Slovensko zostáva bordové, terasy však otvárame!

 Slovensko zostáva bordové, terasy však otvárame!

 

Streda 21. 4. by sa dala označiť aj ako deň dobrých správ. Konečne je spustená ďalšia etapa pomoci pre cestovných ruch, odvody si môžeme odložiť aj za apríl a vládni predstavitelia sa zhodli na kompromise a terasy otvárame už od pondelka.

 

kavickarisk-paddock-ranajky-kam-na-kavu-brunch

 

pralinky

Pralinku od Eva Collection nemôže mať každý

Čítať viac >

Hlavný hygienik Ján Mikas počas tlačovej konferencie zdôraznil, že na terasách musia byť medzi stolmi dodržané dvojmetrové povinné rozostupy a dodal, že minimálne dve steny zostanú voľné, ak dôjde k polozastrešeniu týchto priestorov. Terasy môžu otvoriť všetky gastro prevádzky bez výnimiek. I keď sa konzílium odborníkov obávalo, že práve čas, kedy si hostia zložia respirátor či rúško a jedia alebo pijú, je rizikovým s ohľadom na šírenie vydychovaných kvapôčok, ktoré môžu obsahovať vírus COVID 19. Aj premiér Eduard Heger apeloval na všetkých, že treba byť obozretní a pripomenul, že boj s pandémiou ešte nemáme vyhratý. „Najlepšie zvládame boj proti pandémii, keď bojujeme spolu,“ doplnil na spoločnej tlačovej konferencii.

 

kaviaren-paddock-dobruchut-jedlo
Terasy môžu otvoriť všetky gastro prevádzky bez výnimiek.

Odklad odvodov za apríl

Vláda schválila aj odklad splatnosti poistného pre povinne nemocensky poistené a povinne dôchodkovo poistené samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) a poistného, ktoré platí zamestnávateľ aj za apríl 2021. Zaplatiť ho bude potrebné do 30. júna. „Nárok na odklad vzniká zamestnávateľovi a povinne poistenej SZČO, ktorým v dôsledku krízovej situácie dokázateľne poklesli príjmy z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac,“ spresnilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny na svojej stránke. Na odklad odvodov priamo nadväzuje aj ďalšie z opatrení, nedávno prijatá zmena pri prepočítavaní poklesu tržieb. Mesiac apríl 2021 sa porovnáva s aprílom 2019, teda s obdobím, v ktorom mali živnostníci či zamestnávatelia stabilný príjem.

 

kaviaren-paddock-trenčín-11
Vláda schválila aj odklad splatnosti poistného pre povinne nemocensky poistené a povinne dôchodkovo poistené samostatne zárobkovo činné osoby.

 

Ďalšia etapa pomoci pre gastro a cestovný ruch je spustená aj so zmenami

Treťou dobrou správou je, že Ministerstvo dopravy a výstavby SR spustilo dlho očakávanú pomoc cestovému ruchu za obdobie od 1. novembra 2020 do 31. marca 2021. Stále však ide o schému ,,de minimis“, teda do výšky 200 tisíc eur. ,,Cestovný ruch a ani podnikatelia v gastro sektore nám nie sú ľahostajní! Schému pomoci sme navýšili o ďalších 120 miliónov, celkovo pôjde na pomoc cestovnému ruchu 220 miliónov eur,”uviedol Andrej Doležal, minister dopravy a výstavby. Stále zostáva základnou podmienkou na získanie štátnej pomoci pokles tržieb o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím v roku 2019. Vyhodnocuje sa každý mesiac zvlášť a výška pomoci sa bude odvíjať od vyčíslenej straty.  ,,Zapracovali sme rôzne podnety a pripomienky zo strany zástupcov sektora, ktoré všetky sú pre žiadateľov pozitívne. Zmenou oproti prvej etape je, že o príspevok môžu žiadať aj podniky, ktoré vznikli 1.apríla – 31. augusta 2020. Pokles tržieb budú porovnávať s mesiacom september 2020. V novej výzve vypadáva povinnosť mať vyplatené pohľadávky voči sociálnej a zdravotnej poisťovni, resp. daňovému úradu,“ konkretizovala  štátna tajomníčka rezortu dopravy Katarína Bruncková. V zozname oprávnených žiadateľov sa oproti prvej etape nič nemení.  Ministerstvo pripravilo aj návod aj inštruktážne video ako správne žiadosť vyplniť: https://www.mindop.sk/cestovnyruch

 

Text: Mária Baláž Gyuránová

 

Foto: Tomáš Turek

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články