Zimný festival jedla 2025 – ochutnajte to najlepšie zo slovenskej gastronómie

 Zimný festival jedla 2025 – ochutnajte to najlepšie zo slovenskej gastronómie

Gurmánsky rok na Slovensku už tradične začína festivalom, ktorý otvára nové chute a zážitky pre všetkých milovníkov toho najlepšieho zo slovenskej gastronómie. Slovenský reštauračný bedeker, Gurmán na Slovensku, organizuje už 12. ročník festivalu, vďaka ktorému sa vám predstaví rekordných 54 reštaurácií. Ako vyzerá hviezdne zloženie stálic i nováčikov? A čo všetko so sebou prináša Zimný festival jedla tento rok?

Reštaurácie po celom Slovensku si pre svojich hostí pripravili jedinečné menu z toho najlepšieho, čo ich šéfkuchári dokážu. Nepremeškajte gastronomický zážitok – Zimný festival jedla bude priebiehať od 11. januára do 23. februára 2025. Vychutnať si budete môcť napríklad aj tento skvelý dezert v Château Gbeľany, ktorý pripravil šéfkuchár Richard Svrček.

Na akom princípe funguje Zimný festival jedla?

Ak si chcete dopriať špeciálny gastronomický žážitok, stačí si vybrať jednu zo zapojených reštaurácií a vykonať rezerváciu:

  • Hosť si na stránke ZFJ zaregistruje svoje konto.
  • Následne si vyberie zo zoznamu reštaurácií, ktoré do festivalu vybral bedeker Gurmán na Slovensku, pozrie si ich festivalové menu pozostávajúce z 3-4 jedál, vína a minerálnej vody.
  • Porovná si jednotlivé menu, a tam, kde ho menu najviac osloví, si rezervuje degustáciu.
  • Nájde si v kalendári voľné miesta a potvrdí svoj počet miest.
  • Vyberie spôsob platby a potvrdí.
  • Ak platil kartou, nájde si okamžite vo svojom konte Degustačný kupón vo forme PDF. Stiahne si ho do mobilu alebo vytlačí! Pretože ním v reštaurácii ZAPLATÍ. Ak platil prevodom, tak si ho nájde vo svojom konte o 24 hodín.
Výnimočné chute vám učarujú aj v reštaurácii Hostinec Palatín vo Svätom Jure, na mieste, kde sa vône kulinárskych špecialít miešajú s vôňou vína.

Aká je cena degustácií?

Cena degustácií závisí od počtu chodov. 3-chodové menu je vo všetkých reštauráciách v cene 32 € alebo 35 €. Iba reštaurácie, ktoré sú ocenené Zlatou vidličkou, ponúkajú 4-chodové menu, a to v cene 55 €. Počty miest v každej reštaurácii sú limitované a nie všetky ponúkajú možnosť rezervácie na každý deň, preto treba rezerváciu uskutočniť čo najskôr. Každá reštaurácia si pre vás pripravila výnimočné menu, prostredníctvom ktorého chce predstaviť svoj lákavý výber.

Bedeker Gurmán na Slovensku vyhlásil za objav roka 2024 šéfkuchára a majiteľa Origin Lučenec, Lukáša Heusera. Vychutnajte si špeciálne menu od prípravy až po aranžovanie chodov, ktoré vám odprezentuje sám šéfkuchár.

Známe mená, nové chute

Môžete sa tešiť na bohaté menu z celého Slovenska. Opäť vás na svoje dôkladne zvolené menu pozývajú hviezdy slovenskej gastronómie, ako napríklad UFO, Mlyn 108, Chateau Čereňany, Doma u nás, Kaviareň Slávia, IASAI, Au Café, BISTRONOMY či Hotel Lomnica. Rovnako aj osvedčené gurmánske prevádzky, medzi ktoré patria Carnevalle, Nostalgie, Leberfinger, KAZUMI, Ohnisko Košice, Château Gbeľany, Zámoček Antonstál, Hotel Hviezdoslav či Zylinder.

Zimný festival jedla predstaví nováčikov – aké prevádzky pribudli?

