Z farmy na tržnicu alebo aj víkend plný chutí a zážitkov na Tržnici Nivy
Lokálni farmári sú srdcom našich komunít a ponúkajú čerstvé a kvalitné potraviny priamo z ich záhrad a polí. Kúpou týchto produktov podporujeme nielen miestnu ekonomiku, ale si aj vychutnávame bohatstvo chutí, ktoré bežne nenájdeme v supermarkete. Aby sme zdôraznili význam podpory farmárov, na Tržnici Nivy sa nedávno konalo podujatie „Z farmy na tržnicu“. Počas nádhernej slnečnej soboty sa tam stretli výrobcovia z rôznych kútov Slovenska, aby sa podelili o svoje produkty a skúsenosti s návštevníkmi.
Kávička a koláčik na úvod podujatia „Z farmy na tržnicu“
Podujatie sa začalo v dopoludňajších hodinách lahodnou kávou zo Zlatého Zrnka, ktorú si mnohí vychutnali spoločne s koláčom alebo čerstvým pečivom od populárnych pekární, ako sú Bloom Bakery, Paleo Pekáreň, Mimis healthy bakery alebo Víkendové mlsanie. Príjemná atmosféra sa niesla celým podujatím už od začiatku – stretávali sa priatelia a rodiny, aby spolu strávili kvalitný čas.
Nabitý hlavný program
Mimi z Mimis Bakery predviedla svoje niekoľkoročné skúsenosti pri pečení a ukázala, ako možno pripraviť chutné, zdravé a predovšetkým jednoduché tartaletky naozaj iba z pár surovín. Následne sme sa pozreli do sveta včiel. Milan Kozický z Medárne nám porozprával viac o svojej vášni. Z rozprávania bolo zrejmé, že o včielky sa stará ako o svoje deti a mnohí včelári by sa od neho mohli učiť.
Počas dňa sme mali možnosť ochutnať množstvo zaujímavých produktov. Napríklad slovenské ginger shoty od Duckinger poskytli osviežujúci a zdravý spôsob, ako doplniť vitamíny. V stánkoch sa nachádzalo aj čerstvé ovocie a zelenina z Janových sadov či Frutti, ktoré lákali svojou farbou a vôňou. Pre tých, ktorí hľadali na podujatí „Z farmy na tržnicu“ niečo dobrodružnejšie, ulahodila štipľavá ochutnávka čili od Čípoš Laciho, ktorá zanechala nejeden pohľad sklený. 😊
Návštevníci podujatia „Z farmy na tržnicu“ sa mohli tešiť aj na predajné stánky, ktoré ponúkali pestrú paletu produktov. Od dobrôt z čučoriedkovej farmy Berry Farm cez mikrobylinky od Veselých byliniek a cesnakovú omáčku od Velioli až po chutné kimchi značky Živina.
Tí, ktorí zavítali na Tržnicu Nivy, mohli ochutnať unikátnu pochúťku známu ako Dubovské sciskanice od Alice. Zaujímavú dobrotu robia na sladko aj na slano podľa tajného rodinného receptu, ktorý sa traduje z generácie na generáciu.
Workshopy a ochutnávky prilákali návštevníkov
Podujatie ozvláštnili aktivity ako maľovanie na textil so Simonou Bohunskou, ktorá ukázala, ako si môžeme vytvoriť vlastné originálne kúsky. K peknému tričku nemohli chýbať ani ručne robené šperky od Lostangela.
K zaujímavému programu patrilo aj živé varenie so šéfkuchárom Michalom Kordošom, ktorý sa podelil o tipy na varenie zo sezónnych surovín chutne a hlavne nenáročne. Samozrejme, nechýbala ani ochutnávka hneď s tromi chodmi. Michal sa pri varení snaží dbať na naozaj čerstvé a hlavne lokálne suroviny, ktoré sa odrážajú aj v chuti. „Najväčšou výhodou lokálnych surovín je to, že presne viete, čo do jedla dávate, a môžete stretnúť ruky, ktoré sa podieľali na vypestovaní,“ vysvetľoval Michal. My sme zjedli všetky tri chody a musíme uznať, že chutili naozaj fantasticky.
Podujatie „Z farmy na tržnicu“ ukázalo výhody zdravého a udržateľného stravovania
K poslednej časti programu podujatia „Z farmy na tržnicu“ v podvečerných hodinách si mohli gastronadšenci dopriať aj niektoré zo skvelých slovenských vín alebo čapované prossecco z prevádzky Marrea. Tá predlžuje dovolenkovú sezónu na celý rok vďaka ponuke pochúťok z celého sveta.
Mykola Nevrev z Bloom Bakery mal prednášku o kváskovaní a hosťom podujatia rozdával kvások lievito madre. Kváskuje už od roku 2018 a kariéru v gastre začal so skvelým kváskom lievito madre z Bologne.
Na záver sa Monika Matúšová z pražiarne Zlaté Zrnko podelila o fascinujúci príbeh kávových farmárov. Mohli sme sledovať pútavú prednášku z jej ciest, kde sa venovala spracovaniu kávy na Kostarike, v Tanzánii a vo Vietname.
Podujatie „Z farmy na tržnicu“ tak ponúklo skvelú príležitosť na spoznávanie miestnych farmárov, ochutnávanie ich produktov a získavanie nových vedomostí o zdravom a udržateľnom stravovaní. Očarila nás atmosféra plná podpory a vzájomnej spolupráce, ktorá pripomínala dôležitosť podpory lokálnych výrobcov. Ak ste podujatie náhodou zmeškali, nebojte sa, v budúcnosti sa bude ešte určite opakovať. 🙂
Tržnicu Nivy nájdete aj na Facebooku a Instagrame.
Text: Martin Papai
Fotografie: Rudolf Sladkovský