Aeropress – filtrovaná káva ako sa vám ráči

 Aeropress – filtrovaná káva ako sa vám ráči

 

Filtrovaná káva pripravená cez Aeropress sa stavia do absolútne novej a nepoznanej polohy. Prečo? Aeropress totižto nepozná pravidlá, hranice, obmedzenia. Veď koniec koncov, produkt, ktorý mu predchádzal je lietajúci tanier. To hovorí za všetko.

Aeropress kombinuje výhody všetkých možných pomôcok na prípravu filtrovanej kávy. Nájdu sa aj takí „blázni“, ktorí za jeho pomoci pripravujú espresso. V každom prípade, príprava kávy cez Aeropress je veľmi rýchla, jednoduchá a naozaj, ale naozaj, vôbec vám nebráni pri hľadaní rôznych receptov a chutí. Kombinácie hrúbky mletia, času extrakcie, teploty vody sú neobmedzené.

priprava-aeropress-mlsnacava-10

Naše dva obľúbené recepty na kávy pripravenú cez Aeropress sú pomerne odlišné. Jeden je nenáročný. Káva zomletá na veľmi hrubo, zaliata horúcou vodou na 4 minúty a pretlačená počas 15 sekúnd do pohára či šálky. Vzhľadom na to, že druhý recept je mierne náročnejší, priblížime si krok po kroku práve ten. Dosiahnete tak silnejšiu extrakciu, ktorá naším mlsným, slovenským jazýčkom vyhovuje vo všeobecnosti o niečo viac.  (16 g kávy93 °C a 225 g vody, čas extrakcie 1:30 min).

Čo potrebujete?

Pri príprave je dôležité dodržať niekoľko pravidiel, alebo základných krokov.

1. Prvým krokom, tak ako pri všetkých spôsoboch prípravy filtrovanej kávy doma, je prepláchnutie papierového filtra. Zabezpečíte tak dokonalú čistotu filtra a jeho správne umiestnenie v zariadení na prípravu kávy.

2. Hneď po prepláchnutí filtra zomelieme čerstvo upraženú kávu. Pri tomto recepte, keď je čas extrakcie pomerne krátky, si môžeme dovoliť kávu zomlieť na jemno – podobne ako na notoricky známe „koťogo“.

priprava-aeropress-mlsnacava-11

3. Aeropress sa skladá z viacerých častí. V jednoduchosti môžeme hovoriť o trubici a valčeku s gumeným tesnením. Trubica má na svojej spodnej strane zárezy pripravené pre založenie perforovanej časti (kruhu), do ktorého sa vkladá papierový filter. Pri príprave kávy cez Aeropress vložíme valček s gumeným tesnením na vrchnú časť Aeropressu (teda tú, bez zárezov na vloženie perforovaného kruhu s filtrom). Perforovanú spodnú časť s papierovým filtrom nezakladáme. Aeropress položíme valčekom na stôl a do trubice nasypeme kávu, ktorú zalejeme horúcou vodou. V tomto momente máte Aeropress otočený naopak, takzvane inverzne. Teda časť, do ktorej neskôr vložíte perforovaný kruh s papierovým filtrom máe úplne na vrchu.Kávu následne premiešame s vodou s pomocou lyžice, nasadíme veko – kruhovú perforovanú časť Aeropressu s prepláchnutým papierovým filtrom a necháme extrahovať.

priprava-aeropress-mlsnacava-3

4. Z Aeropressu vytlačíme prebytočný vzduch tak, aby sa hladina vody s kávou dotkla papierového filtra.

5. Pri tomto recepte Aeropress po jednej minúte a 20 sekundách otočíme perforovanou časťou do pripravenej šálky a pomaly začíname zatláčať vrchnú časť Aeropressu nadol.

priprava-aeropress-mlsnacava-4

6. Následne počas 10-15 sekúnd vytlačíme všetku vody z Aeropressu do šálky.

7. Ta-dá. Káva je hotová. Ak sa vám zdá príliš vodová, bez tela a s nevýraznou chuťou, skúste kávu zomlieť ešte jemnejšie. Naopak, ak sa vám káva zdá príliš horká a zemitá, kávu zomeľte hrubšie.

priprava-aeropress-mlsnacava-7

Filtrovaná káva za pomoci Aeropressu

O Aeropresse sa vraví, že za jeho pomoci sa nedá pripraviť zlá káva, pretože škála možností je naozaj nekonečná. Všetko záleží na Vašej preferencii chutí a vôní. Návod ako na to, či informácie o tom, čo všetko ešte budete potrebovať, nájdete v niekoľkých videách, na #Youtube kanáli @mlsnacava.coffee

História spoločnosti

Spoločnosť, ktorá vyrába toto zariadenie na prípravu kávy, vznikla v roku 1984, v rukách Alana Adlera. Tento vynálezca a bývalý technický inštruktor na Stanford University vytvoril revolučné športové pomôcky. Jednou z nich je aj lietajúci kruh Aerobie, ktorý je držiteľom najdlhšieho hodu na svete.

priprava-aeropress-mlsnacava-8

V roku 2004 sa Alan začal zaoberať procesom extrakcie a prípravy kávy s cieľom vytvoriť skutočne nový, revolučný kávovar, schopný vytvoriť lahodnú kávu jednoducho, no fantasticky – november 2005 bol tým zlomovým mesiacom. Od tej doby si Aeropress podmanil celý svet. Po celom svete sa s ním súťaží. Na Slovensku súťaž organizujú naši kamaráti zo Standartu, aj vďaka nim má dnes Slovensko jedného majstra sveta a jedného vicemajstra sveta v príprave kávy s touto pomôckou.

Návod na alternatívnu prípravu kávy sme pre vás pripravili v spolupráci s pražiarňou kávy mlsnacava z Banskej Bystrice.

Mlsnucavu nájdete aj na instagrame.

Text: Šimon Staš, Tomáš Turek

Foto: Rudo Sladkovský

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Tomáš Turek

Nadaný, so svojským humorom. Jeho články sú skutočným pokladom a jeho rozhovory sú románom na pokračovanie. Vďaka nemu sa dokážete preniesť na miesta, o ktorých s ľahkosťou píše. A možno ostanete aj trošku hladní. To je riziko Tomášových článkov. No a ešte fotí. Parádne!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články