Z Považskej Bystrice poskytuje Slovákom servis Michelinovských šéfkuchárov

 Z Považskej Bystrice poskytuje Slovákom servis Michelinovských šéfkuchárov

 

Slnečné lúče sú konečne teplejšie a dni dlhšie. Príjemné jarné počasie aj zmena času na letný nám naznačujú, že už čoskoro budeme tráviť oveľa viac času v prírode a na čerstvom vzduchu. Je predsa také príjemné vyjsť na terasu či do záhrady a vychutnať si deň! A k letnej sezóne samozrejme patria barbeque party a grilovačky s rodinou a priateľmi. 

Už dávno je známe, že grilovanie je zdravšie, pri správnom postupe zachováva v potravinách viac živín a chuť práve opečeného mäsa sa snáď ani slovami opísať nedá. Nechceme vám však dráždiť chuťové poháriky, vráťme sa radšej ku grilom. Vedieť si vybrať ten správny je celá veda. Vedeli ste však, že v grile sa dá okrem klobások piecť aj chlieb či pizza? Doteraz ani my nie – čítajte ďalej.

Big Green Egg

Grily sa delia hlavne podľa materiálu, z ktorého sú vyrobené: teda na plechové, liatinové, keramické. A tiež podľa zdroja tepla na grily na drevné uhlie, elektrickú energiu, plyn a pelety… Na čo má človek pri výbere myslieť, a nielen na to, sme sa opýtali Dušana Divka z Big Green Egg.

Každý by si mal hneď na začiatku položiť otázku, aké sú jeho očakávania. Ak má záujem len o občasné opekanie slaniny a klobásky, tak pre takého človeka je zbytočné riešiť zakúpenie grilu ako takého, lebo tento výsledok dosiahne aj na obyčajnom otvorenom ohni. Ale ak má záujem nielen grilovať slaninu, ale aj pripravovať napríklad veľkú hydinu, piecť chlieb, či celý kus stehna pre viacerých hostí, tak by si mal vyberať len zo zariadení, ktoré sú vybavené poklopom alebo kupolou. A pre „fajnšmekrov“ vyžadujúcich multifunkčnosť je Big Green Egg viac ako stvorené. Pozor nie je to gril, je to multifunkčný exteriérový varič na drevné uhlie, v ktorej si každý gurmán pripraví jedlo podľa vlastne chuti na požadovanej teplote všetkými známymi spôsobmi varenia: od údenej ryby, cez chlieb, koláče, hus, morku až po vynikajúci steak, či pizzu, a preto s bežnými grilmi sa ani nedá porovnať.

Duša DIvko

Duša DIvko

Vy ste však študovali právo… Ako začne právnik pracovať s Big Green Egg?

Študoval som na Vysokej škole manažmentu a následne na Fakulte práva PEVŠ a popri štúdiu som už od osemnástich rokov podnikal. So zelenými vajíčkami som sa prvýkrát stretol na výstave v Kolíne nad Rýnom v Nemecku, kde vystavovala aj spoločnosť Big Green Egg z USA. V stánku pripravovali ochutnávky a mňa úplne očarili vôňou, arómou a šťavnatosťou. Som rád,  že som mohol priniesť ich produkty na Slovensko. Je to moja „srdcovka“. Od začiatku zelené vajíčko predbehlo moje očakávania.  Je to varič, na ktorom v exteriéri, ale aj v interiéri pod odsávačom dokážete pripraviť akýkoľvek pokrm pri varení v tepelnom rozhraní od 70°do 350°C, a teda v ňom dokážete pripraviť papaníčko pomocou nízkoteplotného varenia, horúceho údenia, dusenia, varenia, pečenia, či prudkého pečenia.

