neskoro a ešte je aj na pokrytie všetkých nákladov súvisiacich s prevádzkou nedostatočná. Žiaľ, nebolo inej cesty ako sa zachrániť.

Niekoľkých zamestnancov sme si nechali a s nimi fungujeme. Najťažšie pre nás bolo rozhodnutie, ktorých zamestnancov prepustiť. Rovnako ťažké bolo nájsť a vyčleniť si z iného nášho biznisu prostriedky na utiahnutie nákladov na prevádzku Enjoy Bistro, ktorá nezarobila nič. Naopak, iba pýtala na výplaty, energie a nájmy, ktoré síce štát čiastočne preplatil, ale s oneskorením. Toto bolo najťažšie ustáť. A stále je, pretože obmedzenia pretrvávajú. Čiže aj keď sme otvorení, náklady prevyšujú zisky, no štát už nijako nepomáha.

Žijeme v neľahkej dobe, v ktorej si musíme pomáhať. Ako vnímate charitu a pomoc druhým? Či už ako darca, alebo prijímateľ?

Pomáhať treba, ak sa dá. Celkom určite. Či už blízkym, alebo ľuďom v núdzi. Všetko sa nám raz vráti. Keď môžem, pomôžem s vierou, že raz aj mne môže byť v núdzi ponúknutá pomoc. Nehovoriac o dobrom pocite na duši, ktorý človeku po poskytnutí pomoci ostane. 

My máme, našťastie, rodinu a blízkych, ktorí pri nás stoja. V čase našej čiastočnej existenčnej krízy sme si vzali úver. Vedeli sme, že máme sľubné vízie pre dobrý biznis, a úver budeme schopní splácať. Treba veriť a ísť si za svojím. Samozrejme, je potrebné zvážiť riziká, pretože dostať sa nesprávnymi rozhodnutiami do poriadnej existenčnej krízy, nie je vôbec ťažké.

Rozhodli ste sa prostredníctvom svojej tváre podporiť krásny charitatívny projekt “Darujte dobrotu, ktorá zahreje ľudí v núdzi”. Čím vás tento projekt zaujal?

Ako som už spomínala, pomáhať si treba. Dobrota je niečo, čo nás nič nestojí. Niekedy aj milé slovo, rada či úsmev môžu niekomu pomôcť. Dobrá rada je veľakrát nad zlato. Alebo motivačný výrok, ktorý môže niekoho nakopnúť a podporiť. Preto čokoľvek, čo mi nespôsobí osobnú či rodinnú ujmu na zdraví alebo na duši, rada podporím. Som poctená, že ja i Enjoy Bistro môžeme byť súčasťou tohto projektu.

Vedeli ste, že aj jeden koláčik či jedna káva dokážu pomôcť ľudom v núdzi?

„Darujte dobrotu, ktorá zahreje ľudí v núdzi“ je charitatívny projekt pod záštitou Slovenskej katolíckej charity, ktorý pomáha ľuďom v núdzi. Stačí sa vzdať jednej kávičky alebo jedného koláčika v prospech tých, ktorí to potrebujú. #darujtedobrotu a poďakujú sa vám všetky zariadenia pre ľudí v núdzi na celom Slovensku. Prispejte aj vy na www.charitapomaha.sk.

 

Text: Dominika Noskovičová

Foto: Ondrej Bobek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články