Náplasť na rany cestovného ruchu

 Náplasť na rany cestovného ruchu

 

Do 12. januára požiadalo o kompenzáciu výpadku príjmov pre pandémiu koronavírusu približne 3500 prevádzok.  Z pripraveného 100 miliónového balíka postupne na účty oprávneným prijímateľom Ministerstvo dopravy a výstavby SR posiela viac ako 11 miliónov eur.

Ministerstvo spustilo schému pomoci 15. decembra 2020. Po podaní žiadosti má rezort dopravy 30 dní na ich vyhodnotenie a spracovanie. Finančné prostriedky získa každý, kto spĺňa stanovené podmienky a má uhradené záväzky v sociálnej, zdravotnej poisťovni a na daňovom úrade alebo dohodnuté splátkové kalendáre. Prvé peniaze, zhruba vo výške 6 miliónov eur, odišli na účty dotknutých prevádzok ku koncu roka 2020. Už vtedy ministerstvo evidovalo viac ako 2500 žiadostí o pomoc. „Uvedomujeme si, ako dlho čakali firmy a podnikatelia zo sektoru cestovného ruchu na finančné kompenzácie. S cieľom vyhodnocovať žiadosti ešte rýchlejšie, sme prijali brigádnikov tak, aby sme mohli pomoc posielať žiadateľom bezprostredne po kladnom posúdení. Odhadujeme, že týždenne budeme schopní vybaviť 500 žiadostí,“ hovorí minister dopravy a výstavby Andrej Doležal. ,,Reštart cestovného ruchu bude veľmi bolestivý a dlhotrvajúci. Som rada, že schému pomoci schválili všetky zainteresované inštitúcie. My sme robili všetko preto, aby sme ju v čo najkratšom možnom termíne v súlade so zákonmi a pravidlami Európskej únie spustili,“ dodala štátna tajomníčka Katarína Bruncková.

cartel-banskabystrica-slovensko

Ďalšia výzva už vo februári a príprava veľkej schémy pomoci

V prvom kole výzvy môžu prevádzky žiadať o kompenzácie výpadku príjmov od 1. apríla 2020 do 31. októbra 2020 s ohľadom na dostupnosť a overiteľnosť účtovných údajov, z ktorých musí žiadosť vychádzať. Základnou podmienkou na získanie štátnej pomoci je pokles tržieb o 40 percent v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2019. Vyhodnocovať sa bude každý mesiac zvlášť a výška pomoci sa bude odvíjať od vyčíslenej straty,“ vysvetlil generálny riaditeľ sekcie cestovného ruchu na ministerstve dopravy a výstavby Radúz Dula. Limit čerpania je stanovený na 200 000 eur na žiadateľa, keďže ide o tzv. schému pomoci “de minimis”.  Ďalšiu výzvu na kompenzáciu výpadku tržieb za mesiace november, december 2020 a január 2021, predpokladá rezort vo februári 2021 a ministerstvo počíta s pomocou aj pre ďalšie obdobie až do konca roka 2021.  Už teraz pracuje aj na veľkej schéme pomoci, kde limit na prevádzku bude až do 3 miliónov eur.

Ak nie je spokojný personál, nebude spokojný ani hosť.

Čítať viac >

Menhard

Schéma pomoci v skratke

Oprávnenými žiadateľmi sú prevádzky stravovacích a ubytovacích zariadení, cestovných kancelárií a agentúr, aquaparkov, kúpalísk, sprievodcovia v cestovnom ruchu, organizácie kongresov a podnikových výstav, botanické a zoologické záhrady a prírodné rezervácie, zábavné parky a lunaparky, prevádzka lanoviek a lyžiarskych vlekov, múzeá s prehliadkami pre verejnosť, historické pamiatky a turistické zaujímavosti. Celý zoznam oprávnených prijímateľov pomoci aj s uvedenými SK NACE kódmi (klasifikáciou ekonomickej činnosti) je zverejnený na webovej stránke ministerstva.

Ministerstvo dopravy sa snažilo formulár čo najviac zjednodušiť. Pre žiadateľov pripravilo dva návody – textový aj videonávod, v ktorých ešte pred vypĺňaním formuláru žiadateľ dostane informáciu, čo všetko si má pripraviť.  Zároveň vyškolilo aj krajské a oblastné organizácie cestovného ruchu, stavovské organizácie združujúce prevádzky cestovného ruchu aj operátorov z NASES, ktorí poskytujú telefonické informácie užívateľom portálu Slovensko.sk tak, aby vedeli žiadateľom poradiť ako o peniaze požiadať.

felka-poprad-velka-67

 

Zdroj: Tlačová správa Ministerstva dopravy a výstavby SR

 

Spracovala: Mária Baláž Gyuránová

 

Foto: archív Kávičkári

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články