Steakpark v Piešťanoch: Výberové steaky v oáze zelene
![Steakpark v Piešťanoch: Výberové steaky v oáze zelene](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2021/06/steakpark-piestany-15-850x560.jpg)
Kúpeľné mestá sú unikátne svojou atmosférou: uvoľnenou, príjemne spomalenou, povznášajúcou. V Piešťanoch to cítite na každom kroku, no v rozľahlom mestskom parku ešte o trošku viac. Košaté gaštany sa tu striedajú s vysokými borovicami, pretkané sú majstrovskými sochami a práve tu nájdete reštauráciu Steakpark. Tá je súčasťou štvorhviezdičkového hotela Hotel Park Avenue.
![steakpark-piestany-19](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2021/06/steakpark-piestany-19.jpg)
Štavnaté steaky pripravené na lávovom grile
Už názov napovedá, čo môžete očakávať: poriadne šťavnaté steaky. „Nájsť dodávateľa hovädzieho mäsa, s ktorým by sme boli spokojní, nám dalo zabrať. Objavili sme ho až v Južnej Amerike a Austrálii,“ prezrádza manažér reštaurácie i hotela Dušan Ďurčák, ktorý mimochodom istý čas v Austrálii tiež pracoval. Steakpark vás aj počas dňa objíme príjemne tlmeným svetlom, reštaurácia sa totiž nachádza v polopodzemí. Vytvára tak intímnu atmosféru, ktorá sa dokonalo hodí ku kvalitnému červenému vínu s Chateubriand steakom z plemena Black Angus doplneného omáčkou zo zeleného korenia a brandy. Mimochodom, všetky steaky sú pripravované na lávovom grile, vďaka ktorému je mäso až rozprávkovo šťavnaté.
Na svoje si prídu aj vegetariáni
Hoci vlajkovou loďou Steakparku sú, ako inak, hovädzie pochúťky – nielen steaky, ale tiež tatársky biftek, teľací rezeň či cheeseburger s domácou žemľou – v menu sa značný dôraz kladie i na vegetariánov. Čo tak skúsiť šafránové rizoto? Alebo radšej semolinové papardelle s paradajkami a bazalkou? Či počas horúceho leta čerstvý šalát s hruškou, vlašskými orechmi a roquefortom? A možno sa to nezdá, ale aj po poriadnom steaku si nájdete miesto na dezert. Alebo: aspoň by ste si mali nájsť. Pýtate sa prečo? Odpoveď je jednoduchá, vlastne odpovede sú dve: crème brûlée a čokoládové brownie s vanilkovou zmrzlinou.
![steakpark-piestany-6](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2021/06/steakpark-piestany-6.jpg)
Reštaurácia zasadená v mestskom parku
A keď sme už spomínali leto, počas sparných dní nájdete útočisko na terase umne zasadenej do tieňa mohutných stromov. Pocit je to nesmierne zaujímavý: ste prakticky v centre kúpeľného mesta, no máte pocit, že ste si odskočili na predzáhradku lesnej chaty. „Ak sme ešte okrem jedla na niečo obzvlášť hrdí, určite je to naša terasa v oáze zelene. Vychutnať si tu obed alebo večeru ma neprestáva baviť ani po rokoch,“ hodnotí Dušan Ďurčák.
![Terasa Hotel Park Avenue](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2021/06/Terasa-Hotel-Park-Avenue.jpg)
Špičková sviečková
Ak sú pre vás pojmy ako Chateubriand či Royal Roquefort španielskou dedinou, môžete byť úplne pokojní. Smiete sa spoľahnúť na obsluhu, no charakteristiku mäsa nájdete priamo v menu. Dozviete sa napríklad, že Chateubriand steak je pruh svaloviny pod chrbticou (roštencom), ktorá je vystavená veľmi malej námahe. Vďaka tomu je mäso krehké, jemné, vláknité. Je považovaná za najlahodnejšiu, najjemnejšiu a najkvalitnejšiu časť hovädzieho mäsa.
Hoci v menu nájdete aj odporúčané omáčky k jednotlivým druhom steakov, tu sa nemusíte vôbec báť experimentovať. Pretože vyberať máte skutočne z čoho: siahnuť môžete po omáčke z čerstvých šampiňónov, jogurtovom dipe s bylinkami, dijónskej, sweetchilli, BBQ omáčke, alebo po osvedčenej klasike: bylinkovom masle. Aj vy máte pocit, že sa vo vás prebúdza dravá šelma? Či už do Steakparku idete za mäsom, alebo dávate prednosť vegetariánskym jedlám, strhnúť sa chuťou a prostredím tu bude nesmierne jednoduché.
![steakpark-piestany-3](https://kavickari.sk/wp-content/uploads/2021/06/steakpark-piestany-3.jpg)
Steakpark nájdete aj na instagrame.
Text: Tomáš Turek
Foto: Tomáš Turek a archív reštaurácie
Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.