Michelle Coffee vo Zvolene – viac ako len kaviareň

 Michelle Coffee vo Zvolene – viac ako len kaviareň

V historickej rohovej budove v širšom centre Zvolena sa ukrýva mierne šialená a dizajnová kaviareň, pod ktorou je podpísaný Zvolenčan Braňo Lukačka. Z prvorepublikovej budovy, kde ešte nedávno sídlil kebab, vytvoril počas zimného covidového lockdownu kaviareň, ktorá znesie aj tie najprísnejšie kávičkárske kritériá. Michelle Coffee ponúka dizajnový priestor, raňajky, výberovú kávu, ale aj špecializovaný obchod s kávovým príslušenstvom a priestor na kultúrne aktivity. 

Michelle-kaviareň-dizajn
Železo, odkrytý betón, grafiti, dizajnové sedenie, veľa zelene a zaujímavých doplnkov. Michelle Coffee je priestor s jedinečnou atmosférou, ktorú treba zažiť.

Bezpečné miesto

Príbeh Braňa Lukačku by možno vyšiel aj na knihu. Michelle vznikla pred 4 rokmi. V oveľa menšom priestore, ako môžete zažiť dnes. A s úplne iným úmyslom. Akým? Braňo vedie vo Zvolene, ako aj v ďalších mestách, protidrogové kluby pomáhajúce mladým ľuďom, ktorí sú ohrození drogami. No a kaviareň Michelle vznikla práve ako miesto neformálnych stretnutí, podpory pre rodičov, priateľov, súrodencov. Skrátka pre všetkých, ktorí sú niekde na rázcestí, ktorí sa potrebujú na niekoho obrátiť a ktorí hľadajú svoje bezpečné miesto a nový začiatok. A pri horúcej káve sa predsa rozpráva oveľa lepšie. Až postupom času sa Michelle profilovala ako kaviareň s výberovou kávou, raňajkami a všetkým, čo ku špičkovej kaviarni patrí. Vďaka tomu si rýchlo získala srdcia Zvolenčanov a zároveň narazila na jeden veľký problém – malý priestor. 

Michelle-Braňo-Lukačka-kaviareň
Majiteľ Braňo Lukačka pôvodne nemal v pláne zakotviť v gastronómii. Hoci má vyštudovanúhotelovú  školu i jeho rodina sa venovala tomuto odvetviu, jeho príbeh sa začal až počas vytvorenia pekárničky na Gemeri. Tá bola súčasťou programu liečby pre drogovo závislých, ktorým sa s manželkou venovali.

Z malej Michelle do veľkej

Ako sa ponuka rozširovala a zákazníkov pribúdalo, kaviareň Michelle začala mať problém, keďže naraz dokázala uspokojiť len niečo cez tucet zákazníkov. Čo s tým? Ako blesk z jasného neba prišla ponuka, ktorá sa neodmieta – voľný obrovský rohový priestor hneď vedľa. To sa už ale nachádzame v období pandémie, kedy sa biznisové rozhodnutia robili len veľmi ťažko. Braňo spolu s manželkou Miškou však neváhali a rozhodli sa zariskovať a ísť do toho. Počas lockdownu sa pustili do náročnej rekonštrukcie, aby vybudovali miesto presne podľa svojich predstáv. Železo, odkrytý betón, grafiti, dizajnové sedenie, veľa zelene a doplnkov, ktoré pôsobia na prvý pohľad chaoticky. Avšak po chvíľke so šálkou kávy v ruke nasajete to genius loci, ktoré Michelle má.

Michelle-Coffee-kaviareň-atmosféra-dizajn
Kaviareň Michelle Coffee a jej genius loci. Braňovi Lukačkovi sa podarilo vytvoriť špecifické miesto presne podľa svojich predstáv.

Väčší priestor priniesol nové možnosti, ako ponúknuť hosťom ešte viac a ešte vo vyššej kvalite. Rozšírené raňajky, veľká vitrína s koláčmi, nové metódy prípravy kávy, oveľa väčší obchod s príslušenstvom, veľká terasa, miešané drinky a mnoho ďalšieho. Tento risk sa však vyplatil a dnes si tam cestu nájde veľké množstvo hostí nielen zo Zvolena, ale aj z celého regiónu. 