Okrem reštaurácií, ktoré sa zúčastnili aj predošlých ročníkov, sa budú prezentovať aj noví talentovaní kuchári z reštaurácií, akými sú Apolka z Bratislavy s prešporskou kuchyňou, Origin z Lučenca s modernou regionálnou kuchyňou či Bistro Bakoš z Košíc. Okrem klasických reštaurácií vám odporúčame vyskúšať aj prestížne hotelové reštaurácie ako Sissi v Hotel Lomnica ***** v Tatranskej Lomnici, Hotel Panoráma**** na Štrbskom Plese, Hotel Elizabeth**** v Trenčíne, Boutique Hotel PRI MLYNE z Lozorna či Francúzska reštaurácia Hotela Devín.

Nielen klasické, ale aj mnohé prestížne hotelové reštaurácie – Zimný festival jedla prináša množstvo ikonických miest.

Novinka z minulého roka sa osvedčila a tešiť sa na ňu môžete aj tento rok. Jolly Jocker v podobe 2-michelinskej reštaurácie Platán a šéfkuchára Ištvána Peštiho z Maďarska, ktorý sa zapojí so svojím Bistrom Platán.

Nové reštaurácie tohto ročníka:

Moozi creative asian cuisine (šéfkuchár Michal Konrád)
Boutique hotel a reštaurácia PRI MLYNE, Lozorno
Bistro Ferdinand, Bratislava
KAZUMI Sushi bistro, Bratislava
Francúzska reštaurácia – Hotel DEVÍN, Bratislava
Plzenská hodovňa, Malacky
Reštaurácia Klára – GOYA Vitality Hotel, Kaštieľ Voderady
Penzión Rosel, Nové Zámky
TERRA reštaurácia, Jasová
Reštaurácia FONIX, Komárno
Villa Nečas, Žilina
Poetree´s restaurant – Grand Hotel Permon, Podbanské
Boutique Hotel Silisberg, Štiavnické Bane
SLOWENSKÁ, Starý Smokovec
Reštaurácia Baux Ball – Hotel Lesná
SEVEN Restaurant – VILLA SANDY City Park Resort

Na slovíčko s Radoslavom Nackinom, organizátorom Zimného festivalu jedla

Podobné festivaly majú v zahraničí dlhodobú tradíciu, každoročne sa do nich zapája tisíce návštevníkov. Ako je to u nás?

Áno, vo svete je tento model festivalu veľmi obľúbený a návštevnosť reštaurácií počas neho stúpa aj o 30 %. V zahraničí sa jedná skôr o mestské festivaly a čísla hostí sú omnoho vyššie ako na celom Slovensku. Napríklad taký Londýn má 30 000 rezervácií a Miami 45 000, ale tu príde za 14 dní až 100 000 návštevníkov a je to spojené aj s festivalom na pláži – takým non stop picknikom. Na Slovensku sa zapája každoročne 5-7 000 hostí. Čo je za 10 rokov trvania ZFJ pekných cca 50 000 rezervácií. Reštauráciám počas festivalu stúpnu tržby cca o 15 – 20 %.

V minulých ročníkoch bol súčasťou festivalu aj bohatý sprievodný program. Ako napríklad možnosť zacestovať si gastrobusom a ochutnávať jedlá vo viacerých reštauráciách na Slovensku. Prinesie Zimný festival jedla aj tento rok nejaké prekvapenie?

Každoročne pripravujeme niečo nové. Populárne Gurmán Busy už nerobíme. Dali sme gurmánom návod, ako na to, a teraz si ho vedia gurmáni spraviť už aj sami, a to rezerváciou zaujímavých reštaurácií v jeden deň – spravia si tak pekný výlet. Pre ročník 2025 bude novinkou zážitkový kuchársky kurz s najlepšími kuchármi Slovenska. Prvý bude s Jozefom Masarovičom – šéfkuchárom reštaurácie UFO, kuchárom roka 2020 na Slovensku. Pripravujem ešte jeden takýto výnimočný kurz. Info o ňom nájdete v „Sprievodných akciách“ na stránke festivalu. Kurz je určený aj pre začiatočníkov a kapacitne je stavaný pre 10 ľudí.

