Alternatívna príprava kávy doma: Hario V60

 Alternatívna príprava kávy doma: Hario V60

 

Chceli by ste začať s prípravou kávy za pomoci alternatívnych metód a neviete si vybrať? Hario V60 je tou správnou voľbou. Jednoduchá a efektívna pomôcka, vhodná aj pre začiatočníkov či skúsených baristov, ktorá vám umožní naraz pripraviť až 500 ml kávy.

Takzvaná „Véšesťdesiatka“ sa vyrába v dvoch základných veľkostiach – V60-01 alebo V60-02. Takisto ju tento japonský výrobca vyrába z rôznych materiálov – sklo, plast, keramika a nehrdzavejúca oceľ. Každý z nich sa správa mierne rozdielne, no tento základný recept, by mal zabezpečiť skutočný pôžitok z výberovej kávy.

hario-v60-priprava-mlsnacava-1-850x560
Pri príprave je dôležité dodržať niekoľko pravidiel či základných krokov.

Náš obľúbený recept na prípravu filtrovanej kávy za pomoci Hario V60.

(15/25 g kávy93 °C a 220/360 g vody, čas extrakcie 2-2:30 min). Čo potrebujete?

david-matus-gajdos-espressobar

Bratia Gajdošovci: Je nezodpovedné vložiť to, čo budujete, do rúk niekoho, kto zodpovedný nie je

Čítať viac >

hario-v60-priprava-mlsnacava-11

Pri príprave je dôležité dodržať niekoľko pravidiel či základných krokov.

1. Papierový filter pre Hario V60 je na jednej strane spojený. Tento spoj zahnite, vložte filter do filtračného zariadenia a prepláchnite horúcou vodou, ktorú následne vylejete z pripraveného dekantéra. Tento krok je dôležitý, keďže nie len prepláchnete papierový filter od malých, uvoľnených častí papiera, ale docielite aj jeho dokonalé umiestnenie v „dripperi“ (filtračnom zariadení).

2. Do prepláchnutého papierového filtra nasypte čerstvo zomletú kávu. Mletie kávy je relatívne hrubé. Práve hrúbkou mletia najviac ovplyvníte čas extrakcie, ktorý je dôležitý udržať v intervale 2 až 2 a pol minúty. Tak aby káva mala dostatok času uvoľniť zo seba všetky arómy a chute. Práve teraz je všetko pripravené na zalievanie.

3. Káva sa zalieva minimálne dvakrát. Prvý nálev by mal zvlhčiť všetku kávu v dripperi. 60 gramov vody nalejte pomalými, krúživými pohybmi ruky a nechajte „oddychovať“ zhruba 35 sekúnd. Táto časť extrakcie sa volá kvitnutie, alebo „blooming“. Z kávy odstránite prebytočný vzduch a zabezpečíte jej dokonalé rozmiestnenie vo filtračnom papieri a zariadení. Po 35 sekundách ste pripravení dolievať vodu.

hario-v60-priprava-mlsnacava-12
Káva sa zalieva minimálne dvakrát.

4. V našej pražiarni preferujeme doliatie vody po kvitnutí minimálne na dvakrát. Zabezpečíte tak rovnomernejšie lúhovanie kávy. Po 35 sekundách teda dolievame ďalších 100 gramov vody. Opäť, pomalými, kontrolovanými a krúživými pohybmi. Tak, aby sme každú časť kávy zaliali rovnomerne a rovnako.

5. Neskôr v čase minúty až minúty 20 sekúnd dolejeme rovnakými pohybmi zvyšných 60 gramov vody. Dôležité je sledovať čas extrakcie. Ak sa vám káva bude extrahovať (tiecť) príliš rýchlo, musíte mletie zjemniť. Naopak, ak káva kvapká pomaly, musíte kávu pomlieť hrubšie.

6. Každá káva sa extrahuje rozdielne. Pri čokoládovejších kávach – to sú vo všeobecnosti tie z Južnej a Strednej Ameriky, preferujeme extrakciu kratšiu, okolo času 2 minúty. Pri afrických kávach, ktoré sú ovocnejšie a šťavnatejšie, máme u nás radi extrakcie okolo času 2 a pol minúty.

hario-v60-priprava-mlsnacava-14
Japonská spoločnosť Hario sa zameriava na dizajn, výrobu a vývoj v oblasti tepelne odolného skla od roku 1921.

7. Ak by ste si nevedeli rady, pripravili sme pre Vás aj krátke video.

Filtrovaná káva za pomoci Hario V60

Hario V60 je dokonalou pomôckou pri príprave filtrovanej kávy. Návod ako na to či informácie o tom, čo všetko ešte budete potrebovať, nájdete v niekoľkých videách, na #Youtube kanáli @mlsnacava.coffee

História Hario

Japonská spoločnosť Hario sa zameriava na dizajn, výrobu a vývoj v oblasti tepelne odolného skla od roku 1921. Hario začalo svoju cestu ako výrobca odolného skla pre laboratórne účely. V roku 1964 Hario rozšírilo výrobu o produkty pre domácnosť – prvý produkt bol dnes už notoricky známy Coffee Syphon. Osemdesiate roky preniesli ich výrobu aj do automobilového priemyslu. Dnes, mimo všetky priemyselné aktivity, sa Hario radí k špičke medzi výrobcami doplnkov na prípravu filtrovanej kávy v domácnosti či v high-end kaviarňach na svete.

Zaujímavou informáciou o tejto spoločnosti je fakt, že od roku 1972 sú fabrikou bez komínu. Vyvinuli environmentálne prístupnejšiu technológiu roztápania surových materiálov za pomoci elektriny, nie palivového oleja. Tento krok ovplyvnil výrobu skla po celom svete.

hario-v60-priprava-mlsnacava-17
Hario radí k špičke medzi výrobcami doplnkov na prípravu filtrovanej kávy.

Hario používa výhradne prírodné minerály na výrobu tepelne odolného skla. Aby sa zabezpečila bezpečnosť pri práci s ich produktmi, vo výrobe sa používa prírodná soľ na odstránenie vzduchových bublín v skle, ktoré sa tvoria pri jeho spracovaní.

Návod na alternatívnu prípravu kávy sme pre vás pripravili v spolupráci s pražiarňou kávy Mlsnacava z Banskej Bystrice.

Mlsnucavu nájdete aj na instagrame.

Text: Šimon Staš, Tomáš Turek

Foto: Rudo Sladkovský

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Tomáš Turek

Nadaný, so svojským humorom. Jeho články sú skutočným pokladom a jeho rozhovory sú románom na pokračovanie. Vďaka nemu sa dokážete preniesť na miesta, o ktorých s ľahkosťou píše. A možno ostanete aj trošku hladní. To je riziko Tomášových článkov. No a ešte fotí. Parádne!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články