Michelle-Coffee-koláče
Bohaté raňajky, domáce pečivo, ale aj plné vitríny koláčov. Myslíme, že nikto hladný neodíde.

But first coffee

Tento veľký neónový nápis svieti nad barom. Pokojne ho môžeme označiť ako mantru celého podniku. Legenda hovorí, že „nemôžeš ísť do Michelle a nedať si aspoň jedno espresso“. Atmosféra a vône z kávových zŕn ti to jednoducho nedovolia. Celá prevádzka je káve podriadená a ak si vymyslíte akúkoľvek z množstva metód prípravy kávy, v Michelle ju aj dostanete.

Michelle-výberová-káva-specialty-coffee
Otvárať Specialty coffee kaviareň v meste, kde nič také nebolo, bola výzva. Ale my sme chceli spraviť niečo iné. Niečo poburujúce. Niečo, čo v meste nebolo. A tak sme išli do toho, opisuje začiatky Michelle Coffee majiteľ Braňo Lukačka, ktorý mal jasnú víziu hneď od začiatku. A to priniesť do Zvolena kvalitnú, výberovú kávu.

Batch, Mocca, Nitro, Cold Brew, V60, turecká káva z piesku, aeropress, Cold Drip a, samozrejme, aj všetky klasiky, sú tam štandardom. Pokiaľ patríte do skupiny ľudí, ktorí radi skúšajú nové kávové veci, Michelle je miestom presne pre vás. A ak aj nie, všetky klasické metódy tam dostanete vo vysokej kvalite. V prípade mliečnych káv aj s krásnym latte artom.

Michelle-výberová-alternatívna-káva

Michelle-výberová-káva-latte-art
Na svoje si prídete nielen vtedy, ak radi vyhľadávate alternatívne prípravy či nové kávové veci. Spokojní budete aj v prípade, že uprednostňujete mliečne nápoje a  klasické druhý káv.

A akú kávu nájdete na mlynčeku? Rôznu, keďže kávy sa tam pravidelne menia. Vždy tam tak zažiješ niečo nové a nepoznané. Michelle je v kávovom svete vo Zvolene rozhodne považovaný za trendsettera. :Pre tých, ktoré kofeín nemôžu alebo kávu nemusia, má Michelle široký výber zaujímavých čajov Nájdete tam kvalitnú matchu, domáce limonády, miešané alko aj nealko drinky či slovenské vína a craftové pivá. 

Raňajky sú základom dňa

Okrem skvelej kávy je Michelle známa aj výbornými raňajkami, ktoré sú naozaj dôležité. A je jedno, či máš hlad o siedmej ráno cestou do práce či školy, alebo si rád pospíš a raňajkuješ o deviatej. Alebo robíš nočné a tvoj deň sa začína poobede? V Michelle ti svoju raňajkovú ponuku pripravia počas celého dňa.

Michelle-Coffee-raňajky-ponuka
Skvelá káva a k tomu výborné raňajky. Michelle Coffee prichýli ranné vtáčatá, ale aj milovníkov dlhého spánku. Raňanky vám totiž pripravia kedykoľvek počas dňa.

Od klasík ako praženica či anglické raňajky až po špecialitky ako lososové rolky, prípadne novinky v podobe sýtych a teplých polievok počas jesene. To všetko s chrumkavým a voňavým domácim pečivom.

Michelle-Coffee-menu-jeseň-polievky
Braňo má s Michelle Coffee veľa plánov. Pinášajú nové veci, menia tie staré, inovujú kávovú technológiu a pravidelne rozširujú menu. A tak si na jeseň okrem raňajok vychutnáte aj skvelé husté polievky.

Srdcom celodennej ponuky sú však bagles, ktoré si pripravujú vždy čerstvé a na milión rôznych spôsobov. Rozhodne nemožno opomenúť ani široký výber koláčov (aj tých zdravých) a čerstvého pečiva. K tomu šálka kávy a úspešný deň sa môže začať. 