Duša DIvko

Zelené vajíčko patrí k svetovej špičke, kam sa vypracovalo takmer 40 ročným vývojom. Dnes je na trhu už jeho 5. generácia, počas ktorej keramika bola neustále zdokonaľovaná aj v spolupráci s inžiniermi z NASA. Vďaka svojej kvalite a vývoju dnes Big Green Egg vyrába okrem 7 modelov zelených vajíčok, viac ako 200 druhov príslušenstva a hlavne špičkové kulinárske drevné uhlie, s ktorým život fakt chutí skvele.

Duša DIvko

Big Green Egg

Bol slovenský trh pripravený na takýto gril, vlastne Big Green Egg? Je to predsa len investícia…

Myslím si, že predajná cena je priamo úmerná kvalite produktu. Spomínam si, že na začiatku sme predali model XL zabudovaný v originálnom cédrovom stole, ktorého cena spolu s príslušenstvom a výbavou bola 165.000,- Sk (5.476,- €), pričom Škoda Favorit vtedy stála 180.000,- Sk. Keď máte dobrý produkt, cena nehrá rolu.

Big Green Egg

Sídlo spoločnosti nie je v nejakej biznis budove v hlavnom meste, ale Považskej Bystrici obklopené horami a zeleňou. Osobne nepoznám veľa značkových firiem, vlastne asi žiadnu, ktorá by mali sídlo mimo hlavného mesta. 

Pochádzam z Považskej Bystrice a stále tam žijem a pracujem. Vajíčka sú samé o sebe štýlové a zaslúžia si vyniknúť. Aj naša klientela je veľmi náročná, pracujeme s profesionálmi a s gurmánmi, ktorí sa radi potešia aj pekným vizuálom. Rovnako  aj nám sa lepšie pracuje doma, v prostredí kopcov a hôr, ktoré dokonale poznáme a predovšetkým milujeme. Však opekanie a grilovačka sa vždy viazali skôr na hory, kde životné hodnoty sú nastavené trošku inak, čo sa snažíme zákazníkom a našim obchodným partnerom ukázať aj našou firmou, tým kde a ako sídlime.

Big Green Egg

A na druhej strane, čas kedy stačilo opiecť klobásky alebo slaninku priamo na ohni je preč. Dnes už aj na Slovensku nám vyrastá nová skupina ľudí tzv. „foodies“, ktorí vyhľadávajú delikátne jedlo pripravené na všemožné spôsoby plné arómy prírody. Títo kulinárski vyznávači majú veľmi zmyselné jazýčky, poväčšine precestovaný celý svet a nikdy si nenechajú utiecť návštevu akejkoľvek gastronomickej  akcie. Navštevujú vychýrené reštaurácie a radi sa nechajú hýčkať pokrmom povestného šéfkuchára. A následne keď prídu domov, tak aj oni skúšajú pripraviť originálne jedlo a k tomu je Big Green Egg viac ako stvorené, pričom vždy pripraví vynikajúci výsledok a to bez toho, aké je vonku počasie, či je teplo, prší, zima, mrzne alebo svieti mesiačik. A gurmán nás nájde kdekoľvek, aj v Považskej Bystrici! Pričom pre gurmánov sme pripravili aj vlastný Big Green Egg´s Flavour Fair Slovensko, pričom 3.6.2017 sa uskutoční už jeho tretí ročník nášho festivalu chutí pripravených v zelených vajíčkach pod patronátom kulinárskeho virtuóza Jaroslava Žídeka (šéfkuchára reštaurácie RiverBank).

Big Green Egg

Ako vyzerá a z čoho sa skladá Big Green Egg?

Názov v preklade znamená „veľké zelené vajíčko“, a teda vyzerá presne tak ako znie uvedený preklad. Má vajcovitý tvar a jeho vonkajší povrch je upravený zelenou glazúrou. Vo vnútri sa nachádza keramické ohnisko, ohniskový liatinový rošt na umiestnenie drevného uhlia, keramický prstenec a základný rošt na varenie. KonvEEGtorkameň na pečenie patria k doplnkovej výbave a slúžia pre zabezpečenie všetkých spôsobov varenia. Vajíčko môže stáť len tak samostatne, na nízkych nožičkách, prípadne môže byť integrované v mobilnom podvozku, drevenom masívnom stole, či betónovej kuchyni WWOO.

Big green egg

Big Green Egg

Big Green Egg

Prečo práve vajcový tvar?

Tento patentovaný geometrický tvar má vynikajúce vlastnosti týkajúce sa cirkulácie horúceho vzduchu vo vnútri vajíčka. Vytvára pomery ako v teplovzdušnej rúre bez toho, že by vo vajíčku bol zabudovaný ventilátor.

Dušan Divko

Prebieha grilovanie takisto ako to poznáme z ohňa – musíme mäso obracať?

Mäso nie je nutné otáčať priamo smerom k zdroju tepla, pretože patentovaná keramika zabezpečuje optimálnu distribúciu tepla, hlavne prostredníctvom teplovzdušného prúdenia, tzv. konvekcie. Jedlo stačí položiť na stred a o všetko ostatné sa postará patentovaná keramika Big Green Egg. Pri hydine odporúčam použiť tzv. „sedátka“, ktoré zabezpečia chrumkavú kožu z každej strany. V prípade steakov je možné najskôr pootočiť mäso o 45°z jednej strany, aby sa od roštu vytvorilo diamantové čiarkovanie a následne ho otočiť na opačnú stranu, aby diamant vznikol aj z druhej strany.

Dušan Divko

Big Green Egg

Prečo je tento spôsob vhodnejší/lepší ako opekanie na ohni, resp. na plynovom, elektrickom či peletovom grile?

Kombinácia tlejúceho originálneho kusového drevného uhlia, jeho aróma (mix červeného dubu a bieleho „hickory“ orechovca) plus tepelne stabilná keramika je „vražedná kombinácia“. Jedlo je o chuti a s Big Green Egg systémom je požadovaný výsledok viac ako zaručený. Preto aj dnes táto technológia žne úspechy medzi Michelin reštauráciami.

Big Green Egg

Myslím, že už aj na Slovensku sa začína strácať sezónnosť – človek nechce byť limitovaný počasím a v prípade, že má chuť na jedlo pripravené na drevnom uhlí, tak si ho jednoducho pripraví bez závislosti od mrazu, snehu, dažďa. Pre plechové a liatinové grily sú výkyvy počasia veľmi veľký problém, ktorý je však pri keramickom vajíčku eliminovaný. Neprekáža mu, či je teplo alebo zima, chlieb sa v ňom upečie vždy „na jednotku“. A na Vianoce je v ňom bez problémov možné upiecť vianočku plnú arómy prírody, teda na drevnom uhlí.

Pri šálke kávy

Je Big Green Egg aj súčasťou Vášho súkromného života? Ako relaxujete? A prípadne, okrem pohodovej grilovačky s priateľmi, pri čom sa odreagujete a oddýchnete si?

Áno, samozrejme, je to môj oddych a katalyzátor stresu, ktorý pochádza z mojej ďalšej práce. Jednoducho, grilovanie je pre mňa dokonalý  relax, ale musím sa priznať, že bez výdatnej podpory manželky by som až tak dokonale nezrelaxoval, keďže jej vďačím za tie najskvelejšie recepty a jedlá, ktoré následne ja pripravujem v zelenom vajíčku.

Big Green Egg nájdete aj na facebooku.

Text: Branislava Hronská

Foto: Ondrej Bobek

 

 

Zdieľajte článok na sociálnych sieťach

Portál Kávičkári.sk vznikol v roku 2011 ako priestor pre všetkých nadšencov a milovníkov pôžitkov - dobrej kávy, jedla, zaujimavých miest a podujatí. Počas desaťročia pôsobenia priniesol stovky zauijímavých informácii, v ktorých sa rozoberala káva, slovenské pražiarne kávy, výrobcovia produktov, majitelia a prevádzkovatelia reštaurácii, šéfkuchári, ale i pomoc celému segmentu HoReCa.

Zobraziť všetky články autora >

Odporúčané články