Atraktívne sú aj Gurmánske pobyty, ktoré ponúkajú hotelové zariadenia zapojené do ZFJ. Ponúkajú zvýhodnenú cenu na ubytovanie a k tomu festivalovú večeru vo svojej reštaurácii. Je to veľakrát veľmi výhodné a stojí zato si takýto pobyt rezervovať.

Za obľúbeným Zimným festivalom jedla stojí Radoslav Nackin (vpravo). Zakladateľ platformy Gurmán na Slovensku, ktorá každoročne oceňuje najúspešnejšie prevádzky a šéfkuchárov, sa venuje, okrem iného, aj organizovaniu obľúbených gurmánskych festivalov.

Už tradične budeme organizovať aj Gurmánske víkendy so Champagne Laurent Perrier vo vybraných festivalových reštauráciách v jeden víkend v danom regióne Slovenska. Znamená to, že hosť dostane k svojmu menu navyše aj pohár Champagne.

Ďalšou novinkou je Taste&Drive v spolupráci s naším partnerom BAVARIA TT, ktorý počas Champagne víkendov poskytne hosťom k dispozícii svoje nové modely BMW, a to k ich prezretiu, ale hlavne aj ako svoj „Gurmánsky taxi“ na odvoz domov z degustácie. Vybrali sme 4 stanovištia pri festivalových reštauráciách Au Café, BUBBLES, CLOUD Hotela Hilton a Francúzsku reštauráciu Hotela Devín – všetko v Bratislave. Viac info a to, ako sa zúčastniť, nájdete v sekcii „BMW Signature“.

Prezraďte, ako si vyberáte svoje rezervácie do reštaurácií Vy?

Ako organizátor mám výhodu, že pri výbere reštaurácií do festivalu som od začiatku, a tak už mám vopred nejaké svoje tipy. Nepopieram, že by som najradšej vyskúšal všetky, pretože každoročne ponúkajú šéfkuchári výborné menu a veru, ťažko je vyberať. Ja to vždy rozdelím do viacerých skupín. Máme svoje klasiky, kde určite chceme ísť s priateľkou. Potom sú tu nové reštaurácie, kde sa vyberieme s deťmi, aby sme ochutnali aj niečo nové, a potom mám aj nejaké obchodné stretnutia a hostí, ktorých pozývam na také miesta, ktoré sú zážitkom vo všetkých smeroch – od miesta samotnej reštaurácie, jej charizmy a, samozrejme, kvality menu. Je to každoročne taká „Gastro turistika“ – a o tom vlastne celý Zimný festival jedla je! Spoznať Slovensko aj takouto formou.

Hlavnými partermi Zimného festivalu jedla sú: Slovakia Travel, FUN rádio, spoločnosť KON – RAD sro – dodávateľ S.Pellegrino a Acqua Panna- svetoznámych vôd, ktoré ponúkajú festivalové reštaurácie ako súčasť svojho menu, BAVARIA TT – predajca vozidiel BMW, ERB – rodinný pivovar z Banskej Štiavnice, LUNTER – slovenská kvalita rastlinného stravovania. Startitup.

Text: Tlačová správa ZFJ a kávičkári

Foto: archív ZFJ

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Dominika Noskovičová

http://www.kavickari.sk

Tvor tvorivý s vášňou k písaniu, foteniu a iným kreatívnym aktivitám. Svoje študijné kroky smerovala k štúdiu divadelných, filmových a mediálnych vied na Viedenskej univerzite. A vďaka Kávičkárom mohla tieto svoje vášne spojiť s ďalším pôžitkom, akým je kvalitná káva. Inšpiráciu a múzu hľadá vo všedných veciach. Svet rada objavuje cez hľadáčik fotoaparátu, zaznamenáva s perom v ruke a vychutnáva s kvalitnou kávou v ruke. Ako každá žena a mama sa točí v nekonečnom kolotoči. Preto vyhľadáva činnosti, ktoré ju bavia a napĺňajú. Na Kávičkári.sk má Dominika na starosti najmä sekciu "Pražiarne", ktorej dodáva jej osobitý ráz a vzhľad. Ako autorka románu však svoju kreatívnu dušu potešuje aj tvorbou rozhovorov, či iných článkov na našom portáli.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články