Offline v dobe digitálnej

Na začiatku sme hovorili o prechode z malej do veľkej Michelle. Teraz vám prezradíme, čo sa stalo s „malou Michelle“,cako ju Zvolenčania volajú. V priestoroch pôvodnej kaviarne totiž Braňo zariadil veľký a špecializovaný offline obchod s kávovým príslušenstvom pre všetkých kávičkárov a domácich baristov. Od klasického “véčka” až po profesionálne pákové stroje tam nájdete všetko. S možnosťou ochutnať, ochytať, vyskúšať, vidieť a hlavne s prvotriednym poradenstvom. To je zážitok, ktorý na internete nedostanete. A k tomu všetkému široká selekcia káv od tých najlepších slovenských či českých pražiarov.

Michelle-vlastná-značka-arabika
Svoju ponuku obohatili aj o vlastnú značku kávy. Stopercentnú arabiku si môžete vychutnať v najrôznejších formách.

Michelle má dokonca svoju vlastnú značku kávy, ktorú pre nich pražia tí najlepší lokálni pražiari. No a nesmieme zabudnúť ani na provokatívny a dizajnový kávový merch v podobe tričiek, mikín a tašiek, ktoré si tam viete zakúpiť. Nevieš, ako si doma kávu pripraviť? To vôbec nevadí. Kurzy, školenia a workshopy sú jednou z mnohých ďalších aktivít, ktoré vieš v malej Michelle zažiť.

Michelle-Coffee-merch-tričká
Okrem vlastnej kávy aj provokatívny merch – v Michelle Coffee bodujú na všetkých frontoch.

Michelle Coffee – kultúra, umenie, zábava

Hovorí sa, že národ bez kultúry je národ bez budúcnosti. V Michelle to vedia, a preto je celý priestor plný obrazov, grafík, malieb, grafitti a dokonca tam kultúrne podujatia aj organizujú. Autorské čítania či skvelé stand up vystúpenia s Michaelom Szatmarym a jeho hosťami sú len začiatkom. Kultúra sa vo Zvolene po dlhom pandemickom spánku pomaly prebúdza k životu aj v kaviarni Michelle. A všetci spoločne veríme, že nás čaká oveľa lepšia budúcnosť než boli posledné roky.

Michelle-Coffee-Zvolen-kaviareň
Za štyri roky fungovania si kaviareň Michelle Coffee vytvorila komunitu stálych hostí. Mladí, biznismeni, rodičia s deťmi či dôchodcovia, ktorých od domáceho turka a nesky naučili na flatwhite alebo batch brew.

Z veľkej do ešte väčšej? 

Trpezlivosť a snaha ruže prinášajú. V tomto prípade to naozaj platí, pretože postcovidové obdobie prinieslo ďalšiu investičnú príležitosť, ktorej sa Braňo chopil. Podobne ako sa chopil príležitosti počas lockdownu, ide na 120 % percent aj teraz a verí v úspech nového projektu. Na zvolenskom sídlisku Západ vzniká nové nákupné centrum, ktorého súčasťou bude aj ďalšia kaviareň Michelle. Mali sme možnosť vidieť vizualizácie projektu a môžeme vám prezradiť, že sa je na čo tešiť. Otvára sa koncom jesene, takže už aj obyvatelia sídliska Západ budú môcť ísť na výberovú kávu, a to z postele rovno v papučiach. A čo chystajú ďalej? Len Boh vie. No pri Braňovi si môžete byť istí, že príde s niečím novým.  

Michelle-majiteľ-rodina-vstup
Manželka Miška stála po Braňovom boku v dobrom aj v zlom. Výber názvu kaviarne bol preto jasný. Michelle je inšpirovaná milovanou manželkou a tak trochu aj piesňou od Beatles, na ktorú sa Mišku snažil zbaliť.

Michelle Coffee nájdete aj na Facebooku a Instagrame.

Text a foto: Rudo Sladkovský

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Rudolf Sladkovský

Po rokoch sledovania portálu Kávičkári.sk sa k nám Rudolf pridal a začal pre nás fotiť. Akčný, s veľkým úsmevom, talentom a nasadením pokrýva Rudi celé Slovensko. Najnovšie sme objavili jeho nadanie pre písanie článkov. Veď posúďte sami!

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *