NEDEĽNÉ VARENIE- Veľkonočná slávnosť
Je tu jar. Okrem iného aj Veľkonočné sviatky, ktoré sa spájajú s tradičnými jedlami. Veľkonočná nedeľa si však na tanieri žiada niečo špeciálne. Všetky obľúbené tradičné veľkonočné dobroty môžete doplniť receptami, ktoré hýria farbami. Nielen krásne vyzerajú ale aj lahodne chutia. Inšpirujte sa šéfkuchárom Grand Hotel River Park, Jaroslavom Žídekom.
1.Beluga šošovica so zeleninou a vajcom
Suroviny: 250g šošovice beluga, 0,7 l zeleninového vývaru, 1 ks kombu sušená rias
Postup: Kombu dajte do vývaru vymáčať na približne 6 hodín a potom sceďte. Šošovicu dajte do hrnca a prikryte fóliou. Varta v rúre na pare pri 100 stupňoch asi 30 až 40 minút do mäkka.Vajce varte 13 minút pri 75 stupňoch.
Bazalkové maslo:
Suroviny: 40g šalotky, 1 kg masla, 130g bazalky, 18g soli, 1g korenia, citrónová kôra a šťava z 1 citrónu, 5 cl pastisu, 50g orestovaných mandlí, 1 muškátový oriešok, 50g cesnaku
Postup: Všetko nadrobno nasekajte a zmiešajte s maslom. Zeleninu podľa chuti nakrájajte nadrobno a orestujte na panvici. Pridajte šošovicu, primiešajte bazalkové maslo a nakoniec ochuťte soľou a korením. Takto pripravené môžete podávať.
2.Grilovaná tekvica s citrónovým dressingom a podbeľom
Suroviny: tekvica hokaido, olivový olej, tvaroh, soľ, muškátový oriešok
Postup:Tekvicu očistíme a nakrájame na mesiačiky. Potom ju pomaly opečte na panvici do mäkka, osoľte ju maldon soľou a ochuťte čerstvo postrúhaným muškátovým orieškom.
Dressing: 4 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžicu javorového sirupu alebo podľa chuti, 1 lyžicu podbeľu nasekaného nadrobno, soľ
Tekvicové semiačka: Semiačka varte v cukrovom rozvare približne 40 minút. Potom ich sceďte a opražte na oleji do chrumkava.
Opečenú tekvicu potrite dressingom a podávajte spolu s výhonkami byliniek a tvarohom.
Dobrú chuť!
Recepty pre dnešné Nedeľné varenie pripravil Jaroslav Žídek, šéfkuchár Grand Hotel River Park v Bratislave.
Text: Kávičkári
Foto: Ondrej Bobek